Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Panasonic Lumix LX3

voovoo2
21.07.09, 18:00
Powody,ktore skłoniły mnie do jego zakupu:
-jestem totalnym amatorem i od dłuzszego czasu podejrzewałem,ze lustrzanka przerasta moje potrzeby,
-jestem leniwy i nie chce mi sie dzwigac cięzkiego sprzetu,
-miałem okazję obejrzeć zdjęcia z super lustrzanek i dobrych szkieł i fotki zrobione z kompaktów i często nie byłem w stanie dostrzec róznicy......mozliwe,że to "wina" włascicieli tych aparatów,
-nie potrzebuję super szybkiego AF,
-ostatecznie przekonały mnie opinie i zdjecia z LX3,ktore mogłem zobaczyc w necie.

Pierwsze wrazenia:
-solidna budowa,
-brak problemów z dekielkiem,ktory był jednym z negatywów.Teraz dekielek jest na sznurku i posiada na swoim obwodzie 2 wypustki po ktorych nacisnięciu mozna go swobodnie zdjąc z obiektywu.Jest tak jak w porządym aparacie
Reszta ochów i achów w necie

Negatywy:
-słaby akumulator,ledwo starcza na 200 fotek,
-mało ergonomiczny przełącznik z foto grafowania na przegladanie zdjęć.

Co mnie zaskoczyło:
-swietny obiektyw,ostry od pełnej dziury.W praktyce oznacza to,że fotki w kosciołach mozna walic z ręki,bez lampy i wystarczy czułośc 400 ISO.Nie dotyczy obiektów ruchomych.
-Zdjecia seryjne 6 klatek na sekundę ale w rozdzielczosci 3 mega ale za to jaka jakość:-)
-AF jak dla mnie wystarczjąca szybkośc,jednak kazda lustrzanka jest szybsza.
-piekne kolory fotek i bdb balans bieli
-małe zniekształcenia przy max szerokim kącie a jest to 24 mm.
- i na koniec......niby drobiazg.......aparat ma po bokach dwa uchwyty do paska (gustowny paseczek w zestawie) co pzwala nosic go na klacie lub brzuchu.Cięzar prawie niewyczuwalny:-)

Nie wiem czy fotki jakie wrzucę ponizej nie wywołaja salw smiechu i czy pokaża walory tego fajnego aparatu,ale co tam:-)Jest ktoś zainteresowany????

lokin
21.07.09, 18:09
Czekam(y) na fotki.

Karol
21.07.09, 18:09
Jest ktoś zainteresowany????
Chętnie zobaczę...

Dziadek
21.07.09, 18:27
:-)Jest ktoś zainteresowany????

Jestem zainteresowany :)

Znam ten aparat i też od dłuższego czasu o nim myślę a właśnie mój kieszonkowy Sony T3 wyzionął ducha a właściwie zgniotłem w kieszeni jego ekranik :)

Trochę mnie wstrzymywał jego jednak wolniejszy autofokus, i wysuwany obiektyw.
Poza tymi mankamentami ma same zalety o czym mogłem się przekonać spędzając kilka dni na plenerze z jego właścicielem.
Wydaje mi się do streeta idealny.

Gratuluję Ci nowego nabytku!
Ciekaw jestem gdzie go dostałeś, bo ostanio były kłopoty z nabyciem tego modelu.

voovoo2
21.07.09, 18:27
Oryginalna fotka,zrobiona z ręki,druga to crop.Zadnej obróbki obie nawet nie wyostrzone po zmniejszeniu

Kaz de Wro
21.07.09, 18:29
...ja ciągle cierpliwie czekam..

I już się doczekałem. Skrajne warunki oświetlenia wybrałeś, ale czekam na dalsze fotki.

ps.
większego niewypału z dekielkiem jak do Pancake Olympusa (25mm/2.8) to chyba nie ma. Tam dosłownie strach wkręcać ten metalowy krążek, a przypadkowe porysowanie obiektywu tym dekielkiem, to chyba mi się nawet śniło;-)

viruuss
21.07.09, 18:33
witam
mam LX2 , jest ok
jedyny mankament to mocne przepały w bardzo jasnych miejscach , kombinowałem z balansem , z korekcją , ale nie moge pojąc sposobu w jaki ten aparat sie zachowuje )
reszta na bardzo duży plus

jak jest z 3 ?
pozdrawiam

voovoo2
21.07.09, 18:36
Bazylika w Sejnach,takze oryginał,bez wyostrzania po zmniejszeniu

zimny
21.07.09, 20:25
Voovoo wgraj nowy firmware. Faktycznie poprawione WB.
Jeśli wgrałeś to już Cię uwaga nie dotyczy :wink:

Wtrące Ci się voovoo2 do topica

Jako ciekawostka (nie wiem jak w innych modelach i u innych firm), ale tu zaskoczyło mnie na plus
- "szybkie menu",
- wybór punktów pomiarowych (nawet punktowy z możliwością ustalania w każdym kierunku
- FL-50 pasuje do tego modelu :grin:.
- to światełko już od 2,0 :grin:
- możłiwość zapisu w RAW + jpg w max rozdzielczości
-duży ekran
pod jednym przyciskiem:
- możliwość sterowania bracketingiem w kroku 1/3 do 1,0
- sterowanie EV w zakresie +/- 2EV
- sterowanie flashem w zakresie +/- 2EV

Wady
- bateria
- brak w menu poziomu odszumiania, ostrości jpg, więc rawy obrabiam w Adobe LR (w porównaniu do E-510 "jpg" są mniej ostre-to info dla onanistów:wink: )
- mały zoom (ale to było wiadome)
- Proram silkypix dołączony do panasa u mnie przekłamuje kolory, wręcz je degraduje.

BTW

Jak żonce kupiłem to szukała w kartonie- a chciała coś małego do torebki i za nic w świecie nie chce taszczyć E-510.

voovoo2
21.07.09, 20:32
Na balans bieli nie narzekam.Zoom jest taki jaki chciałem i do moich zastosowań jest więcej niz OK.
Mozliwe,ze osoby bardziej zaawansowane znajdą w ty aparacie więcej wad.Ja jestem bardzo zadowolony.
Robie głównie w jpg,a załączonego programu nie uzywam.
Moze wrzucisz tu kilka swoich fotek? Zachecam:-)
Jak oceniasz szybkośc AF?
Do ostrości JPG-ów nie mam zastrzeżen:-)

zimny
21.07.09, 20:56
E-510

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.mz.nd.e-wro.pl/l-e/e-510_02.jpg)

LX-3

źródło (http://www.mz.nd.e-wro.pl/l-e/lx3_02.jpg)

Oczywiście jak zwykle zaraz będą cięte riposty w stylu kadr, piedu pierdu, itd.
Z góry zaznaczam, nie będę biegał po całej górze ślęzy objuczony aparatami.
Stałem w jednym miejscu z rodziną i znajomymi i to było dla mnie ważniejsze-z całym szacunkiem dla znawców foto.

mynameisnobody
21.07.09, 21:25
tu miejsce na reklamę.

W dobrym tonie byłoby napisać>>>
"Za tą cenę dostanie się już lustrzankę APS-C która miaaażżżdży tą zabawkę w każdej dziedzinie*"
"fajny aparat ale za tą cenę podziękuję... a szkoda bo kibicuję tej firmie"
"brak używalnego ISO 3200 niestety dyskwalifikuje tą konstrukcję"
"to nie lustrzanka a jak wiadomo fotografia zaczyna się tam gdzie kończy się hybryda/kompakt (konsekwencją -to nie jest aparat fotograficzny a co z tego wynika dopiszcie sobie sami)".
"... (wpisać dowolną prawdę internetową)"

* -np. waga.

Z drugiej strony nie rozumiem paru rzeczy -LX3 czy leica D-LUX 4 może współpracować z lampami olympusa (jak i wszystkie lustrzanki i mikroFT tych firm) ale już leica M8 nie...
NIE bo... NIE!

voovoo2
21.07.09, 21:47
Zdjęcie z reki w swietle zastanym zrobione w trybie automatycznym.Włączone ograniczenie ISO do max 400.

zimny
21.07.09, 21:48
A i owszem w tej cenie to będzie niezłe lustro.
Lecz w tej cenie do tej wagi się nie zbliżysz. Jeśli chodzi o ISO 3200 fakt "chłyt" marketingowy, Ale za niższą cenę takiego wybory opcji menu w kompakcie nie znajdziesz. Zresztą pierwszy mój kompakt C-300 kosztował 2150PLN w październiku 2002 roku, więc porównuję do tejże kwoty. Owszem sprawdzałem jakośc zdjęć generowanych przez różne kompakty na różnych portalach. Ten mi najbardziej odpowiadał. Przede wszyskim możliwości wyboru w menu, odwzorowanie zdjęć RGB, ostrość, dynamika JPG+RAW (w max rozdzielczości, bo nawet tego nie ma D60 nikosia :evil:- żałosne firmware wD60?? ) i kilka innych dupereli. To wszystko kształtuje jednak cenę. Może coś było porównywalne i tańsze nie przeczę. Ale to polityka firm - coś za coś.

