Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Panasonic G 20mm F1.7

Strony : 1 [2] 3

gietrzy
2.08.12, 21:39
Jedna z plot_! mówi, że możemy zobaczyć do końca roku m. in. 20/1.7 HD, ful opcja do filmików. Na miejscu sprzedających miałbym na względzie, że po HD będzie trudniej. Z drugiej strony 1200 to jest uczciwa cena za używkę w dobrym stanie, to szkło po prostu jest tak dobre. Mając puszkę Oly i plotkowanego mZD 25/1.8 raczej bliżej niż dalej poczekałbym zdecydowanie do Photokiny 2012 by mieć duet Oly<->Oly.
Pozostaje też opcja Sigma, której cena jest niższa tylko rozmiar nie z tego systemu.

Jd
2.08.12, 21:43
O 25% taniej to kupuje się towar który ma do pół roku do daty nabycia jako nowy z papierami a nie taki , który jest nie wiadomo z której ręki i bez papierów. Szkło jest juz na rynku prawie trzy lata.
Ja swój zestaw D90+18-105, którego byłem pierwszym właścicielem (chuchany i dmuchany) z wszelkimi papierami w oryginalnym opakowaniu , z wszystkim co otrzymałem przy zakupie oraz dodatkowym oryginalnym akumulatorem sprzedałem za 70% ceny nowego.

Mareczku - wtedy kiedy Ty kupowałeś też bym tyle dał, ale czas ucieka

Kolega piterek1 jak wstawiał ogłoszenie chciał za niego 1.300 , dopiero przy edycji zmienił na 1.200.

Janeczek
2.08.12, 22:07
Ceny wtorne weryfikuje rynek, a nie srednia spadku wartosci.

pozdrowionka

Jd
2.08.12, 22:17
O tym wiem. Ale nie dam tyle za szkiełko o którym nic nie wiadomo , tyle tylko ,ze istnieje. Mogło przejść przez dwóch , jak i pięciu właścicieli. Może mieć rok , jak i trzy lata...... Sprzedający informuje ,że kupił je ale kiedy ???

Mirek54
2.08.12, 22:29
O tym wiem. Ale nie dam tyle za szkiełko o którym nic nie wiadomo , tyle tylko ,ze istnieje. Mogło przejść przez dwóch , jak i pięciu właścicieli. Może mieć rok , jak i trzy lata...... Sprzedający informuje ,że kupił je ale kiedy ???

I masz racje,bo nowy jest
Panasonic Lumix Objektiv G 20mm 1.7 ASPH (H-H020E) ab €317,90 (http://www.heise.de/preisvergleich/459129#ang)

Vindex
2.08.12, 23:47

A jakie ma znaczenie kiedy je kupil? Jeden dzien i wlasciciel wystarczy zeby je uszkodzic a jesli mialo i 5 wlascicieli a kazdy traktowal je dobrze i nie zajezdzil to bedzie sluzyc dlugo. Jesli musisz miec gwarancje i boisz sie kupic uzywane szklo to kupuj w sklepie - tylko to da Ci pewnosc

piterek1
3.08.12, 06:10
A jakie ma znaczenie kiedy je kupil? Jeden dzien i wlasciciel wystarczy zeby je uszkodzic a jesli mialo i 5 wlascicieli a kazdy traktowal je dobrze i nie zajezdzil to bedzie sluzyc dlugo. Jesli musisz miec gwarancje i boisz sie kupic uzywane szklo to kupuj w sklepie - tylko to da Ci pewnoscI tu kolega ma rację. Po co tyle zamieszania. Kolego Jasand! Tak,cena moja to 1200, bo wiem co sprzedaje.Gdybym nie zaufał komuś- przy kupnie- z tego forum to bym nie cieszył się tym szkłem. Auta też kupujemy na giełdach i...wiadomo jak to jest. Ja wyraźnie napisałem, że mogę się spotkać i dać do potestowania. Gdybym chciał coś ukryć to raczej nie opisałabym stanu takim jaki jest tzn. że np. brak papierów. A co do nowinki o 20 w HD hmm... a cena...2000, więcej?;-)))To szkło to w swej klasie expert. Nie wszystko co nowe musi być dobre.

Janeczek
3.08.12, 08:13
Jasand,

ale ty w ogole chcesz kupic czy tak sobie gadasz? jesli chcesz, to nie dziaduj o pare zl i idz do sklepu kup nowy.

pozdrowionka

Jd
3.08.12, 08:17
A jakie ma znaczenie kiedy je kupil? Jeden dzien i wlasciciel wystarczy zeby je uszkodzic a jesli mialo i 5 wlascicieli a kazdy traktowal je dobrze i nie zajezdzil to bedzie sluzyc dlugo. Jesli musisz miec gwarancje i boisz sie kupic uzywane szklo to kupuj w sklepie - tylko to da Ci pewnosc

Ty masz swoją racją i ja mam swoją rację. Juz sam fakt ,że nie ma do niego papierów świadczy o tym ,że ktoś po drodze (broń Boże to nie do piterka1) był "opyplusem".
To nie szkło z lat 70-tych ,ze może nie być dokumentów zakupu.
Ale już kończę te moje utyskiwania. Może to takie poznańskie skrzywienie, że wszystko musi być na zasadzie - ordnung muss sein?

PS Życzę koledze piretkowi1 aby sprzedał za cenę za jaka wystawił.
PPS Do kolegi piterka1 - do Warszawy sie nie wybiorę chociaż cały czas mam A2 :)

gietrzy
3.08.12, 08:17
idz do sklepu kup nowy.

Równie dobrze może skorzystać ze sklepu Helmuta - Mirek54, mógłbyś napisać jakie dodatkowe opłaty czekają kupującego Za Odrą (oprócz kuriera). I jeszcze ze trzy sklepy markowe; niemieckie odpowiedniki amerykańskich B&H, Adorama, J&R.

BTW. wątek schodzi na kasiasty, boczny tor a to zazwyczaj kwaśnie się kończy...

Jd
3.08.12, 08:31
Kasiasty nie kasiasty - bo wszędzie mamy do czynienia z polskim cwaniactwem, aby oszkapić drugiego. Zastrzegam się ,że to nie do sprzedajacego 20 mm f1.7 tylko ogólnie.
Kupiłem w sklepie internetowym 40-150 mm i dopiero po zakupie okazało się ,że szkło jest z rozdzielonego dualkitu E-Pl3 z "kapslem od mleka" zamiast zaślepki LR-2 bez kartonu, z kserowaną gwarancją (dualkitu), a na swojej stronie nadal oferują je jako samodzielne szkło nic nie informując ,że to "z rozbiórki" zestawu.

nightelf
3.08.12, 08:43
Ja swojego Panasia kupiłem na ebay, od sprzedawcy z UK.
Już nawet nie pamiętam ile mnie dokładnie wyszedł, ale to zdaje się mój ulubiony obiektyw w systemie :wink:

Darekw1967
3.08.12, 08:44
Witaj !

Cena 1200 zl za uzywany obiektyw niewiadomego pochodzenia nie jest atrakcyjna jak za niewiele wiecej mozna kupic nowy.
Uzywany sprzet traci na wartosci srednio 30% a jak nie mamy zadnych papierow to jeszcze wiecej.
Licze tak.. okolo 40% mniej niz za nowy czyli... taki obiektyw wart jest na teraz...850 zl.

Niedawno sprzedawalem kolezanki EPL-1 + m.ZD 14-42.
Sprzet bardzo malo uzywany (1 wlasciciel ) ktorym wykonala okolo 700 zdjec.

Pudelko i wszystkie oryginalne akcesoria z woreczkami i dokumentacjami.
Cena koncowa dla klienta wypadla rowne 600 zl.

Pozdrawiam

Mirek54
3.08.12, 08:45
Mirek54, mógłbyś napisać jakie dodatkowe opłaty czekają kupującego Za Odrą (oprócz kuriera).

Z tego co wyczytalem to procz ceny placisz za przesylke.Czy to cena kuriera to pojecia nie mam.Powiedzmy,ze cena w sklepie jest 500€.na stronie sprzedawcy jest koszt przesylki do Polski 20€ w Niemczech 6€.Czyli mnie ta atrakcja kosztuje 506 a Ciebie 520€

Czyli te szkielko z linka podanego to oprocz podanej ceny ma dodatkowo -jesli do Polski zamawiasz i wplacisz przed otrzymaniem towaru 17,90€ gdy po otrzymaniu to 27,95€.To koszta calej zabawy.Nie mam pojecia ile musisz wplacic w zlotowkach.Wiele razy chcialem cos tam w Polskim sklepie kupic,jednak jak pytalem ile wplacic w € to tez nie wiedzieli i pozniej standartowa odpowiedz,ze do Niemiec nie wysylaja albo mam wplacic w zlotowkach.
Ja raczej stosuje zasade ,ze najpierw towar a pozniej place jak go otrzymam i sprawdze.

gietrzy
3.08.12, 08:57
Cena 1200 zl za uzywany obiektyw niewiadomego pochodzenia nie jest atrakcyjna jak za niewiele wiecej mozna kupic nowy.
Uzywany sprzet traci na wartosci srednio 30% a jak nie mamy zadnych papierow to jeszcze wiecej.
Licze tak.. okolo 40% mniej niz za nowy czyli... taki obiektyw wart jest na teraz...850 zl.

Tyle to on nie będzie wart nawet po premierze 20/1.7HD (zakładając, że taka będzie).
Przeczytaj proszę post #253 a w sumie to i #255_264 bo euro tanieje :)

Vindex
3.08.12, 09:00
Witaj !

