Zobacz pełną wersję : Makro i super makro SP-560 UZ
Witam,
Mam wielką prośbę o rade. Jestem miłośnikiem roślin (storczyki) i prowadzę sobie kronikę kwitnięć moich roślinek. Niestety zdjęcia, które robie w trybie makro i super makro wychodzą nie najlepiej - mało ostro, a aparat daje znak, że wybrał ostrość zdjęcia. Może ktoś mi poradzi jak robić zdjęcia w tych trybach lub może skorzystać z innej opcji dostępnej w tym aparacie. Nie jestem zawodowcem ale chciałbym żeby te zdjęcia godnie wyglądały.
Pozdrawiam Krasnal
osobiście wybrałbym długą ogniskową i najlepiej statyw, no i przysłoną regulował interesującą mnie GO.
W trybie supermakro najlepiej sprawdzało mi się ostrzenie manualne. Trochę upierdliwe na początku ale warto się pomęczyć.
To dobry aparat do makro.
Niestety zdjęcia, które robie w trybie makro i super makro wychodzą nie najlepiej - mało ostro, a aparat daje znak, że wybrał ostrość zdjęcia.Spróbuj ze statywem. Z ręki, niewielki ruch wystarcza, aby aparat "wyszedł" z ostrości ustawionej przez aparat. Szczególnie na super makro, gdzie GO jest b. mała.
W trybie supermakro najlepiej sprawdzało mi się ostrzenie manualne. Trochę upierdliwe na początku ale warto się pomęczyć.
To dobry aparat do makro.
Sory ale ja jestem początkujący w robieniu zdjęć. Robię na "auto" ze statywu.
Co znaczy ostrzenie manualne i jak to zrobić??. Jęśli to możliwe to proszę o opisanie krok po kroku.
kowalikster
16.07.09, 13:09
Myślę, że po pobraniu TEGO (http://rapidshare.com/files/124054226/SP-560UZ_Unified_Manual_PL.pdf) dokumentu wiele z Twoich wątpliwości zostanie rozwianych i pula Twoich pytań radykalnie się zmniejszy.
Myślę, że po pobraniu TEGO (http://rapidshare.com/files/124054226/SP-560UZ_Unified_Manual_PL.pdf) dokumentu wiele z Twoich wątpliwości zostanie rozwianych i pula Twoich pytań radykalnie się zmniejszy.
Niestety nie kumam angielskiego
To załatw sobie jeszcze kurs angielskiego. :)
A na serio - to wraz z aparatem pewnie dostałeś instrukcję. Przeczytaj ją.
Czytałem instrukcje ale nie bardzo mogę ją rozszyfrować. W dziale makro nie ma nic o manualnym wybieraniu ostrości.
kowalikster
16.07.09, 13:33
Yyyyyy, a ja wstawiłem coś po angielsku?
O ręcznym ustawianiu ostrości masz napisane na stronie 29 instrukcji do Twojego aparatu, do której to podałem ci linka.
Yyyyyy, a ja wstawiłem coś po angielsku?
O ręcznym ustawianiu ostrości masz napisane na stronie 29 instrukcji do Twojego aparatu, do której to podałem ci linka.
I jak mam otworzyć tą instrukcje???
kowalikster
16.07.09, 13:43
Kwestia żeby ją pobrać z Rapidshare i później otworzyć dowolnym czytnikiem PDF
Źle zapytałem. Jak pobrać???????
To żart? Nie wiesz jak pobrać plik z rapidshare? :shock:
Kliknij na free user, odczekaj swoje i zapisz. Tyle.
kowalikster
16.07.09, 14:06
Jak masz problemy z pobraniem to podaj maila, to Ci wyślę tą instrukcję.
Chyba, że nie wiesz jak pobrać załącznika z maila, to wtedy wysyłanie nie będzie miało sensu :evil:
Nikt nie jest alfą i omegą. Chętnie służe radami na inny temat. Adres mailowy: kkrasnal@op.pl
kowalikster
16.07.09, 14:20
Wysłane. Rozumiem, że można nie wiedzieć takich rzeczy, przez to zapytałem o kwestie zapisywania załączników z poczty elektronicznej, przecież tego też można nie wiedzieć. Jak i tego, że wszystkie funkcje aparatu są w instrukcji.
Dziękuje, mam już instrukcje i próbuje ją rozszyfrować.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
cytat z instrukcji:• Funkcja [AF PREDICT] jest niedostępna w trybach fotografowania makro i super makro.
kowalikster
16.07.09, 14:42
Ręczne ustawianie ostrości jest oznaczone zawsze jako MF i właśnie to zostało ci polecone. Kwestia żebyś w trybie tematycznym SuperMakro włączył ustawianie ostrości na MF.
A jak się to wszystko włącza to znajdziesz w instrukcji.
Dzięki Waszej pomocy udało mi sie zdrobić (chyba) fajne zdjęcia. Jeszcze raz wielkie dzięki. Jak macie jeszcze jakieś rady to chętnie się zastosuje.
1 zdjęcie ustawiałem maualnie ostrość.
2 zdjęcie sterowałem tylko światłem w aparacie.
kowalikster
16.07.09, 21:38
Kwestia poczytania instrukcji.
oraz dobrych rad kolegów i koleżanek z forum. Czasami trzeba człowieka ukierunkować:idea: