Zobacz pełną wersję : Balans bieli
Czy macie jakąś metodę na ustawienie jednakowego balansu bieli dla różnych zdjęć? Obrabiam właśnie 200 zdjęć z imprezy i za żadne skarby nie mogę nad nim zapanować. Część robiona przy zastanym, cześć z lampą, na kolejnych w tle są kinkiety dające piękne żółte światełko. Próbkowanie białego kołnierzyka nie pomaga a na oko to wiadomo co można...
Szukam więc jakiejś cudownej metody, która pomoże mi ustawić zbliżony BB na całej serii zdjęć.
Czy macie jakąś metodę na ustawienie jednakowego balansu bieli dla różnych zdjęć? Obrabiam właśnie 200 zdjęć z imprezy i za żadne skarby nie mogę nad nim zapanować. Część robiona przy zastanym, cześć z lampą, na kolejnych w tle są kinkiety dające piękne żółte światełko. Próbkowanie białego kołnierzyka nie pomaga a na oko to wiadomo co można...
Szukam więc jakiejś cudownej metody, która pomoże mi ustawić zbliżony BB na całej serii zdjęć.
Nie jest to problem w przypadku kiedy wszystkie zdjęcia są zrobione w takim samym świetle - ustawiasz BB na jednym i przenosisz to ustawienie to innych zdjęć z serii, chociażby w Lightroomie. Jak masz foty z różnych warunków to ową procedurę trzeba powtórzyć dla każdych z nich. Próbkowanie białego zwykle daje niezły efekt. Być może Twój problem jest nieco gdzie indziej. Jak na zdjęciach jest światło z różnych źródeł, znacznie różniących się temperaturą barwową to metoda poprawnego ustawienia BB (w sensie naturalnego oddania barw) nie istnieje - zawsze jest to kompromis - np. ktoś na pierwszym planie będzie w miarę naturalny kolorystycznie bo oświetlony fleshem lub światłem dziennym a to co w tle odjedzie kolorystycznie bo jest oświetlone jakimś dziwnym sztucznym światłem... Może właśnie tego dotyczy problem?
Tutaj chodzi o to, by w całej serii uzyskać porównywalna kolorystykę, bez żmudnego ręcznego próbkowania każdego zdjęcia z osobna.
Spróbuj tryb automatyczny programu, albo kilku, może któryś będzie wstanie ogarnąć znaczną część z serii.
Zastosuj metode ktora poleca Ci ktotek ale wczesnie podziel zdjecia wedlog roznych naswietlen ( sam wymieniles 3: z lapa, zastanym swiatem + kinkiety z zoltym swiatlem ) wtedy bedzie obrobka bardziej dopasowana do warunkow.
ktotek - masz rację. Jest kilka różnych źródeł i stąd problem. Na wielu pierwszy plan oświetlony fleszem a tło żółtym światłem żarówek. Stąd ogólne wrażenie jest takie, że BB pojechał. Spróbuję je podzielić na grupy tak jak radził robasss.
Nie rozumiem tylko, czemu próbkowanie bieli (zawsze z tej samej białej koszuli) nie daje rady. Klikam kilka pikseli obok i już zupełnie inny BB wychodzi.
bo koszula ma załamania i fałdy, atym samym jest różnie oświetlona
Znalazłem pewne rozwiązanie. Nazywa się ono JPEGView (http://sourceforge.net/projects/jpegview/) i służy do ładnego wyświetlania i drobnych korekt obrazu. Po wciśnięciu F5 automagicznie dopasowuje kontrast i kolory a przy tym całkiem ładnie koryguje balans bieli.
Przeklikałem w nim moje foty i jest dużo lepiej z BB niż po ręcznym ustawianiu.