Niedawno sprzedawalem kolezanki EPL-1 + m.ZD 14-42.
Sprzet bardzo malo uzywany (1 wlasciciel ) ktorym wykonala okolo 700 zdjec.

Pudelko i wszystkie oryginalne akcesoria z woreczkami i dokumentacjami.
Cena koncowa dla klienta wypadla rowne 600 zl.

Pozdrawiam

Obiektyw jest wart tyle ile ktos za niego zaplaci - porownywanie ceny body ktore starzeje sie duzo szybciej do ceny szkla jest zupelnie nie na miejscu. Jesli ktos potrzebuje papierow/gwarancji to nie kupuje uzywanego szkla ale nie tworzmy mitologii i nie wmawiajmy ludziom ze jak cis jest bez papierow to na pewno przeklepane z przystanku ...

Jd
3.08.12, 09:03
Wracając do tematu samego szkła. Czy ktoś może opisać jak współpracuje z OM-D bo odzywały się głosy, że są jakieś problemy, ma być nowy soft ale wszystko ucichło.

Roba66
3.08.12, 09:30
Kasiasty nie kasiasty - bo wszędzie mamy do czynienia z polskim cwaniactwem, aby oszkapić drugiego. Zastrzegam się ,że to nie do sprzedajacego 20 mm f1.7 tylko ogólnie.
Kupiłem w sklepie internetowym 40-150 mm i dopiero po zakupie okazało się ,że szkło jest z rozdzielonego dualkitu E-Pl3 z "kapslem od mleka" zamiast zaślepki LR-2 bez kartonu, z kserowaną gwarancją (dualkitu), a na swojej stronie nadal oferują je jako samodzielne szkło nic nie informując ,że to "z rozbiórki" zestawu.
Fakt, nie piszą. Ja od razu pomyślałem, że to z zestawu, bo skoro obiektyw był dużo taniej niż w OJ, to cudów nie ma. Zaakceptowałem to i robię zdjęcia. Dekielek - jaki by nie był, też mi nie przeszkadza, bo na czas robienia zdjęć zdejmuję go. Jeżeli Ci to przeszkadza, to reklamuj obiektyw powołując się na niezgodność z opisem. I po sprawie. A jak nie, to rób zdjęcia, bo wymienione przez Ciebie mankamenty absolutnie nie wpływają na ich jakość :)

Darekw1967
3.08.12, 09:30
Witam !

Masz racje, ze mozna podawac dowolnia cene i... jak najkorzystniej wszystko sprzedac o ile
znajdzie sie kupiec, ktory zaakceptuje te warunki.

Co do szkiel...
Wszystko sie starzeje i szkla rowniez... ( mechanika, elektronika, optyka ).

Co do papierow nic nikomu nie narzucam i niech kazdy sam decyduje jak uwaza.
Osobiscie wole miec kwity bo w zyciu roznie bywa.

Pozdrawiam

Vindex
3.08.12, 09:51
Witam !

Masz racje, ze mozna podawac dowolnia cene i... jak najkorzystniej wszystko sprzedac o ile
znajdzie sie kupiec, ktory zaakceptuje te warunki.

Mozna sie tez upierac ze "jak bez papierow to na pewno z TIR'a spadlo a za takie to ja moge dac gora pincset" zeby kupic jak najtaniej. Argumentacja najczesciej jest rownie sensowna z obu stron i zalezy od tego po ktorej jest sie stronie ...

Co do szkiel...
Wszystko sie starzeje i szkla rowniez... ( mechanika, elektronika, optyka ).

Tyle ze pewne rzeczy starzeja sie sie nieco szybciej niz inne i nieco wiecej traca na wartosci wiec wyciaganie na tej podstawie analogii do innych rzeczy nie bardzo ma podstawy ...

Co do papierow nic nikomu nie narzucam i niech kazdy sam decyduje jak uwaza.
Osobiscie wole miec kwity bo w zyciu roznie bywa.

Pozdrawiam

I nikt Ci tego nie broni - kupujac sprzet jako nowy ja ich wymagam ale w wypadku uzywanego niekoniecznie. Na czesc obiektywow kupionych na allegro/ebay'u mam papiery a na czesc nie i nie bardzo mi to przeszkadza

Darekw1967
3.08.12, 14:28
I nikt Ci tego nie broni - kupujac sprzet jako nowy ja ich wymagam ale w wypadku uzywanego niekoniecznie. Na czesc obiektywow kupionych na allegro/ebay'u mam papiery a na czesc nie i nie bardzo mi to przeszkadza

Witam !

Wszystko bedzie ok... do czasu az ktos stwierdzi, ze masz jego szklo na ktore ten ktos... ma papiery a Ty ich nie
posiadasz.

Kolezanka kupowala przez internet i dosc szybko miala rewizje w mieszkaniu. Stracila kase oraz kupiony sprzet.

Pozdrawiam

pers
3.08.12, 14:56
Witam !

Wszystko bedzie ok... do czasu az ktos stwierdzi, ze masz jego szklo na ktore ten ktos... ma papiery a Ty ich nie
posiadasz.

Kolezanka kupowala przez internet i dosc szybko miala rewizje w mieszkaniu. Stracila kase oraz kupiony sprzet.

Pozdrawiam

Rewizje bo kupiła szkło? Pewnie brygada CBS o 6 rano do niej wkroczyla :) Ale oczywiście wszystko jest mozliwe aczkolwiek trudno mi sobie wyobrazic skad policja wiedziala, ze akurat to szklo bylo kradzione. Ja kupuje sporo przez Internet i nie mialem jak dotad problemow. Unikam jedna tak zwanych okazji i kupuje przewaznie rzeczy nowe z paragonem.

Vindex
3.08.12, 15:03
Witam !

posiadasz.

Pozdrawiam

Ile znasz takich przypadkow? Dla ulatwienia ja znam takie gdzie ktos stracil szklarnie razem z papierami (byly w pudelkach) a jako ze paragony nie sa imienne to papiery do wszystkiego byly. Ba - moj promotor kiedys kupil samochod w autoryzowanym salonie i okazalo sie ze byl kradziony. Najczestsza sytuacja przy tego typu obiektywach jest dekompletacja kitow - np. 20/1.7 z kitu z GF1, 45-200 z G3, 14/2.5 z GF3 itp. Papiery i gwarancja idzie za drozsza/czesciej sie psujaca czescia wiec wszyscy kupujacy jej nie dostana. Mam przynajmniej dwa obiektywy z takiej transakcji i nawet jesli ja wiem ze jestem ich pierwszym faktycznym uzytkownikiem to ani gwarancji ani papierow nie mam

Jd
3.08.12, 15:06
A imienna faktura Vat ze sklepu i do tego ksero gwarancji z pieczątką sklepu z ktorej wynika jakiego zestawu kupowany obiektyw był częścią (numery fabryczne body i obydwu obiektywów) nie starczy ?

Ponawiam tez pytanie z postu #267 - jak 20 mm f1.7 współpracuje z OM-D ?

Vindex
3.08.12, 15:38
A imienna faktura Vat ze sklepu i do tego ksero gwarancji z pieczątką sklepu z ktorej wynika jakiego zestawu kupowany obiektyw był częścią (numery fabryczne body i obydwu obiektywów) nie starczy ?

Ponawiam tez pytanie z postu #267 - jak 20 mm f1.7 współpracuje z OM-D ?

Imienna faktura wystarczy pod warunkiem ze sie ja bierze - ja nie biore bo do niczego jej nie potrzebuje. Jesli ktos potrzebuje gwarancji i dowodu zakupu to najlepszym rozwiazaniem jest sklep - w wypadku allegro zawsze sprzedajacy moze nie przyslac papierow nawet jesli twierdzi ze je ma

piterek1
3.08.12, 15:57
:lol: Widzę, że dyskusja rozgorzała. Widać sprawdza się powiedzenie" uderz w stół,a...". Kolego Jasand, nie odbieram twoich uwag pod swoim adresem. Tylko tak jak przedmówcy wspomnieli, Nie dokońca chyba jesteś zdecydowany na zakup, w przeciwnym przypadku zapytałbyś chociaż za ile ktoś ostatecznie chce go sprzedać. Jeśli napisałbym Ci kwotę 200 zł to też byś-przypuszczam- szukał jakiegoś podtekstu. Kupiłem już bardzo wiele rzeczy i nie zwracałem uwagi na fakturę etc. bo są mi do niczego nie potrzebne. A udowadnianie, że nie jestem "wielbłądem" potencjalnemu nabywcy no, cóż..trochę wiary w ludzi. Jest tyle metod odzyskania swojej kasy w przypadku oszustwa! od strony prawnej mogę Ci pomóc;-))To tyle w kwestii chyba nie do końca nienawiązującej do postu.Chodzi tu przecież o samo szkło, a nie ile,kto co itd. Konkludując. Wszyscy użytkownicy stwierdza niezaprzeczalnie, że szkło jest warte swojej ceny ( 200,500...1500zł);-))

Janeczek
3.08.12, 16:03
http://youtu.be/y3gcmtn9C_w

pozdrowionka

piterek1
3.08.12, 16:13
Janeczek: Trafiłeś w sedno. To kwintesencja ostatnich postów :grin:

apz
3.08.12, 19:50
Wracając do tematu samego szkła. Czy ktoś może opisać jak współpracuje z OM-D bo odzywały się głosy, że są jakieś problemy, ma być nowy soft ale wszystko ucichło.

