Zobacz pełną wersję : Karta pamięci - odzyskanie danych, błędy
Witam po raz kolejny... mam niesamowity problem z moją kartą pamięci Olympus XD 2GB panorama - mianowicie gdy byłem na urlopie w ostatni dzień padła mi karta nie szło zapisywać, odtwarzać itp... po powrocie do domu udało mi się odzyskać 80 zdjęć z 500, ale mniejsza już o to teraz mam coś gorszego sformatowałem kartę w aparacie bo na kompie się nie dało i jej w ogóle system nie czyta, a w aparacie ją widzi pokazuje, że mogę zrobić np 860 zdjęć jednak po zrobieniu zdjęcia długo zapisuje i wyskakuje błąd karty... jakąś rada? Bardzo bym prosił o pomoc.
Wyrzucić kartę do kosza lub oddać na gwarancji, jeśli jeszcze jest gwarancja na nią.
Ew. można spróbować na nowo spartycjować programem, który pozwala takie rzeczy robić (na linuksie polecam jakieś gparted albo qtparted, na windows nie wiem - może partition magic?), ale zapewne karta jest uszkodzona fizycznie i nic to nie pomoże, a tylko stracisz czas.
RadioErewan
24.07.09, 15:03
Czy to nie jest czasem falsyfikat, o którym pisał ostatnio Jacek?
Pozdrawiam
Na to wyglada... https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=19735
"nie nie oryginał na 100%" to napisałem przed chwilą...
jednak jestem w błędzie i tak karta jest praktycznie do wyrzucenia zmazałem hologram z tyłu karty i się okazało, że sygnatura jest tak jak na podróbce kupowałem ten aparat i karta była w zestawie byłem pewny, że oryginał, a jednak nie... nic nie da się zrobić?
Wywal, nie ma sensu się stresować.
w związku z czym mam pytanie jak w sklepie stoją karty 1 GB bo taka mi starczy bo na allegro karty już nie kupie do aparatu nie chce spieprzyć go...
jaszcze taki offtopic... wleciał mi piach do obiektywu w sp-570 nie wiem jak itp bo na plaży raczej go trzymałem w etui albo wysoko w górze jak to wyczyścić?
przepraszam za to co zaraz napisze. wyobrazam sobie co znaczy problem z fotkami i karta, ale nie moge spie powstrzymac.
otoz, niech odpowie ktos kto ma konto na jakims forum fotografow slubnych: czy widzial tam taki watek "Odzyskanie zdjec z karty" :)
jaszcze taki offtopic... wleciał mi piach do obiektywu w sp-570 nie wiem jak itp bo na plaży raczej go trzymałem w etui albo wysoko w górze jak to wyczyścić?
Tylko serwis ci tutaj pomoże (o ile). Nie masz szczęścia dzisiaj coś. :) Ale piach pewnie jak utkwił i się nie przemieszcza, to może zostać.
przepraszam za to co zaraz napisze. wyobrazam sobie co znaczy problem z fotkami i karta, ale nie moge spie powstrzymac.
otoz, niech odpowie ktos kto ma konto na jakims forum fotografow slubnych: czy widzial tam taki watek "Odzyskanie zdjec z karty" :)
prześledziłem google z 100 razy pobrałem mnóstwo programów komp leci 24 H już odzyskałem część zdjęć, reszta się ponakrywała lub nie dało się otworzyć różnymi programami, uwierz mi że zależało mi strasznie na tych fotach
co do piachu słychać go delikatnie przy ostatniej fazie otwierania obiektywu, przy zamykaniu już nie, więc Twoim zdaniem może zostać?