Zobacz pełną wersję : jeżeli nie E-System to... (Samsung?)
Mój problem polega na tym, że
jako posiadacz lustrzanki zostałem poproszony o pomoc
w wyborze lustrzanki dla amatora.
Oczywiście doradzę Olka, ale że mam zamiar uczciwie przyznać, że nie jest to system bez wad to jako 2 opcję chcę zaproponować alternatywę w postaci Samsunga GX20 (kit z 18-55) w atrakcyjnej wg mnie cenie 2600zł (raty 30x0).
Jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii (Samsung) to proszę o sugestie czy korektę mojego wyboru.
A dlaczego chcesz proponowac coś czego sam nie jesteś pewien? To jest troche nie fair wobec kolegi.
Której byś nie polecił, będzie dobra... zwłaszcza dla amatora który pewnie nawet jeszcze nie wie co konkretnie chce robić.
Stara rade - iść do sklepu, pomacać i wybrać. I tyle.
A dlaczego chcesz proponowac coś czego sam nie jesteś pewien? To jest troche nie fair wobec kolegi.
A gdzie ja napisałem, że nie jestem pewien?
Po pierwsze - będę doradzał Olka
Po drugie - chcę koledze dać do wyboru alternatywę godną uwagi i na podstawie informacji w necie, macania w sklepie (kolega ma duże dłonie tak jak ja) i cen (zakup tylko raty 30x0/rata do 100zł + karta pamięci) wybrałem Samsunga w kicie.
RadioErewan
14.07.09, 17:31
Jedno, co możesz mu polecić, to odwiedziny Miejskiej Macalni. Podotyka sobie i wyrobi opinię.
Pozdrawiam
Pewnie mnie zjecie za to co napisze bardzo subiektywnie z mojej strony. Miałem okazję testować przez dwa dni GX-20 i nawet dla uszczelek i większego wizjera nie zamieniłbym się za mojego E-30.Tylko podstawa to jak zwykle szkła, a ponieważ szklarni trochę mam to być może jet u mnie awersję do wszelkich plastikowych kitów ze światłem f5,6 i dlatego GX-20 nie wywarł na mnie żadnego, pozytywnego wrażenia. No i nie wiem jaki jest budżet kolegi, jaki kierunek fotografii chce uprawiać, być może coś ze stajni N byłoby korzystniejszym wyborem.
System Pentaxa to fajna opcja,choć jeśli bym coś kupował to pewnie K7. Budżet kolegi pewnie tego nie przewiduje.
pzdr
Oczywiście doradzę Olka, ale że mam zamiar uczciwie przyznać, że nie jest to system bez wad to jako 2 opcję chcę zaproponować alternatywę w postaci Samsunga GX20 (kit z 18-55) w atrakcyjnej wg mnie cenie 2600zł (raty 30x0).
Jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii (Samsung) to proszę o sugestie czy korektę mojego wyboru.
zamiast polecać konkretny system, przedstaw zalety i wady kilku, których znasz i niech kolega sam zdecyduje. Ww rady odnośnie "pomacania" są jak najbardziej ok :grin:.
Jedno, co możesz mu polecić, to odwiedziny Miejskiej Macalni. Podotyka sobie i wyrobi opinię.
Pozdrawiam
Miejska Macalnia haha muszę to sobie zapamiętać ;DDDD
Smerf Maruda
14.07.09, 22:34
Jest absolutnie bez różnicy, którą markę polecisz koledze - będzie tak samo zadowolony.
MSZ - to jest wszystko jedno.
Jeszcze raz - nie aparat robi fotki - jeno "aparatowy".
Pozdrówka.
A co kolega fotografuje , bo nic o tym nie wspomniałeś .
Kumpel miał tego samsunga i sprzedał na allegro po 4 miesiącech :roll:
Denerwował go AF i przerabianie każdego zdjęcia zapisanego w jpg :wink:
Jest absolutnie bez różnicy, którą markę polecisz koledze - będzie tak samo zadowolony.
nie wiadomo jakie ten kolega ma wymagania ,a jeśli chce tylko w jpg i raw go nie interesuje :?:
AF w tym samsungu raczej nie jest gorszy od tego w amatorskich olkach.
Kolega robi "portrety" urlopowe i imprezkowe oraz "widoczki" urlopowe :)
To jedyna tematyka, która go dotychczas kręciła. Planów w tej materii nie ma.
Uparł się trochę jak to facet na super nowoczesną technikę i hiper jakość zdjęć z lustrzanki.
Ja generalnie w pierwszych słowach doradzałem mu zakup Panasonica G1 lub czekać na atrakcyjne ceny E-P1, ale on nadal twierdził, że ma to być lustrzanka i jeszcze przed wyjazdem na urlop.
Cóż zrobić.
Wczoraj podczas rozmowy z tymże kolegą doradziłem mu:
Olka 520 w dualkicie cena ok 2500
Olka 620 w dualkicie cena ok 3200 (ale tu wadą jest cena i małe body do dużej dłoni)
Samsunga GX20 w kicie cena ok 2600
(ceny z euro w ratach 30x0)
Dzisiaj lub jutro zaprowadzę kolegę do miejskiej macali. Zobaczymy co zdecyduje.
A i widzę, że kolega jest nastawiony na Olka. Czyli dobrze się spisałem. :) Zaznaczam, że nie macał mojego Olka/E-3. Oglądał tylko zdjęcia i słuchał moich opowieści. :D
Zwycięzcą jest:
E-520 w dual kicie.
Dziękuję za wszystkie rzeczowe wypowiedzi.
PS Wątek chyba mozna do kosza przenieść, bo nie wnosi chyba nic istotnego więc jeżeli któryś z Szanownych Moderatorów byłby tak uprzejmy to... . Dziękuję.
Olek ma jedną i najważniejszą zaletę na sam początek. Niezłą puszkę z dwoma dobrymi kitami w niedużej cenie. Dlatego swoją przygodę z cyfrą zacząłem od E-500.