Robi zdjęcia jak każde szklo mikro 4/3.
Janeczek porównywał to szkło do 45 i 12mm. Musisz zdecydować czy chcesz właściwości optycznych 20/1,7 czy mechanicznych.

Jd
3.08.12, 20:49
Czyli właściwości optyczne są super a mechaniczne ???

nightelf
3.08.12, 21:04
Czyli właściwości optyczne są super a mechaniczne ???

Jak czołg to ono zbudowane nie jest :wink:
AF dość głośny, migawka podobno wolna. Ktoś pisał, że nie wyrabia przy serii 9 kl/s.

Jd
3.08.12, 21:06
No i nie parzy kawy:)

romek1967
3.08.12, 21:10
AF dość głośny, migawka podobno wolna. Ktoś pisał, że nie wyrabia przy serii 9 kl/s.
Bój sie Bozi, co Ty wypisujesz :D Migawka nie jest w obiektywie. Ktoś pisał, ale o przysłonie co ma się do serii 9kl/s nijak ponieważ przy trybie 9kl/s przysłona ustawiana jest raz na początku.

nightelf
3.08.12, 22:05
Bój sie Bozi, co Ty wypisujesz :D

Oj, faktycznie przysłonę miałem na myśli.

Jd
7.08.12, 16:47
A więc jest już u mnie. Fajne szkiełko. Trochę mruczy przy ostrzeniu ale mu to wybaczam.
Kilka stron wcześniej marek7001 pisze o filtrze ND do tego szkiełka. Czy jest możliwe takie rozwiązanie :
Kupuje filtr ND o średnicy mocowania 58 i do tego przejściówki 46>52 i 52>58 . Skręcam przejściówki i wkręcam filtr i mam do 20 mm . Jak potrzebuje filtr do obiektywu o średnicy filtra 52 mm to wykręcam pierwszą przejściówkę. a jak do 58 to wkręcam "goły" filtr bezpośrednio do obiektywu o średnicy filtra 58 mm. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi?

Karol
7.08.12, 17:07
Czy jest możliwe takie rozwiązanie :
Kupuje filtr ND o średnicy mocowania 58 i do tego przejściówki 46>52 i 52>58 . Skręcam przejściówki i wkręcam filtr i mam do 20 mm . Jak potrzebuje filtr do obiektywu o średnicy filtra 52 mm to wykręcam pierwszą przejściówkę. a jak do 58 to wkręcam "goły" filtr bezpośrednio do obiektywu o średnicy filtra 58 mm. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi?
Teoretycznie lepiej jest żeby filtr był stosunkowo blisko obiektywu, dwie przejściówki spowodują, że będzie dalej, czy na tyle daleko, że spadnie kontrast pod światło, pojawią się bliki, będzie widać zabrudzenia itp. nie wiem. Używałem UVki przez jedną przejściówkę, w praktyce problemu nie widziałem.

Jd
7.08.12, 17:26
Czyli jedno już wiem. Lepiej bezpośrednio na obiektyw. Teraz jeszcze o jakim nominale? Czy regulowany to dobre wyjście ? Ale do średnicy 46 mm raczej się nie uświadczy. No i jeszcze najważniejsze bo są filtry i filtry - jakiego producenta ?

marek7001
7.08.12, 17:56
Czyli jedno już wiem. Lepiej bezpośrednio na obiektyw. Teraz jeszcze o jakim nominale? Czy regulowany to dobre wyjście ? Ale do średnicy 46 mm raczej się nie uświadczy. No i jeszcze najważniejsze bo są filtry i filtry - jakiego producenta ?

Ja używam z Marumi 8

Bodzip
7.08.12, 18:32
Szukaj tutaj --> http://www.redcoon.pl/c05040400-Szare-ND

679546795667957

Vindex
7.08.12, 18:44
Szukaj tutaj --> http://www.redcoon.pl/c05040400-Szare-ND

679546795667957

Tyle ze max tam to ND 4 i w dodatku kosztuje prawie trzy razy tyle co ND 8 Marumi ...

Jd
7.08.12, 19:39
Bodzip - chciałbym tak cos ze "środka" . A czy warto kupić ND regulowany ?

Bodzip
7.08.12, 20:00
Bodzip - chciałbym tak cos ze "środka" . A czy warto kupić ND regulowany ?
NIE - acha, ma być 6 znaków :-P

Jd
7.08.12, 20:02
Co do regulowanych to chyba odpadają : https://forum.olympusclub.pl/threads/81080-Filtr-regulowany-szary

Mirek54
7.08.12, 20:16
A czy warto kupić ND regulowany ?

Nie .

Darekw1967
8.08.12, 08:38

Witam !

Najlepiej jak najmniej kombinacji (przejsciowek, reduktorow).

Ten obiektyw jest bardzo jasny i generuje wyjatkowo szczegolowy obraz co dodatkowo podnosi wymagania co do optycznych dodatkow.
Byle jaki filtr popsuje Ci jakosc obrazu i stad jak nie musisz to nie wstawiaj zadnych filtrow do tego szkla.
Jak potrzebujesz filtr to wielopowlokowy dobrej firmy.

Do szkiel przecietnych stosuje filtry HOYA a do najlepszych B+W.

Niestety filtry B+W nie sa tanie... ale 20mm /1.7 tez tani nie jest.

Pozdrawiam

marek7001
8.08.12, 10:17
Andrzeju kup Marumi ND8 i będzie git:wink: http://fotoklik.pl/akcesoria-foto-video/filtry-foto/marumi-ndx8-mc-nd-3-46mm.html

rymcymcym
8.08.12, 14:36
Proszę o podpowiedzi, tylko bez bicia :)

Noszę się z zamiarem zakupu tego Panasonica. Puszka to OM-D.
Dzisiaj miałem okazję podpiąć (niestety w sklepie) ten naleśnik i zrobić parę testowych fotek... Nie wiem, czy to ja, czy to ten konkretny egzemplarz ale wpatruję się w te fotki i jakoś nie potrafię dostrzec różnicy między P 20mm 1.7 a Olym 12-50mm. Celowo zrobiłem te same ujęcia na tej samej wartości przesłony...Na forum większość wychwala to szkiełko pod niebiosa, ilość rejestrowanych szczegółów, kolory itp. A może to ten 12-50 nie jest taki zły ??

romek1967
8.08.12, 14:43

Dzisiaj miałem okazję podpiąć (niestety w sklepie) ten naleśnik i zrobić parę testowych fotek... Nie wiem, czy to ja, czy to ten konkretny egzemplarz ale wpatruję się w te fotki i jakoś nie potrafię dostrzec różnicy między P 20mm 1.7 a Olym 12-50mm. Celowo zrobiłem te same ujęcia na tej samej wartości przesłony...Na forum większość wychwala to szkiełko pod niebiosa, ilość rejestrowanych szczegółów, kolory itp. A może to ten 12-50 nie jest taki zły ??

12-50 nie jest zły tylko duży, ciemny i ciężki (w porównaniu z 20/1.7). Jeśli masz ochotę na dłuższe testy to zapraszam do mnie. Mam i mogę pożyczyć.

apz
8.08.12, 16:20

Rozumiem , że porównałeś oba obiektywy na 1,7, 2,0 , 2,8 i 4,0 i wyciągasz z tego porównania wnioski. Na przymkniętych obu obiektywach do 7,1 - 8 różnica może być porównywalna w testach na tablicach. A swoją drogą będę musiał pobawić się w porównania na swoich szkiełkach 12-60, 12-50, 20, i 45, ciekaw jestem co mi z tego wyjdzie.

marek7001
8.08.12, 21:13
Rozumiem , że porównałeś oba obiektywy na 1,7, 2,0 , 2,8 i 4,0 i wyciągasz z tego porównania wnioski. Na przymkniętych obu obiektywach do 7,1 - 8 różnica może być porównywalna w testach na tablicach. A swoją drogą będę musiał pobawić się w porównania na swoich szkiełkach 12-60, 12-50, 20, i 45, ciekaw jestem co mi z tego wyjdzie.

1.7 2.0 2,8 hmmm:wink: myślisz, że kolega dał radę porównać:wink:

apz
9.08.12, 01:03
1.7 2.0 2,8 hmmm:wink: myślisz, że kolega dał radę porównać:wink:

Myślę, że pominął zalety tego szkła i porównywał coś co ma najmniejsze dla oceny jego wartości znaczenie. Co i tak nie przeszkodzi mi pobawić się z tablicą i moimi szkiełkami. I ciekaw jestem wyniku.

Darekw1967
9.08.12, 01:38

Witam !

ZD 11-22 jest ostry jak zyleta ale 20mm /1.7 jest jeszcze znacznie ostrzejszy i jasniejszy.
To naprawde super szklo.

Jak nie widzisz roznicy w obrazie miedzy 20mm/1.7 a m.ZD 12-50 to cos nie tak testowales.

Pozdrawiam

grzyboo
9.08.12, 10:09
Ja swojego czasu robiłem porównania między 20/1.7 i kitem 14-45. Na f/5.6 przy podobnych ogniskowych różnice są bardzo niewielkie na korzyść naleśnika. Oczywiście na f/5.6.
Ale mi chodziło o sprawdzenie, czy jeżeli akurat mam zapięty kit i kadr mi pasuje w okolicach 20mm, to opłaca się zmieniać obiektyw na naleśnika? Wychodzi na to, że się nie opłaca jak i tak robię na f/5.6 lub mniej, czyli w większości wypadków kiedy fotografuję krajobraz.
Tyle, że kit 14-45 to jest (było) co najmniej przyzwoite szkło.

