Zobacz pełną wersję : Olek E-P1 Czy sie opłaca ?
komputerimac
18.07.09, 15:58
Czy za taką cenę (ok 3500 zł) sie opłaca kupic olka E-P1.Czy może lepiej zainwestować w dobrą lustrzankę z dwoma obiektywami (e620+14-42 i 40-150) ? Co byście wybrali.Bo słyszałem że jakość obrazu z e-p1 jest super. :esystem:
a myslisz, ze ile osob ma E-P1 na forum i ci pomoze...?
i do czego ty to chcesz? masz jakies potrzeby czy chcesz byc tylko na biezaco ?
mynameisnobody
18.07.09, 16:07
Czy zamówić po lampce szmpana czy może lepiej pół litra żytniej bo nawalić można się skuteczniej choć słyszałem że taki Dom Pérignon doskonale smakuje.
-jak sie gra w brydza?
-tak samo jak w oko, tylko, ze we czterech.
miałem okazję się nim trochę pobawić. bo kupiła go moje koleżanka.. jest super wykonany, miło się go trzyma, ale przy moim e-1 wydaje mi się, że nie jest stworzony do męskiej reki. zdjęcia są podobne do tych z podstawowych lustrzanek olympusa. ja takim aparatom mówię "nie" szczególnie ze względu na cenę która jest mocno wygórowana. gdyby kosztował połowę mniej to moznaby się zastanowić, natomiast za tą cenę można kupić coś zdecydowanie lepszego i dającego więcej frajdy.
A jak ma sie opłacać? Będziesz nim zarabiał? :roll:
Jesli masz pieniądze i Ci się podoba to bierz.
W pozostałych przypadkach kup coś, co wszyscy mają.
Będzie mniej stressu.
komputerimac
18.07.09, 17:39
a jak oceniacie e620 ? Czy daje lepsze efekty ?
Dźwiękowe? Na pewno - ja lubię dzwięk opadającego lustra. ;)
Jeśli chodzi o efekty w podrywie na długą lufę, to owszem daje lepsze.
A tak na serio, to radzę kupić na początek jakiś kompakt, albo obojętnie jakiej marki lustro z kitem.
Efekty to zależą przy takim porównaniu od wypsażenia miedzy uszami, a nie od aparatu. Po wielokroć sie o tym przekonałem i Ty tez kiedyś do tego dojdziesz. "Jakość rzeźby nie zależy od modelu dłuta użytego przez rzeźbiarza.
Wygoda użytkowania to co innego. Niestety bez pójścia do macalini, zrobienia kilku prób sie nie przekonasz.
Tu masz testy obu tych urządzeń do rejestracji zdjęć. Poczytaj:
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Olympus/
Zadowolenia z decyzji zyczę :)
Warto kupić bo:
1. Będziesz wyjątkowy nosząc go na jak typowy "turysta" i nie będziesz dziwnie postrzegany
2. Będziesz miał świetny aparat.
komputerimac
18.07.09, 23:33
Obecnie używam e-410 i powiedzcie mi.Czy sa jakies obiektywy ze stabilizacja do niego ? Niekoniecznie od olka
Misiaczek51
19.07.09, 00:08
Są. Np. Leica D Vario-Elmarit 14-50 mm f/2.8-3.5 Asph. Mega O.I.S. i inne tej firmy z oznaczeniem O.I.S. Myślę że jednak nie kupisz.
Obecnie używam e-410 i powiedzcie mi.Czy sa jakies obiektywy ze stabilizacja do niego ? Niekoniecznie od olka
Taniej wyjdzie kupic e510, i bedzie w kazdym szkle stabilizacja.
EuroLiberty
19.07.09, 13:27
Jestem po oględzinach E-P1. I na oględzinach się skończy. Nie z 14-42 i nie za tę cenę. Kupiłem na ebay.de SIGMA DP1. Nową za 200EUR.
Nikogo nie zniechęcam, nikogo nie zachęcam. Pomijając cenę aparat bardzo fajny. Jak będzie kosztował w przyszłości tyle ile obecnie wyprzedawana SIGMA DP1, to kupię.
PS. Dom Pérignon ma, to do siebie, że ludzie cenią go za treść... nie za wygląd butelki ;-)
Trzeba było pomyśleć o tym podczas kupowania E-410.
Dołożył byś parę złociszy do E-510 i po kłopocie ,a teraz pytasz o szkla ze stabilizacją
komputerimac
19.07.09, 16:20
Znalazłem szkło od panasonica ze stabilizacja za całkiem niezła cenę ok 1400 zł.Słyszałem ze stabilizacja w szkle jest "bardziej skuteczna" niż stabilizacja w korpusie.A jak wy sadzicie ?
przestan gadac i kup cos wreszcie...
PS
albo znajdz sobie dziewczyne....
user_jgora
19.07.09, 21:15
Powiem Ci tak - jesli na zakupie E-P1 z kitowym szkielkiem zakonczysz inwestycje, to nie warto, jesli traktujesz to jako poczatek systemu, to moge Ci polecic - mam i jestem b. zadowolony.
komputerimac
20.07.09, 14:13
A są jakieś filtry pasujące do tego 14-42 (e-p1) ?