BTW
Obrobię zdjęcia wywołam do formatu 10x15-taki mnie jedynie interesi. zobaczymy co powiedzą teście na odległość wyciągnięcia ręki.
Ja tylko prosty amator, na zdjęciach nie zarabiam. Lądują w albumie i HDD

grizz
21.07.09, 21:51
Zimny... to ironia była... ironia ;) Nie tłumacz się.

Morlok
21.07.09, 21:58
Zdjęcie z reki w swietle zastanym zrobione w trybie automatycznym.Włączone ograniczenie ISO do max 400.

Kurcze to ma mniejsze szumy niz moja E-520 :(

voovoo2
21.07.09, 22:05
To jest oczywiscie zwykły jpg.Zadnego odszumiania i zadnych zabaw w jakimkolwiek programie graficznym.Zadziwiająco dobrze działa stabilizacja.Przysłona 2,0!

mynameisnobody
21.07.09, 22:09
wygląda na to że w e-510 projektanci dotarli do bariery konstrukcyjnej (gęstość upakowania matrycy a DR/rozdzielczość) a konstruktorzy LX3 o niej nie wiedzieli (nie czytają optycznych.pl!?)

źródło (http://img188.imageshack.us/i/lx3022.jpg/)

wujek.samo.h
21.07.09, 22:10
Zimny - zapomniałeś dodać, że oba aparaty były ustawione na iso 100 i czas 1/250 s. (sprawdziłem). OBA! Co stawia w niezręcznym świetle DR 510tki.

voovoo2
21.07.09, 22:20
W pełnym słońcu,chyba ciut prześwietlone.........no cóz automat.

Wieprz
21.07.09, 22:28
kiedyś zabierałem na wakacje aparat brata (C8080). Starałem się większość zdjęć robić na ISO 50 albo 64. To co robił aparat mi się podobało (mój wkład trochę mniej ;) )
Co za czasy, teraz mają ładne 400 a chcieliby wydusić z malucha 3200.

uncas
22.07.09, 09:54
Dawno się nie udzielałem na forum, ale temat lx-3 bardzo mnie interesuje.

Dodam od siebie, że jak mi padnie w końcu c5060 to widzę, że bedzie chyba co kupić. Co prawda nie jest to "ideał", ale nie chce mi się taszczyć lustra.
Póki co mało tu przykładów - ale na ich podstawie można wyciągnąć już jakieś wnioski.

Mam nadzieję, że wątek się rozwinie.

voovoo2 mam prośbę, zrób proszę fotkę na max ogniskowej ( 60mm ) z minimalną przysłoną ( f2,8 ) - powiedzmy jakąś twarz, coś a'la portrecik, albo jakiś przedmiot na dość oddalonym tle (powyżej 5, 10 metrów) - jestem ciekaw uzyskanych efektów. Z góry dzięki.

Co prawda maleństwo posiada krótszy zoomik (i tak używam bardziej krótkich ogniskowych niż dłuższych), ale używalne wysokie ISO, światełko, full manual, stabilka no i te wymiary. Do kieszonki akurat.

Lailonn
22.07.09, 11:40
Aparat jest bez wątpienia genialny. Pytanie tylko co pojawi się w następcy, bo LX3 jednak już trochę na rynku się znajduje. Jakoś trudno mi wymyślić czego brakuje LX3. Może stałe 2,0? :P

Morlok
22.07.09, 11:47
Wydaje się byc ciekawszą propozycja od E-P1, a juz na pewno tańszą

Magnesus
22.07.09, 12:00
Aparat jest bez wątpienia genialny. Pytanie tylko co pojawi się w następcy, bo LX3 jednak już trochę na rynku się znajduje. Jakoś trudno mi wymyślić czego brakuje LX3. Może stałe 2,0? :P

Było trochę plotek o LX4/LX5, ale w większości głupie. ;)

voovoo2
22.07.09, 13:55
uncas:mówisz i masz,prosto z aparatu,bez zadnego wyostrzania po zmniejszeniu.

grizz
22.07.09, 14:15
Masz jakoś kolory poprzestawiane, bo jak na razie, to strasznie te fotki mdłe?

voovoo2
22.07.09, 14:22
Chyba masz rację..........idę sprawdzić:-)

marecki
22.07.09, 14:30
Ja tam jestem pod wrażeniem tego modelu przynajmniej w porównaniu do mojego e-330. Grizz jak to są mdłe to moje są masakrycznie mdłe. Przy ustawieniach typu wszystko na normal bez podkręceń kolorków ostrości kontrastu przy zastosowaniu starego krótkiego KIT'a e-330 przy tych samplach to jakaś porażka jest... albo mam popsuty aparat Takiej ostrości w życiu nie mogę osiągnąć Oczywiście uważam że nie można porównywać lustra z kompaktem. Jednak coraz bardziej skłaniam się do przejścia na takie małe cudeńko, które wyrzuci mi kolorowy i ostry obrazek.

grizz
22.07.09, 14:34
Mdłe pisałem tylko i wyłącznie w odniesieniu do kolorów, nie ostrości. W sumie to duża "zasługa" pogody.

Voovoo pokaż jakieś zdjęcia z innego okresu - rana, albo słonecznego późnego popołudnia.

voovoo2
22.07.09, 14:49
Grizz:sprawdziłem,aparat ma kolory ustawione na poziomie standardowym.Puszka z piwem na balkonie sfotografowana w czasie gdy słońce było za chmurami
Ponizej fotka zrobiona we wczesnych godzinach wieczornych.Takze prosto z aparatu,ustawienia standardowe,nie wyostrzane po zmniejszeni

grizz
22.07.09, 14:59
I tego brakowało.

Dzięki.

voovoo2
22.07.09, 15:08
Bardzo prosze:-)To tylko zwykłe jpg-i w ustawieniach standardowych.

Kaz de Wro
22.07.09, 15:16
Jak voovoo2 pozwoli ;-) to i ja wrzucę tu parę kwiatków z LX3

Wszystkie foty robione na f2.0. Zdjęcie bazi robione na MF,a pozostałe na AF.

źródło (http://img266.imageshack.us/img266/8898/lx3053.jpg)

źródło (http://img525.imageshack.us/img525/5614/lx3051.jpg)

źródło (http://img525.imageshack.us/img525/7132/lx3036.jpg)

voovoo2
22.07.09, 15:19
Dziekuje bardzo:-) fajne fotki!Czy mozesz zdradzić jakie były ustawienia......o ile były jakies szczególne.Moze to wynik obróbki?Pozdrawiam:-)

Kaz de Wro
22.07.09, 15:55
Fotki robiłem w jpegach. Pod kątem zdjęć sytuacyjnych czułość ustawiałem na AutoISO z reguły do 800, ostrość jako preAF, przesłonę na f2, przy eksperymentach to i różnie. Ustawienia tak jak Ty, tj. "normal" albo "standard" już nie pamiętam dokładnie. WB także auto i spisywało się dobrze.
Foty załączone powyżej są po wyrównaniu poziomów i te z placu po lekkim rozjaśnieniu, po zmniejszeniu były lekko wyostrzone.

Było już wyżej wspomniane, ale jako że Panas jest w systemie 4/3 to i jest bardzo dobra współpraca z lampami Olego- TTL (po testach z FL-50 i Metz 58AF).

ps. jeżeli denerwuje Ciebie brak zaślepki na gorącą stopkę, to proponuję kupno BS-1 Nikona, pasuje i można kupić na Allegro;-)

voovoo2
22.07.09, 16:01
Serdecznie dziękuje za informacje i pozdrawiam :-)

Morlok
22.07.09, 16:20
Przykro mi to pisać ale takich kolorów, ostrości i małych szumów to ja na E-520 z chińskie bogi nie uzyskam, a to przecież lustrzanka. Niech mi ktoś teraz wytłumaczy, czemu mam kupowac E-P1, dający nie lepszy obraz, a może i gorszy za 2x większą kasę :roll:

grizz
22.07.09, 16:26
Przykro mi to pisać ale takich kolorów, ostrości i małych szumów to ja na E-520 z chińskie bogi nie uzyskam, a to przecież lustrzanka. Niech mi ktoś teraz wytłumaczy, czemu mam kupowac E-P1, dający nie lepszy obraz, a może i gorszy za 2x większą kasę :roll:

Bo wygląda ładniej.

Morlok
22.07.09, 16:36
Bo wygląda ładniej.

