Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : e-510 problem z przełącznikiem programów

mestre16
7.07.09, 13:35
witam
niedawno zauważyłem że w moim ollym sam zmienia się program robienia zdjęcia, przeważnie używam priorytetu przesłony [A] a na wyświetlaczu potrafią mi sie zmieniać programy pomiędzy portretem, macro czy resztą. Trochę mnie to dziwi bo sprzęt ma dopiero pół roku, czy to zapowiedź czegoś pważniejszego?? bo nie wiem czy wysyłać aparat na gwarancję bo standardowo odkleja się jeszcze guma z uchwytu

tank_driver
7.07.09, 14:00
Nie widzę innej możliwości jak wysłanie aparatu do serwisu - w ramach gwarancji.
Gdyby nie ona, podpowiedziałbym czego i gdzie szukać, ale nawet nie chcę Cię kusić.
Ślij !
PS A guma po pół roku ? Mocno dusisz tego Olka :)

Sawa
7.07.09, 14:10
Witaj,

problemem 'może' być przełącznik - część mechaniczna. Przełącznik jest wielopozycyjny, może się wiec mechanicznie popsuć.
W swoim body miałem problem z włącznikiem ON/OFF

Gwarancja jest - więc ślij to jak najszybciej.

pozdrawiam,

kateb
7.07.09, 17:13
Nie widzę innej możliwości jak wysłanie aparatu do serwisu - w ramach gwarancji.
Gdyby nie ona, podpowiedziałbym czego i gdzie szukać, ale nawet nie chcę Cię kusić.
...

Podpowiedz mnie, gwarancja skończyła się już dawno na mojego e-500, a objawy bardzo podobne. Czy to samo czyszczenie i dmuchanie? czy cos bardziej skomplikowanego.

wujek.samo.h
7.07.09, 17:57
Przez blisko rok użytkowania e 510 nie miałem takiego problemu, dlatego nie jest to wada konstrukcji, tak jak np. zbyt delikatny ekranik w e 3. Polecam serwis - jest naprawdę szybki.

tank_driver
7.07.09, 17:59
Nie dalej jak wczoraj:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=19444
Jeśli dmuchańsko z zewnątrz nie pomoże, trzeba body otworzyć, wyczyścić styki (preparat do czyszczenia styków elektrycznych, ewentualnie alkohol), przesmarować "grzechotkę" która odpowiada za skokową pracę pokrętła (często ten właśnie smar dostaje się w styki) i poskładać w odwrotnej kolejności.
Body (przynajmniej E510) mają śrubki m.in. pod gumą gripa, więc rozebranie nie jest zbyt proste, po prostu trzeba myślenia i ostrośności w jednym czasie.
EDIT: nie wiem na 100% jak to jest zbudowane, ale podejrzewam że coś na zasadzie wybieraka obrotowego w multimetrach.
a) przy wyciąganiu pokrętła uważać na wyskakujące sprężynki
b) może być konieczne lekkie dogięcie styków wybieraka

mestre16
8.07.09, 01:04
a obiawy te mogą byc spowodowane aktualizacją softu lub kontaktem aparatu z wilgocią?? niepowiem że zdażają się sytuacje wręcz ekstremalne w których nasze aparaciki czasami się znajdują.

PS A guma po pół roku ? Mocno dusisz tego Olka :)

mój pierwszy aparat, wkręciłem cie bardzo w cykanie, zabieram olka prawie wszędzie ze mną, ale nie mam kasy na więcej szkieł...:cry:

tank_driver
8.07.09, 05:54
Aktualizacją softu - nie.
Wilgocią - jak najbardziej, w połączeniu z kurzem i wszystkim co wpadnie przypadkiem do body, tworzą się przeróżne związki, które mogą powodować oksydację i w rezultacie zły kontakt na stykach.
PS Ja mojego Olka udusiłem po 1,5 roku. Przy przeprowadzce wciągło mi gdzieś pudełko, i teraz walczę... bez gumy :)

kateb
8.07.09, 12:47
Aktualizacją softu - nie.
Wilgocią - jak najbardziej, w połączeniu z kurzem i wszystkim co wpadnie przypadkiem do body, tworzą się przeróżne związki, które mogą powodować oksydację i w rezultacie zły kontakt na stykach.
PS Ja mojego Olka udusiłem po 1,5 roku. Przy przeprowadzce wciągło mi gdzieś pudełko, i teraz walczę... bez gumy :)
O jak wilgoć to możliwe, w ubiegłym tygodniu fociłem w deszczu ;D i był troche mokry, a wcześniej tego samego dnia, leżał na kocu na plaży.

Spróbuje go wysuszyć ryżem i wydmuchać. A co do rozbierania to dziękuję, już wolę żeby działał brudny niż nie działał czysty.

tank_driver
8.07.09, 17:54
A co do rozbierania to dziękuję, już wolę żeby działał brudny niż nie działał czysty.

Brakuje mi tego hamulca który Ty posiadasz. Ile to ja rzeczy naotwierałem nie mogąc później poskładać :)
Ale cóż - tego fachu w szkołach nie uczą, człowiek musi samemu się kilka razy sparzyć, potem wiadomo czego nie ruszać.
Daj znać czy ruszy.
Pozdrawiam !

kateb
10.07.09, 12:09
Na razie próbowałem przedmuchać, pokręcić, poustawiać wszystkie programy, i działa. Może faktycznie kurz, albo kurz z wilgocią. Ciekawe jak się będzie sprawował na wyjeździe w przyszłym tygodniu.

roztoczol
24.07.09, 22:19
Najprawdopodobniej nie jest to sprawa przełącznika tylko delikatnego zawilgocenia.W E-520 używam zwykle trybu S, po zrobieniu zdjęć w warunkach chmurnych i dżdżystych ( chroniłem aparat chowając pod bluzą więc nie zamókł bezpośrednio), przy wyłączeniu i włączeniu przez kilka dni pojawiał się tryb A lub M- czyli pozycje sąsiadujące z S na wybieraku. Gdy dobrze wysechł nic takiego nie dzieje się.
Pozdrawiam

mestre16
5.08.09, 11:47
po przedmuchaniu i wysuszeniu problem znikł ale nie na długo... pilnowałem żeby aparat nie miał kontaktu z wilgocią i mimo wszystko problem wczoraj znów się pojawił, na szczęście wystarczy pokręcić trochę pokrętłem i znów wszystko wraca do normy. za niedługo pęknie 20tys zdjęć w tym body i mam nadzieję że to nie jest kwestia zużycia czy coś...