Darekw1967
9.08.12, 10:42
Ja swojego czasu robiłem porównania między 20/1.7 i kitem 14-45. Na f/5.6 przy podobnych ogniskowych różnice są bardzo niewielkie na korzyść naleśnika. Oczywiście na f/5.6.
Ale mi chodziło o sprawdzenie, czy jeżeli akurat mam zapięty kit i kadr mi pasuje w okolicach 20mm, to opłaca się zmieniać obiektyw na naleśnika? Wychodzi na to, że się nie opłaca jak i tak robię na f/5.6 lub mniej, czyli w większości wypadków kiedy fotografuję krajobraz.
Tyle, że kit 14-45 to jest (było) co najmniej przyzwoite szkło.

Witam !

Analizowales JPG-i czy z RAW-y obrabiales ? Bo to ma duze znaczenie.

Na jakosc obrazu i faktyczna jego rozdzielczosc duzy wplyw (szczegolnie dla sensora 4/3) ma wartosc ISO jaka zastosujesz.
Gdyby oba szkla byly tak samo ostre to jasnosc f.1.7 pozwoli przy stalce bardzo dlugo utrzymac niske iso i
wykorzystac maksymalnie mozliwosci sensora i wyciagac maksymalna ilosc detali z obrazu.
Poza tym stalki z zasady maja mniej znieksztalcen i bardziej rowno pracuja na calym zakresie kadru dajac wszedzie wysoka rozdzielczosc.
Kolejna roznica, to uzyskiwanie mniejszej GO i tutaj jasna stalka pozwoli na latwe rozmycie tla i uzyskanie fajnych efektow wydzielenia 1 planu.
Robienie w pomieszczeniach fotki bez lampy blyskowej to tez cenna zaleta uzyskiwania naturalnych kolorow i swiatel.

Kumpel kupil sobie:

http://www.bhphotovideo.com/c/product/768816-REG/Panasonic_H_X025_Leica_DG_Summilux_25.html

Szklo pieknie rozmywa tlo a jasnosc... niesamowita ;) a cena niech pozostanie milczeniem.

Pozdrawiam

grzyboo
9.08.12, 11:21
Oczywiście, że analizowałem RAWy.
Mam oba szkła i po prostu chciałem sprawdzić, czy naleśnik ma wyraźną przewagę nad akurat tym kitem, w sytuacji kiedy zależy mi na jak największej GO.
I w tym akurat specyficznym wypadku naleśnik przewagi nie ma. Dystorsja jest na podobnym poziomie, chociaż kit chyba ma na 18mm nieco mniejszą nawet niż naleśnik. Mówimy o nie korygowanych zdjęciach.
Jasne, że naleśnik ma mnóstwo zalet względem kita, ale ten kit jeżeli chodzi o ilość detalu na zdjęciu na szerokim końcu nie ma się czego wstydzić.
Zresztą naleśnik spędza u mnie jakieś 80% czasu na body.
Ale jak planuję fotografowanie krajobrazu to domyślnie ląduje kit, który jest wymieniany na coś innego jeżeli jest taka potrzeba.
Kit 14-42 z GH2 był założony tylko raz, aby sprawdzić czy działa i poszedł razem z G1.

epicure
9.08.12, 11:26
Po moich krótkich doświadczeniach z m.ZD 12-50 mogę stwierdzić, że 20-tka Panasa miażdży go bez litości.

piaseczek
9.08.12, 11:34
550$ - to jest sensowna cena za panasonic leica. W Polsce w tej cenie są 20 f1.7 panasonica.

---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------

powyżej odpowiedź na post #304.

pers
9.08.12, 11:45
550$ - to jest sensowna cena za panasonic leica. W Polsce w tej cenie są 20 f1.7 panasonica.

---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------

powyżej odpowiedź na post #304.

No właśnie cena bardzo dobra ale niestetu w USA-ju :-(

Roberto73
10.08.12, 10:58
No po prostu kupowanie tego naleśnika do zdjęć z dużą przysłoną chyba mija się z celem. A amator pstrykacz tej miazgi w różnicy MTF nie zobaczy (porównanie z 12-50)

Darekw1967
10.08.12, 11:56
Andrzeju kup Marumi ND8 i będzie git:wink: http://fotoklik.pl/akcesoria-foto-video/filtry-foto/marumi-ndx8-mc-nd-3-46mm.html

Witam !

Ta firma oferuje na swojej stronie produkty ktorych nie posiada na stanie ;)
Nie informuja o problemach u dostawcy a jak sie do nich w koncu zadzwoni... to nie moga sie polapac co do zamowienia
i caly proces obudzenia sie ze snu... Dlugo trwa.

Wlasnie przejechalem sie na nich i juz mam wiedze na ten temat ich dzialalnosci.

Pozdrawiam

marek7001
10.08.12, 12:08
Witam !

Ta firma oferuje na swojej stronie produkty ktorych nie posiada na stanie ;)
Nie informuja o problemach u dostawcy a jak sie do nich w koncu zadzwoni... to nie moga sie polapac co do zamowienia
i caly proces obudzenia sie ze snu... Dlugo trwa.

Wlasnie przejechalem sie na nich i juz mam wiedze na ten temat ich dzialalnosci.

Pozdrawiam

Kurde, a ja zamówiłem i za dwa dni miałem w domku. Polska to dziwny kraj:wink:

Darekw1967
10.08.12, 12:16
Kurde, a ja zamówiłem i za dwa dni miałem w domku. Polska to dziwny kraj:wink:

Czasem tak bywa ale coz... Nikt nie mowil, ze w zyciu bedzie pieknie i wspaniale ;)
Pokrece sie po sklepach w Bydgoszczy moze cos sie znajdzie albo nie znajdzie ;)

nightelf
11.08.12, 14:19
Możesz kupić tutaj: http://www.stopfoto.pl/Marumi-ND2X-MC-46mm(4,8972,6444).aspx

Jd
11.08.12, 14:33
Z tym , że tam dostępne o średnicy 46mm Marumi ND2X i ND2X MC przyciemniają tylko o 1 przysłonę. Dla innych średnic sa nawet ND8X.

nightelf
11.08.12, 15:51
Z tym , że tam dostępne o średnicy 46mm Marumi ND2X i ND2X MC przyciemniają tylko o 1 przysłonę. Dla innych średnic sa nawet ND8X.
Masz jeszcze ND4x MC dla tej średnicy.
Choć faktycznie 8x niestety nie ma.

Jd
11.08.12, 16:06
ND4X MC jest ale do 49 mm a nie do 46 mm .....(strona 3)

easy_rider
11.08.12, 16:12
Ja sobie odpuściłem szare filtry - jako alternatywa nieźle sprawdzają się polarki - kupiłem komplet średnic do posiadanych obiektywów 37, 46 i 58mm i jestem happy :mrgreen:
Dają nieco ponad 1,5 EV co w zasadzie w słoneczny dzień mi wystarcza (choć w górach na śniegu mógłby być problem),
no i są bardziej "wielozadaniowe"...

Jd
11.08.12, 16:50
Jakiej marki ?

easy_rider
11.08.12, 17:28
Jeżeli to pytanie do mnie - ten największy jest Marumi WPC,
a dwa mniejsze B+W - oba upolowałem na Allegro

nightelf
11.08.12, 18:26
ND4X MC jest ale do 49 mm a nie do 46 mm .....(strona 3)

Trzeba przeglądać ich ofertę, co jakiś czas mają.
Jestem pewien, że jakieś 2 tygodnie temu mieli 4x MC do 46mm.

gietrzy
14.08.12, 09:46
FYI: czekać czy nie czekać na mZD25/1.8 - oto jest pytanie :)
Kolejny pstryk "na Olku"
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=42255277

pers
14.08.12, 10:05
Zawsze czekać - bo z czekania tez jest frajda - można analizować, czytać, zastanawiać się... Jak juz się kupi to jest pozamiatane ;-)

gietrzy
14.08.12, 10:25
Zawsze czekać - bo z czekania tez jest frajda - można analizować, czytać, zastanawiać się... Jak juz się kupi to jest pozamiatane ;-)

Nie koniecznie pozamiatane, to szkło trzyma cenę i raczej łatwo je odsprzedać bez straty lub wręcz z zyskiem! Podejście Olka - korekcja wad na poziomie optycznym przy cenach OJ - mi bardziej odpowiada. Co ciekawe za dwa największe hamulce M43 uważam brak korekcji ac*: Oly <-> Panas i srebrne nie czarne super szkła Olympusa.

Wczoraj przeglądam sobie materiał wideo (GF, GH) z 20/1.7 i ciekawy jestem czy Oly chociaż dorówna tej ostrości - teraz jak używam PL 25 DG to 20/1.7 poraża ostrością a zazwyczaj używam -2, -2, -2, -2.

* - zawsze jak sobie o tym przypominam nachodzi mnie ochota na przestrzelanie 14-150 na Panasie i potem jeden klik w LR4. Działa, jeden klik i nie ma śladu po ac, wniosek: trzeba przestawić aparat z jpg na orf+jpg :)

Vindex
14.08.12, 11:37
Wczoraj przeglądam sobie materiał wideo (GF, GH) z 20/1.7 i ciekawy jestem czy Oly chociaż dorówna tej ostrości - teraz jak używam PL 25 DG to 20/1.7 poraża ostrością a zazwyczaj używam -2, -2, -2, -2.