No tu bym dyskutował, ten LX jest ładniutki :wink:

voovoo2
22.07.09, 16:41
Morlok,nie wymiekaj! :-) Miałem E1,E510 ZD 14-54 Nikona D90 z porządnym obiektywem.To były fajne aparaty......jeden nawet kultowy.
Wrodzone lenistwo i chęć uzyskiwania dobrych jpg-ów spowodowały,ze mam LX3.
Nie będę mu na tym forum robił reklamy.
Ktos kto umie robić fotki,a nie pstryki tak jak ja wyciągnie z tej małpki duzo więcej.
Decyzja nalezy do Ciebie.......jesteś juz dużym chłopcem:-)

uncas
22.07.09, 21:39
voovoo2 wielkie dzięki za fotkę.
Wreszcie to coś dla mnie.

voovoo2
22.07.09, 21:55
Jeszcze jedna,przekonwertowna z koloru ma BW w programie picasa

Rafał Czarny
22.07.09, 22:02
Kaz, jak oceniasz AF LX3 w porównaniu do Ricoha GX100?

wujek.samo.h
23.07.09, 00:18

Nie wiem jak Panas, ale Ricoh w porównaniu z Nikonem P 6000 to błyskawica.

(mała dygresja)

Kaz de Wro
23.07.09, 03:12

Chyba aż takiej dużej różnicy nie ma. W Ricosiu coś tam "mieli" i jest głosniejszy. W Panasie jest lepsza kultura pracy, bardziej płynne ustawianie AF. I to może decydować o przekonaniu, że LX3 jest szybszy. Jest też opcja preAF, z której korzystałem.

Zresztą Rafał jak miałeś w ręku E-Pena, to z tego co widziałem w internecie o Penie, AF Pena i LX3 jest taki sam czyli nieco wolniejszy niż Panas GH1+ kitowe tele

piotrek204
23.07.09, 11:08
Mi tez LX3 chodzi po glowie, slyszalem ze ma swietny obiektyw. Musze gdzies dorwac egzemplarz do zabawy.
Co do jakosci, ja bym byl spokojny, tutaj jest ciekawe porownanie kompakt vs...
http://www.luminous-landscape.com/reviews/kidding.shtml
;)

Rafał Czarny
23.07.09, 11:32
Zresztą Rafał jak miałeś w ręku E-Pena, to z tego co widziałem w internecie o Penie, AF Pena i LX3 jest taki sam czyli nieco wolniejszy niż Panas GH1+ kitowe tele

Ja mam inne spostrzeżenia. Przeleciałem się po Zamościu z E-Penem i AF mnie rozczarował. Nie nadaje się dla mnie na ulicę. W Rikosiu jest zdecydowanie szybszy.

Magnesus
23.07.09, 11:38
E-P1 jest ponoć szybszy z obiektywami panasa.

Kaz de Wro
23.07.09, 19:49
Odnośnie AF w Panasie LX3 znalazłem taką fotkę.
Dane z EXIFA:
- czas 1/60s
- przesłona f/2.5
- ISO 250

ps. winieta z podłączonego konwertera Nikon WC-E75

źródło (http://img233.imageshack.us/img233/5692/lx3aftest.jpg)

ps2- Rafał warto poczekać na Ricosia GX 300, albo na konkurencję bo oni pójdą swoją drogą do zestawu mikro-cośtam;-)

Karol
23.07.09, 22:13
Odnośnie AF w Panasie LX3 znalazłem taką fotkę.

Hmmm - czego to zdjęcie ma dowodzić? Nawet jak AF trafił w nieskończoność to i tak wszystko będzie ostre gdzieś od 1,7m...

Dziadek
24.07.09, 13:03
Wstawiam tu zdjęcie wykonane przez kolegę Sebastiana Fusa na którym jest nasz forumowy przyjaciel w pięknym otoczeniu.
Oglądając jego fotki mam chęć na to cacko :)

Karol
24.07.09, 16:40
Wstawiam tu zdjęcie wykonane przez kolegę Sebastiana Fusa na którym jest nasz forumowy przyjaciel w pięknym otoczeniu.

Czyżby to Krzysiek - Ziemia tak był zafascynowany przedmiotem zdjęć? ;-)

Dziadek
24.07.09, 20:14
Czyżby to Krzysiek - Ziemia tak był zafascynowany przedmiotem zdjęć? ;-)

No coś Ty, nie modelkami tylko Artystą, samym WW :)

micky
31.01.10, 18:05
Odświeżam wątek - mam pytanie jak po tych kilku miesiącach sprawuje się LX3 ?
jakie używacie akcesoria i jak się sprawują w praktyce (telekonwertery, wide) , lampy błyskowe zewnętrzne (jeszcze mam FL36R)??
Myślę jeszcze o G11 macie jakieś doświadczenia (idealnie gdyby ten obiektyw był np 24-120mm) na poprzednika g11 trochę jechali. Może inne fajne kompakty bardziej mi zależy na szerokim niż tele.
Myślałem o m43 (PEN lub GF) ale była by to wymiana dobrego na lepsze przy wysokiej cenie tego drugiego i wbiciu się w kolejny system :(

ps
Po ostatnim wyjeździe chyba popełnię bluźnierstwo i sprzedam lustro plus trochę szpeju kupię zaawansowany kompakt byłem na fajnym wyjeździe jakoś już mi się nie chce nosić szpeju obiektywów filtrów statywu nie będę pisał że "przeżywam poważny kryzys twórczy" - po prostu leniwy jestem ;)

voovoo2
31.01.10, 18:13
Mam LX3 od poczatku lipca.Nie narzekam,spełnia moje oczekiwania.Jest mały i lekki.Jasny obiektyw umożliwa obywanie się bez lampy błyskowej.
Aparat nie przepala nieba,dobrze działa stabilizacja.
Nie uzywam żadnych akcesoriów.Lecz to się chyba zmieni.Kupiłem tuleję (nieoryginalną) i mam zamiar nabyc filtr polaryzacyjny,połówkowy i szary.
Ten ostatni po to aby latem móc uzywac pełnego otworu przysłony:-)

jungli
31.01.10, 18:16
Slusznie, sprzedaj graty i kup mikro, mnie tez juz kregoslup boli od dzwigania elek i jak nie musze to piatki nie zabieram tylko pod pazuche g1+20 1.7...

LX3, to bardzo fajny aparat, cena jednak dosc zaporowa, uzywalem do niego lampy metza najprostszej 32 c4 odchylany palnik do gory z wlasna automatyka, dobra i tania...

Szkielko Leiki jest bdb, natomiast w sztucznym, jakos dziwnie mi w 2 szt, ktore mialem podkolorowywalo na cukierkowo, jednak w stosunku do wczesniejszego LX2, to jest kosmos. Iso 400 spokojnie 800 gorna granica pod warunkiem dobrego naswietlenia, generalnie fajny kompakt na kazda okazje.

Natomiast gdybym teraz stawal przed wyborem LX3 czy w podobnej kasie m4/3, zbyt wiele bym sie nie zastanawial, mikro daje nieporownywalnie wieksze mozliwosci niz LX3.

Sluszna droge obierasz, jesli nie zarabiasz na zdjeciach, to nie ma sensu dzwigac gratow, sam mam sprosne mysi, by na jakas platna sesje zabrac procz piatki panasa i potem pkazac zdjecia zainteresowanym, mysle, ze roznicy zbytniej procz oczywistych nie beda w stanie wylapac.

pozdroofka

voovoo2
31.01.10, 18:32
Trochę brakuje mi tele i szukam jakiejś sensownej tzn małej i lekkiej alternatywy.Bardziej lekkiej niz małej.Póki co niczego sensownego nie moge wykombinować.Chciałoby sie mieć tez zdecydowanie mniejszą GO.

micky
31.01.10, 19:00
nie zarabiam tylko dla siebie do albumu 10x15 albo HDD ; aż takich kilogramów nie dźwigam ost miałem E420+9-18+70-300+FLka+kable pilot + coś tam ... i trochę szpeju się zebrało hehe kombinowałem PEN'a albo GF ale + przejściówka pod 9-18 bo szkoda mi tego szkła a ceny mikro43 nowego jak na razie zaporowe Wielkość wcale dużo mniejsze od e420 nie będzie ale cenowo mniej fajnie:( tak czy inaczej sprzedam, może nie za wszelką cenę, to co mam i czekał na dobrą okazję i śledził rynek!

jungli
31.01.10, 19:47
Sprzedam Ci swojego G1 body za 900zl moze byc? No nie mow tylko, ze cena zaporowa...

