Zobacz pełną wersję : Lampa do E-410 dla początkującego.
Witam!
Kolega zapytał mnie czy nie zrobił bym mu zdjęć na weselu bo nie chce fotografa a jedynie kilka zdjęć by chciał i tutaj pojawia się dla mnie problem gdyż wbudowaną lampą nie porobię zdjęć w kościele ani na weselu, czy ktoś mógłby mi polecić nie drogą lampę do E-410 najlepiej taką której nie trzeba ustawiać (aotumat?) tak żebym mógł zrobić kilka zdjęć, nie potrzebuję niczego profesjonalnego a jedynie prostej lampy która daje błysk lepszy niż wbudowana lampa, ewentualnie mogła by być lampa manualna + jakaś instrukcja użytkowania takowego sprzętu :)
Z góry dziękuje za odpowiedź i mam nadzieję że moje proste pytanie nie stanie się tematem do wyśmiewania.
Pozdrawiam!
Witaj na Forum,
w temacie lamp u nas jest kopalnia wiedzy - warto użyć funkcji szukaj... i ew. wówczas zadać jakieś pytania bo tak na szybko, tym bardziej jak chcesz robić ślub to się nie da...
Ze starymi manualnymi lampami uważaj - niektóre z nich mają zbyt wysokie napięcie na stopce i można uszkodzić aparat...
Szukałem, problem w tym że nie znalazłem interesującej odpowiedzi, być może źle szukałem, na forum jestem zarejestrowany od dłuższej chwili i przeszukiwałem dosyć często w poszukiwaniu różnych odpowiedzi, co do ślubu to nie mają to być super świetne zdjęcia, mają to być po prostu zdjęcia które uwiecznią jak wyglądał przebieg całego dnia od domu pani młodej po ostatnich gości, fotografem profesjonalnym nigdy nie będę dlatego wolał bym zaufać jakiemuś automatowi który ustawił by za mnie jaki mocny ma być błysk, generalnie z tego co wyszukałem najlepsze lampy to FL-36 oraz FL-50, jest jeszcze lampa Tumax DSL386A ale ona też kilka zł kosztuje, a mnie by interesowało coś do 300 zł, może akurat ktoś chce sprzedać ? :)
Szukałem, problem w tym że nie znalazłem interesującej odpowiedzi, być może źle szukałem, na forum jestem zarejestrowany od dłuższej chwili i przeszukiwałem dosyć często w poszukiwaniu różnych odpowiedzi, co do ślubu to nie mają to być super świetne zdjęcia, mają to być po prostu zdjęcia które uwiecznią jak wyglądał przebieg całego dnia od domu pani młodej po ostatnich gości, fotografem profesjonalnym nigdy nie będę dlatego wolał bym zaufać jakiemuś automatowi który ustawił by za mnie jaki mocny ma być błysk, generalnie z tego co wyszukałem najlepsze lampy to FL-36 oraz FL-50, jest jeszcze lampa Tumax DSL386A ale ona też kilka zł kosztuje, a mnie by interesowało coś do 300 zł, może akurat ktoś chce sprzedać ? :)
jest lampa również tumaxa bodajże 880af czy coś takiego. Kosztuje chyba 220zł
poszukam linka do sklepu to wrzucę
Natrafiłem na sklep foto-tip.pl i tam mają lampy do olympusa takie jak na linku poniżej
http://www.foto-tip.pl/sklep/do_olympus-c-60_63.html
generalnie są dwie interesujące lampy jedna to 880AFZ a druga to 386AFZ - którą bardziej można by polecić dla takiej osoby jak ja ?
Jeśli chodzi o zdjęcia ślubne - to chyba największym Twoim problemem będzie brak doświadczenia, potem ciemne kitowe obiektywy a dopiero na końcu lampa..
880 ma ruchomą głowice w poziomie. 386 tylko w pionie.
Jak masz kasę to bierz 880, jak nie to bierz ta tania. Na początek styknie. Mi styka. W sumie to niedoczytałem o tym ślubie:shock:.
Oczywiście zgadzam się z Koriolanem.
Jeśli chodzi o zdjęcia ślubne - to chyba największym Twoim problemem będzie brak doświadczenia, potem ciemne kitowe obiektywy a dopiero na końcu lampa..
Racja - ale zdjęcia nie muszą być cudowne, a wydaje mi się iż lampa powinna dać sobie radę z kitowymi obiektywami, miałem kiedyś lampę od canona i dawała radę, doświadczenia nie mam to fakt - ale myślę że dam sobie radę, na jednym weselu robiłem zdjęcia i koledze się spodobały - nie idę jako fotograf a jako gość który zrobi kilka zdjęć więc nie ma na mnie żadnej presji.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
880 ma ruchomą głowice w poziomie. 386 tylko w pionie.
