Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : OM2 v. 2.2. wyłącza się

flaa
25.07.09, 13:13
Witam,
mam problem z programem Olympus Master 2. Otóż podczas otwierania katalogów ze zdjęciami program wyłącza się. Miał ktoś z Was już taki problem?
Najdziwniejsze jest to, że niektóre katalogi można bez problemu otworzyć i zdjęcia się wyświetlają.

grizz
25.07.09, 13:20
Jakis błąd się pojawia?

flaa
25.07.09, 13:39
właśnie nie, po prostu wywala....

Rinho
25.07.09, 15:49
W folderach, na których się wywala masz zapewne pliki *.jpg nie pochodzące z OM, na przykład wytworzone w PS. Nie dotyczy to plików "przetworzonych".
Przynajmniej u mnie tak to działa.
Sprawdź to sobie.

Bandit
25.07.09, 15:51
Czy zanim zaczęło Cię wyrzucać nie bawiłeś się przeglądaniem folderów przy użyciu osi czasowej? Z lewej strony na pasku są opcje przeglądania (folder-album-data), po wejściu w "data" (oś czasu-kalendarz)? Ja miałem ten sam problem co nie znaczy że u Ciebie to było to, pomogła jedynie reinstalacja programu, osobiście polecam jednak zmianę na Olympus Studio.:esystem:

flaa
25.07.09, 16:51
W folderach, na których się wywala masz zapewne pliki *.jpg nie pochodzące z OM, na przykład wytworzone w PS. Nie dotyczy to plików "przetworzonych".
Przynajmniej u mnie tak to działa.
Sprawdź to sobie.

zgadza się - przetwarzam w Gimpie.
Ale chyba da się to jakoś obejść czy nie???
Bo bede musiał zmienić cykl obróbki, czyli najpierw wywołanie itp. Zakończenie prac w OM, a dopiero później Gimp...

Rinho
25.07.09, 17:09
Nie bardzo się zgadza. Piszesz, że przetwarzasz w GIMPIE - to nie to samo, co wytworzenie.
U mnie OM wywalał, kiedy w otwieranym folderze był plik stworzony w PS, czyli nie pochodzący z aparatu.
Może jednak gimp zmienia na tyle opis pliku, że OM sobie nie radzi :?:.

flaa
25.07.09, 19:59
W sumie każdy plik który obrabiam w GIMPIe już na OM nie pójdzie. Trochę to głupie ale jakoś bede sobie radził.

JacekO
30.09.09, 20:52
Mam ten sam problem. Każdy plik obrabiany GIMPEM powoduje zamknięcie OM2.
(flaa) Ciekaw jestem czy ktoś znalazł rozwiązanie.

flaa
30.09.09, 20:55
Nie znalazłem niestety. Po prostu pliki, które obrobie w innym niż OM programie zapisuję w osobnych folderach lub na odwrót - nieobrobione rawy wrzu8cam do jednego katalogu i stamtąd je wywołuje.

P.S. Szukam właśnie jakiegoś innego programu do RAWów....

Jack
2.10.09, 09:38
Wątek kontynuuję, ponieważ moje zainteresowanie wzbudził jeden z uzytkowników, który zwrócił się do mnie juz drogą służbową. Faktem jest, że przy próbie otwierania plików programami OLYMPUS Master 2 oraz OLYMPUS Studio 2, po kliknięciu na katalog zawierający obrazek edytowany GIMPem, program wyłącza się. Można ten gimpowy plik przenieść do innego katalogu, a wtedy sytuacja się powtórzy. Katalog wcześniej wywalający OM2, czy OS2, teraz otwiera się bez zarzutu. Nie pomaga całkowite odinstalowanie GIMPa. Nie stwierdziłem takiego zachowania się olkowych softów w stosunku do obrazków edytowanych innym softem. Jeżeli coś takiego stwierdzicie w stosunku do plików edytowanych czymś innym, niż GIMP - proszę o info. Cały ten pasztet przekazałem do Tokio, ponieważ sam nie znam rozwiązania problemu. Należy zatem mieć nadzieję, że za czas jakiś pojawi się recepta - o czym poinformuję.
Pozdrawiam
Jack

Sebu$
2.10.09, 10:30
Miałem podobne problemy z zamykaniem się OM2. I nie ważne było czy fotka była na poczatku obrabiana przez Gimp`a, OM2, PS itp.
Po prostu się zamykał.

Znalazłem winę w umiejscowieniu folderu ze zdjęciami i tak :

to samo zdjęcie umieszczone na zewnętrzym twardym dysku podłączonym przez port USB i zasilanym niezaleznie nie dało sie otworzyć, natomiast skopiowane na pulpit laptopa otwierało się natychmiast i pozwalało na edytowanie oraz zapis.

Teraz jeżeli chcę "obrobić" zdjęcia w OM2 przenoszę fotki do folderu na pulpicie i z niego ładuję dopiero do obróbki. Nie mam problemu z blokowaniem sie programu.

.

JacekO
2.10.09, 10:49
........Teraz jeżeli chcę "obrobić" zdjęcia w OM2 przenoszę fotki do folderu na pulpicie i z niego ładuję dopiero do obróbki. Nie mam problemu z blokowaniem sie programu..........