Chyba nie bardzo zrozumialem to zdanie :) Sugerujesz ze 20/1.7 jest ostrzejsze niz 25/1.4?

gietrzy
14.08.12, 12:14
Chyba nie bardzo zrozumialem to zdanie :) Sugerujesz ze 20/1.7 jest ostrzejsze niz 25/1.4?

Tak mi się wydaje kiedy oglądam (42" z około 3m) te filmiki.
Obrazek z PL 25 DG jest zupełnie inny, ale dla mnie odpowiedź na pytanie: które lepsze, jest banalnie prosta - zbyt często robię filmiki na 3200, 1/50, 1.4 :)
Miałem tego naleśnika trzy razy i nie powiedziałem ostatniego słowa, choć idealnie byłoby kupić podobnej jakości optykę typu: mZD 17mm f/1.8

klikacz
27.08.12, 11:37
Załączam zdjęcie zrobione tym obiektywem

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=69106&d=1346060176

69106

gietrzy
30.10.12, 10:07
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/10/IMG_5104s-1.jpg
źródło (http://www.lensrentals.com/blog/2012/10/panasonic-pancake-dissections)

motoko
30.10.12, 10:18
Lensbaby od Panasonica?

anmael
30.10.12, 10:21
Tu więcej fotek oraz relacja z operacji rozbierania 20/1.7 i 14/2.5
http://www.lensrentals.com/blog/2012/10/panasonic-pancake-dissections

Harnas
30.10.12, 10:22
Czy żeby Lightroom 4 usuwał aberracje chromatyczne na zdjęciach z tego szkła trzeba coś specjalnego włączyć?

ciukacz
30.10.12, 11:28
ta sprezyna mnie rozwalila, piszą ze bez niej nie dziala af :)

epicure
30.10.12, 11:40
Czy żeby Lightroom 4 usuwał aberracje chromatyczne na zdjęciach z tego szkła trzeba coś specjalnego włączyć?

LR koryguje szkła Olka i Panasa automatycznie, nawet o tym nie będziesz wiedział. Czy koryguje również aberracje chromatyczną, to nie wiem, ale nawet jeśli nie, to można ją włączyć jednym kliknięciem w kwadracik w sekcji odpowiedzialnej za korekcję optyki.

strOOs
5.11.12, 12:46
Czy koryguje również aberracje chromatyczną, to nie wiem, ale nawet jeśli nie, to można ją włączyć jednym kliknięciem w kwadracik w sekcji odpowiedzialnej za korekcję optyki.

Nie koryguje, ale korekta zajmuje max 3 kliknięcia :)

themoth
5.11.12, 21:50
sory za głupie pytanie, bo nie mam LR4.0. oraz nie specjalnie mam pojęcie na czym polega algorytm usuwania AC, ale
czy żeby skorygować AC trzeba focić w rawach czy jpg mogły by być wystarczające?

strOOs
5.11.12, 21:51
Można JPG. Algorytm działa najprawdopobniej tak, że wyszukuje partie obrazu o danym nasycieniu (zieleń/czerwień/fiolet/itd) i stara się zmniejszyć ich saturację.

themoth
5.11.12, 22:02
a czy konieczne/wymagane jest wskazanie obszaru do korekcji, czy automatem leci?

strOOs
5.11.12, 22:03
Automatem. Całkiem dobrze to koryguje, a z 9-18 mZD koryguje idealnie wg mnie :)

W końcu potentat rynku foto...

ciukacz
5.11.12, 23:56
tak wszyscy zachwalaja ta korekcje bez zadnego ale...
naprawde nie mieliscie takich zdjec ze ta korekcja wam popsula inny obszar?

banc
6.11.12, 11:20
tak wszyscy zachwalaja ta korekcje bez zadnego ale...
naprawde nie mieliscie takich zdjec ze ta korekcja wam popsula inny obszar?

Dlatego fajniej jest jak koryguje soft w komputerze, a nie puszka po cichu i w RAW. W komputerze mogę wyłączyć.

LuiN
6.11.12, 11:27
LR koryguje szkła Olka i Panasa automatycznie, nawet o tym nie będziesz wiedział. Czy koryguje również aberracje chromatyczną, to nie wiem, ale nawet jeśli nie, to można ją włączyć jednym kliknięciem w kwadracik w sekcji odpowiedzialnej za korekcję optyki.

No proszę. A już się zasmuciłem, że nie ma na liście obiektywów niczego pod micro4/3. Czyli autokorekta do Olków i Panasów zaszyta jest jeszcze głębiej niż pozycja Lens Corrections / Profile / Lens Profile?

strOOs
6.11.12, 11:41
No proszę. A już się zasmuciłem, że nie ma na liście obiektywów niczego pod micro4/3. Czyli autokorekta do Olków i Panasów zaszyta jest jeszcze głębiej niż pozycja Lens Corrections / Profile / Lens Profile?

Jest automatyczna. Wrzucasz RAW z opisem szkła i korygowane jest na bieżąco.

LuiN
6.11.12, 11:49
Jest automatyczna. Wrzucasz RAW z opisem szkła i korygowane jest na bieżąco.

Pracuję niemal wyłącznie na RAW-ach, ale autokorekta o której piszesz włącza mi się również przy zdjęciach JPG ze smartfonów czy zdjęciach RAW uzyskanych za pomocą obiektywów bez styków (Samyang 14 mm, Samyang 7.5 mm).

Stąd moje pytanie czy owa autoregulacja jest wyprofilowana pod dostępne na rynku słoiki Zuiko i Panasa, czy też może działa tak samo dla wszystkich? Myślę, że są jakieś powody ku temu, by Adobe zaimplementował dedykowane profile dla wybranych obiektywów Canona czy Sony. Po wyborze predefiniowanych ustawień np. Sony 16 mm zdjęcie zmienia się znacznie, włącza się automatyczna korekta dystorsji etc. Używam LR 4.2.

gietrzy
2.12.12, 11:38
https://forum.olympusclub.pl/threads/83666-Panasonic-Lumix-DMC-GH3/page6?p=889854&viewfull=1

szafir51
17.12.12, 11:26
Witam,

Chciałbym zapytać właścicieli 20/1.7 o pracę AF - w jednych testach piszą, że jest OK, w innych, że trochę wolny, jeszcze gdzie indziej - że bardzo wolny, najwolniejszy z m43. Jak ma się jego praca względem kitowego Panasonica 14-42?

I jeszcze mały OT - widziałem, że ten obiektyw można znaleźć na angielskim ebay w cenie poniżej 200 GBP (czyli poniżej 1000 zł). Kupował ktoś coś na ebay.co.uk? Założyłem tam konto, założyłem konto na polskim PayPal, podpiąłem kartę - można już licytować?

Jd
17.12.12, 12:16
Nie wiem jak na G3 ale na moim OM-D był trochę umolny, no i dosyć głośny. Silniczek przy włączaniu , wyłączaniu oraz przy ostrzeniu mruczał.

PS Czy na Ebay się nie udało - że ogłosiłeś chęć zakupu na naszej giełdzie?
PPS Na allegro wystawiał go nasz kolega Skrzynka67 ale chyba już poszedł bo zniknął.
PPPS Mój poszedł 10 dni temu za 1.120 zł.

szafir51
17.12.12, 12:26
Szukam wszędzie tam, gdzie mogę kupić. Powód prozaiczny - notoryczny brak $$ :) Ciężko znaleźć w cenie ok. 1000 zł, ceny na Allegro są nieco wyższe. Z kolei nówka w sklepie to ok. 1500 zł, więc znów różnica pomiędzy używkami a nówką jest niewielka - to ok. 20% za 2 lata gwarancji, więc kusi nowy.

Co do szybkości to może wypowie się ktoś, kto używał z body panasa i ma jakieś porównanie do kita?

Jd
17.12.12, 12:34
Fakt , cenę trzyma jak D90 :)

szafir51
17.12.12, 12:42
Znając życie jego cena gwałtownie spadnie jak już go kupię, hehe :)

grzyboo
17.12.12, 13:52
Ja swojego kupowałem na angielskim ibeju, ale to było już dość dawno temu. Wszystko przebiegło bez problemów.
AF jest wolniejszy niż kita i to sporo. W kicie w sumie AF nie widać, naleśnik trochę mruczy i AF nie jest taki błyskawiczny. Na G1 różnica była większa, na GH2 AF jest wystarczający.
Na GH2 to jest poziom bezlusterkowców Sony czy Fuji. Wolnawo, ale da się z tym żyć bez większego stresu.

szafir51
17.12.12, 13:59
Gdzieś wyczytałem, że Panasonic G3 ma system AF taki jak w GH2, więc mam nadzieję, że będzie OK - mam zamiar głównie fotografować malucha, który czasami jest szybszy niż światło :P

grzyboo
17.12.12, 14:17
No to może być problem, albo będziesz się musiał nauczyć przewidywać trajektorię ruchu malucha ;)

adambieg
17.12.12, 14:21
Gdzieś wyczytałem, że Panasonic G3 ma system AF taki jak w GH2, więc mam nadzieję, że będzie OK - mam zamiar głównie fotografować malucha, który czasami jest szybszy niż światło :P

Z G3 20/1,7 pracuje bardzo dobrze ale mimo to trzeba stwierdzić, że np. 45/1,8 czy 14/2,4 działają lepiej. Ten obiektyw po prostu tak ma. Pomimo dobrych warunków nie ustawia ostrości od kopa tylko musi trochę przejechać poza punkt a potem się cofnąć. Nie jest to duży problem. W ciemniejszych miejscach praca af staje się mniej pewna ale i tak jest znacznie lepiej niż np. Fuji X100 ze swoim przyspawanym obiektywem. Ja tego szkła nie sprzedam pomimo tego, że 17.1,8 jest w dobrej cenie, lepiej ostrzy i jest lepiej zbudowany.

szafir51
20.12.12, 14:04
Panas zakupiony od kol. romek1967 - chciałbym mu tutaj od razu podziękować, więc - dziękuję :)

Sam obiektyw faktycznie ma dość wolny AF, w porównaniu do chociażby kitowego panasa 14-42 jest wyraźnie głośniejszy i wolniejszy. Za to jego gabaryty, światło i właściwości optyczne całkowicie rekompensują wady. Bo przecież chodzi o to, żeby minusy nie przysłoniły nam plusów :)
Wkrótce zdjęcia.

