PDA

Zobacz pełną wersję : filtry do superszerokiego kąta

RybaQ
3.07.09, 19:28
Witam ,
kontynuując niejako watek 9-18 a 11-22 pytam czy ktoś z Was używa filtrów połówkowych? jakie wrażenia i czy warto bo trochę pieniędzy trzeba w nie zainwestować. ( okazja uciekła i kupiłem 9-18mm, to naprawdę niezły obiektyw)

dobas
3.07.09, 20:02
ja uzywam

tu masz napisane dlaczego

http://www.olympusclub.pl/sprzet/neutralne-filtry-szare-poowkowe-w-fotografii-krajobrazowej.html

a wrażenia baardzo pozytywne :)

moze i nie tanie szare połówki ale ja na przykład często uzywam.

tylko nie z 9-18 sądze że gdy kupisz holder SLIM lub w normalnym obetniesz mocowania zostawiając wejście tylko na jeden filtr to winietki nie będzie

ale poczekamy może ktoś kto używa cosik napisze

Karol
3.07.09, 20:12
tylko nie z 9-18 sądze że gdy kupisz holder SLIM lub w normalnym obetniesz mocowania zostawiając wejście tylko na jeden filtr to winietki nie będzie

ale poczekamy może ktoś kto używa cosik napisze
Tak, jest jak piszesz, używam, pisałem o tym w wątku o ZD 9-18. Klasyczny holder Cokin P winietuje, slim (mieszczący tylko 1 filtr) nie winietuje.

S4INT
3.07.09, 20:50

Myślę, że obcięcie jednego nawet wystarczy. U mnie w Sigmie 10-20 po spiłowaniu jednego slotu, na 10mm jest minimalna winieta. A 10x1.5 to 15. Tu po cropie jest 18 więc nie powinno być problemu...
Tak mi się wydaje, możliwe, że jeszcze wielkość soczewki ma znaczenie (w sigmie jest mała).

mariush
3.07.09, 21:20
Tak mi się wydaje, możliwe, że jeszcze wielkość soczewki ma znaczenie (w sigmie jest mała).Ma znaczenie.

Na Sigmie 20 f1,8 mm (82 mm soczewka) miałem raczej pewna winietę ze slimem
na 16-35 f2,8 (77 mm soczewka) raczej nie mam winiety na 16 mm

S4INT
3.07.09, 22:04
Ma znaczenie.

Na Sigmie 20 f1,8 mm (82 mm soczewka) miałem raczej pewna winietę ze slimem
na 16-35 f2,8 (77 mm soczewka) raczej nie mam winiety na 16 mm

Tak podejrzewałem, że to też może mieć znaczenie, ale brakowało mi przykładu ;)