Wracajac do tematu, nie masz sie nad czym zastanawiac, zostaw sobie tylko 9-18 bardzo dobre szklo na m4/3, przejsciowe dokupisz, zreszta po zakupie to juz do wyboru do koloru...

pozdroofka

micky
31.01.10, 20:37
cena rozsądna ale ja mam chyba bardziej natury filozoficznej niż technicznej hłehłe;) w tej chwili bardziej ważne "co i kiedy" focę niż czym, chyba o tym pisał JankoM ale to już temat na inny wątek. na wyjeździe zrobiłem przejęcie żonki FX30 i o dziwo wcale mi nie przeszkadzało mało funkcji a zdjęcia wyszły niczego sobie czyli to nie sprzęt robi zdjęcia a .....
a coś o tym kamuniu G11 ?

marwis
31.01.10, 21:16
canon g11 to fajny aparat, szczególnie ze wględu na ilość pokręteł. Ale jako lżejsza alternatywa dla 420 to raczej trochę bez sensu, bo duży - zdecydowanie większy niż lx3.
Ja mam e410 i przymierzałem się do lx3, ale jak canon wypuścił s90 to kupiłem go na pniu...
Zalety: 1.matryca taka jak w g11 (szum o ok. 1ev gorzej niż w 410, z tym że większym problemem niż szum jest zanik szczegółów i nie ma bandingu nawet na iso 3200) 2. rozmiar - kieszonkowy, różnica między nim a lx3 mniej więcej taka sama jak między g11 a lx3 3.obiektyw 2.0 na szerokim końcu, dobra IS 4. duże możliwości zmiany parametrów...
Wady: 1. obiektyw nieco gorszy niż w g11 2. na długim końcu ciemnieje do 4,9 3. w...ce kółko do zmiany ustawień - zbyt łatwo niechcący wprowadzić korektę ekspozycji (w trybie Auto to nie problem) 4. obiektyw ma dużą dystorsję - jest korygowana w aparacie, ale jak się chce wołać RAW-y innymi niż Canona programami to trzeba samemu korygować 5. jako, że jest w miarę nowy jeszcze nie ma pełnego wsparcia RAW przez inne programy
Generalnie jestem zadowolony, bo jest to aparat który zawsze mogę mieć przy sobie i nie czuję tego - bez problemu mieści się w kieszeni koszuli. Z drugiej strony ma bardzo dobre możliwości pracy w słabym świetle zarówno z lampą jak i bez dzięki przesłonie 2.0.
Na forum ktoś pisał, że jest duuużo gorszy niż lx3 jeśli chodzi o szumy - nie sądzę - kiedyś wrzuciłem kilka sampli na Picasę
http://picasaweb.google.pl/marek.wisniewski76/CanonS90?feat=directlink zdjęcia w pełnej rozdzielczości prosto z aparatu, można ściągnąć i obejrzeć na 100%
G11 ma taką samą jakość na wyższych ISO.

ksb
31.01.10, 22:17
Swoją droga ma może ktoś filmy z LX3?

micky
31.01.10, 22:35
marwis: w sumie to ja szukam "kompakta" ZAMIAST lustra a niedodatkowo - nie wierzę w to co napisałem! S90 jako dodatkowy wygląda rozsądnie wcześniej zwróciłem już na niego uwagę

marwis
31.01.10, 22:59
jeśli będziesz robił głównie jpg to różnice między g11-lx3-s90 są moim zdaniem głównie w zakresie ergonomii i przenośności (jedno i drugie z lx3 pośrodku) czyli wychodzi, że to taki złoty środek. Jeśli chodzi o odbitki 10x15 różnic jakości obrazu raczej nie zauważysz...

micky
31.01.10, 23:02
wiesz jak już kupię compakta to będę robił foty sławnym ludziom za dużą kasę tak jak Terry Richardson ;) a poważnie w s90 przydała by się gorąca stopka

marwis
31.01.10, 23:20
wiesz jak już kupię compakta to będę robił foty sławnym ludziom za dużą kasę tak jak Terry Richardson ;) a poważnie w s90 przydała by się gorąca stopka
nie można mieć wszystkiego... musiałby być chyba wtedy większy.
Jakby dali ty by trzeba było za lampę łapać a nie za aparat :wink:
Nie wiem czy miałeś okazję pomacać s90, to prawie taka sama kategoria wielkości co ten fx30 Twojej żony.

piotrek204
1.02.10, 14:57
Warto chyba poczekac na LX4, LX3 jest na rynku juz poltora roku i mozna powoli liczyc na nastepce.

Rafał Czarny
1.02.10, 15:00
Warto chyba poczekac na LX4, LX3 jest na rynku juz poltora roku i mozna powoli liczyc na nastepce.

Nie ma co czekać tylko kupować i robić zdjęcia. Lx3 to aparat, w którym prawie niczego mi nie brakuje. Kuleje jedynie ergonomia, źle mi się go trzyma jedną ręką. Ricoh GX100 to w tej kategorii ideał.

pat.p
6.02.10, 15:08
A powiedzcie - jako cyfrowy backup zamiast np. GF1 - da radę?

Pozdrawiam
Pat

EuroLiberty
6.02.10, 17:45
A powiedzcie - jako cyfrowy backup zamiast np. GF1 - da radę?

Tak... . Nie... . W zależności. Tym razem od Twoich potrzeb. Dwa bardzo różne aparaty.

Pozdrawiam
k@mil

MichaLxD
6.02.10, 22:26
Wydaje się że LX-3 to udana konstrukcja i jeśli nie będziemy od niego wymagac więcej niż może dac aparat kompaktowy to nie będziemy rozczarowani.Sam się zastanawiam czy by mi się nie przydał?

Ketstian
11.02.10, 15:15
Witam.

Mam takie pytanko. Czy może ktoś z Was się orientuje, czy jest możliwość wgrania języka polskiego do tego aparatu??

voovoo2
11.02.10, 16:16
Aparat ma polskie menu!

Ketstian
11.02.10, 16:18
Niestety mój nie ma. Nie doczytałem na stronie sklepu, że nie ma pl menu. Mi to nie przeszkadza, ale jakbym pożyczał np. moim rodzicom to mogą mieć problem. :D

Rafał Czarny
11.02.10, 16:24
Poszukaj firmwaru z polskim menu. Jest na stronie producenta.

NightCrawler
11.02.10, 16:28
W serwisie Panasonica powinni bez problemu wgrać. Jeżeli masz gwarancję to raczej bezpłatnie to zrobią.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Poszukaj firmwaru z polskim menu. Jest na stronie producenta.

Przed chwilą byłem i widziałem oprogramowanie tylko ;) Widać słabo szukałem :)

heyahero
11.02.10, 17:19
W serwisie Panasonica powinni bez problemu wgrać. Jeżeli masz gwarancję to raczej bezpłatnie to zrobią.

Przed chwilą byłem i widziałem oprogramowanie tylko ;) Widać słabo szukałem :)

A tutaj?: http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/download/LX3/index.html
(wydaje mi się, że polski też być powinien)

NightCrawler
11.02.10, 17:20
No to znalazłem, ale nie podali informacji czy PL jest. A na polskiej stronie Panasonic'a za skarby nie widzę tego.

pat.p
11.02.10, 18:35
Słuchajcie. Byłem dziś w Rays Foto w Poznaniu i macałem Leicę X1 i D-lux4. Tak naprawdę jestem ciekaw LX3, a że nie ma go w Poznaniu (nie znalazłem), więc zerknąłem na "lepszego" brata udanego modelu Panasonica.
Wrażenia dobre - metal, fajny ekranik, szybka obsługa (jak na kompakt)... Pytanie, które mnie zaczęło nurtować, to: czym różni się D-lux od LX3 (oprócz kropki i designu). Pani w sklepie poinformowała mnie, że D-Lux ma "inną matrycę". I bebechy.
Czy coś Wam wiadomo na ten temat? Różnica w cenie jest stuprocentowa...
Jako off-topic dodam, że X1 jest niesamowicie lekki, łatwy w obsłudze i fajnie wykonany. Jednak - jak na mój gust - trochę zbyt lekki (sprawia wrażenie plastikowego). Ma wprawdzie swój urok, możecie pisać, co chcecie:wink:, ale cena (6500) skutecznie studzi wszelkie zapędy.

Pozdrawiam
Pat

voovoo2
11.02.10, 18:53
Wg mnie róznica tylko w kropce.

Ketstian
11.02.10, 19:22
No to znalazłem, ale nie podali informacji czy PL jest. A na polskiej stronie Panasonic'a za skarby nie widzę tego.

Dokładnie. Mi się wydaje, że to chyba nie będzie takie łatwe. Aparat ma wgraną wersje 2.1, tylko wśród języków nie ma j. polskiego.

Co do różnicy między D-lux4 a lx3 to tylko czerwona kropka i algorytm obrabiania obrazu. JPEG-i wychodzą ciut lepiej, ale to subiektywne odczucie.

rodzyn
11.02.10, 20:06
pytałem w serwisie (wprawdzie o GH1 z GB)- i otrzymałem odpowiedź , że nie jest możliwe nałożenie wersji z PL na wersje bez PL nawet podczas UP-u
Pozdrawiam

pat.p
13.02.10, 18:28
Co do różnicy między D-lux4 a lx3 to tylko czerwona kropka i algorytm obrabiania obrazu. JPEG-i wychodzą ciut lepiej, ale to subiektywne odczucie.

Dzięki :-)

Ketstian
17.02.10, 14:42
Dzięki :-)

Nie ma za co.

Ostatnio trochę pokatowałem LX3. Wyświetlacz choć dobry przekłamuje kolorki (szczególnie czerwony) i trochę ekspozycję (na kompie zdjęcia są bardziej niedoświetlone). No ale od czego są rawy? Tu nie mam się do czego przyczepić :)
I to szkiełko mmmm....

