PDA

Zobacz pełną wersję : Balans bieli

Mustafa
21.07.09, 15:59
Czy macie jakąś metodę na ustawienie jednakowego balansu bieli dla różnych zdjęć? Obrabiam właśnie 200 zdjęć z imprezy i za żadne skarby nie mogę nad nim zapanować. Część robiona przy zastanym, cześć z lampą, na kolejnych w tle są kinkiety dające piękne żółte światełko. Próbkowanie białego kołnierzyka nie pomaga a na oko to wiadomo co można...
Szukam więc jakiejś cudownej metody, która pomoże mi ustawić zbliżony BB na całej serii zdjęć.

Karol
21.07.09, 16:56
Czy macie jakąś metodę na ustawienie jednakowego balansu bieli dla różnych zdjęć? Obrabiam właśnie 200 zdjęć z imprezy i za żadne skarby nie mogę nad nim zapanować. Część robiona przy zastanym, cześć z lampą, na kolejnych w tle są kinkiety dające piękne żółte światełko. Próbkowanie białego kołnierzyka nie pomaga a na oko to wiadomo co można...
Szukam więc jakiejś cudownej metody, która pomoże mi ustawić zbliżony BB na całej serii zdjęć.

Nie jest to problem w przypadku kiedy wszystkie zdjęcia są zrobione w takim samym świetle - ustawiasz BB na jednym i przenosisz to ustawienie to innych zdjęć z serii, chociażby w Lightroomie. Jak masz foty z różnych warunków to ową procedurę trzeba powtórzyć dla każdych z nich. Próbkowanie białego zwykle daje niezły efekt. Być może Twój problem jest nieco gdzie indziej. Jak na zdjęciach jest światło z różnych źródeł, znacznie różniących się temperaturą barwową to metoda poprawnego ustawienia BB (w sensie naturalnego oddania barw) nie istnieje - zawsze jest to kompromis - np. ktoś na pierwszym planie będzie w miarę naturalny kolorystycznie bo oświetlony fleshem lub światłem dziennym a to co w tle odjedzie kolorystycznie bo jest oświetlone jakimś dziwnym sztucznym światłem... Może właśnie tego dotyczy problem?

grizz
21.07.09, 16:59
Tutaj chodzi o to, by w całej serii uzyskać porównywalna kolorystykę, bez żmudnego ręcznego próbkowania każdego zdjęcia z osobna.

Spróbuj tryb automatyczny programu, albo kilku, może któryś będzie wstanie ogarnąć znaczną część z serii.

robasss
21.07.09, 20:50
Zastosuj metode ktora poleca Ci ktotek ale wczesnie podziel zdjecia wedlog roznych naswietlen ( sam wymieniles 3: z lapa, zastanym swiatem + kinkiety z zoltym swiatlem ) wtedy bedzie obrobka bardziej dopasowana do warunkow.

Mustafa
22.07.09, 08:34
ktotek - masz rację. Jest kilka różnych źródeł i stąd problem. Na wielu pierwszy plan oświetlony fleszem a tło żółtym światłem żarówek. Stąd ogólne wrażenie jest takie, że BB pojechał. Spróbuję je podzielić na grupy tak jak radził robasss.
Nie rozumiem tylko, czemu próbkowanie bieli (zawsze z tej samej białej koszuli) nie daje rady. Klikam kilka pikseli obok i już zupełnie inny BB wychodzi.

Bodzip
22.07.09, 09:27
bo koszula ma załamania i fałdy, atym samym jest różnie oświetlona

Mustafa
22.07.09, 22:39
Znalazłem pewne rozwiązanie. Nazywa się ono JPEGView (http://sourceforge.net/projects/jpegview/) i służy do ładnego wyświetlania i drobnych korekt obrazu. Po wciśnięciu F5 automagicznie dopasowuje kontrast i kolory a przy tym całkiem ładnie koryguje balans bieli.
Przeklikałem w nim moje foty i jest dużo lepiej z BB niż po ręcznym ustawianiu.