Zobacz pełną wersję : Pietrucha - Wędrowanie
Witajcie!
Po roku wędrowania z aparatem, chciałbym przedstawić Wam moje zdjęcia. Tematy, jak spotkania podczas wędrówki, będą różnorodne. Nadal czuję się początkujący. Komentujcie, oceniajcie, krytykujcie i radźcie :)
Zapraszam!
Cmentarz Brytyjski na poznańskiej Cytadeli
robert1088
19.07.09, 01:10
Witaj -ooo cmentarne mam podobne w swoim wątku choć klimaty i kadry trochę inne A w sumie ładnie- panujesz nad GO i kadry niczego sobie :wink:
Dzięki :)
Próba z zachodem Słońca...
Kolejne próby z zachodem Słońca. NIestety nie mam statywu i zdjęcia robiłem z ręki na wysokim ISO, stąd lekkie szumy. Niebo tuż po wielkiej burzy nad Poznaniem było wtedy niesamowite. Zapraszam do komentowania :)
I jeszcze kombinacja z krzywą czerwieni, aby ocieplić
To może zdjęcie z człowiekiem doczeka się ocen ;)
W galerii b&w, tutaj w kolorze.
Kadr mi się podoba, to już wiesz. Podoba mi się na nim położenie linii jaką stworzyła rozświetlona ulica, podoba mi się to, że ładna kamienica, przyjemnie oświetlona znajduje się w mocnym punkcie.
Ale chyba jest za ciemno. Spróbowałabym zrobić takie zdjęcie jeszcze raz, tylko wcześniej, nie wiem, może z pół godziny. Niebo byłoby jaśniejsze, więcej światła padałoby na ciemną część miasta, domy nie byłyby takie czarne. A na ulicy byłyby już pozapalane latarnie. I jeszcze zwiększyłabym wartość przysłony, wtedy źródła światła nabrałyby gwiazdkowego charakteru. Robiłeś ze statywu, tak?
Skoro chciałeś pokazać miasto z góry, to chyba zbyt wysoko wszedłeś. Po lewej stronie są oświetlone kamienice, a po prawej....ciemne dachy :???:
Kaz de Wro
15.08.09, 23:56
W fotce z kajakarzem widzę potencjał ale w B&W, uciąłbym od góry na wys. ca 75% fotki i przejkonwertował zdecydowanie do czerni i bieli.
Te nocne, z tym niebem, w tym fajnym kolorze podobają mi się. Jak znam życie to po rocznym łażeniu z aparatem masz więcej zdjęć :) Niech moc Będzie z tobą Houk Aha zaraz zaraz mam pytanie te nocne to może Poznań ?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
głupi Paweł ( czyli ja) nie przeczytał do końca ale to nic kajakarz też ładny mazury ? moje ulubione
O! Ostatnio bywałem tutaj bardzo rzadko, wszedłem teraz na chwilę i na głównej zobaczyłem - trochę oczom nie wierząc - wpis w moim wątku - dzięki :)
Faktycznie przez rok uzbierało się trochę zdjęć, niestety nie jestem pewien czy są lepsze niż te, które zamieściłem tutaj, czy w galerii, a i przez brak dyscypliny nie dzieliłem się nimi na szerszym forum. Pewnie czas to zmienić. Ale najpierw uporządkować, ułożyć, poprzerabiać, nadać temu jakiś sens. Ale pewnie właśnie m.in dzięki Twojemu komentarzowi zabiorę się za to szybciej. Cały czas szukam drogi.
Ostatnio łapię się na tym, że dużo więcej radości daje mi samo robienie zdjęć niż później ich oglądanie i przerabianie;) Ale i obróbki czas się wreszcie nauczyć. Poniżej jedna z pierwszych prób (chociaż to nie z wędrowania), zachęcam do komentarzy!
A z niebem, tak to Poznań, akademiki UR nad pestką, nigdy wcześniej takiego nieba nie widziałem i nigdy wcześniej nie żałowałem braku statywu. Kajakarz nie z mazur, a złapany na Kanale Bydgoskim ;)
:) tak myślałem no cóż prawie każdy robić zdjęcia lubi ale oglądać to albo brak czasu albo się nie chce albo to albo tamto :) kanał bydgoski brzmi ciekawie :)
houk
pzdr
na tym portreciku nie pasuje mi swiatlo,a raczej jego brak na dolnej czesci zdjecia ,i co mi sie pierwsze w oko rzucilo to ( cos ) za modelka a raczej za jej szyja mnie troche rozprasza dawaj cos wiecej....
ps.seryjka z cmentarza fajna
pozdrawiam.
Kajakarz najlepszy. Trochę bym przekadrowała ( z lewej obciąć). A z nieba to pierwszy poziom najlepszy.