Jak masz kasę to bierz 880, jak nie to bierz ta tania. Na początek styknie. Mi styka. W sumie to niedoczytałem o tym ślubie:shock:.
Oczywiście zgadzam się z Koriolanem.
Takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem, myślę że ta tańsza lampa powinna mi w zupełności wystarczyć, jeżeli będę kiedyś potrzebował zdjęcia bardzo dobrej jakości to mam znajomego fotografa i zawsze mogę go poprosić.
Racja - ale zdjęcia nie muszą być cudowne, a wydaje mi się iż lampa powinna dać sobie radę z kitowymi obiektywami, miałem kiedyś lampę od canona i dawała radę, doświadczenia nie mam to fakt - ale myślę że dam sobie radę, na jednym weselu robiłem zdjęcia i koledze się spodobały - nie idę jako fotograf a jako gość który zrobi kilka zdjęć więc nie ma na mnie żadnej presji.
jeżeli idziesz jako ten, którego kolega poprosił o zdjęcia-i nie będzie "zawodowego fotografa"- to idziesz jako fotograf i basta.
lampę spróbuj pożyczyć najlepije FL50. Nie znam tych Tumaxów. Ale tanie lampy maja również do siebie to, ze wolno się ładują.. co może doprowadzac do ciężkiej cholery.
Koriolan z miłą chęcią pożyczył bym lampę ale wszyscy moi znajomi mają Canony a ja kupiłem olympusa i nie mam możliwości pożyczenia lampy, myślę że wybiorę którąś z dwóch Tumax'ów i na moje potrzeby powinno wystarczyc.
Jesli znajomy zdaje sobie sprawe z tego ,ze jestes w temacie jaki jestes to ja bym szedl na zywiol.Kazdy kiedys ma ten pierwszy raz.Ja ze swej strony Ci powiem,ze z wbudowana i dwoma kitami jakie mam bym sie zdecydowal w tej sytuacji.Oczywiscie dodatkowa lampa duzo Ci pomoze,jednak kadry to juz Twoj chlebek.Idz do tego kosciola w ktorym bedzie ta uroczystosc.Ustaw iso na 200-400 i zrob pare ujec z wbudowana lampa.Zobaczysz co bedziesz miec.
Sum sie odszumi,fotki sie obrobi,bedzie pamiatka.Wazne,zeby dobrze ze soba zyli-fotki i tak rodzinka rozdrapie.
To w takim razie musiałbyś wziąć minimum jeden zapasowy akku do aparatu. 410 ma małą baterię i przy dużej ilości zdjęć z lampa może skończyć się w mało oczekiwanym momencie.
Mirek54 - znajomy wie jak robię zdjęcia, robiłem mu na cywilnym oraz chrzcinach i jest zadowolony, a co do kościoła to jest ciemny, drewniany, ale faktycznie przejdę się z aparatem i popstrykam kilka zdjęć.
Kariolan - aku mam 2, kupiłem od razu 2 ze względu na to iż nie wrzuci się zwykłych paluszków :)
A co do ustawień oprócz iso 200 - 400 jakieś sugestie ?
Mirek54 - znajomy wie jak robię zdjęcia, robiłem mu na cywilnym oraz chrzcinach i jest zadowolony, a co do kościoła to jest ciemny, drewniany, ale faktycznie przejdę się z aparatem i popstrykam kilka zdjęć.
Kariolan - aku mam 2, kupiłem od razu 2 ze względu na to iż nie wrzuci się zwykłych paluszków :)
Skoro gościowi podobają się Twoje fotki to wal w ciemno. Nie wyjeżdżaj na iso 800 i wyżej bo zostaniesz zaszumiony, chociaż czasem 800 jeszcze ujdzie.
Kup tego tumaxa i popróbuj. Weź też zapasowe baterie do lampy. Ja mam w sumie 12 baterii do mojej lampy w razie w. Jeden komplet w lampie i 2 w torbie. Kup sobie o pojemności 2500 lub większej i z dobra szybką ładowarką. Resztę może dopowie ktoś bardziej wtajemniczony.
Kosciol ciemny,drewniany powiasz.
To zrob tak-iso 400 przyslona 8,lampa w meniu wyl.Tryb A lampe na gorze otworz przyciskiem i pstrykaj foty z ustawieniem ostrosci na srodkowym punkcie,po potwierdzeniu jak zapika rob fote.Jak koscolek nieduzy staraj sie robic tak,zeby tlo tez bylo dosc jasne.Zreszta zobaczysz na miejscu.pokusil bym sie nawet na 40-150 w niektorych ujeciach.Mnie na takim ustawieniu spawarka sie nie wlacza w ciemnym pomieszczeniu,chyba ze calkiem po ciemku,a ostrosc lapie na dosc klarownych miejscach gdzie jest ostre przejscie jasnosci,krawedz...Ale ja juz dlugo nie kotletowalem,moze bardziej obyci cos podpowiedza.