Niestety miałeś więcej szczęścia, u mnie nie działa.

pol189
2.10.09, 10:49
Nie znalazłem niestety. Po prostu pliki, które obrobie w innym niż OM programie zapisuję w osobnych folderach lub na odwrót - nieobrobione rawy wrzu8cam do jednego katalogu i stamtąd je wywołuje.

P.S. Szukam właśnie jakiegoś innego programu do RAWów....

Możesz sobie zainstalować ufraw-a pod gimpem - pozwoli Ci to od razu otwierać i edytować RAWy, a następnie obrabiać w GIMPIE (od razu).
Bardzo dobrym narzędziem do wywoływania RAWów jest Raw Therapee (http://www.rawtherapee.com/). Polecam go, gdyż można w nim popracować na cieniach, światłach itd., korekcja beczki itp. Obecnie z możliwością grupwego wywoływania rawów.

Niemniej jednak przyznam, ze często korzystam z OM :-P

flaa
2.10.09, 11:18
Bardzo dobrym narzędziem do wywoływania RAWów jest Raw Therapee (http://www.rawtherapee.com/). Polecam go, gdyż można w nim popracować na cieniach, światłach itd., korekcja beczki itp. Obecnie z możliwością grupwego wywoływania rawów.

Niemniej jednak przyznam, ze często korzystam z OM :-P

Zainstaluje i sprawdzę. Może to jest to.

AdSR
11.11.09, 01:43
Mam ten sam problem. Każdy plik obrabiany GIMPEM powoduje zamknięcie OM2.
(flaa) Ciekaw jestem czy ktoś znalazł rozwiązanie.

Pozwolę sobie wyciągnąć temat na wierzch, bo dzisiaj doświadczyłem tego samego. Po przeczytaniu tutaj, że to specyficznie JPEG-i z Gimpa powodują ten problem, chyba już wiem o co chodzi. Gimp jest niestety znany z tego, że uszkadza EXIF. Dokładniej, zachowuje tylko jego podstawową część. EXIF jest tak skonstruowany, że do niektórych części (w tym specyficznych dla Olympusa) odwołania są przez offsety w pliku. No i wychodzi, że Gimp zachowuje te offsety, w nowym pliku one nie mają sensu, Master nie jest przed tym zabezpieczony i dostaje segmentation fault. Albo po naszemu - zalicza zwałę, bo próbuje czytać z bzdurnego adresu w pamięci.

Oba programy kwalifikują się do poprawy. Tymczasem wyjście jest takie (nie testowałem): skopiować EXIF z oryginalnego pliku ExifToolem (http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/).

JacekO
11.11.09, 10:42
Może i zadziała tylko, że to strasznie uciążliwe. Ja dałem sobie spokój z OM2. Może kiedyś to poprawią.

skow
11.11.09, 10:52
Pozwolę sobie wyciągnąć temat na wierzch, bo dzisiaj doświadczyłem tego samego. Po przeczytaniu tutaj, że to specyficznie JPEG-i z Gimpa powodują ten problem, chyba już wiem o co chodzi. Gimp jest niestety znany z tego, że uszkadza EXIF. Dokładniej, zachowuje tylko jego podstawową część. EXIF jest tak skonstruowany, że do niektórych części (w tym specyficznych dla Olympusa) odwołania są przez offsety w pliku. No i wychodzi, że Gimp zachowuje te offsety, w nowym pliku one nie mają sensu, Master nie jest przed tym zabezpieczony i dostaje segmentation fault. Albo po naszemu - zalicza zwałę, bo próbuje czytać z bzdurnego adresu w pamięci.

Oba programy kwalifikują się do poprawy. Tymczasem wyjście jest takie (nie testowałem): skopiować EXIF z oryginalnego pliku ExifToolem (http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/).

W plikach ORF (i pewnie też w oryginalnych JPG z aparatu) cześć offsetów liczona jest od początku plików a cześć od początku innych struktur (to zostało wprowadzone w nowszych aparatach).
I w tym drugim przypadku upatrywałbym problemów.

W nowszych aparatach Olympus wprowadził niezgodny ze specyfikacją TIFF 6.0 nowy typ danych do przechowywania właśnie offsetu.

Na poprawę GIMP zbytnio bym nie liczył.
Najpierw Olympus musiałby udostępnic jakąś dokumentację na temat swoich plików.

AdSR
11.11.09, 11:06
Na poprawę GIMP zbytnio bym nie liczył.
Najpierw Olympus musiałby udostępnic jakąś dokumentację na temat swoich plików.

Rzecz w tym, że GIMP zasadniczo nie wspiera EXIF-a, a jedynie przechowuje go jako blok danych. RawTherapee zachowuje poprawny format. Również inne programy radzą sobie bez problemu. Czyli da się, ale po prostu nie mieści się to w planach rozwoju GIMP-a.

grizz
11.11.09, 11:18
jak wam to przeszkadza, to działać! (http://www.gimp.org/bugs/howtos/bugzilla.html)

AdSR
11.11.09, 11:57
jak wam to przeszkadza, to działać! (http://www.gimp.org/bugs/howtos/bugzilla.html)

Już dawno zgłoszone: https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=551636

zeman2
11.11.09, 12:31
w moim kompie, po aktualizacji OM, po wywołaniu RAWów pojawia sie komunikat "nie udało sie wywołać zdjęć" - pomimo to rawy są wywołane... jakas taka zmyła;
muszę bozbyć się chyba lenia:wink: i poszukać czegoś innego do wołania