MCR
20.12.12, 23:36
Również szukałem czegoś blisko 35mm (po przeliczeniu) i do wyboru miałem 17/2.0 Zuiko, 20/1.7 Panasonica i najnowszy 17/1.8. Bawiłem się 20-tką i trzeba oddać, że to bardzo ostry obiektyw, ale... z dość wolnym AF-em (jak na warunki m4/3). 17/2.8 (naleśnik) również mi nie podszedł i postawiłem na 17/1.8 Szybkość AF-u, MSC i bokeh w mojej ocenie najlepszy ze wszystkich wymienionych. Fakt, to najdroższy obiektyw, ale... wystarczy, że trochę poudzielasz się na forum i będziesz mógł dołączyć do grupy OlyJedi, która to upoważania do zakupów na bardzo preferencyjnych warunkach. Wspomniana 17/1.8 jest dla klubowiczów w baaaaaaaaardzo atrakcyjnej cenie. Nie mogę podać ile kosztuje, ale naprawdę jestem przekonany, że byś się skusił. Warto. Szczególnie, gdy ma się dziecko-rakietę (dlatego tak ważny dla mnie był AF).
Pozdr.

---------- Post dodany o 22:36 ---------- Poprzedni post był o 22:35 ----------

Widzę, że się spóźniłem. Zatem powodzenia i udanych kadrów!

szafir51
21.12.12, 00:30
Spóźniłem - nie spóźniłem :-) Obiektyw to nie dziecko, zawsze można zmienić z czasem. Na razie jednak o tym nie myślę, bo i tak sprzęt, który posiadam znacznie przewyższa moje umiejętności. Nauczę się odróżniać 17mm od 20mm to zacznę się zastanawiać :)

Olo73
23.12.12, 21:10
Ten obiektyw rakietą jeśli chodzi o auto focus to pewnie i nie jest ale tragedii moim zdaniem też nie ma. Jest po prostu troszkę wolniejszy. Ale ja go osobiście bardzo lubię za obrazy jakie generuje i ogniskowa mi pasuje. Szczerze to razem z 45 olyego moje ulubione szkła.

Harnas
23.12.12, 21:22
Robi też ładne gwiazdki z ostrych źródeł światła

easy_rider
23.12.12, 21:49
Robi też ładne gwiazdki z ostrych źródeł światłaOj tak - nie trzeba do 16 przymykać... wystarczy przysłona 4, a nawet mniej :mrgreen:

srookers
28.12.12, 02:19
Wie ktoś gdzie dostanę 20mm f1.7 w dobrej cenie? Może jakieś wyprzedaże się szykują?

apz
28.12.12, 09:56
Wie ktoś gdzie dostanę 20mm f1.7 w dobrej cenie? Może jakieś wyprzedaże się szykują?

Sklep Panasonica na Śląsku w Gliwicach - wystawiają trochę szpeju na allegro często w najlepszych cenach w RP.

zibi1303
28.12.12, 10:49
Chyba taniej będzie jednak w EURO AGD
http://www.euro.com.pl/obiektywy/panasonic-hh020e-20-mm-f-1-7-asph.bhtml

Harnas
28.12.12, 11:03
Nie wiem dlaczego pojawiło się jakieś dziwne oczekiwanie, że po wejściu m.Zuiko 17mm ceny Panasonica 20/1.7 powinny automatycznie spaść. Gdyby cena Olympusa była niższa to rozumiem, ale jest wyższa. Poza tym te obiektywy się mocno różnią, każdy ma swoje zalety i wady, więc nie cena jest istotnym kryterium wyboru, ale parametry.
Być może po paru miesiącach jak producenci będą widzieli który obiektyw wygrywa na rynku, to nastąpią ruchy cenowe.

Jan_S
28.12.12, 11:51
Raczej przypuszczam, że (być może już wkrótce) pojawi się 20/1,7 mark II - nie generująca bandingu
Na spadek cen raczej bym nie liczył, zwłaszcza na duży spadek cen. Wystarczy popatrzeć na P-L 45/2,8 Makro - niby ma tańszą konkurencję w postaci mZD 45/1,8 i mZD 60/2,8 Makro a cena ciągle na tym samym poziomie

marek7001
28.12.12, 12:27
Panasonic jest dobrym szkłem i na spadek cen myślę, że nie ma co liczyć. Nowy około 1600zł i używka około 1200-1400. i pewnie tak zostanie. Ja przerabiam już drugiego Lumixa i na razie nie planuje przejścia na m.zd 17.

Jan_S
28.12.12, 12:59
Panasonic jest dobrym szkłem i na spadek cen myślę, że nie ma co liczyć. Nowy około 1600zł i używka około 1200-1400. i pewnie tak zostanie. Ja przerabiam już drugiego Lumixa i na razie nie planuje przejścia na m.zd 17.

w jaki sposób przerabiasz te Lumixy? jakie efekty zyskujesz po przeróbce?

marek7001
28.12.12, 14:01
w jaki sposób przerabiasz te Lumixy? jakie efekty zyskujesz po przeróbce?

Chodzi o to, że jest to już mój drugi obiektyw 20/1.7 :-P

Jd
28.12.12, 14:05
A ja miałem jeden i z OM-D jakoś mi nie odpowiadał.

Jan_S
28.12.12, 14:22
bo OMD i 20/1,7 to nie jest dobrana para, i wizualnie to nieszczególnie wygląda i problemy z bandingiem który łatwo uzyskać...

Wszakże, pewnym problemem jest że 20stka nie ma dobrej alternatywy:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=4&add0=882&add1=1021&add2=1092&add3=868

Sigma 19/2,8 jest ciemniejsza i większa zaś obie 17-stki Olympusa budzą mieszane uczucia, ta nowsza jest do tego większa... Stąd moje przekonanie że Panasonic będzie chciał odświerzyć ten model, eliminując problemy z bandingiem i wolnym autofocusem. Zwłaszcza że jest zapotrzebowanie na taki obiektyw a z drugiej strony że nie jest on wprost konkurencją dla 25/1,4

bogdi
28.12.12, 15:19
bo OMD i 20/1,7 to nie jest dobrana para, i wizualnie to nieszczególnie wygląda i problemy z bandingiem który łatwo uzyskać...

Wszakże, pewnym problemem jest że 20stka nie ma dobrej alternatywy:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=4&add0=882&add1=1021&add2=1092&add3=868

Sigma 19/2,8 jest ciemniejsza i większa zaś obie 17-stki Olympusa budzą mieszane uczucia, ta nowsza jest do tego większa... Stąd moje przekonanie że Panasonic będzie chciał odświerzyć ten model, eliminując problemy z bandingiem i wolnym autofocusem. Zwłaszcza że jest zapotrzebowanie na taki obiektyw a z drugiej strony że nie jest on wprost konkurencją dla 25/1,4

czy to jest błąd na OPTYCZNYCH w kątach widzenia tych obiektywów ? - czy jakiś cud ?

Jan_S
28.12.12, 15:28
nie ma błędu, kąty wydają się dobre - tylko trzeba pamiętać że Sigma ma policzone kąty na matrycę Sony NEX czyli. ekw. ca 28 mm ogniskowej a nie 38 jaki daje na m4/3

porównaj kąty na FF:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=3&add0=1082&add1=1049&add2=3

bogdi
28.12.12, 15:42
faktycznie, już w teście podają w nawiasie kąt widzenie m4/3, szkoda, że w porównaniu tego "nawiasika" nie pozostawili

srookers
28.12.12, 16:05
Na zagranicznych stronach ten obiektyw jest sporo tańszy. Panasonic ma gwarancje międzynarodową więc z tym nie będzie problemów. Sprowadzał ktoś obiektywy z zagranicy?

nightelf
28.12.12, 16:07
Sprowadzał ktoś obiektywy z zagranicy?

Swój kupiłem w UK.
Nie było problemów.

srookers
28.12.12, 16:15
Uważam że 315E to dobra cena, pytanie tylko jak z wysyłką. Na stronie PL jest już droższy o 200zł po przeliczeniu:|

http://www.pixmania.de/de/de/search/20mm-f1-7#amount-low=0,amount-min=0,amount-high=315,amount-max=315/sortFilter=0_0/display-list/

alnico
30.12.12, 00:50
Test na Fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16209&panasonic-lumix-g-20mm-f17-asph-test

szafir51
30.12.12, 12:08
Podpowiem, że można szukać zestawów GF1 + 20/f1.7 na angielskim ebayu, wyjdzie w zakupie prawie tyle co 20/1.7 w Polsce + body GF1 w gratisie. Trzeba tylko chwilę cierpliwości, bo wielu sprzedawców nie wysyła poza UK.

marek7001
30.12.12, 12:22
Test na Fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16209&panasonic-lumix-g-20mm-f17-asph-test Test w porę:-P trzy lata po premierze...

