PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 150mm 1:2.8 HSM + E420 Działa dobrze ?



gufer
11.07.09, 21:23
Witam ! Drodzy klubowicze .. to moj pierwszy post a juz pytanie ;)
kupilem sigme 150mm 2.8 (HSM) i nie wiem czy tak powinien dzialac HSM..
(znaczy sie wolno) na bo sadzilem ze bardziej dziarska bedzie ... a tu
wolniej niz moj :/
nagralem filmik ...


http://www.youtube.com/watch?v=9yMprwvWUTI
Bede Bardzo wdzięczny za pomoc ... pewnie ktos ma taki to mogłby sie
wypowiedziec...
Dzieki wielkie i Pozdro !!!!!!
/ gufer.

viruuss
11.07.09, 21:35
witam
ten obiektyw tak ma :)
staraj sie używac przełacznika na obiektywie , znaczna poprawa szybkości AF
obiektyw się ozywi jak dostanie więcej światła , skocz w plenerek, a zobaczysz ze nie jest tak zle )
ja swoja sigme czesto podpinam do E-400 i jestem zadowolony
pozdrawiam

romek1967
11.07.09, 21:40
Niestety Sigmy Macro tak mają, przywyknij.

gufer
11.07.09, 21:40
Dzieki viruuss za cynka :> a ja myslalem ze ten obiektyw bedzie dawal jak w chmurkach ;) pyk pyk i zrobione ... a moze podpiecie dodatkowego gripa z bateriami (choc nie org ale sprzedaja) moze by przyspieszylo jego prace ?
Dzieki sliczne za odezwe !!!! Pozdrawiam !!!!

Daniello
11.07.09, 22:09
Witam ! Drodzy klubowicze .. to moj pierwszy post a juz pytanie ;)
kupilem sigme 150mm 2.8 (HSM) i nie wiem czy tak powinien dzialac HSM..
(znaczy sie wolno) na bo sadzilem ze bardziej dziarska bedzie ... a tu
wolniej niz moj 14-54 :/
nagralem filmik ...

http://www.youtube.com/watch?v=9yMprwvWUTI
Bede Bardzo wdzięczny za pomoc ... pewnie ktos ma taki to mogłby sie
wypowiedziec...
Dzieki wielkie i Pozdro !!!!!!
/ gufer.

Ściągnij dekielek to wyostrzy szybko.
Z tego co widzę na filmie masz założony dekielek.

gufer
11.07.09, 22:13
Daniello ... dekielek celowo jest zeby szukal w ta i tamta ... bez czy z ... predkość pracy jest ta sama ... mi chodzilo tylko o pokazanie jak dlugo leci z min na max i spowrotem... Dzieki za zainteresowanie :)

czmielek
11.07.09, 22:55
Obiektywy makro tak mają nie ważne czy ZD czy Sigma choć silnik HSM teoretycznie zostawia zd 50 czy 35 w tyle.

Koriolan
11.07.09, 22:57
A jak ten obiketyw ma sie do ZD 150/f2 Pomijając jasnośc oczywiście i to, że ZD nie jest makro?

gufer
11.07.09, 23:05
Sigma 150 (1x) ZD 35 (1x) ZD 50 (0.52x) zd 35 wolny ... ale ma niezla skale ... 150 .. troche mnie zawiodl bo myslalem ze jeszcze szybszy bedzie a zd 50 moje niespelnione marzenie .. bo chcialem cos wiecej, tez tele ... moze kiedys... ten zd 50 wleci ;) pozdro !

Daniello
11.07.09, 23:37
Pamiętaj, że sama szybkość silnika nie musi definiować szybkości ostrzenia, a tym bardziej celności.
Weź również pod uwagę, że taki obiektyw z body typu E620/E30/E3 zachowuje się zupełnie inaczej(lepiej).

