Zobacz pełną wersję : Olympus E520 dual kit
Witam
Zdecydowałem się na kupno Olympusa E520 dual kit i po przeanalizowaniu ostatnich cen aparatu zauważyłem że ceny poszły ostro w górę ,zastanawiam się czy jest to spowodowane okresem wakacyjnym i zwiększonym popytem na ten aparat czy może może ma to wpływ obecna sytuacja ekonomiczna. Proszę o poradę czy cena tego aparatu będzie miała tendencje do dalszego wzrostu czy też po wakacjach może pójść w dół.
tank_driver
12.07.09, 14:14
Jaki czasookres brałeś pod uwagę ?
Miesiąc temu aparat można było kupić za ok 2200 natomiast teraz to wydatek rzędu 2500.
tank_driver
12.07.09, 16:06
Chyba nie jest tak źle, w FOTOBASI jest za 2244 zł, a sklepów sprzedających ten zestaw w cenie niższej niż 2300 zł naliczyłem 8.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/514117
Głowa (i portfel) do góry !
Syd Barrett
12.07.09, 16:38
słyszałem, że przed nami kryzys.. jeśli chcesz tanio a nie razi Cię nienowy sprzęt to sugeruję zaraz po wakacjach się ostro zabrać za wypatrywanie.
Też miałem ostatnio ten sam problem - kupować czy nie - przez miesiąc szukałem i kalkulowałem.
Okres wakacyjny na pewno nie sprzyja promocją. Markety miały ten sprzęt w zakresie 2450 - 2650zł. Na allegro używki chodziły od 1800 do 2200. Nowe 2500 zł. Teraz nie wiem. Ponoć nowa partia wchodzi i ma być drożej.
Pomyśl o samym nowym body i dokupieniu na początek używanego obiektywu lub obiektywów.
tank_driver
12.07.09, 21:41
Kupowanie bez obiektywów jest nierozsądne, to tak jakby kupić samochód... bez silnika :)
14-42 i 40-150 są plastikowe, przez co się wyrabiają (rozkalibrowują), więc używane mogą się różnić od nowych - moje się różnią, czuję luzy których nie było na początku. Po drugie kupno w zestawie zwykle oznacza promocyjne ceny na szkła.
Myślę że skoro udało się znaleźć zestaw w cenie 44 zł drożej niż spodziewał się tego autor postu, trzeba po prostu kupować.
Chwila moment, a może niech wyżej wymieniony się wypowie ?
Przy kwocie 2300 za nowy zestaw nawet bym się nie zastanawiał tylko brał. Ja akurat pisze co ja bym zrobił, choć nie wiedziałem, że się wyrabiają.
Trzeba sie też zastanowić co . Czy pozostanie tylko przy dual czy będzie rozbudowywał zestaw.
tank_driver
13.07.09, 08:28
Trzeba sie też zastanowić co . Czy pozostanie tylko przy dual czy będzie rozbudowywał zestaw.
A tego to nawet najstarsi górale nie wiedzą, i On sam pewnie jeszcze też nie :)
Macbi - daj znać jak poszło !
Kupując pierwszą lustrzankę kupiłem E-510 z dual kitem teraz bym tego błędu nie popełnił i kupił body + 14-54 i wtedy co to brałem wyniosło by mnie 200-300zł więcej i od razu fl-50. I tak później wszystko musiałem dokupić a kitów używam sporadycznie 40-150mm. Ale to tylko moje zdanie.
buliexperience
14.07.09, 14:28
ja kupiłem dual kit w fotobasi za 1890 pod koniec kwietnia, także ceny skoczyły teraz dość znacznie, niemniej zestaw jest jak najbardziej godny polecenia :esystem:
Dziękuję wszystkim z rady , doszedłem do wniosku że najlepiej będzie przeczekać okres wakacyjny może wtedy będą promocje lub posezonowe obniżki cen.
Podziwiam Cię za cierpliwość:roll:
mając przed sobą sezon na fotografowanie czekać 2 miesiące na zakup apratu
mając kasę to naprawdę siła charakteru
nad czym się zastanawiasz?
że będzie 20 zł taniej? w ten sposób nie kupisz nigdy
po wakacjach będziesz czekał na jesienną wyprzedaż
a potem pewnie poświateczną, itd.
ładuj do sklepu i będziesz się cieszył jak dziecko,
a o tym za ile kupiłeś zapomnisz już za jakieś dwa tygodnie
aparat to nie akcje, czy lokata w banku, że będziesz codziennie kurs obserwował po zakupie,
ceny 1800-1900 zł za dual kit nie wrócą prędko jeżeli wogóle
a to różnica 10% - czy warto tyle czekać dla 10%?
odpowiedz sobie sam
moja rada jest taka:
wersja 1:
kupujesz dual kit za jakieś 2.300 zł (samo body nie ma sensu w przypadku dokupowania kitów, bo różnicy wystarczy tylko na używki (zakładam 250+450, a za te 2300 masz nowe)
wersja 2:
kupujesz body za 1.600 i do tego używany 14-54 - za około 1.500 zł
dużo więcej niż 2.300?
no niby tak, ale tak czy siak ten wydatek wcześniej czy później poniesiesz,
jeśli oczywiście zostaniesz na dłużej z E-systemem
i zainteresuje Ciebie coś więcej niż wakacyjny pstryk.
a jeśli masz cierpliwość lepiej zbieraj już 7 stówek dodatkowe
ja kupiłem dual kit i choć nie żałuję to już przechodzę na 14-54 i 70-300
pozdrawiam serdecznie
maniek74