Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 790 sw poprawic autofocus?

gooral
15.07.09, 11:17
Witam
jestem posiadaczem powyzszego aparatu i nie wiem czy po roku uzywania podniosla mi sie poprzeczka czy zaczal robic beznadziejne foty.
mam na mysli to, ze wiekszosc jest nieostra (tylko tryb super macro led daje rade) ostatnio by zrobic dobra fotke musze conajmniej z 4 cyknac.
wszystkie w dzien na zewnatrz (wiec problemy ze swiatlem odpadaja?)
ostatnio zlapalem raka i chyba z 10 zdjec moze 3 sie nadawaly
nosze go prawie wylacznie na ryby wlaczony jest moze z 5minut/tydzien
wody/wstrzasow niemal nie widuje.

Ps1 kolega ma jakis wyzszy model (890?) ogladalem jego fotki i to samo mz tragedia (zwlaszcza, ze niedawno kupiony do pracy panasonic lumix (jakis najtanszy za 90 euro z karta pamieci) ani razu nie zrobil rozmytego zdjecia a zawsze myslalem ze to klasa nizej)

ps oczywiscie wszystkie zdjecia robione w domu "testowe" sa idealne ;)
czy moj problem to tttm czy moge cos zrobic by polepszyc autofocus?
(dodam, ze jak to na rybach wiekszosc fotek dynamicznych i nie da sie poprosic ryby by nad wode skoczyla 2gi raz ;)

RadioErewan
15.07.09, 11:28
Pokaż zdjęcia tych trofeów. Najlepiej takie z niepowtarzalnych sytuacji.

Pozdrawiam

gooral
15.07.09, 11:47
Pokaż zdjęcia tych trofeów. Najlepiej takie z niepowtarzalnych sytuacji.

Pozdrawiam

np takie (to akurat zrobione canonem a510 poprzednikiem oly)
http://tinyurl.com/mwq4j2

a tu masz przyklad zdjecia z olego (to jedno chyba z 20 fotek z czego conajmniej z 5 pod tym murem i ta byla najlepsza wszystkie w dziennym swietle i niemal bez pospiechu a i tak mz kiepskie)

http://tinyurl.com/m4t6mm

wybralem tylko fotki co juz mam na www.
zdjec najgorszych ci nie pokarze bo je od razu kasuje.

linki zmienione

aga_piet
15.07.09, 11:52
Twoje linki nie działają.

gooral
15.07.09, 12:07
Twoje linki nie działają.

poprawilem

Daniello
15.07.09, 13:50
Twoja fotka jest OK. Trochę poruszona z powodu czasu 1/30, do tego lekko prześwietlona, co w cienistym oświetleniu zdarza się często, a znając już specyfikę automatyki należałoby temu przeciwdziałać.

gooral
15.07.09, 14:03
Twoja fotka jest OK. Trochę poruszona z powodu czasu 1/30, do tego lekko prześwietlona, co w cienistym oświetleniu zdarza się często, a znając już specyfikę automatyki należałoby temu przeciwdziałać.

jakies konkretne dzialania masz na mysli?

zbyma72age
15.07.09, 14:25
http://tinyurl.com/m4t6mm
z odczytu danych (Model: u790SW,S790SW....Użyta lampa błyskowa: Tak)
czyli zdjęcie było z zastosowaniem lampy błyskowej i to jest jej efekt - przepalenia.
Lepiej nie stosować funkcji Auto lampy błyskowej.
Autofocus TTL iESP z detekcją kontrastu a więc mierzy kontrast pomiędzy sąsiadującymi punktami wybranego obszaru, na ogół na czujnikach liniowych reagujących na linie pionowe.
Dlatego nie należy:
- celować obiektywem w środek jednokolorowych płaszczyzn. Na jakimś drobnym i mało kontrastowym detalu – ostrości nie uzyskamy pomimo różnych zabiegów, w takich przypadkach autofokus może działać nieprawidłowo. W takich sytuacjach należy ustawić ostrość na kontrastowy obiekt (jaskrawy wzorek) znajdujący się w tej samej odległości, co obiekt, który ma być ostry na zdjęciu (zastosować blokadę ostrości AFL), a następnie przekomponować ujęcie i dopiero wykonać zdjęcie.
- przy liniach poziomych „inteligencja” pomiaru ostrości poddaje się (np.gdy skierujmy obiektyw aparatu na parapet okna), pomaga wówczas np. lekkie przekrzywienie aparatu lub kadr pionowy złapanie ostrości, skorzystanie z funkcji blokady ostrości AFL, powrót do kadru poziomego i wykonujemy zdjęcie.