Jd
30.12.12, 13:30
Dzięki temu testowi potwierdziło sie to co zaobserwowałem. W połączeniu z OM-D jest czasem "nieobliczalny". Raz zdjecie cudowne a raz "kicha" i to nie wiadomo kiedy , co i jak. Dlatego z bólem serca ale go sprzedałem. Teraz sie zastanawiam co w zamian ?

piozet
30.12.12, 14:22
Teraz sie zastanawiam co w zamian ?

Np. 50kg chipsów... ;-)

(ziemniaczanych, żeby nie było)

nightelf
30.12.12, 14:45
Teraz sie zastanawiam co w zamian ?

17/2.8 17/1.8 19/2.8 albo 25/1.4 :D

Możesz też kupić 600 batoników Snickers.

szafir51
30.12.12, 15:21
Zamiast 20/1.7 to chyba 17/1.8 albo już 25/1.4 :-)

strOOs
30.12.12, 22:27
Wspomniane wcześniej światełka z 20/1.7 :)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/734263_511473185540881_826790443_n.jpg)

epicure
30.12.12, 22:30
I wspaniałe plamy na matrycy ;)

strOOs
30.12.12, 22:39
I wspaniałe plamy na matrycy ;)

Ojtam, akurat się trochę zakurzył... F (bodajże 13) robi swoje z kurzem...

A jako że rzadko używam dalej niż F2.8 to czasem zapomnę wyczyścić ;)

Janeczek
1.01.13, 18:00
Chyba taniej będzie jednak w EURO AGD
http://www.euro.com.pl/obiektywy/panasonic-hh020e-20-mm-f-1-7-asph.bhtml

Chyba jednak nie, mm i Saturn maja Stowe taniej.

pozdrowionka

strOOs
1.01.13, 19:42
Chciałem go w czerwcu kupić w Euro. Po złożeniu zamówienia (opis na stronie: dostępny) w kilak godzin dowiedziałem się, że mogę go oczekiwać w ciągu 48 dni, bo nie mają na stanie i nie wiedzą kiedy będzie.

Euro średnio polecam internetowo...

perski
1.01.13, 20:23
Chyba jednak nie, mm i Saturn maja Stowe taniej.

pozdrowionka
na stronie saturna jest drożej/1799-150rabat/ a w MM w ogóle nie istnieje, przynajmniej w na ich stronie

Janeczek
3.01.13, 08:09
na stronie saturna jest drożej/1799-150rabat/ a w MM w ogóle nie istnieje, przynajmniej w na ich stronie

Mowilem o tym co widzialem jeszcze parę dni temu w Gdańsku. Ceny z netu malo się zgadzają z tymi na polce, bylem oglądać np yamahe mcr 080 w necie mój kolor 850 a na polce 750:-)

pozdrowionka

Kashiash
15.02.13, 23:50
może ktos pomoże w rozwiązaniu dylematu : 17 1.8 czy 20 1.7 ? 20ka jest mniejsza, wiec łatwiej aparat do kieszeni włożyc ... ale te 3(6) stopni w szerokości kusi w kierunku 17ki

szafir51
16.02.13, 00:05
na minus 20-tki na pewno AF. Jest wolno. I nie ma AFC

strOOs
16.02.13, 00:20
na minus 20-tki na pewno AF. Jest wolno. I nie ma AFC

Z OMD (i pewnie EPL5 i EPM2) już jest szybko - zdecydowanie szybciej niż w G3/G5.

apz
16.02.13, 00:24
Z OMD (i pewnie EPL5 i EPM2) już jest szybko - zdecydowanie szybciej niż w G3/G5.

Skoro kąt istotny proponuję oba szkła, tak będzie najlepiej.

Kashiash
16.02.13, 14:29
Jak dwa to chyba lepiej 12/2 i 20/1.7 ... Tylko butelek wiecej trzeba sprzedać.

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD

ciukacz
16.02.13, 22:05
to moze zeby sie nie nachodzic lepiej od razu spozywac pod sklepem ;)

nightelf
16.02.13, 23:48
Posiadać oba to raczej średni sens podejrzewam.
Podobno Panasonic nieco ostrzejszy, ale nie jest to powalająca różnica.
Jak kupię sobie 17/1.8 to porównam oba :wink:

strOOs
17.02.13, 19:52
Jak kupię sobie 17/1.8 to porównam oba :wink:

Zawsze można na jakimś zlocie porównać ;)

nightelf
17.02.13, 20:25
Miałem przyjemność pobawić się chwilę egzemplarzem przedprodukcyjnym.
Ponieważ nie robiłem nim wielu zdjęć, to niestety trudno mi ocenić ostrość, ale sam obraz generował ładny :)

luc4s
17.02.13, 20:44
Ostrość 17 jest ok. Mnie zadowala w zupełności.

erol
19.02.13, 09:14
Z OMD (i pewnie EPL5 i EPM2) już jest szybkoA to zależy. Wieczorem nawet z OM-D było z tą szybkością AF kiepskawo. Do tego w słabych warunkach zdarzało się, że chybiał. I to wcale nie rzadko. Ja 20/1.7 sprzedałem właśnie z powodu kiepskiej pracy w trudnych warunkach oświetleniowych. W dzień było ok

Darekw1967
19.02.13, 13:39
Witam !

Nie zauwazylem aby panasonic 20mm /1.7 mial problemy z trafianiem AF.
Robilem tym szklem foty w ciemnych Kosciolach bez uzywania lampy blyskowej i
bylo zupelnie ok.

Jak na razie jest to jedno z moich najlepszych optycznie szkiel i ilosc detali
na zdjeciach jest powalajaca...

Pozdrawiam

strOOs
20.02.13, 10:40
Ja z tym szkłem noszę po prostu aparat - podstawowe do używania :)

szafir51
20.02.13, 13:32

Zastanawiam się dlaczego, czy to kwestia współpracy na linii aparat-obiektyw? Mój G3 z 14-42 ostrzy błyskawicznie, więc to chyba nie kwestia aparatu, że "nie potrafi". Skoro na OM-D AF obiektywu pracuje szybko to znów, nie jest to kwestia obiektywu. Zatem gdzie leży problem? Software aparatu i obiektywu nie potrafi się szybko dogadać? Trochę bez sensu, byłoby to może i zrozumiałe przy współpracy Oly-Panas, ale Panas-Panas?

w słabych warunkach zdarzało się, że chybiał. I to wcale nie rzadko. Ja 20/1.7 sprzedałem właśnie z powodu kiepskiej pracy w trudnych warunkach oświetleniowych.

Ja w swoim egzemplarzu nie zauważyłem żadnych problemów z trafianiem. Wiadomo, im ciemniej tym wolniej ostrzy, ale to chyba normalne zachowanie.

strOOs
20.02.13, 15:02
Zastanawiam się dlaczego, czy to kwestia współpracy na linii aparat-obiektyw?

Twój 14-42 ostrzy szybko na G3, ale podłącz go do OMD i zobacz wtedy. OMD ostrzy ogólnie szybciej niż G3.

szafir51
20.02.13, 15:11
No to ten OM-D czaderski być musi, bo komplet G3 + 14-42 ostrzy "wokamgnieniu" i nie wyobrażałem sobie, że może być szybciej :)

Vindex
20.02.13, 15:52
No to ten OM-D czaderski być musi, bo komplet G3 + 14-42 ostrzy "wokamgnieniu" i nie wyobrażałem sobie, że może być szybciej :)

"Wokamgnieniu" to on ostrzy w idealnych warunkach - 14-42 z G3 w ciemnym pokoju demonem szybkosci na pewno nie jest. Z OMD jest szybciej ale czasem tez da sie zauwazyc szukanie fokusa

strOOs
20.02.13, 16:54
"Wokamgnieniu" to on ostrzy w idealnych warunkach - 14-42 z G3 w ciemnym pokoju demonem szybkosci na pewno nie jest. Z OMD jest szybciej ale czasem tez da sie zauwazyc szukanie fokusa

Czyli, tak jak pisałem, po prostu - szybciej :)

erol
21.02.13, 08:25
Ja w swoim egzemplarzu nie zauważyłem żadnych problemów z trafianiem. Wiadomo, im ciemniej tym wolniej ostrzy, ale to chyba normalne zachowanie. Czy ja wiem czy normalne. Kilka razy musiał pobzyczeć zanim trafił.A bywało, że zwyczajnie nie potafił ustawić ostrości. Do PanaLeiki 25/1.4 nie ma polotu w takich samych warunkach

strOOs
21.02.13, 12:18
Czy ja wiem czy normalne. Kilka razy musiał pobzyczeć zanim trafił.A bywało, że zwyczajnie nie potafił ustawić ostrości. Do PanaLeiki 25/1.4 nie ma polotu w takich samych warunkach

No ta 25 dzisiaj jest kusząca - na aukcjach można uzywana kupic w cenie nowego 20/1.7.