Rafał Czarny
17.02.10, 15:36
Nie ma za co.

Ostatnio trochę pokatowałem LX3. Wyświetlacz choć dobry przekłamuje kolorki (szczególnie czerwony) i trochę ekspozycję (na kompie zdjęcia są bardziej niedoświetlone). No ale od czego są rawy? Tu nie mam się do czego przyczepić :)
I to szkiełko mmmm....

Skoryguj jasność wyświetlacza i będzie git.

Ketstian
17.02.10, 15:43
Skoryguj jasność wyświetlacza i będzie git.

Zrobie tak jak prawisz:wink:

voovoo2
17.02.10, 15:48
Nie ma za co.

I to szkiełko mmmm....

W czym wołasz te RAW-y z LX3 ??

Ketstian
17.02.10, 16:07
W czym wołasz te RAW-y z LX3 ??

SILKYPIX Developer Studio 3.0 SE.
Nie jest to może mistrzowski program, ale za jego pomocą mogę wywołać RW2 do .tiff lub .jpg
Jak już mam .tiff to wrzucam go do mojego ulubionego Nikon NX2 i hulaj duszo.

voovoo2
17.02.10, 16:24
dzięki za info

Ketstian
17.02.10, 16:32
dzięki za info

Zawsze do usług:cool:

micky
17.02.10, 17:47
czy ktoś już próbował z "tulejką" + np polar albo szara połówka? jeżeli tak czy nie włazi w kadr to jednak 24mm.

pat.p
18.02.10, 21:32
Kupiłem LX3. Pięknie, pięknie :-)
Póki co - koniec z inwestycjami fotograficznymi (nie licząc negatywów i trucizn).
Rafale - jak najlepiej według Ciebie ustawić wyświetlacz?

Pozdrawiam
Pat

Ketstian
18.02.10, 22:31
Ten wyświetlacz zaczyna mnie coraz bardziej irytować. Nie wiem co jest ale te czerwienie są naprawdę za mocno wysycone...

Z jasnością sobie poradziłem. Tak jak radził kolega zmniejszyłem jasność wyświetlacza o 2 działki.

pat.p
18.02.10, 23:20
Dla urozmaicenia:

Ketstian
19.02.10, 16:10
To może i ja coś podzrzuce. Wywołany raw delikatnie podciągnięta ostrość.

pat.p
19.02.10, 16:18
Bardzo zachęcające zdjęcie - najlepsza reklama LX3.
:-)

Pozdrawiam
Pat

marwis
19.02.10, 17:38
To może i ja coś podzrzuce. Wywołany raw delikatnie podciągnięta ostrość.
może to tylko monitor w pracy, ale ta czerń za misiem jakaś taka dziwna... niejednorodna.

Ketstian
19.02.10, 17:46
może to tylko monitor w pracy, ale ta czerń za misiem jakaś taka dziwna... niejednorodna.

Stał na czarnej bluzce:) Być może to jest tego przyczyną. U mnie wszystko wygląda ok.

marwis
19.02.10, 17:50
Stał na czarnej bluzce:) Być może to jest tego przyczyną. U mnie wszystko wygląda ok.
u mnie u dołu wokół jabłka i nóg misia widać takie jaśniejsze halo dość szerokie (około 1/4 szerokości nogi misia) - raczej wygląda jak efekt obróbki niż tkanina. Widać to najbardziej po powiększeniu

Ketstian
19.02.10, 18:07
Mam ciemną matryce w laptopie i za chiny tego nie widziałem. Wrzuciłem do NX2, rozjaśniłem fotke i rzeczywiście było jakieś halo. Nie wiem czym spowodowane. Już jest chyba ok?

marwis
19.02.10, 18:15
myślę, że jak podnosiłeś punkt cieni w obróbce zatrzymałeś się o kilka punktów za szybko - ja włączam ostrzeżenie cieni i podnoszę tak długo aż wszystko co ma być czarne jest zielone :grin:
nie wiem czy jest ok... zdjęcie w wątku jest chyba na razie takie samo...
poza tymi drobiazgami zdjęcie mi się bardzo podoba.

Ketstian
19.02.10, 18:34
myślę, że jak podnosiłeś punkt cieni w obróbce zatrzymałeś się o kilka punktów za szybko - ja włączam ostrzeżenie cieni i podnoszę tak długo aż wszystko co ma być czarne jest zielone :grin:
nie wiem czy jest ok... zdjęcie w wątku jest chyba na razie takie samo...
poza tymi drobiazgami zdjęcie mi się bardzo podoba.

Konstruktywna krytyka jest zawsze mile widziana.
Powiedzcie mi tylko dlaczego nie mogę wrzucić zdjęć do galerii?

marwis
19.02.10, 18:36
Konstruktywna krytyka jest zawsze mile widziana.
Powiedzcie mi tylko dlaczego nie mogę wrzucić zdjęć do galerii?
1. jedno dziennie - przekroczyłeś limit?
2. są trochę za duże - limit w galerii jest niższy niż w wątku

Ruff
19.02.10, 20:26
Bardzo mi się podoba ten LX3 a Wy mi jeszcze większa chęć na niego robicie... eh...

marwis
19.02.10, 21:57
mi się też podoba, ale wybrałem s90 bo jest kieszonkowy...

Ketstian
19.02.10, 23:38
mi się też podoba, ale wybrałem s90 bo jest kieszonkowy...

LX-3 z dedykowanym skórzanym pokrowcem w kieszeni kurtki też się zmieści :wink:

marwis
19.02.10, 23:47
LX-3 z dedykowanym skórzanym pokrowcem w kieszeni kurtki też się zmieści :wink:
:wink: a e410 z kitem w dużej kieszeni płaszcza... S90 często noszę bez pokrowca w kieszeni marynarki i nie widać...

pat.p
20.02.10, 00:51
... Każdy kieszeń ma,
A w niej - marzeń sto...
:wink::grin:

LX3 może się zmieścić w kieszeni, ale u mnie lepiej czuje się w pokrowczyku przewieszonym przez ramię.

Pozdrawiam
Pat

monstro
20.02.10, 13:02
a w jakim pokrowcu nosicie swoje LX3? pytałam kiedyś w innym wątku, ale niestety nie uzyskałam wyczerpującej odpowiedzi...

dzemski
20.02.10, 13:21
ech, a ja nadal czekam na następcę mając nadzieję, że będzie jeszcze lepszy od LX3. S90 nie kupię bo jakość zdjęć na wyższych ISO pozostawia dużo więcej do życzenia niż te z LX3, no i oczywiście ten obiektyw w LX3 ;)

pat.p
20.02.10, 13:55
a w jakim pokrowcu nosicie swoje LX3? pytałam kiedyś w innym wątku, ale niestety nie uzyskałam wyczerpującej odpowiedzi...

W małym Lowepro, żadnym dedykowanym. Akurat Żonka poszła "na miasto" i zabrała, jak wróci - napiszę jaki model.
Jest w każdym razie miejsce na karty i inne cuda.

Pozdrawiam
Pat

ech, a ja nadal czekam na następcę mając nadzieję, że będzie jeszcze lepszy od LX3. S90 nie kupię bo jakość zdjęć na wyższych ISO pozostawia dużo więcej do życzenia niż te z LX3, no i oczywiście ten obiektyw w LX3 ;)

http://www.optyczne.pl/2701-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html

W tym artykule jest coś o "LX3 killerze" ze stajni Samsunga. Obiektyw ze światłem 1,8. Sam jestem ciekaw :-) choć LX3 jest naprawdę udanym aparatem...

epicure
20.02.10, 14:54
Wow, ten Samsung zapowiada się naprawdę nieźle. Szkoda tylko, że to ciągle 10 mpx na matrycy 1/1,8". Jak ktoś miał kompakta z matrycą SuperCCD 1/1,6" i 9 mpx (np. Ś.P. nieboszczyk Fuji E900), ten wie, czego od kompaktów oczekiwać. I to, co obecnie proponują różni producenci, to jednak jeszcze nie to. Aczkolwiek już blisko...

Ketstian
20.02.10, 17:19

Ja mam dokładnie taki. Sprowadziłem. Z przesyłką paypalem 120,10zł

http://cgi.ebay.com/Brand-New-Panasonic-LUMIX-LX3-Leica-D-LUX4-Leather-case_W0QQitemZ300398492858QQcmdZViewItemQQptZLH_De faultDomain_0?hash=item45f1253cba

aaa i zapraszam do wątku :wink:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72205

marwis
20.02.10, 18:06

dzemski robiłeś zdjęcia s90?
bo ja takiej różnicy nie widzę...
tutaj są zdjęcia na ISO 400, 800, 1600
http://picasaweb.google.pl/marek.wisniewski76/CanonS90?feat=directlink
są w pełnej rozdzielczości, dlatego daję link a nie wstawiam bezpośrednio
Jak chcesz mogę rawy zrobić...
Jeśli jest różnica to w wyostrzaniu, z tego co widziałem to LX3 ma taką kratkę na wysokich ISO z artefaktów...
nie chcę nikogo przekonywać do S90, ma on swoje wady, ale moim zdaniem akurat matryca jest jego mocną stroną
pzdr

Jerry_R
13.03.10, 02:45
Cos cicho o nastepcy...

piotrek204
13.03.10, 09:51
Gdzies widzialem cene samsunga f/1.8, 500$.
Nikon zapowiada atak na tej polce, jak producenci skupia sie na tej polce moze byc ciekawie :)

rodzyn
13.03.10, 10:53
podobno jest mało popularny w Japonii - stąd robią popularne mikro , a LX odsuwają w czasie.