Pozdrawiam

gooral
15.07.09, 15:21

no dobrze to juz wiem, ze fota byla poruszona mimo nadmiaru swiatla (lampa przepalenia) czy ja tylko mam wrazenie taki czy aparat ma do duszy automatyke? manuala brak a jak bym nawet zostawil w trybie "scene" to po kazdym wlaczeniu musze potwierdzac co mnie wkurza niemilosiernie.

skoleji jak wylacze auto lampy to dopiero wszystko bedzie poruszone

dog_master
15.07.09, 15:38
CO TAKIEGO? :D :D :D

Kompensacja ekspozycji troszkę na minus i powinno być lepiej w tym przypadku. Ale w takich zdjęciach statycznych [jak to drugie] to szybki AF zbędny i raczej nie ma nic do gadania ;)

gooral
15.07.09, 19:14
CO TAKIEGO? :D :D :D

Kompensacja ekspozycji troszkę na minus i powinno być lepiej w tym przypadku. Ale w takich zdjęciach statycznych [jak to drugie] to szybki AF zbędny i raczej nie ma nic do gadania ;)

no wiem tylko ja to zdjecie statycznie pokazalem jako przykladowe wiesz wiekszosc ryb wypuszczam i nie chce ich 10 minut meczyc cyk i po sprawie.
do tego czesto to ktos robi mi fotki tego pstraga z drugiego zdjecia mialem nascie fotek w trakcie holowania itp - znajomy nie zauwazyl, ze aarat byl ustawiony w 640x480....
no nic sprobuje w weekend i jak cos fotki przedstawie.

zbyma72age
16.07.09, 13:57

Warto czasami się zastanowić (lub sprawdzić specyfikację) czy dany aparat ma taką funkcję!
http://www2.olympus.pl/consumer/29_mju_750_Specifications.htm
System ekspozycji
Prędkość migawki 1/2s-1/2000s (do 4sek. w trybie scen nocnych)
Korekcja ekspozycji - nie
Funkcje ekspozycji Tryb stabilizacji obrazu

System ustawiania ostrości
Ustawianie ostrości Autofocus TTL iESP wykorzystujący detekcję kontrastu
Punktowy pomiar ostrości - nie

dog_master
16.07.09, 16:10
Uuh, nie wpadłabym na to, że aparat może być jej pozbawiony... Pierwszy raz się z tym spotykam... Trochę dziwne dla mnie, ale cóż...

Daniello
16.07.09, 16:56
no dobrze to juz wiem, ze fota byla poruszona mimo nadmiaru swiatla (lampa przepalenia) czy ja tylko mam wrazenie taki czy aparat ma do duszy automatyke? manuala brak a jak bym nawet zostawil w trybie "scene" to po kazdym wlaczeniu musze potwierdzac co mnie wkurza niemilosiernie.

Jakbyś wyłączł lampę, to na 99% aparat ustawiłby czas krótszy niż 1/30.

SlawekPS
30.10.09, 12:43
Warto czasami się zastanowić (lub sprawdzić specyfikację) czy dany aparat ma taką funkcję!
http://www2.olympus.pl/consumer/29_mju_750_Specifications.htm
System ekspozycji
Prędkość migawki 1/2s-1/2000s (do 4sek. w trybie scen nocnych)
Korekcja ekspozycji - nie
Funkcje ekspozycji Tryb stabilizacji obrazu

System ustawiania ostrości
Ustawianie ostrości Autofocus TTL iESP wykorzystujący detekcję kontrastu
Punktowy pomiar ostrości - nie

No ciekawe, bo ja mam mju 790SW (bo o nim chyba piszemy) i ma korekcję ekspozycji oraz pomiar punktowy. Zbyma72 - sprawdź dokładnie, nim coś wrzucisz na forum.
U mnie też występują problemy z ostrością. Generalnie foty robione do 4 m są ok, przy większych odległościach zaczynają się problemy. Aparaty już dwa razy był w serwisie i o dziwo po naprawie jest ok, ale po jakimś czasie znowu zaczynają sie cuda z ostrością.

