Zobacz pełną wersję : Moje początkowe foteczki
Witam.Postanowiłem poddać moje początkowe fotki ocenie forumowiczów. Także proszę o ocenę i porady . :)
Zmniejsz fotki do max 300 kb, bo są za duże.
Za kotem - coś odwraca uwagę.
Morze 2 i 3 - centralny kadr, 2 zresztą przepalona, na 3 ładne kolory.
4- najciekawsza, choć przydałoby się nad nią popracować, bo facet jest dość mało widoczny.
Pierwszy post został edytowany już -zmieniłem rozmiar zdjęć oraz rozjasniłem troche 4. Myślę, że teraz powinno być dobrze. A co do właśnie 4 fotki to czy warto takie coś fotografować ?:-P Z niechęcią właściwie zrobiłem to zdjęcie i to, że jest ono dla Ciebie najciekawsze bardzo mnie dziwi :)
BTW Czwarte zdjęcie posiadam także w kolorze, ale uważam, że czarno-biały dodaje klimatu.:eek:
Ha, co do 4, sama ostatnio natrafiam na takie zezwłoki. :) Trafione, a nie pozowane? Moim zdaniem, zdecydowanie lepsze są WB, bardziej oddają charakter uliczny.
Widoczków jest na forum sporo i wiecznie ktoś jojczy, że "prawie taki sam" widział 10 razy przynajmniej. :)
Poprzeglądaj wątki, niemal każdy ma jakąś główną "specjalizację".
Streety to domena np Rafała, a całkiem fajnie strzela też je Rennsport.
Tu masz linki:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4495
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12836
ok dzięki. Na tego gościa trafiłem przypadkiem w Ustce na scenie, gdzie są różnego rodzaju występy. Kiedy się tam zrobiło pusto najwyraźniej musiał gdzieś odpocząć hehe. Ja akurat swojej "specjalizacji" jeszcze nie wybrałem i nie wiem kiedy to się stanie, bo fotografował bym praktycznie wszystko.:-P Mam nadzieję, że ktoś jeszcze podda ocenie moje zdjęcia :wink:
siema na poczatek chcem powiedziec ze musisz zwracac uwage na szczeguly takie jak np na 1. balagan w tla,2 i 3 krzywe, nad 4 jeszcze popracuj goscia slabo widac i za centralnie ,to tyle z mojego punktu widzenia na - .a na +nr1 .koty i tak kocham,2 i 3 fajny klimacik tylko za centralnie ,troszke przyciac ,wyprostowac i bedzie ok,a z 4 sam juz pokombinuj napewno mozesz to zrobic lepiej,bardziej pokaz tego goscia.
a i nie przejmuj sie za bardzo uwagami bo kazdy ma swoj punkt widzenia.
Spoko. Potrzebuję takich uwag i nad zdjęciami spróbuję popracować. Możliwe, że nie długo dam następne.:)
nie zrazaj sie do uwag tylko ssij z nich jak najwiecej,dawaj nastepne.
Trochę pokombinowałem nad 4 i chciałbym, żebyście teraz ocenili.
Odniosę się do drugiego i trzeciego
2- trzy kardynalne błędy w kadrowaniu: krzywy horyzont, dzielący kadr na pół i dokładnie centralnie. Nie przejmował bym się specjalnie przepałem- nie jest najbardyiej widocznym błędem na tym zdjęciu :wink:
3- orócz krzywego horyzontu i przepału to samo. Zdjęcie mogło wyglądać zupełnie inaczej:
Nie wiem czemu, ale zawsze robię zdjęcia centralnie :roll:
Nie wiem czemu, ale zawsze robię zdjęcia centralnie :roll:
Zmiana tego nawyku wymaga czasu i myślenia o tym podczas kadrowania po paru tysiącach przechodzi:)
Oducz się tego, w 95% to jest błąd :wink:
kowalikster
13.07.09, 12:36
jak zrobisz pierwsze 20k zdjęć, to jak wrócisz do tych co wstawiłeś to się będziesz z nich śmiał. Póki co proponuję poczytać jakaś książkę o fotografii, rzeczywiście to pomaga wyzbyć się wielu złych nawyków. Dla mnie też bylo niepojęte jak można nie robić centralnych fot, po przeczytaniu i po naoglądaniu się zdjęć tutaj staram się już tego unikać, tzn. pamiętam o tym podczas kadrowania foty aparatem a nie programem graficznym.
Teraz walczę z pamięcią nt. zniżania się do fotografowanego obiektu (cieszę się że nie pstrykam robaczków itp. :wink:).
Zdjęcia wstawione przez Ciebie mi się podobają. Ale te błędy które popełniłeś, niestety dyskwalifikują je na samym wstępie. Takich zdjęć jest miliony milionów, a ważne jest żeby robić zdjęcia których jest maksymalnie tysiące tysiąców.
PS. Czwórka zupełnie do mnie nie trafia, patrząc jeszcze na to z jakimi zdjęciami została wrzucona. Takie zupełne oderwanie się od rzeczywistości.