Dżemski bodaj foci prawie w egipskich ciemnościach i nie narzeka, nie masz się czym martwić.

witia
12.07.09, 06:30
Po pierwsze "przełącznik" odległości, a po drugie - ostrz wstępnie pierścieniem odległości.
Pozdrówka.

gufer
12.07.09, 10:37
Dzieki za dobre rady !!! :) kamien spadl z serca ;) :esystem:

viruuss
12.07.09, 13:46
witam ponownie
wstępne ostrzenie pierścieniem , to nie jest dobry pomysł :(
w skrajnym przypadku moze sie zakończyć kręceniem przez dobra minutę , przerabiałem ten temat :) ( pierscień chodzi dosyć "luźno" i bardziej moim zdaniem słuzy do doostrzania , niż łapania ostrości)
drogą do sukcesu jest uzywanie przełącznika na obiektywie i odpowiednia ilość światła :)
no i oczywiście zmiana body na e-6xx/3/30 :) w miarę mozliwości
na początku miałem złe zdanie o tym szkle, po czasie uzywam go częściej niż ZD35 , mimo jego dużych rozmiarów.
pozdr

gufer
12.07.09, 17:09
ja tez uwazam ze krecenie pierscieniem na dzien dobry to hm .. przelacznik mi nie co uprosci/przyspieszy namierzanie... ale zmiana body narazie nie mozliwa :/ trzeba poczekac :] pozdro !!!

Bodzip
12.07.09, 18:48
Czyli potwierdziło się wszystko co Ci napisałem na meila :)
Wstępne doodstrzanie nie jest złe, ale fakt - najlepszy jest przełącznik na obiektywie. Wiadomo to nie jest obiektyw do F1, czy wyścigów koni. Ale jak się wstzrelisz w odległość, to potem tylko focić. Jakość tego obiektywu (ostrość i rysowania) jest świetna. Po prostu wart swoich pieniędzy.

Sebu$
19.07.09, 21:57
a moja 150-tka jutro jedzie do serwisu :(
padł silniczek HSM ... chyba dlatego, że go nie używałem ;)

fotki głównie Macro i tylko na manualu i tak z ciekawości chciałem zobaczyć jak działa AF .... a on game over :(. Nie ma nawet siły się poruszyć choćby o milimetr. Jak poruszam pierścieniem po całej skali ostrzenia, a potem nacisnę migawkę, aby "poszukał" ..... no to w drodze wyjątku się poruszy i ... zaraz padnie ;(

nawet podczas wyłączenia aparatu, gdzie zawsze obiektyw wędrował do nieskończoności ... teraz sobie odpoczywa i nic go nie rusza :evil:

Bodzip
20.07.09, 05:56
Spokojnie, miałem to samo - i to tuż przed urlopem w zeszłym roku.
Wysłałem do serwisu i chłopcy zrobili na tip-top. W tym roku miałem przpadek zablokowania przesłony na wysokiej wartości, no ale się odblokowała i jak na razie spokój.

Sebu$
20.07.09, 07:26
Spokojnie, miałem to samo - i to tuż przed urlopem w zeszłym roku.
Wysłałem do serwisu i chłopcy zrobili na tip-top. W tym roku miałem przpadek zablokowania przesłony na wysokiej wartości, no ale się odblokowała i jak na razie spokój.

Dzięki za pocieszenie ;)

tak więc wysyłam go dziś do serwisu i kropka :)

to już mój drugi przypadek z tym szkłem. Pierwszy od początku nie działał tak jak powinien - wymiana na nowy w Gdyni, potem kalibracja bo nie trzymał ostrości a teraz padł silnik :evil: .... ale i tak go bardzo chwalę :twisted:

Karampuk
25.02.11, 11:08
W instrukcji jest napisane, że jeżeli ostrzysz MF w body to w szkle ustaw M, a jak ostrzysz AF w body to w szkle ustaw AF. Ustawienie MF w body, a w szkle AF lub odwrotnie może uszkoszić elektronike w szkle!!! Czyli w następstwie grozi nam bliskie spotkanie z serwisantem, albo utrata AF w szkle.