A jak nie bedziesz mogl se poradzic z obrobka na takich ustawieniach,to spakujesz Orfy z koscola i moze mi sie uda je obrobic-i tak nie mam nic do roboty a i podszkolic sie bede mogl :grin:
Darekw1967
26.07.09, 07:49
Witam!
Kolega zapytał mnie czy nie zrobił bym mu zdjęć na weselu bo nie chce fotografa a jedynie kilka zdjęć by chciał i tutaj pojawia się dla mnie problem gdyż wbudowaną lampą nie porobię zdjęć w kościele ani na weselu, czy ktoś mógłby mi polecić nie drogą lampę do E-410 najlepiej taką której nie trzeba ustawiać (aotumat?) tak żebym mógł zrobić kilka zdjęć, nie potrzebuję niczego profesjonalnego a jedynie prostej lampy która daje błysk lepszy niż wbudowana lampa, ewentualnie mogła by być lampa manualna + jakaś instrukcja użytkowania takowego sprzętu :)
Z góry dziękuje za odpowiedź i mam nadzieję że moje proste pytanie nie stanie się tematem do wyśmiewania.
Pozdrawiam!
Witaj !
Zobacz to:
FOMEI 328 DS DIGITAL
http://www.foto-spec.com.pl/cennik/foto/lampy_blysk.htm
Lampa ma foto-cele i mozesz miec ja oddalana od aparatu.
Stosowalem ta lampe jako druga... do zdjec z kompaktami FinePix E-550, FinePix E-900, IXUS... i lustrzankami
Canon 10D, Pentax K10D i Olympus E-410.
Co do ISO... nie przekraczaj 400 bo bedzie znaczny szum w cieniach
i aby to sensownie polikwidowac narobisz sie ;)
Szklo kitowe jest ciemne i bez mocniejszej lampy
poza wbudowana... bedzie Ci ciezko doswietlic caly plan.
Takze majac ciemniej... AF bedzie Ci gorzej pracowal i mozesz
miec klopoty z tym. Szybkosc pracy migawki tez masz
nie najlepsza i jak sie zbiegna te wszystkie niekorzystne sprawy to
masz ORKE NA UGORZE...
Nie chce Ciebie martwic ale Wesela odbywaja sie
w duzych pomieszczeniach i tam to nawet jasne szklo i lampa FL-36
bokami robila.
Rozwiazaniem tego problemu jest ladne wysokie ISO a
Olek tego nie posiada wiec trzeba sie ratowac jasnym szklem
i mocnymi lampami.
Pozdrawiam.
Witam!
Pozdrawiam!
witam,
podobnie jak Ty szukam niedrogiej amatorskiej lampy do mojego E-520.
Ja akurat szukam czegoś w cenie ok. 600 zł.
Na Twoim miejscu wydałbym trochę więcej niż 300 zł, bo jak wiadomo lampę będziesz używał jeszcze po weselu ileś tam razy, więc robisz zakup na przyszłość.
Waham się między nową Tumax 386AFZ , a używanymi FL-36 i FL-36R.
Może się przecież zdążyć, że wyjdą Ci fajne zdjęcia z tego wesela i dostaniesz propozycję na jakieś inne imprezki rodzinne lub znajomych.
Nie wiem czy jako gość na weselu będziesz dawał jakiś prezent czy zdjęcia będą tym prezentem. Bo tu też kwestia finansowa jest ważna.
pozdrawiam i życzę dobrego zakupu i udanych zdjęć
Ja również się wachałem, ale już podjąłem decyzję:Tumax 386AFZ jest mocniejszy od fl-36, nowy jest dużo tańszy od używanego olka, po za tym ma nawet pozytywne opinie.Dla amatora wystarczy. Znalazłem coś takiego http://www.wizualnia.pl/, mają ją w zajefajnej cenie. Czekam tylko na wypłatę i składam zamówienie.
pozdrawiam
Jednak po przestudiowaniu forum oraz rozmowy ze znajomym fotografem doszedłem do wniosku że Tumax386AFZ będzie najlepszym zakupem więc się skusiłem, dzisiaj zamówiłem, najpóźniej w czwartek ma być u mnie, jak tylko dojdzie to pochwale się opinią amatora :)
Pozdrawiam wszystkich którzy odpowiedzieli :)
w takim razie czekamy na opinię,
jak nie będzie jakiś większych problemów tez zamawiam
a tak w ogóle to gdzie zamówiłeś??