Bardzo kajakarz wpadł w oko i to jest bardzo fajny kadr. Zachód nawet tak imponujący raczej nikogo nie poruszy. Ostatni portret określiłbym jako próbę ponieważ wykonanie zdjecia z takiej perespektywy nikogo nie upiększy, światło też nie bardzo, oczy nie zmieściły sie w ostrości i to z grubsza tyle. Miasto nocą widziane z góry określiłbym jako, widać starania ale przez zdominowaną dachami prawą stronę zdjęcia kadrowo nie leży. Dobrze, że się przełamałeś i zaczynasz wyciągać dorobek bo w ten sposób szybciej dojdziesz do zadowalających efektów.
Jak dla mnie najlepszy jest kajakarz bez dwóch zdań. Fotka ma potencjał, skłania do refleksji.
Ostatnie miasto nocą też nie jest złe. Ulica bardzo fajnie uchwycona, tylko to już zostało wcześniej powiedziano trochę za dużo czarnych dachów.
Pozdrawiam
Dzięki wszystkim za komentarze! Miło wrócić i przeczytać coś merytorycznego, ułatwiającego dalszą drogę.
Cieszę się, że kajakarz Wam się podoba.
@wiejo - Po tak długim czasie ten zachód też nie robi już na mnie wielkiego wrażenia, jest coś w tym, że prawdziwy obraz zostaje mocno w pamięci, ale już zdjęciem trudno oddać te emocje. Dzięki za komentarze odnośnie portretu, widzę w nim to wszystko o czym piszesz.
@judasz - tak, teraz widzę, że coś za bardzo nie gra z szyją.
A chcesz więcej, to kolejny portret, tym razem z Sigmy 35mm. Czasem lubi przestrzelić AF, więc też nie idealnie w oczy, ale tutaj chyba nie razi to tak bardzo. Obrazek jest duży więc w razie czego warto otworzyć w nowym oknie :)
Marta:
Fotki fajne kajakarz pierwsza klasa, może kiedyś razem w teren ruszymy pozdrawiam :)
Widzę, że wątek się rozwija i że może zostać zdominowany przez ludzi z Poznania. :grin:
Portret bardzo mi się podoba. Wrzucaj więcej.
Bardzo fajny portret. Modelka taka naturalnie sceptyczna :grin:
Dzięki za komentarze!
Korzystając z Waszych kolejnych wizyt tutaj, wstawiam znów portret. Ciekaw jestem, czy widzicie takie samy wady i zalety tego zdjęcia, jak ja. Jak zawsze polecam pełny ekran (czyt. nowe okno po kliknięciu).
Michał:
Nie jestem specjalistą od portretów, ale moje odczucia mogę przekazać.
Oczywiście nie musisz się nimi sugerować. :wink:
Po pierwsze uderzył mnie nos modela. Nie wiem czy jest taki duży, czy może lekko przerysowany (obiektyw był zbyt blisko twarzy).
Drugim elementem, na który zwróciłem uwagę (i nie pytaj mnie czy im minus czy im plus) jest stosunkowo mała GO - od czubka nosa do nasady uszu (co powoduje, że uszy są już nieostre).
Pozdrawiam
Nos jest przerysowany. 30mm (ekw. 60) to nie jest ogniskowa do samej twarzy... to nawet do popiersia średnio się nadaje, bo też przerysowuje.
...wstawiam znów portret.
Ciekaw jestem, czy widzicie takie samy wady i zalety tego zdjęcia, jak ja.
To jakiś test? :roll:
Test oooo a jaka jest odpowiedz A... B... C...:grin:
To jakiś test? :roll:
Hehe, nie - ciekawość ;)
Dzięki za komentarze wszystkim. Michał rzeczywiście ma trochę duży nos, więc nie wiem czy on sam jest przerysowany, na pewno twarz się trochę wydłużyła. Przerysowanie było jak najbardziej zamierzone, tak samo jak mała głębia ostrości, cieszę się, że to zauważyliście, chociaż oceniacie zupełnie inaczej niż ja. Kadr miał być ciasny, oczy oraz niedoskonałości skóry a także lekka nieproporcjonalność miały grać w tym zdjęciu razem. Co mnie się do końca nie podoba, to kolory, nie mogłem z tym dojść do ładu. Dzięki jeszcze raz, niedługo coś nowego :)
Czyli test zdaliśmy. :wink:
Zauważyliśmy wszystko co mieliśmy zauważyć? :grin:
Może w związku z tym czas na oceny za aktywność :?: :wink:
Portret mi sie podoba.
Jest przerysowany, owszem, ale mimo to wpada w oko i sie w nim zadomawia. Jest prosty, rzeczowy, biała koszulka, jasne tło.
Jest tak, jak mi sie podoba.
Jest-em na tak :)