PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 48 AF1 Digital - napis Er

Anubis76x
4.07.09, 11:09
Witam
Mam problem z tą lampą, zawsze robiąc zdjęcia przełączałem lampę w tryb TTL i plusikiem dodawałem jakieś 1.3 EV siły błysku bo na 0" trochę nie doświetla.
Kupując lampę myślałem że lampa ma własną automatykę (nie doczytałem że nie ma) lub poprawnie odczytuje parametry oświetlenia z aparatu ale tak nie jest.

Teraz zauwarzyłem że po włączeniu na wyświetlaczu lampy pojawia się ogniskowa 35 mm choć jest 14 mm a po chwili znika i zaczyna migać w tym miejscu po prawej stronie znaczek Er (Error?), czyli jeśli kręcę zoomem na miń i na max ogniskową to nie pokazuje nic tylko Er.

Czy lampa jest uszkodzona ?? niby wgrywałem jej najnowszy dostępny firmware 2.1 pod Vistą sterownik do lampy instaluje się automatycznie z witryny MS bo ten z paczki z firmware nie pasuje i wygrywa firmware ale nie wiem jak sprawdzić jaki ma obecnie lampa.

Teraz o sprzęcie:
E-500 z najnowszy FW + Zuiko 14-54 II chyba też z najnowszym bo nie dawno wgrywałem.

slawek
4.07.09, 11:25
Witam
Mam problem z tą lampą, zawsze robiąc zdjęcia przełączałem lampę w tryb TTL i plusikiem dodawałem jakieś 1.3 EV siły błysku bo na 0" trochę nie doświetla.
Kupując lampę myślałem że lampa ma własną automatykę (nie doczytałem że nie ma) lub poprawnie odczytuje parametry oświetlenia z aparatu ale tak nie jest.

Teraz zauwarzyłem że po włączeniu na wyświetlaczu lampy pojawia się ogniskowa 35 mm choć jest 14 mm a po chwili znika i zaczyna migać w tym miejscu po prawej stronie znaczek Er (Error?), czyli jeśli kręcę zoomem na miń i na max ogniskową to nie pokazuje nic tylko Er.

Czy lampa jest uszkodzona ?? niby wgrywałem jej najnowszy dostępny firmware 2.1 pod Vistą sterownik do lampy instaluje się automatycznie z witryny MS bo ten z paczki z firmware nie pasuje i wygrywa firmware ale nie wiem jak sprawdzić jaki ma obecnie lampa.

Teraz o sprzęcie:
E-500 z najnowszy FW + Zuiko 14-54 II chyba też z najnowszym bo nie dawno wgrywałem.
Zresetuj ustawienia lampy przyciskiem "MODE"
a pomiar w aparacie ustaw na punktowy.

NightCrawler
4.07.09, 12:46

Lampa będzie pokazywała ogniskową jaka jest ustawiona na aparacie tylko gdy palnik będzie pod kątem 90st. Przynajmniej o ile dobrze pamiętam.
Pozdrawiam.

krzysiekz
4.07.09, 12:59
Tez mi czasem metz Er wyswietla, jak bateria jest jeszcze na tyle mocna ze sie lampa wlacza, ale nie jest w stanie zaladowac lampy albo ruszyc silnika zoomu. Za pierwszym razem myslalem ze mi lampa zdechla, ale po zmianie baterii jest ok. A ogniskowa bedzie pokazywac krotsza niz w aparacie ze wzgledu na bug w fw.

leodan
4.07.09, 15:53
Sprawdź , czy chodzi silnik zooma , jeśli nie to puknij w palnik parę razy .
Ja miałem to samo , po tej operacji śmiga jak ta lala .

krzysiekz
4.07.09, 16:17
A czy zielona lamka naladowania zapala sie?

Anubis76x
4.07.09, 22:03
Zaczęło działać po kilku mocnych puknięciach, na początku raz działałało a raz nie tylko nie wyświetlało już Er tylko stałą liczbę, teraz niby jest ok ale problem może się powtórzyć.
Czy ktoś rozbierał tą lampę ? co może być w środku nie tak ? nie wiem czy mam jeszcze gwarancję. Róźnicy w działaniu nie widzę, i tak muszę dać 1.3 EV siły błysku więcej przy ISO 400 aparatu i F5.6 aby zdjęcie było ładnie doświetlone przy sztucznym świetle chyba ten zoom znaczy mocniejszy błysk gdy kręcę ogniskową na plus ?

olyjasiu
4.07.09, 23:46
Tez mi czasem metz Er wyswietla, jak bateria jest jeszcze na tyle mocna ze sie lampa wlacza, ale nie jest w stanie zaladowac lampy albo ruszyc silnika zoomu.
U mnie rownież występowało takie zjawisko przy slabych akumulatorkach Power GP. Od czasu kiedy przeszedlem na Eneloopy (jakis rok temu) problem się nie powtórzył.

Anubis76x
7.07.09, 22:58
U mnie rownież występowało takie zjawisko przy slabych akumulatorkach Power GP. Od czasu kiedy przeszedlem na Eneloopy (jakis rok temu) problem się nie powtórzył.

