PDA

Zobacz pełną wersję : Program do tworzenia kompozycji/plakatu?

qlepa
22.07.09, 13:28
Poproszono mnie abym zrobił coś w rodzaju kompozycji. Nie wiem jak to dokładnie nazwać, generalnie chodzi o wrzucenie kilku zdjęć wokół tekstu i dorzucenie do tego jakiegoś fajnego tła i właściwie tyle.. Wszystko to w wersji cyfrowej powędruje do drukarni i potem, w antyramie, na ścianę.

Chciałbym zrobić to profesjonalnie i zastanawiam się czy jest do tego jakiś fajny program czy wystarczy skorzystać z power pointa? Photoshopa jeszcze nie bardzo ogarniam dlatego pytam o jakąś inną drogę.

dka
22.07.09, 13:33
powerpointa to nie tykaj jak chcesz to dac do drukarni.

przemecz sie i uzyj fotoszopa. zadaj odpowiedni format i rozdzielczosc, wrzuc tam obrazki, zmniejszaj odpowiednio, poprzesuwaj, dodaj tekst. chyba nie ma przyjazniejszego narzedzia.

jesli to drukarnia cyfrowa powinni poswiecic ci te 10 minut i skomponowac ci ladny obrazek.

ewentualnie zrob w powerpoincie szkic, niech przerobia pod swoj program. (ale wczesniej uzgodnij te opcje, czy da rade)

fotomic
22.07.09, 13:34
popraw stopkę(podpis) na regulaminową.

S4INT
22.07.09, 13:37
Adobe Ilustrator?

Bodzip
22.07.09, 14:01
profesjonalnie to LaTeX pewnie

grizz
22.07.09, 14:10
profesjonalnie to LaTeX pewnie

eee do plakatów? Latex - zupełnie się nie nadaje :)

Jak juz coś to scribus

flaa
22.07.09, 14:38
Najważniejsza jest głowa i pomysł. Odpal program (PS, Gimp itp.).
Ustaw wielkość, rozdzielczość (min. 300dpi). Wrzuć tam wszystko - najlepiej na warstwach. Poustawiaj wg. swojej wizji. I dopieszczaj, dopieszczaj..... :idea:
Jak będziesz zadowolony ze swojego pomysłu to spróbuj go wydrukować nawet na jakiejś domowej drukarce lub A3 w punkcie usługowym. Jeśli efekt końcowy Cie zadowoli to dowiedz się w drukarni w jakim formacie wola dostać plik z plakatem i im go dostarcz.

MZ najbardziej będzie Cię ograniczać brak gotowych ramek, tła itp. ale zawsze możesz spędzić więcej czasu na forach i jakiś ciekawy tutorial.

pozdrawiam

irek50
22.07.09, 14:49
Zmartwię Cię nieco, ale trudno będzie zrobić grafikę PROFESIONALNIE jeśli nie masz w tym doświadczenia. Grafik to jest zawód, a Ty chciałbyś załatwić to jakąś automatyczną sztuczką. Sam jestem oblatany w obróbce zdjęć w szopie, ale nigdy nie nazwałbym swoich prób z kompozycjami graficznymi za profesjonalne. Zauważyłem, że teraz sporo młodych osób ma talent do grafiki komputerowej, więc poszukaj kontaktu z nimi --pozdrawiam
------------------------------------------------------
ps: Napisz na priv do Witii lub sismana, który nam robił identyfikatory na spot w Zamościu --może Ci poradzą więcej...

mcmaczek
22.07.09, 15:07
Jeśli ma to być plakat z jakimś tekstem, to Photoshop powinien wystarczyć. Quark czy InDesign, z którymi miałem do czynienia albo ich darmowy odpowiednik, czyli Scribus wymagają różnych dodatkowych ustawień, typu odpychanie tekstu przez ramkę graficzną, czyli pewną wiedzę spoza dziedziny obróbki zdjęć już trzeba mieć...

qlepa
22.07.09, 15:08
Nie no jasne, że nie zrobię tego profesjonalnie. Źle się wyraziłem... Chciałbym się do tego zabrać profesjonalnie, zacząć tak jak powinienem. I jednocześnie nauczyć się czegoś.

Dzięki za pomoc :)

dzemski
22.07.09, 15:12
Corel Draw, jedno z najlepszych i na pewno najtańsze rozwiązanie. (licencja dla studentów/uczniów niecałe 400 zł).

mcmaczek
22.07.09, 15:18
To może spróbuj od zestawu darmowego: Gimp + Scribus. W jednym przygotujesz zdjęcia, jeśli będzie to konieczne, w drugim złożysz wszystko
do kupy. Upewnij się tylko, czy drukarnia będzie wymagała pracy przygotowanej w pdf-ie, czy wystarczy im np. tif.