Zobacz pełną wersję : RawTherapee v2.4
Pojawiła się nowa wersja popularnej i darmowej, a dobrej! wywoływaczki.
Changelog (from v2.3):
* Exif/IPTC support
* Theme switching
* Improved GUI layout
* Improved filebrowser
o Ranking support
o Basic file operations possible (delete, remove, rename)
o Filtering based on Exif data
o Configurable thumbnail caching
o Live thumbnails (showing the images in the processed state)
o Resizable thumbnails
o Configurable thumbnail layout (left - right, top - down)
* Basic batch processing
o Controllable workqueue
o Copy/Paste processing profiles (or only parts of them)
o Direct sending of images to the workqueue
* Improved auto-exposure and spot white balance
* "Send to Editor" feature (Gimp, Photoshop, custom editor)
Pobieranie http://www.rawtherapee.com/?mitem=3&artid=43
Windows / Mac / Linux
hijacintus
25.07.09, 02:00
Niestety wersja windowsowa wywala się przy próbie wczytania orfa. Sprawdziłem na 2 komputerach z XP. Piszą też o tym na forum RT. Trzeba poczekać na poprawioną wersję.
Właśnie zainstalowałem, pod Linuksem nie ma problemów.
Ja też mam pod linuxem i jest ok. grizzowi chciałem dać plusika za szybkie info, ale musi poczekać :-P
Wszedłem na forum jak mi w rss wyskoczył wpis o nowej wersji, a tu już Grizz był... Aż się boję lodówkę otworzyć :)
Program w wersji pod Linuksa działa bez zarzutów, przynajmniej na razie.
Niestety wersja windowsowa wywala się przy próbie wczytania orfa. Sprawdziłem na 2 komputerach z XP. Piszą też o tym na forum RT. Trzeba poczekać na poprawioną wersję.
hmmm a jakis komunikat sie pojawia?
Odpal z lini poleceń i może wtedy będzie dodatkowe info.
hijacintus
25.07.09, 10:55
RT wywala się po uruchomieniu, w czasie skanowania wybranego folderu i tworzenia miniatur, w momencie, kiedy trafi na plik orf (z jpg nie ma prolemu). XP pokazuje standardowy komunikat "rt.exe wykonał nieprawidłową operację...", a po wejściu głębiej informację jak na obrazku.
Orfy dają się jednak otwierać i obrabiać, jeżeli otwiera się je spod prawego klawisza, funkcją "otwórz za pomocą...", chociaż nie wszystko jest OK - na 10 prób 8 udanych, na jednej rt wywalił się z komunikatem jak wyżej i raz się zawiesił ("program nie odpowiada").
Z ORFami z E-400 działa bez zarzutu.
Nie ma żadnych problemów.
Pierwsze skanowanie folderu nieco dłuższe,
każde następne otwarcie tego samego folderu następuję już szybciutko.
P.S.
Zapomniałem dodać że chodzi na XP Pro.
Pozdrówka!
Z E-30 jest problem. Wyskakuje jakiś błąd i trzeba zamknąć program.
Polecam tą stronkę, choć prace wciąż nad nią trwają
http://linio.wonder.pl/oprogramowanie/fotografia/rawtherapee/manual
Nie wiem - ja mam linuksa, ale na Waszym miejscu podmieniłbym tego dll'a ze screena hijacintus-a z wersji rc do wersji stable
Jak dla mnie to świetny program !
hijacintus
29.07.09, 10:20
Na forum RT autorzy programu potwierdzili, że w wersji windowsowej jest błąd. Obiecali poprawkę.
Bodzip: Twój pomysł jest skuteczny. Sam jeszcze nie sprawdziłem, ale ktoś (z forum RT) tak zrobił i zadziałało.
Na forum RT autorzy programu potwierdzili, że w wersji windowsowej jest błąd. Obiecali poprawkę.
Bodzip: Twój pomysł jest skuteczny. Sam jeszcze nie sprawdziłem, ale ktoś (z forum RT) tak zrobił i zadziałało.
Sprawdziłem i jest OK'
Bodzip +
Nie wiem - ja mam linuksa, ale na Waszym miejscu podmieniłbym tego dll'a ze screena hijacintus-a z wersji rc do wersji stable
Potwierdzam, metoda działa, thanx.
Miło, że mogłem pomóc - dziękuję :)
Mam pytanie czy jest odpowiednik suwaka Clarity (Przejrzystość) z Camera Raw w tym programie; przeglądnąłem instukcję polską i angielską ale nie znalazłem.
Kontrast lokalny. Ale nie pamiętam, czy jest tam taki suwak.
Mam pytanie czy jest odpowiednik suwaka Clarity (Przejrzystość) z Camera Raw w tym programie; przeglądnąłem instrukcję polską i angielską ale nie znalazłem. Już znalazłem to chyba będzie kontrast lokalny, może się komuś przyda.
Podmieniłem pliki- librtengine.dll z wersji 2.4 wkleiłem do 2.4.1. ale nadal kicha. Za cholerę nie wiem co jest nie tak. Jak to robiliście ? ( aha, działam na windows XP)
Podmieniłem pliki- librtengine.dll z wersji 2.4 wkleiłem do 2.4.1. ale nadal kicha. Za cholerę nie wiem co jest nie tak. Jak to robiliście ? ( aha, działam na windows XP)
U mnie ta metoda zadziałała. To jest, o ile wiem, standardowe rozwiązanie.
oki, juz sobie poradziłem - jakby co służę pomocą