Jaki dyfuzor pasuje do tej lampy ? może jakiś link ?
zamierzam sobie kupić

romek1967
7.07.09, 23:07
Jaki dyfuzor pasuje do tej lampy ? może jakiś link ?
zamierzam sobie kupić

http://allegro.pl/search.php?string=dyfuzor+metz+48&description=1&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0
ja mam ten:
http://allegro.pl/item677072013_dyfuzor_do_lampy_blyskowej_metz_48_5 8_af_1.html

Anubis76x
10.07.09, 09:48
http://allegro.pl/search.php?string=dyfuzor+metz+48&description=1&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0
ja mam ten:
http://allegro.pl/item677072013_dyfuzor_do_lampy_blyskowej_metz_48_5 8_af_1.html

Jak siesprawuje ? warto kupić taki tani dyfuzorek czy lepoiej droższy ?
Chciałbym aby dobrze rozpraszał bo czasem amatorsko focę na weselach dla znajomych:)

romek1967
10.07.09, 10:35
Jak siesprawuje ? warto kupić taki tani dyfuzorek czy lepoiej droższy ?
Chciałbym aby dobrze rozpraszał bo czasem amatorsko focę na weselach dla znajomych:)

Niestety nie porównywałem z niczym innym, po prostu nie narzekam.

Tommy_G
28.07.09, 09:57
mam ten sam problem z ERR (metz 58 AF-1). Załadowałem nowe akumulatory i nic.. czy ktoś rozwiązał ten problem? (w ogóle nie słyszę pracy silniczka)

będę wdzięczny za jakiekolwiek info

pzdr

krzysiekz
28.07.09, 10:40
Jak zmiana aku nie pomaga to raczej tylko serwis. Mozesz jeszcze sprobowac wgrac fw od nowa.

and21
28.07.09, 10:59
W moim 48AF ER pojawia się jak zapomnę schować reflektor i wyłączę lampę .
Po ponownym włączeniu mam ER i diabli mnie biorą że nie kupiłem Fl-ki.
Kilkakrotne wsunięcie i wysunięcie reflektora,pukanie w, i kręcenie głowicą jak do tej pory pomagało.
Założyłem dyfuzor,może brak kontaktu z fabrycznym reflektorem wyeliminuje ten problem?

Tommy_G
28.07.09, 11:03
W moim 48AF ER pojawia się jak zapomnę schować reflektor i wyłączę lampę .
Po ponownym włączeniu mam ER i diabli mnie biorą że nie kupiłem Fl-ki.
Kilkakrotne wsunięcie i wysunięcie reflektora,pukanie w, i kręcenie głowicą jak do tej pory pomagało.
Założyłem dyfuzor,może brak kontaktu z fabrycznym reflektorem wyeliminuje ten problem?

a ja sprzedałem flkę i zostawiłem sobie metza :(

Tommy_G
28.07.09, 18:09
udało mi się wskrzesić silniczek, popukałem dość mocno w palnik z każdej strony i zaskoczył. Wydaje się teraz pracować normalnie i nie ma ERR... zobaczymy na jak długo.

Strasznie kiepska sprawa z tymi metzami, poczytałem trochę na inny forach i problem jest bardzo dobrze znany - swego rodzaju wada fabryczna

maj0nez
28.07.09, 18:21
To bardzo dziwne taka marka rozważałem na początku kupić Metza ale nie było funduszy i kupiłem Tumaxa ale on takich rzeczy nie robi i dzielnie działa razem z moją Fl-50 :)

teufel
30.07.09, 07:30
Ja dzis dostałem Metza 48 i miałem problem z Er - zmieniłem baterie i po problemie:)

and21
30.07.09, 07:43
Gratulacje.
Moja wczoraj przestała działać,pracował zoom,ale niestety nie było błysku.Na szczęście przeszło jej ,działa .Ta lampa chyba ma "padaczkę",nigdy nie wiadomo kiedy padnie i kiedy się "podniesie":grin:

teufel
30.07.09, 14:14
Wez człowieku nie strasz. Jestem w Stanach i tu kupiłem swoją, aż muszę sprawdzić jak jest z gwarancją w UE/PL. Na razie porobiłem kilkadziesiąt zdjęć testowych i tylko raz miałem problem - tzn inny mój problem to zapominanie włączenia lampy ;-)

lekar
30.07.09, 17:15
puk puk puk, nigdy nie miałem problemów z tą lampą :)

Ziootek1971
1.08.09, 21:04
puk puk puk, nigdy nie miałem problemów z tą lampą :)

Ja też. I oby tak dalej.

zgniew
30.01.16, 23:32
DZIĘKI CI PANIE ZA RADĘ!!!!!!- Od paru lat miałem ten problem z tą lampą, dzwoniłem nawet do odpowiednich serwisów, miałem już zamiar ją wywalić i w końcu trafiłem na tą fachową życiową radę i... zadziałało!!!!!!!!!!!!!!!!!. (Te puknięcie musi być porządne) - Kiedyś pracowałem w radiolokacji z urządzeniami na lampach i tam często sprzęt naprawiało się tzw. kopem, myślałem naiwnie że to się już skończyło przy dzisiejszej wyrafinowanej elektronice.-Dzięki za radę i życzę długiego życia.