Zobacz pełną wersję : Problem w tulejką w C4000
Kupiłem tulejkę z filtrem UV w celu ochrony obiektywu (jak się okazało trochę za późno, ale to nic). I teraz w zdjęciach robionych z fleszem w rogu występuję zaciemnienie, podejrzewam że tulejka zasłania flesha. Można na to coś poradzić?
Tulejka 52 mm , ze sklepu foto-tip.pl
temat wałkowany juz kilka razy... to tzw. winietowanie... rozwiązania: nie uzywanie lampy lub uzywanie zooma... mniej wiecej w połowie ustawienia zooma znika cien... zresztą przed zrobieniem fotki nie patrz tylko na LCD a zerknij takze w wizjer a zobaczysz czy bedzie winieta...
Cześć.
Taka wątpliwość mi się nasunęła. Czy winietowanie nie polega czasem na występowaniu cieni w rogach zdjęć? W tym przypadku był to cień pochodzący od przesłonięcia światła flasha przez tulejkę a to chyba nie to samo (wg mnie ale mogę się mylić).
Co do reszty odpowiedzi to cała prawda.
Pozdrawiam.
No-shadow Kick
18.10.04, 11:55
Czytałem wiele różnych definicji winietowania i w sumie taki cień też możnaby było podpiąć pod winietowanie, choć trochę na wyrost wg mnie :)
Pozdrawiam
W każdym razie jak tego unikać już qwerty napisał i chyba innego sposobu nie ma. No może po prostu ściagać tulejkę ale to się mija z celem...
i tak i nie... ja czasem ściągam tulejkę np. jak robie fotki w ciemniejszych pomieszczeniach... nie wierze ze filtr w 100% przepuszcza swiatło :) a czasem kazdy sposob jest dobry aby fotkę ratowac :)
@ swidry - stary problem posiadaczy tulejek ;) , możesz trochę podjechać tele ;) , lub jak koledzy radzą odkręcić tulejkę .