Wiem że to nie giełda, ale jeśli ktoś z Was jest zainteresowany, to mam do sprzedania nową FL-36R - - z promocji. Nieużywana, raz sprawdzona (mam drugą lampę w wersji bez "R"), na gwarancji do stycznia 2011.
Cena 610 zł z przesyłką kurierską ( nie bawię się w pocztę). Więcej na PW
w takim razie czekamy na opinię,
jak nie będzie jakiś większych problemów tez zamawiam
a tak w ogóle to gdzie zamówiłeś??
zamówiłem na http://www.wizualnia.pl/ ale niestety nie mieli takiej ładnej ceny jak na stronie :/ a szkoda, cena ich to 455 zł, szukałem czegoś do 300 ale lepiej dołożyć i mieć coś lepszego :)
Ja bym Ci jednak radził dozbierać i kupić używaną FL-36.
Będziesz miał dedykowaną, firmową i w pełni funkcjonalną lampę, a nie jakieś zamienniki.
Do zastosowań amatorskich moim zdaniem absolutnie wystarcza. Sam mam ją.
FL-36R na gwarancji można wyłapać za 600zł, więc tu i za 500zł powinno spokojnie dać radę.
Ja bym Ci jednak radził dozbierać i kupić używaną FL-36.
Będziesz miał dedykowaną, firmową i w pełni funkcjonalną lampę...
Mam Tumaxa 386AFZ i nie narzekam. To jest naprawdę funkcjonalna lampa, która za stosunkowo nieduże pieniądze daje ogromne możliwości, m.in. ma ruchomą głowicę w pionie i poziomie, ma wbudowany "dyfuzor" i odbłyśnik, sporą moc, tryb auto i manualny, wspomaganie autofokusa (przydatne we wspominanych tu ciemnych pomieszczeniach przy ciemnych kitowych szkłach). W kościołach i innych pomieszeniach daje radę, sprawdzona na kilku ślubach itp. imprezach.
Ja mam troche podobny problem z lampami. Chcialem kupic olympusowskie lub jakies dobre tanie zamienniki. Co do olkowskich to mam pytanie do osob rozeznanych w temacie. Czy wersje R dobrze wspolpracuja z E410? Wiem, ze nie wykorzystam funkcji bezprzewodowej wdubowanej w lampe. Pytam sie bo za granica znalazlem 50 w wersji r i tej starszej, w tej samej cenie.
Czy wersje R dobrze wspolpracuja z E410? Wiem, ze nie wykorzystam funkcji bezprzewodowej wdubowanej w lampe.
Współpracują tak samo, jak wersje bez R, tyle tylko, że nie wykorzystasz możliwości bezprzewodowego sterowania lampą. Warto chyba jednak dołożyć te 50 zł. Nie jest to fortuna, a być może kiedyś zmienisz puszkę na nowszą i będziesz mógł się już bawić bezprzewodowym fleszem.
Flo, w sumie jak bys chcial nowa fl'ke to dobra cene maja tutaj:
http://www.fotopanorama.pl/index.php/product/show/id/455
epicure dzieki za informacje, o to mi chodzilo, jeszcze raz dzieki:wink:
A ja myślę kupić do swojego aparatu taką: http://www.foto-tip.pl/sklep/tumax_880afz__olympus_e_-p-946.html. Podejdzie do mojego e-420 ? Jestem amatorem a potrzebuję dodatkowej lampy na 3 imprezy rodzinne w restauracji.
A ja myślę kupić do swojego aparatu taką: http://www.foto-tip.pl/sklep/tumax_880afz__olympus_e_-p-946.html. Podejdzie do mojego e-420 ? Jestem amatorem a potrzebuję dodatkowej lampy na 3 imprezy rodzinne w restauracji.
W zupelnosci wystarczy.
jesli chodzi o moc blysku, to spoko :D
palnik odchylany tez spoko.
jedyny "minus" tej lampy to czas ładowania, ale nie potrzebujesz chyba szybkiej lampy bo i nikt cie nie bedzie poganial?
natomiast OGROMNY plys zewnetrznej lampy to wspomaganie autofocusa. nie do przecenienia. uwierz mi.
moim zdaniem na imprezki rodzinne, akurat :D
To lampa ta też wspomaga AF ? Tak jak wbudowana ?
To lampa ta też wspomaga AF ? Tak jak wbudowana ?
nie, nie tak jak wbudowana, dzieki bogu.
lampa wyswietla czerwony wzorek, ktory przy zlych warunkach bardzo pomaga AF złapac ostrość.
:)
Za Mirkiem.
Bardzo dobra lampa mam i jestem zadowolony :)
cena=jakość :)