gooral
4.10.10, 23:58
witam ostatnio znowu mnie oly zawiodl ZTCP lampa byla w auto probowalem kilku zdjec pod rzad (zarowno w makro jak i bez) i prosze rezultaty:
http://picasaweb.google.com/marcingooralski/Rozne#5524311898445575810 i kolejne kilka fotek
pierwsze 3 robione na tle rannego nieba (bylo chyba przed poludniem wcale nie pod slonce)
nastepne mialy na celu zlapanie focusa na robaki na haczyku a nie szczupaka probowalem: macro, macro z dioda (oba z bliska i daleka) i bez macra z okolo 50cm? i kiszka na calej lini zaczyna mnie to wkurzac. moze tym razem ktos na cos wpadnie czemu nei wyszly

grizz
5.10.10, 07:32
Bo robiłeś zdjęcie pod światło (wcale nie musi być centralnie), więc kontrast poleciał totalnie w dół, co powoduje też problemy z af.

Robaka na makro robiłeś? To widzisz trzeba było znacznie się zblizyć, by ten tryb stosować. Robaczek biały w słoneczny dzień, a reszta sceny zacieniona...

Naprawdę nie ma co narzekać na aparat w takich przypadkach.

NightCrawler
5.10.10, 07:32
Nie wiem czy w tym modelu jest wybór na jakie pole autofocus ma łapać (jeżeli jest to wybierz centralne i próbuj wtedy na nim złapać ostrość).

gooral
5.10.10, 12:30
Bo robiłeś zdjęcie pod światło (wcale nie musi być centralnie), więc kontrast poleciał totalnie w dół, co powoduje też problemy z af.

Robaka na makro robiłeś? To widzisz trzeba było znacznie się zblizyć, by ten tryb stosować. Robaczek biały w słoneczny dzień, a reszta sceny zacieniona...

Naprawdę nie ma co narzekać na aparat w takich przypadkach.

hmm powiedzmy, ze bylo dosyc wczesnie a zdjecie robilem w kierunku poludniowego wschodu na oko laika swiatlo bylo super.

robaka robilem zdjec w sumie z 10 (nie wszystkie wkleilem bo na picassie ograniczona ilosc uploadow naraz a nei chcialo mi sie czekac na drugie okienko) probowalem:
macro, macro z dioda i zwyklej fotografii (wszystkie 3 z conajmniej 2 odleglosci powiedzmy okolo 5-10cm i jakis 40-50?)

btw to zdjecie bylo robione przed 9 rano w kierunku przeciwnym do zdjecia nr1 (tzn jedno "od wody" a drugie "do wody" stad jak jedno bylo pod swiatlo to drugie na 1000% ze swiatlem-co to za mgla? szczegolnie na fotce z linku ponizej)
http://picasaweb.google.com/marcingooralski/Ryby1#5524322339205434738 i nastepne w kolejnosci

Panowie przepraszam za takie glupie tematy, ale ten oly w zasadzie tylko na ryby ze mna jezdzi i zawsze jak najbardziej potrzebuje to jakis babol wyjdzie i wkurza mnie to

grizz
5.10.10, 13:41
Panowie przepraszam za takie glupie tematy, ale ten oly w zasadzie tylko na ryby ze mna jezdzi i zawsze jak najbardziej potrzebuje to jakis babol wyjdzie i wkurza mnie to

Ten aparacik jest fajny, ale głuptok. Co nie zmienia faktu, że można go opanować.

Eksperymentuj na spokojnie i zobaczysz co i jak.

judasz
5.10.10, 13:52
taka rybe lupneles,a na aparat narzekasz :) gratki za rybke.

gooral
5.10.10, 22:51
taka rybe lupneles,a na aparat narzekasz :) gratki za rybke.

no na rybe nie narzekam ;)
zreszta cos sie chyba ruszylo w tym tygodniu 85 i 93cm w dwa wypady.
ale wracajac do fotek to szkoda bo z chyba 10 zdjec kolegi i jego ryby moze 2 sie nadaja do czegos..