Zobacz pełną wersję : fe-5000 paski na podglądzie i video
Witam wszystkich
Czy ma ktoś z forumowiczów fe-5000 i może mi powiedzieć czy różnego koloru (np. fioletowe białe) paski pionowe pokazują mu się podczas nagrywania sekwencji video pod światło, słońce ostatnio też zauważyłem że telewizor też? Mam ten aparat od miesiąca i bardzo mnie to denerwuje. Zdjęcia wychodzą czyste mimo tego że na podglądzie takie cuda się pokazują ale sekwencja video to zapisuje.
Pozdrawiam
Wojtek
Czyli rozumiem że nie ma co reklamować tylko płakać nad pasiastymi sekwencjami video? Załamałeś mnie teraz totalnie a wybrałem OLYMPUS'a bo to porządna firma:cry:
Dzięki i pozdrawiam
Wojtek
Czyli rozumiem że nie ma co reklamować tylko płakać nad pasiastymi sekwencjami video? Załamałeś mnie teraz totalnie a wybrałem OLYMPUS'a bo to porządna firma:cry:
To nie kwestia Olympusa. W innych aparatach też tak będziesz mieć.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Po prostu nie kręć pod światło.
Dzięki dostosuje się do wskazówek co nie znaczy że nie będe płakać:wink:
Miałem podobny problem. Czasami pojawiały mi się właśnie takie różowe paski. Ale nie robiłem zdjęć / nie kręciłem filmów pod światło. Paski pojawiały się na ekranie, nie w wizjerze. Oddałem do serwisu. Zaktualizowali mi software, a uznali generalnie, że nie było rzadnej usterki. I od tego czasu działa dobrze!
Mnie widocznie też zrobili jakś aktualizacje bo z różowych zrobiły sie biale ale tylko pod światło. A oddałem go na gwarancji bo na jasnych zdjęciach była czrna plamka na środku zdjęć. Narazie z tym pożyje później jak mnie to bardziej zdenerwuje to odeśle:-)
Pozdrawiam
Wojtek
zbyma72age
12.08.09, 20:10
Matryce CMOS nie wytwarzają przy silnych źródłach światła, pionowych pasów w obrazie jak to powstaje w matrycach CCD.
Pisałem o tym i innych zagadnieniach w
Poradnik - Filmowanie cyfrowymi aparatami fotograficznymi
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=20009
Pozdrawiam
Matryce CMOS nie wytwarzają przy silnych źródłach światła, pionowych pasów w obrazie jak to powstaje w matrycach CCD.
Pisałem o tym i innych zagadnieniach w
Poradnik - Filmowanie cyfrowymi aparatami fotograficznymi
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=20009
Pozdrawiam
Poczytałem dzięki wielkie. Załączyłem zdjęcie mojego video i dalej uważam że ten biały pas jest nie na miejscu. Przebarwienia lekko fioletowe i różowe to jest najmniejszy problem tego na tyle nie ma żeby przeszkadzało.
Pozdrawiam
Wojtek
W ramach forum zagadnienie było wielokrotnie wyjaśniane, pomimo tego aby ułatwić poszukującym rozwiązania problemu przytoczę chociażby jeden z linków, gdzie również szczegółowo i przystępnie wyjaśniono zagadnienie bloomingu:
http://www.fotografuj.pl/Article/Blooming_matryca_aparatu_nie_daje_rady/id/80
Należy w miarę możliwości unikać odblasków z powierzchni odbijających światło, np. szyby przednie samochodów, wystawy sklepowe, powierzchnie wody (pod odpowiednim kątem), czy jak na załączonym przykładzie okulary na głowie osoby filmowanej.
Pozdrawia
"Dziadek forumowy"