Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jeżeli nie E-System to... (Samsung?)

lokin
14.07.09, 16:10
Mój problem polega na tym, że
jako posiadacz lustrzanki zostałem poproszony o pomoc
w wyborze lustrzanki dla amatora.

Oczywiście doradzę Olka, ale że mam zamiar uczciwie przyznać, że nie jest to system bez wad to jako 2 opcję chcę zaproponować alternatywę w postaci Samsunga GX20 (kit z 18-55) w atrakcyjnej wg mnie cenie 2600zł (raty 30x0).

Jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii (Samsung) to proszę o sugestie czy korektę mojego wyboru.

grizz
14.07.09, 16:47
A dlaczego chcesz proponowac coś czego sam nie jesteś pewien? To jest troche nie fair wobec kolegi.

S4INT
14.07.09, 17:06
Której byś nie polecił, będzie dobra... zwłaszcza dla amatora który pewnie nawet jeszcze nie wie co konkretnie chce robić.
Stara rade - iść do sklepu, pomacać i wybrać. I tyle.

lokin
14.07.09, 17:14
A dlaczego chcesz proponowac coś czego sam nie jesteś pewien? To jest troche nie fair wobec kolegi.

A gdzie ja napisałem, że nie jestem pewien?
Po pierwsze - będę doradzał Olka
Po drugie - chcę koledze dać do wyboru alternatywę godną uwagi i na podstawie informacji w necie, macania w sklepie (kolega ma duże dłonie tak jak ja) i cen (zakup tylko raty 30x0/rata do 100zł + karta pamięci) wybrałem Samsunga w kicie.

RadioErewan
14.07.09, 17:31
Jedno, co możesz mu polecić, to odwiedziny Miejskiej Macalni. Podotyka sobie i wyrobi opinię.

Pozdrawiam

Jamsborg
14.07.09, 18:10
Pewnie mnie zjecie za to co napisze bardzo subiektywnie z mojej strony. Miałem okazję testować przez dwa dni GX-20 i nawet dla uszczelek i większego wizjera nie zamieniłbym się za mojego E-30.Tylko podstawa to jak zwykle szkła, a ponieważ szklarni trochę mam to być może jet u mnie awersję do wszelkich plastikowych kitów ze światłem f5,6 i dlatego GX-20 nie wywarł na mnie żadnego, pozytywnego wrażenia. No i nie wiem jaki jest budżet kolegi, jaki kierunek fotografii chce uprawiać, być może coś ze stajni N byłoby korzystniejszym wyborem.

pietro77
14.07.09, 18:31
System Pentaxa to fajna opcja,choć jeśli bym coś kupował to pewnie K7. Budżet kolegi pewnie tego nie przewiduje.
pzdr

Bo.
14.07.09, 19:17

Oczywiście doradzę Olka, ale że mam zamiar uczciwie przyznać, że nie jest to system bez wad to jako 2 opcję chcę zaproponować alternatywę w postaci Samsunga GX20 (kit z 18-55) w atrakcyjnej wg mnie cenie 2600zł (raty 30x0).

Jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii (Samsung) to proszę o sugestie czy korektę mojego wyboru.

zamiast polecać konkretny system, przedstaw zalety i wady kilku, których znasz i niech kolega sam zdecyduje. Ww rady odnośnie "pomacania" są jak najbardziej ok :grin:.

Kaleb_82
14.07.09, 19:48
Jedno, co możesz mu polecić, to odwiedziny Miejskiej Macalni. Podotyka sobie i wyrobi opinię.

Pozdrawiam

Miejska Macalnia haha muszę to sobie zapamiętać ;DDDD

Smerf Maruda
14.07.09, 22:34
Jest absolutnie bez różnicy, którą markę polecisz koledze - będzie tak samo zadowolony.

witia
15.07.09, 08:05

MSZ - to jest wszystko jedno.
Jeszcze raz - nie aparat robi fotki - jeno "aparatowy".
Pozdrówka.

psemo
15.07.09, 08:59

A co kolega fotografuje , bo nic o tym nie wspomniałeś .

Kumpel miał tego samsunga i sprzedał na allegro po 4 miesiącech :roll:

Denerwował go AF i przerabianie każdego zdjęcia zapisanego w jpg :wink:

Jest absolutnie bez różnicy, którą markę polecisz koledze - będzie tak samo zadowolony.

nie wiadomo jakie ten kolega ma wymagania ,a jeśli chce tylko w jpg i raw go nie interesuje :?:

epicure
15.07.09, 09:04
AF w tym samsungu raczej nie jest gorszy od tego w amatorskich olkach.

lokin
15.07.09, 09:52
Kolega robi "portrety" urlopowe i imprezkowe oraz "widoczki" urlopowe :)
To jedyna tematyka, która go dotychczas kręciła. Planów w tej materii nie ma.
Uparł się trochę jak to facet na super nowoczesną technikę i hiper jakość zdjęć z lustrzanki.
Ja generalnie w pierwszych słowach doradzałem mu zakup Panasonica G1 lub czekać na atrakcyjne ceny E-P1, ale on nadal twierdził, że ma to być lustrzanka i jeszcze przed wyjazdem na urlop.
Cóż zrobić.
Wczoraj podczas rozmowy z tymże kolegą doradziłem mu:
Olka 520 w dualkicie cena ok 2500
Olka 620 w dualkicie cena ok 3200 (ale tu wadą jest cena i małe body do dużej dłoni)
Samsunga GX20 w kicie cena ok 2600
(ceny z euro w ratach 30x0)
Dzisiaj lub jutro zaprowadzę kolegę do miejskiej macali. Zobaczymy co zdecyduje.
A i widzę, że kolega jest nastawiony na Olka. Czyli dobrze się spisałem. :) Zaznaczam, że nie macał mojego Olka/E-3. Oglądał tylko zdjęcia i słuchał moich opowieści. :D

lokin
17.07.09, 22:11
Zwycięzcą jest:
E-520 w dual kicie.
Dziękuję za wszystkie rzeczowe wypowiedzi.

PS Wątek chyba mozna do kosza przenieść, bo nie wnosi chyba nic istotnego więc jeżeli któryś z Szanownych Moderatorów byłby tak uprzejmy to... . Dziękuję.

kali999
17.07.09, 22:17
Olek ma jedną i najważniejszą zaletę na sam początek. Niezłą puszkę z dwoma dobrymi kitami w niedużej cenie. Dlatego swoją przygodę z cyfrą zacząłem od E-500.