Jerry_R
13.03.10, 21:59
Bardzo zachęcające zdjęcie - najlepsza reklama LX3.
Janusz, widzisz banding?

dzemski
28.04.10, 17:06
właśnie dotarł do mnie LX3, biorę go na kaszuby na test :)

Rafał Czarny
28.04.10, 19:27
właśnie dotarł do mnie LX3, biorę go na kaszuby na test :)

Z Icelanderem robimy do niego gripa. Fajny aparat, ale fatalnie się go trzyma, nie można focić jedną ręką. Jak wyklepiemy to się pochwalimy.

Koriolan
28.04.10, 19:58
gdzie na Kaszubach będziesz ?? w majowy weekend?

dzemski
28.04.10, 21:06
gdzie na Kaszubach będziesz ?? w majowy weekend?

Tak, w majowy weekend będę w Zaworach (4 km od Kartuz). Dokładnie od piątku do południa do poniedziałku popołudniu. Każdy kto będzie chciał się ze mną zobaczyć jest mile widziany. Proszę na gg (33216) dam numer mojego telefoniq.

dzemski
4.05.10, 09:08
Dziękuję voovoo2 z przemiłą żoną, zibiemu1303 z równie miłą żoną i piotrowi z jego super synkiem za to że mogliśmy się spotkać i wspólnie poprzebywać trochę. Było bardzo miło, pogoda super, plenery piękne. Do zobaczenia znów za jakiś czas :)

A Lumix LX3 jest z.....sty. O! Dobrze, że nie wziąłem klamotów olka.

Oczywiście LX3:

zibi1303
4.05.10, 10:14
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/05/P5024294_flt-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_yLEXR1RAz2E/S9_WfFlJ4VI/AAAAAAAAAz4/YIq4Qk4ZUYA/P5024294_flt.jpg)

dzemski
4.05.10, 11:37
tak na szybciora jeszcze jedno z LX3

dzemski
4.05.10, 12:17
trzy następne
1. próbka rozpiętości tonalnej, robiłem pod słońce
2. po zachodzie słoneczka (polecam otworzyć raczej w osobnym oknie, 1200 pikseli wysokie)
3. po zachodzie, dzień wcześniej

fugas
4.05.10, 12:34
Witam!

A czy ktoś może polecić jakiś zamiennik aku do LX'a? Kiedyś była jakaś informacja, że Panas będzie blokował "cudze" akumulatorki poprzez firmware (ja mam v2.0), więc interesują mnie przetestowane.
I jeszcze pytanko o SilkyPIX - czy Wam też się to ciągle wysypuje? Aktualizowałem do najnowszej wersji, RAMu mam 2GB, a ciągle mi się to wiesza (za to jakość wołania b. dobra).
A sprzęt naprawdę świetny, z RAWa może sporo wyciągnąć (jpg nie toleruję) - kiedyś przypadkiem ustawiłem korektę -3EV i jeszcze wyszło nieźle po wyciągnięciu. Błysk lampy warto ustawić na -1EV, inaczej prześwietla 1 plan.

dzemski
4.05.10, 12:35
Witam!

A czy ktoś może polecić jakiś zamiennik aku do LX'a? Kiedyś była jakaś informacja, że Panas będzie blokował "cudze" akumulatorki poprzez firmware (ja mam v2.0), więc interesują mnie przetestowane.
I jeszcze pytanko o SilkyPIX - czy Wam też się to ciągle wysypuje? Aktualizowałem do najnowszej wersji, RAMu mam 2GB, a ciągle mi się to wiesza (za to jakość wołania b. dobra).
A sprzęt naprawdę świetny, z RAWa może sporo wyciągnąć (jpg nie toleruję) - kiedyś przypadkiem ustawiłem korektę -3EV i jeszcze wyszło nieźle po wyciągnięciu. Błysk lampy warto ustawić na -1EV, inaczej prześwietla 1 plan.

Do RAWów z LX3 idealny jest ACDSee Pro v.3, szczerze polecam. Jest duuuuuuuużo szybszy i bardzo ładnie woła.

fugas
4.05.10, 12:40
Do RAWów z LX3 idealny jest ACDSee Pro v.3, szczerze polecam. Jest duuuuuuuużo szybszy i bardzo ładnie woła.

No proszę, nigdy bym nie pomyślał, ostatnio ACDSee używałem w latach 90'. Dzięki, na pewno sprawdzę!

dzemski
4.05.10, 13:48
przez ten weekend znalazłem 2 minusy w LX3, brak trybu BULB (możliwości ustawienia czasu dłuższego niż 60 s) oraz możliwość domknięcia obiektywu jedynie do f8. Gripek jest znośny, da się trzymać ten aparat jedną ręką.

voovoo2
4.05.10, 14:04
To i ja coś wrzucę z LX3 mojej żony.Pozdrawiam przy okazji: Dżemskiego,Zibiego,jego przemiłą żonę Ewę,Piotra i małego Olka.

uncas
5.05.10, 21:10
Prosimy więcej panowie.

voovoo2
5.05.10, 21:22
Mówisz Kolego i masz:-)

dzemski
5.05.10, 22:40
proszę uprzejmie
słoneczne halo 2 maja na Kaszubach, zrobiłem zdjęcie z kajaka na jeziorze Brodno Małe

voovoo2
5.05.10, 22:46
Ja nie z kajaka tylko z mostu :-)

dzemski
6.05.10, 00:04
no to jeszcze jedno
Zachód nad jez. Kłodno
drugie to panoramka z 9 pionowych ujęć

uncas
7.05.10, 12:44
Dzięki, fajne foty.

EuroLiberty
7.05.10, 12:55
Mówisz Kolego i masz:-)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=32846&stc=1&thumb=1&d=1273087316 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=32846&d=1273087316) https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=32866&stc=1&thumb=1&d=1273092361 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=32866&d=1273092361)

voovoo2 mam nadzieję, że Cię nie obrażę stwierdzeniem, że odkąd masz LX3 robisz ZNACZNIE lepsze zdjęcia. Spójne kompozycje.

LX3 bardzo Ci służy.

Cieszę się, że LX3 znajduje u Was uznanie. Polecałem go każdemu kto pytał o kompakt.

Pozdrawiam

dzemski
9.05.10, 12:09
podłączyłem wczoraj do LX3 lampkę FL50 (gabarytowo to raczej odwrotna sytuacja). Działa pełna automatyka, zoom, przedbłyski, lampka doświetlająca. No jestem pod wrażeniem.

voovoo2
9.05.10, 16:09
Do EuroLiberty:oczywiście,ze się nie gniewam :-) Miło mi,ze podobaja Ci sie moje fotki LX3.Teraz częściej uzywam Panasonica G1.
Wrzucam kolejna fotkę z LX3.

dzemski
9.05.10, 18:53
no to ja także dołożę, choć z deka poobrabiane i kiczowate łabądki ;) fotnięte z kajaczka, jak się ruszyłem to ptaszysko z sukiem ruszyło w moją stronę, ale wszystko skończyło się dobrze :)

komputerimac
9.05.10, 19:30
tez mam ten aparat od ok 8 miesiecy i jestem bardzo zadowolony :) jednak planuje dokupic lampe blyskowa kompatybilna z nim niekoniecznie fl-220 od panasa.jaka polecacie ? a czy lampy od e-systemu pracuja z tym kompaktem ? bo wiem ze jak kupie lampe z :esystem: to o jakosc nie musze sie martwic :P

EuroLiberty
9.05.10, 19:40
tez mam ten aparat od ok 8 miesiecy i jestem bardzo zadowolony :) jednak planuje dokupic lampe blyskowa kompatybilna z nim niekoniecznie fl-220 od panasa.jaka polecacie ? a czy lampy od e-systemu pracuja z tym kompaktem ? bo wiem ze jak kupie lampe z :esystem: to o jakosc nie musze sie martwic :P
Strona wcześniej...

podłączyłem wczoraj do LX3 lampkę FL50 (gabarytowo to raczej odwrotna sytuacja). Działa pełna automatyka, zoom, przedbłyski, lampka doświetlająca. No jestem pod wrażeniem.

