PDA

Zobacz pełną wersję : SP-510UZ i "niby" RAW

Conchitta
15.07.09, 00:27
Witam wszystkich..:wink:

Męczę się już jakiś czas z tym aparatem, najpierw gnębiły mnie wszędobylskie szumy począwszy od ISO 100 w górę, a teraz zmierził mnie ciągły brak ostrości przy większych zbliżeniach.
Zacząłem więc robić testy no i się okazuje, że problem leży w RAW-ach..
aparat na statywie, migawka z wyzwalaczem czasowym by nie poruszyć, zoom na maks, ISO 50 ,czas 1/320, F3.7 ,powtarzałem kilka razy by wykluczyć możliwość błędu.. na wszelakich rozdzielczościach JPEG-ów wychodzi ostro, a w RAW-ach nie..:?:
Widać to zresztą przed wywołaniem RAW-a, jeszcze na podglądzie.
Zdaje sobie sprawę ,że to tylko kompakt ale jak już coś wrzucili w aparat to mogłoby to działać.. może ktoś ma podobny problem??

aga_piet
15.07.09, 10:00
Robiłam w rawach na SP500 i nie miałam żadnego problemu z ostrością.
Jpg zawsze będzie ciut ostrzejszy od gołego rawa.

Na moje oko, Twoje zdjęcia są niewyostrzone po zmniejszeniu.

Rafał Czarny
15.07.09, 10:02
To normalka. Soft aparatu wyostrza automagicznie jpgi. To samo możesz zrobić z rawem na kompie tylko lepiej.

Conchitta
15.07.09, 10:50
Na moje oko, Twoje zdjęcia są niewyostrzone po zmniejszeniu.

Nie są wyostrzone ,bo nie były zmniejszane :wink:
zrobiłem tylko wycinek z całego zdjęcia po to by lepiej było widać
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

To normalka. Soft aparatu wyostrza automagicznie jpgi. To samo możesz zrobić z rawem na kompie tylko lepiej.
po duuużym wyostrzeniu rawa rzeczywiście jest ostro ale wtedy wyłażą mi jakieś sztuczne szumy (wiem mogę odszumić :grin:)
ogólnie myślałem ,że raw sam w sobie powinien być ostry jak brzytwa..
no nic, taki urok widać :???:

aga_piet
15.07.09, 11:16
po duuużym wyostrzeniu rawa rzeczywiście jest ostro ale wtedy wyłażą mi jakieś sztuczne szumy
Nie wyostrzaj duuużo. Jeśli chcesz, poczytaj TU (http://www.fototv.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/przygotowanie-zdjec-dla-www-i-fotolabow.html) o wyostrzaniu, podany dość optymalny i uniwersalny sposób.
A w ogóle, to pokaż jakieś normalne zdjęcia, a nie próbki średnio naświetlone ;)

Conchitta
15.07.09, 11:40
dzięki za link przyda się..

na "normalnych" zdjęciach przy szerszym kącie jest dobrze, a przynajmniej na tyle dobrze ,że nie zwróciłem uwagi..
natomiast często korzystam z dużego zoomu - jedyny sposób aby w tym aparacie uzyskać rozmyte tło i sporo zdjęć wywaliłem ze względu na brak ostrości (nie były poruszone ,bo robiłem na krótkich czasach)

stąd też moje "testy" :grin:
a ,że niedoświetlone to wiem :-P bo robiłem późnym wieczorem i nie chciałem już zamieszania w domu robić..

Daniello
15.07.09, 13:54
Pamiętaj też, że na długim końcu obiektyw ma o wiele mniejszą rozdzielczość.