PDA

Zobacz pełną wersję : Opóźnienie w C5060

BooBoo
19.10.04, 09:47
Od kilku miesięcy użytkuję aparat Olympus C5060WZ.
Ostatnio zauważyłem pewne dziwne zachowanie aparatu.
Generalnie fotografuję bez użycia LCD, korzystając z wizjera - LCD mam wyłączone przez obrócenie ekranu do korpusu. Aparat pracuje szybko i pewnie. Natomiast gdy wyłączę LCD nie przez obrócenie a przyciskiem - aparat wyraźnie zwalnia działanie. Objawia się to pewnym opóźnieniem (ok. 1 - 2 sek.) przy zmianie zoom'a, oraz po wstępnym naciśniecie spustu migawki - aparat czeka chwilę i dopiero potem zaczyna pracować.
Nie jest to dużo ale mi trochę przeszkadza.
Wgranie najnowszego firmware'u nie pomogło.
Czy ktoś zauważył podobne zachowanie w swoich egzemplarzach czy też mój ma jakąś wadę ?

Pozdrawiam.

MichelCat
19.10.04, 14:52
To opóźnienie jest normalne przy Olympusie i nie tylko w olympusach. Sam mam C5060 i tak to działa, nawet przy Canonie 300d mam ponowne wstawanie po prawie 3 s.

BooBoo
20.10.04, 12:58
Jeśli tak jest to trudno.
Natomiast jest dla mnie trochę nielogiczne, dlaczego sposób wyłaczenia LCD miałby mieć wpływ na szybkość działania aparatu.

Pozdrawiam

MichelCat
20.10.04, 13:13
Bo to nie tylko ze stanu uśpienia LCD startuje, a cała elektronika aparatu, w końcu musi jakoś oszczędzać energię. Wyłączenie LCD pomaga tylko w czasie robienia zdjęć. Druga rzecz, to dziwię się dlaczego gasisz LCD w C5060, ponieważ z włączonym potrafi pracować kilka godzin, to jeden z rekordzistów jeśli chodzi o długość pracy na jednym załadowanym akumulatorku.

BooBoo
20.10.04, 13:36
Fakt, można długo pracować na jednym aku.
A co do wyłączania LCD to są sytuacje kiedy wolę go wyłaczyć - np. dużo słońca - wtedy mało co widać.

Pozdrawiam.

5060
25.10.04, 09:55
bardzo dlugo mozna pracowac, mowiac krotko, mi starczylo na ponad 600 fot z lampa :)