Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw na dyskotekę ?
Pytanie jak w temacie, do e-520...na dyskotece mało światła, kadrowanie z bliska, warto uchwycić i osoby i światła dyskotekowe, ważny szybki AF w ciemności...lampę przy tym mam METZa 58. Stałka czy zmienny?
1. Olympus Zuiko Digital EM 35mm f/3.5 Macro
2. Olympus Zuiko Digital ED 50 mm f/2 Macro
3. Olympus Zuiko Digital 14-54 mm f/2,8-3,5 II
czy coś innego ?...
Podobają się mi takie prace: http://picasaweb.google.pl/berkolec :canonbe2:
( podziękowania za podpowiedź dla AK. )
Co dokupić by to osiągnąć ?
Cos jasnego i o ogniskowej mniejszej jak 25.Ja bym sie kusil na11-22 bo 7-14 to moze byc za ciemny,chociaz z e3 da rade.
ZD 14-35mm f/2.0, albo w najgorszym wypadku 25mm f/1.4 Summilux. nizej bym nie schodzil...
ja bym kupił zd 8mm lub 7-14 ewentualnie 9-18
Z Waszej listy, chyba tylko 11-22 jest do kupienia poniżej 3 tyś zł ... ZD 14-35mm f/2.0 piękna sprawa, ale koszt 9 tyś zł ...
czyli Olympus Zuiko Digital 14-54 mm f/2,8-3,5 II - się kompletnie nie spisze ?
Z Waszej listy, chyba tylko 11-22 jest do kupienia poniżej 3 tyś zł ... ZD 14-35mm f/2.0 piękna sprawa, ale koszt 9 tyś zł ...
czyli Olympus Zuiko Digital 14-54 mm f/2,8-3,5 II - się kompletnie nie spisze ?
Spisze sie spisze, ale 11-22 spisze sie lepiej.
jak chcesz kupic 11-22 to sie pospiesz, jeden z forumowiczow sprzedaje (kupilem od niego E-3). Szklo ma w idealnym stanie:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=19606
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i tak jeszcze gwoli uzupelnienia.. jak masz zamiar focic tylko na dyskotekach to sprzedaj olka... ta matryca nie jest do focenia w ciemnicy, a jak dosadzisz tylko i wylacznie lampa bez swiatla zastanego to zepsujesz caly efekt. Lepiej przejsc na cos gdzie 1600/3200 jest w pelni uzyteczne
sorry za brak ogonkow ale na sluzbowym nie mam polskiej klawiatury :)
pozdr
Ja ciągle robię zdjecia na imprezach tanecznych w klubach i do tej pory 14-54 spisywał mi sie bardzo dobrze ale tylko z lampą - niestety ISO 800 w mojej 510 nie bardzo sobie dawało rade w tym klimacie. ISO 800-1600 to podstawa aby właśnei nie zabić lampa klimatu imprezy.
i tak jeszcze gwoli uzupelnienia.. jak masz zamiar focic tylko na dyskotekach to sprzedaj olka... ta matryca nie jest do focenia w ciemnicy, a jak dosadzisz tylko i wylacznie lampa bez swiatla zastanego to zepsujesz caly efekt. Lepiej przejsc na cos gdzie 1600/3200 jest w pelni uzyteczne
Do dyskotekowych warunków i nikon d3 nie pomoże :D Jeżeli masz na myśli normalne pstrykanie, tutaj trzeba zupełnie inaczej "wyłapywać" światło.
tutaj trzeba zupełnie inaczej "wyłapywać" światło.
Hym... moze jakies uwagi? Mnie tez sie przydadzą :)
Heh, dawniej ludzie Nikonami D70 dawali radę, teraz E-3 jest za słabe... Czyżby tak podupadł ogólnoświatowy skill?
Rafał Czarny
21.07.09, 08:59
Hym... moze jakies uwagi? Mnie tez sie przydadzą :)
Ja myślę, że wybierając się na dyskotekę trza przede wszystkim się umyć pod pachami.
ps. Mam nadzieję, że trochę pomogłem. :wink:
Heh, dawniej ludzie Nikonami D70 dawali radę, teraz E-3 jest za słabe... Czyżby tak podupadł ogólnoświatowy skill?
Ludzie idą w sprzęt, a nie umiejętności. Dziś jak aparat nie potrafi złapać sam ostrości, nie zrobi ostrego, dobrze naświetlonego i gładkiego zdjęcia w kompletnych ciemnościach to znaczy, że to sprzęt będzie winien, że nie zrobił ładnych zdjęć.
Ja bym wział 14-54, 9-18 lub nawet 14-45. Różnica w jasności jest, ale można to zniwelować lampą. AF w ciemnościach nie łapie... żaden. Trzeba mieć lampę, która da "wzorek" lub podświetlenie dla AF. Można też się posiłkować kombinacją lampy z ustawieniem na synchronizację z drugą kurtyną, dłuższego czasu naświetlania (1/15 - 1/6), stałej ostrości w granicach 3-4 metrów i przykręconej przysłony do f/6.3 - f/8.
Wiekszość zdjęć imprezowych powstaje przy małych ogniskowych. Impreza to nie sesja portretowa. Sama twarz bez gestów, bez otoczenia jest nudna, więc 50 mm sprawdzi się średnio. Można wziąć, ale trzeba się nastawić z góry na konkretne ujęcia. Zwłaszcza jak się będzie chciało zrobić 100 niemal identycznynie złapanych (portretowo) zdjęć różnych osób.
Podsumowując.
Dobrze jak jest szeroko w obiektywie, w miarę jasno (14-54 i tak będzie odkręcony na 14-18 mm więc będzie miał jasność w granicach 2.8-3.0), z doświetleniem dla AF z lampy (metz zdaje się, że to ma), ewentualnie można zastosować kombinacje opisaną wyżej, palnik w góre z doczepioną wizytówką lub stofenem. I to wszystko. Pozostaje tylko poćwiczyć w domu lub na imprezie.
Ja myślę, że wybierając się na dyskotekę trza przede wszystkim się umyć pod pachami.
ps. Mam nadzieję, że trochę pomogłem. :wink:
Kurcze - no widzisz, przynajmniej sie czegoś nowego dowiedziałem :) Dzięki ;)
na dyskoteke to ja sie myje takze w innym miejscu ;-P
a tak co do swiatla to chyba chodzi o to ze na dyskotece swiatlo sie zmienia, lasery stroboskopy i inne takie, inne podejscie do swiatla to jest takie zeby czekac az bedzie jasniej, rozwaznie wybierac tlo (tez pod katem swiatla - jakies zrodla swiatla w kadrze itd). pozatym zdjecie na dysko bez lampy to mozna zrobic zdjecie pod tytulem "jak ladnie ludzie tancza", jak zdjecie ma tytul "ziutek wyrwal super laske i z nia tanczy" to trzeba ziutkowi przywalic lampa w ryło :-) ale tak dobrac warunki zeby te rylo nie bylo na czarnym tle.
11-22 jest b. dobrym obiektywem do takich rzeczy, z e-3 da rade, pamietac ze jest takie cos jak glebia ostrosci i mozna ustawic ostrosc np na metr, czy ile tam trzeba i walic bez focusa. bo to w morde ultra szeroki kat jest. co nie :-)
Trzeba sprawdzić czy to dyskoteka wiejska czy miejska. Bo jak wiejska to przydał się korpus bardziej pancerny - np E-1 no i obiektyw wzmacniany. Jakaś firma produkuje takie silikonowe "zbroje" na apraty - nie wiem czy są już dostępne do Oly...