voovoo2
9.05.10, 20:00
Wiem,że Metz robi fajną lampę do tego aparatu.Jedyna jej wada to brak automatycznego zooma.Jest jednak reczny,skokowy.No i cena z oryginalną lampa Panasa nieporównywalna,ok 60% taniej!

dzemski
11.05.10, 22:29
portrecik dla wybrednych, zniekształcenia od 24mm, celowo.
wołane z RAW w LightZone (delikatnie wykadrowane), format 1:1
(kompresja jpg mogła co nieco użreć)
polecam otwierać w osobnym oknie

voovoo2
11.05.10, 22:51
Jak portrety to................portret Olka z Olkiem."Artysta" ma na imie Olek.......no i to skupienie.

dzemski
12.05.10, 12:59
filmik z LX3
Dzień milczenia - Lublin 2010 on Vimeo (http://vimeo.com/11679397?hd=1)

dzemski
14.05.10, 22:17
i następny filmik z LX3

http://www.youtube.com/watch?v=hhgFDWvtNhM

voovoo2
14.05.10, 22:56
Dobre,dobre............masz talent!Gratulacje!!!!!!Sprzęt tez się sprawdził.

dzemski
16.05.10, 12:52
trochę z wczorajszego łażenia po mieście (aparacik jest dość dyskretny, ma szybki AF i świetnie się spisuje w mieście, RAWa zapisuje bardzo szybko, a potem pozwala sporo wyciągnąć)

dzemski
20.05.10, 09:15
przedwczoraj i wczoraj były koncerty Philipa Glassa. niestety był bezwzględny zakaz robienia zdjęć (zwłaszcza wczoraj). Przedwczoraj porobiłem trochę zdjęć E3, a wczoraj LX3. Poniżej próbka. Mam tez kilka nagranych utworów.

dzemski
23.05.10, 15:22
4 filmiki nakręcone LXem podczas i po koncercie Wiedeńskiej Orkiestry Warzywnej. Swoją drogą było genialnie, po koncercie zupa warzywna dla publiczności i szkoła jak zrobić instrumentarium z warzyw :)

http://www.youtube.com/watch?v=3IRRngWVJNU

http://www.youtube.com/watch?v=BTQpd-92Un0

http://www.youtube.com/watch?v=bprCWi7HT_Q

http://www.youtube.com/watch?v=ABIQPEdBcjU

komputerimac
27.05.10, 19:31
no naprawde niezla jakosc filmow mam ten aparat a jak myslicie czy e410+zuiko 14-54 przewyzszy lx3 pod wzgledem jakosci zdjec >?

dzemski
27.05.10, 22:48
...a jak myslicie czy e410+zuiko 14-54 przewyzszy lx3 pod wzgledem jakosci zdjec >?

nie przewyższy, zwłaszcza w wyższych ISO.

następne filmy:

http://www.youtube.com/watch?v=4AsWxEo0Y6M

http://www.youtube.com/watch?v=svtwjyt3RJI

powiem Wam, że LX3 przywrócił mi zapał do focenia.

komputerimac
27.05.10, 22:58
Jestem zaskoczony jakoscia zdjec makro zwlaszcza z przyslona 2.0-5.6 na prawde rewelacyjne !

marek7001
27.05.10, 23:53
nie przewyższy, zwłaszcza w wyższych ISO.

następne filmy:
YouTube- Kapela Braci Dziobaków z Woli Destymflandzkiej - Codes Festival 2010 - Lublin, Poland (http://www.youtube.com/watch?v=4AsWxEo0Y6M)

YouTube- Past and Future - Codes Festival 2010 Lublin (http://www.youtube.com/watch?v=svtwjyt3RJI)

powiem Wam, że LX3 przywrócił mi zapał do focenia.

Do jakiego ISO 800 czy 1600?

dzemski
28.05.10, 00:02
Do jakiego ISO 800 czy 1600?

raczej OD jakiego ISO ;)

Rafał Czarny
28.05.10, 07:04
raczej OD jakiego ISO ;)

Dżemik, wg. Ciebie Lx3 mniej szumi od Olka E-410?

marek7001
28.05.10, 08:43
Podpinam się pod pytanie

dzemski
28.05.10, 12:50

źle zrozumieliście mój post, a dokładniej ja źle odpowiedziałem, miałem na myśli to że:

e410 mniej szumi od LX3 w kazdym ISO, wystarczy sobie poogladac to co się dzieje w cieniach. Do ISO800 nie jest to jakoś szczególnie widoczne (pomijalne powiedziałbym), ale już od 800 różnice są duże i coraz większe w miarę wzrastania ISO.

oczywiście Mea Culpa ;)

Swoją drogą ciekawe czy zauwazyliście, że w trybie AutoISO LX3 wybiera tez wartości pośrednie ISO, których to samodzielnie wybrać się nie da?

Rafał Czarny
28.05.10, 13:39
Swoją drogą ciekawe czy zauwazyliście, że w trybie AutoISO LX3 wybiera tez wartości pośrednie ISO, których to samodzielnie wybrać się nie da?

Eeee, mam go od pół roku i jeszcze nie przeczytałem instrukcji. :oops:

Dobrze bangla autoiso w Lx3? Można ustawić minimalną (w sensie np. od 1/30 w górę) migawkę?

dzemski
28.05.10, 13:45
Eeee, mam go od pół roku i jeszcze nie przeczytałem instrukcji. :oops:

Dobrze bangla autoiso w Lx3? Można ustawić minimalną (w sensie np. od 1/30 w górę) migawkę?

możesz ustawić w AutoISO max ISO jakie będzie wybierane i pracować w trybie S z 1/30s

Ja oczywiście też nie do końca przeczytałem instrukcję. Poszukałem w niej tylko kilku interesujących mnie rzeczy :)

Rafał Czarny
28.05.10, 17:49
możesz ustawić w AutoISO max ISO jakie będzie wybierane i pracować w trybie S z 1/30s

Ja oczywiście też nie do końca przeczytałem instrukcję. Poszukałem w niej tylko kilku interesujących mnie rzeczy :)

A ja bym wolał inaczej. Ustawiony mam tryb A, czas mi się ustawia automagicznie, a kiedy jest mało światła i wychodzą dłuższe czasy niż np. 1/30 sek., wtedy automat podbija ISO.

Taki patent na ulicę byłby genialny.

Takie cóś niby ma Nikoś D200, ale nie udaje mi się tego ustawić.

dzemski
6.06.10, 23:01
odświeżając wątek :)
jedno to jeszcze z majowego weekendu
drugie z dnia dzisiejszego (w ogrodzie botanicznym)

Karol
7.06.10, 06:32
Fajne, zdjęcie nocne wymiata.

komputerimac
9.06.10, 19:20
czy kazda z nowych lamp bedzie wspolgrala z tym aparatem ? chce dokupic
Metz 48 AF-1 ale nie wiem czy bedzie dzialala kto sie zna na lampach i poleci mi cos do 800 zl do lumixa lx3 ?

Kaz de Wro
9.06.10, 20:27
czy kazda z nowych lamp bedzie wspolgrala z tym aparatem ? chce dokupic
Metz 48 AF-1 ale nie wiem czy bedzie dzialala kto sie zna na lampach i poleci mi cos do 800 zl do lumixa lx3 ?

Lampy Olympusa są kompatybilne z Panasem/Leica. Zatem kupując Metz 48/Metz 56 AF-1 Oly lub Olympusa FL 36/FL50 masz dostępną automatykę błysku TTL. Lampy innych systemu możesz podłączyć do LX3, ale będziesz miał wówczas tylko opcje: "auto" i "manual".

ps. nie sugeruję podłączania lamp starszych generacji, bo z aparatu może nie pozostać kamień na kamieniu;-)

gietrzy
10.06.10, 08:47
kto sie zna na lampach i poleci mi cos do 800 zl do lumixa lx3 ?

Ja kupiłem i z powodzeniem wymiatam FL-36R na LX3, GF1 i w przyszłości na jakimś tanim m43 Olku.
Balans na LX3 dziwny ;), ale od kiedy zapinam FL-36 pod LX3 kilka mam małych modeli zdecydowanie stwierdziło, że LX3 to mój najlepszy aparat. Ja bym powiedział, że GF1 z 45 macro i FL-36 ;)

komputerimac
12.06.10, 15:51
spoko a ktos uzywa jakiegos wizjera do lx3 ? jak tak to prosze o opinie czy jest przdatny i ile wiadomosci na temat ustaien aparatu jest wyswietlanych ? zajmuje sie makro footografia i nie wiem co wybrac wizjer czy lampe ?

voovoo2
12.06.10, 16:33
W wizjerze do LX3 nie ma zadnych informacji.To zwykła lunetka za niezwykłą cenę :-(

komputerimac
12.06.10, 17:06
dzieki za info :P wiec kupie metza 48 af-1 i bedzie git !

dzemski
5.07.10, 19:09
nic specjalnego, ale pokazuje że można też LX3ką :)

voovoo2
5.07.10, 20:11
Fajowe :-)

komputerimac
6.07.10, 15:24
nic specjalnego, ale pokazuje że można też LX3ką :)

uzyles jakiejs soczewki makro ?

dzemski
6.07.10, 16:31
uzyles jakiejs soczewki makro ?

nie, prosto z aparacika :)

voovoo2
6.07.10, 18:37
To ja tez coś dorzucę.Fotka nie była obrabiana.Prosze rzucić okiem na cienie.Robiona w południe.

Kaz de Wro
6.07.10, 19:55
LX-3 jaki jest każdy wie;-)

To i ja cosik dorzucę...

źródło (http://img685.imageshack.us/img685/9961/lx3wawadt.jpg)

ps. tu fotka robiona zestawem LX3 + konwerter szerokokątny Nikon WC-E 75

voovoo2
6.07.10, 22:05
No i.........................gitara :-)

Kaz de Wro
8.07.10, 14:53
Przepraszam za mały OT

Wczoraj miałem w ręku Samsunga EX1/ TL500, generalnie zgrabne i poręczne toto. Ergonomia lepsza od Panasa, pomimo uchylnego wyświetlacza a gumowany uchwyt części przedniej bardzo dobrze spełnia swoje zadanie. Nie za bardzo widzę sens umieszczania pośrodku tego uchwytu- rolki , ale jestem pewny, że można się do tego przyzwyczaić. Szeroki kąt taki jak w Panasie, a światłosiłę wykręcili na f/1.8. Bardzo zgrabne i funkcjonalne kółko nastaw (braketing, zdj. seryjne itd.).
Ciekaw jestem jak działa AF i czy ktoś z Forum robił nim zdjęcia. I jak ma się on do Panasa?

Koniec OF;-)

dzemski
9.07.10, 10:43
Miałem tego szajsunga w łapkach i widziałem zdjęcia. Niestety jak to szajsung, zdjęcia są bardzo kiepskiej jakości. LX3 nadal rządzi. Jeszcze niskie ISO jako tako daje radę, ale już przy 200 i więcej placki i akwarelki i brak detali. Obiektyw tez pozostawia sporo do zyczenia (pod względem rozdzielczości). Następny minus to brak filmów HD.

Czekamy na LX5, juz tylko 2 tygodnie do premiery.

Na rozruszanie wątku znów filmik z LX3. Nie dawałem go w HD poniewaz mial być jedynie wglądówką dla zamawiającego. Zrobiłem go jeszcze przed zakupem Manfrotto ModoSteady, więc w niektórych miejscach widać drgania podczas ruchu. Myślę jednak, że wyszło to dość przyzwoicie jak na 2 dni czasu na sfilmowanie i zmontowanie. Mina dyrektora po zobaczeniu czym będę filmował bezcenna.:

http://www.youtube.com/watch?v=fSHrEeUd_xY

Kaz de Wro
9.07.10, 12:01
Dzemski- "Firmówka" z Panasa pierwsza klasa. Szacun!

dzemski
9.07.10, 12:18
Dzemski- "Firmówka" z Panasa pierwsza klasa. Szacun!

jest nieskończona. Brakuje wstawek robionych we flashu i całego początku (tez we flashu). Dodałem je po akceptacji.

voovoo2
9.07.10, 18:36
No,Kolego...............fajowe jest to co zrobiłeś.Beret z głowy :-) Pozdrawiam serdecznie!!!!

dzemski
12.07.10, 22:24
jedno z dzisiejszej sesji z dziewczynami z mojego teatru, oczywiście LX3 :)

voovoo2
13.07.10, 08:42
Te paskudne klapki psują cały efekt.

dzemski
13.07.10, 08:48
wszystko jest jak być powinno :) te japonki także :)

jeszcze jedno z dziewczynami i jedno portretowe ;)

dzemski
15.07.10, 14:28
plakacik do nowego spektaklu dziewczyn z MAAT, oczywiście z fotą zrobioną LX3ką :)

Od jutra będę przez 4 dni w trójmieście, więc jesli ktoś chętny się spotkać zapraszam. Bedę najczęściej w okolicach zibiego1303 (czyli Gdynia).

Rafał Czarny
15.07.10, 17:16
plakacik do nowego spektaklu dziewczyn z MAAT, oczywiście z fotą zrobioną LX3ką :)

Od jutra będę przez 4 dni w trójmieście, więc jesli ktoś chętny się spotkać zapraszam. Bedę najczęściej w okolicach zibiego1303 (czyli Gdynia).

Fajna ta popękana gleba. Dżemik, jakiego trybu AF w Lx3 używasz do streetów?

dzemski
15.07.10, 18:00
Fajna ta popękana gleba. Dżemik, jakiego trybu AF w Lx3 używasz do streetów?

ustawiam na sztywno z AF Lock i jazda
dziś będę miał wreszcie to lusterko do LXa, zobaczymy jak się będzie spisywało

Rafał Czarny
15.07.10, 18:28
ustawiam na sztywno z AF Lock i jazda
dziś będę miał wreszcie to lusterko do LXa, zobaczymy jak się będzie spisywało

Jedziesz na hiperfokalnej? Ja nieraz zumuję, focę ludzi z różnej odległości. Więc nie bardzo widzę focenie na sztywnym AF.

Jerry_R
18.07.10, 00:18
LX5 juz na stronie Panasonica: http://www2.panasonic.com/consumer-electronics/support/Cameras-Camcorders/Digital-Cameras/Lumix-Digital-Cameras/model.DMC-LX5K

voovoo2
18.07.10, 10:56
Panowie,jakie lusterko do LXa?Czyżbym coś przegapił? :-)

dzemski
18.07.10, 16:26
voovoo2: http://www.camerakoning.nl/products/1071/1/FlipXbac_Angle_Viewfinder.html

pozdrowienia z Gdyni:

dzemski
20.07.10, 22:21
no to jeszcze jeden kiczyk znad morza
gdyńska riviera ;)

aga_piet
20.07.10, 22:49
Fajny ten plakacik, w sensie że fota na nim najbardziej udana z pokazanych z tej sesji. Rzekłabym wręcz że za***ista.

Masz cóś z Fety?

ksb
21.07.10, 09:42
Może ktoś ma zdjęcie z LX3 z ciemnych pomieszczeń bez lampy?
Najlepiej bliski portret.
Szukam tez zdjęć macro.
Interesuje mnie czy iso 800 jest używalne w takich warunkach.

dzemski
21.07.10, 12:34
coś tam mam, jak bedę w domq to wrzucę
ISO800 daje radę, choć już dość dość szumi. Jednak nie zżera detalu.

ksb
21.07.10, 12:59
dzięki i czekam na fotki

dzemski
21.07.10, 23:15
dzięki i czekam na fotki

obiecane (wywołane z RAW w LightZone + odszumiony szum kolorowy w NeatImage+pomniejszone do 1200 pikseli w dłuższym boku)

ksb
21.07.10, 23:22
Dzemski: Dzięki

gietrzy
3.08.10, 13:37
Panie/Panowie,
Panas daje kolejną lekcję jak się dba o złowionego klienta (tak piję do Canona)

LX3 - FW v. 2.2

poprawili jakość obróbki plików
http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/download/LX3/index2.html

Zainstalowałem i chodzi :)
Sam update instaluje się WYRAŹNIE szybciej niż poprzednie wersje.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników LX3. Niesamowicie skrojona maszynka, - wciąż - kopiąca w tyłek najnowsze BSI/HS Canona

http://www.dpreview.com/reviews/canonsd4000is/page7.asp

Quo Vadis Canon?

Wieprz
4.08.10, 16:39
serious compacts porównali EX1 z LX3. Może kogoś zaciekawi. Wszystko można sobie pooglądać pod tymi linkami:

http://www.seriouscompacts.com/

http://www.seriouscompacts.com/f41/samsung-ex1-tl500-vs-panasonic-lx3-shootout-detail-captured-24mm-equivalent-259/

http://www.seriouscompacts.com/f41/samsung-ex1-tl500-vs-panasonic-lx3-shootout-detail-captured-60mm-equivalent-275/

(mam nadzieję, że to nie zbrodnia - to samo info zapodałem w wątku o EX1)

Jerry_R
4.08.10, 20:51
http://www.seriouscompacts.com/f41/samsung-ex1-tl500-vs-panasonic-lx3-shootout-detail-captured-24mm-equivalent-259/
Czy nasi posiadacze LX3 rowniez dostrzegaja az taka decentrycznosc?

dzemski
6.08.10, 10:18
Moim zdaniem przyczyną jest prostowanie obrazków. Co jak co, ale przy 24mm Leica z LXa mocno beczkuje i procesor aparatu prostuje jpga. Jesli beczka jest nierówna to może być z jednej strony ostrzej, a z drugiej mniej ostro. Ja uzywam RAW i sam koryguję zniekształcenia beczkowate (w ACDSee robi się to idealnie i wartośc korekcji dla 24mm przy liniach prostych wynosi 25 w skali od 0 do 100 , bo SilkyPix wczytuje już RAWa z korekcją).