Poza tym ze wieksza to opcja bardzo sympatyczna :)

themoth
27.02.13, 22:15
Czy ja wiem czy normalne. Kilka razy musiał pobzyczeć zanim trafił.A bywało, że zwyczajnie nie potafił ustawić ostrości. Do PanaLeiki 25/1.4 nie ma polotu w takich samych warunkach
20f1.7 wg mnie najwolniejszy nie jest, co prawda czasami trzeba się pomęczyć jak jest nieco ciemno, ale w średnich warunkach oświetleniowych znacznie nadrabia. Ma więcej plusów niż minusów, a i cena zaczyna być coraz bardziej przystępna. Śmiem przypuszczać że pod koniec roku zobaczymy 1199PLN, a używki spadną w okolice 900PLN.

miki151
6.06.13, 16:39
Używałem obiektywu sporo w terenie i zaczyna szwankować AF i MF (geniusz elektronicznego MF - jak się popsuje motorek to nic już nie działa).

Wydaje mi się, że to kwestia syfu który się dostał do środka, bo jak trochę nim pokręcę to zaczyna chodzić. Czy taki obiektyw można samemu rozkręcić i wyczyścić nie będąc złotą rączką, czy od razu go popsuję?

nightelf
6.06.13, 17:29
Czy taki obiektyw można samemu rozkręcić i wyczyścić nie będąc złotą rączką, czy od razu go popsuję?
Jeśli nie masz doświadczenia w rozbieraniu i czyszczeniu obiektywów to się za to nie zabieraj.
Lepiej oddaj fachowcom z serwisu.

strOOs
12.06.13, 12:55
Wydaje mi się, że to kwestia syfu który się dostał do środka, bo jak trochę nim pokręcę to zaczyna chodzić. Czy taki obiektyw można samemu rozkręcić i wyczyścić nie będąc złotą rączką, czy od razu go popsuję?

Jeśli nie rozbierałeś szkiełek w takich rozmiarach wcześniej to lepiej nie ruszaj. 20stka jest mocno skompresowana w środku, a do toru optycznego bardzo ciężko się dostać.

Jeśli chodzi o kłopoty z AF to nie syf w torze optycznym tylko coś z silniczkiem = serwis albo czujniki położenia pierścienia ostrości w środku obiektywu = serwis..

gietrzy
24.06.13, 21:12
http://tinyurl.com/lb3tnds

Panas odsyła na emeryturę ikonę mikro. Wg 43R następca wkrótce.

nightelf
24.06.13, 22:27
Ciekawa wiadomość.
Może poprawią szybkość działania AF.
Byle tylko nie było tak jak w przypadku 14-140, że następca jest gorszy optycznie.

gietrzy
24.06.13, 22:59
Ciekawa wiadomość.

Jeszcze w tym roku mają w planie poprawki kilku zumów, m. in. stawiam na nowe 7-14.

Może poprawią szybkość działania AF.

I oby nic więcej. To ma być kit do GX7 czyli następcy GX1 ;)

olyfot
25.06.13, 07:34
I oby nic więcej. To ma być kit do GX7 czyli następcy GX1 ;)[/QUOTE]

No może jeszcze światło na 1,4 bez zmiany (radykalnej) rozmiarów ;)

apz
25.06.13, 08:06
I oby nic więcej. To ma być kit do GX7 czyli następcy GX1 ;)

No może jeszcze światło na 1,4 bez zmiany (radykalnej) rozmiarów ;)[/QUOTE]

Pomarzyć piękna rzecz... Na razie jest tendencja do odchudzania, przyspieszania i nieprzejmowania sie jakością, tj. nowe jest gorsze od poprzedniego.

PanMarecq
25.06.13, 15:38
Następcę pokażą pewnie po wakacjach ;) jakby ulepszyli AF to chyba by skończył się dylemat między wyborem 17mm 1.8 a tym Panasem(wiem że ma mniej uniwersalną ogniskową jednak AF był głównym atutem poza ogniskową aby wybrać Zuiko) :)

Rafał Czarny
25.06.13, 18:22
Następcę pokażą pewnie po wakacjach ;) jakby ulepszyli AF to chyba by skończył się dylemat między wyborem 17mm 1.8 a tym Panasem(wiem że ma mniej uniwersalną ogniskową jednak AF był głównym atutem poza ogniskową aby wybrać Zuiko) :)

Trzy razy przeczytałem i nie wiem o co chodzi. To chyba mieszanka suahili z jidisz. W tym narzeczu podobno nie stosuje się znaków przystankowych. :roll:

romek1967
25.06.13, 20:11
To chyba mieszanka suahili z jidisz. W tym narzeczu podobno nie stosuje się znaków przystankowych. :roll:
Znaków przestankowych także :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Mirek54
25.06.13, 20:20
Znaków przestankowych także :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Kurde,zamawiam dzis w knajpie sznycla cyganskiego i zimne piwo z kufla.Kelner mnie szeptem pyta --sinti oder roma???

Janeczek
25.06.13, 21:14
dobrze, ze nie rus....

anmael
26.06.13, 10:27
Pierwsze przecieki o nowej wersji:
http://www.43rumors.com/ft5-hot-first-image-of-the-new-20mmf-1-7-ii-lens/

strOOs
26.06.13, 10:55
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/06/panasonic_20mmf17II_zpsbb8eed90-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/panasonic_20mmf17II_zpsbb8eed90.jpg)

No, w końcu wiem co kupić. 20stka ma dla mnie idealną ogniskową, a szukałem wersji, która się tak nie kurzy w środku...

ayu
26.06.13, 11:00

Dla mnie jednym z największych atutów panasa jest jego wielkość i taka chyba zostanie. Muszę tylko zobaczyć z ciekawości ile to jest 40000 jenów.
Wyszło 1353 zł czyli w granicach starego modelu :thumbup:

Z telefonu

epicure
26.06.13, 11:03
Oby poprawili odblaski.

ayu
26.06.13, 11:08
Mam jeszcze takie pytanko. Czy jest jakiś profil korekcyjny do tego pasikonika od adobe do ACR bo u mnie nic automatycznie nie koryguje. Może wiecie coś więcej na ten temat?

Z telefonu

banc
26.06.13, 11:12
Dla mnie jednym z największych atutów panasa jest jego wielkość i taka chyba zostanie. Muszę tylko zobaczyć z ciekawości ile to jest 40000 jenów.

Z telefonu

A co? Chcesz sprowadzać bezpośrednio?

Jan_S
26.06.13, 11:14
Oby poprawili odblaski.

co masz na myśli? mnie nigdy żadne problemy z odblaskami w tym obiektywie się nie przytrafiły... a robiłem nim dużo, naprawdę dużo zdjęć a i teraz zdarza się że do tego obiektywu chętnie wracam

Z wad tego szkła to jedynie trochę kiedyś na aberacje narzekałem

ayu
26.06.13, 11:21
A co? Chcesz sprowadzać bezpośrednio?

Nie nie chcę. Nawet o nowym nie myślę. Ale daje to porównanie ile może u nas kosztować.
Ponawiam pytanie odnośnie profilu do ACR.

Z telefonu

strOOs
26.06.13, 11:23

Z telefonu

dodajac vat clo i podatki to cena aktualnego, wiec jak najbardziej do przyjecia.

epicure
26.06.13, 11:28
Mam jeszcze takie pytanko. Czy jest jakiś profil korekcyjny do tego pasikonika od adobe do ACR bo u mnie nic automatycznie nie koryguje. Może wiecie coś więcej na ten temat?

ACR już ma wbudowany profil i korekcję przeprowadza automatycznie. Nie można jej wyłączyć, więc profil jest niewidoczny na liście, żeby nie wkurzać ludzi.

co masz na myśli? mnie nigdy żadne problemy z odblaskami w tym obiektywie się nie przytrafiły...

Czytałem skargi użytkowników na pracę tego szkła pod światło. W specyficznych warunkach powstawały zakłócenia w postaci siatki regularnych okrągłych blików.

ayu
26.06.13, 11:43
Dzięki epicure za odpowiedź i zaoszczędzenie mi czasu.
Jeżeli chodzi o te bliki to mnie to jakoś nie dokucza ale za wiele takich fotek pod światło nie robię.

Z telefonu

Darekw1967
26.06.13, 13:42
co masz na myśli? mnie nigdy żadne problemy z odblaskami w tym obiektywie się nie przytrafiły... a robiłem nim dużo, naprawdę dużo zdjęć a i teraz zdarza się że do tego obiektywu chętnie wracam

Z wad tego szkła to jedynie trochę kiedyś na aberacje narzekałem

Witam !

Dokladnie to samo chcialem napisac na temat tego szkla ;)

Wiadomo, ze ludzie cos zawsze pisza i narzekaja a tak naprawde nie wiadomo jaki kto mial UV nakrecony czy jakis filtr polowkowy czy inny.
Czy zastosowali oslone przeciwsloneczna ? I tak dalej i dalej.
Chodzi tutaj mi o odfiltrowanie innych przyczyn niz samo szklo panasa aby ustalic czy to jest powtarzalna konkretna wada tego szkla
czy po prostu przesadzony w internecie problem.

Przy uzywaniu tego szkla nie zauwazylem aby byly problemy z odblaskami.
Moim zdaniem to szklo nie odstaje od innych w tym wzgledzie.

Pozdrawiam

nightelf
26.06.13, 17:27
Kiedyś takie zdjęcie popełniłem:
91863
Zrobione 20/1.7 z założonym filtrem polaryzacyjnym Marumi DHG

Bodzip
26.06.13, 19:13
Kiedyś takie zdjęcie popełniłem:
91863
Zrobione 20/1.7 z założonym filtrem polaryzacyjnym Marumi DHG
Wielką Siklawę zawsze źle fotografować, prawie zawsze jest z góry mocne światło.

nightelf
26.06.13, 19:21
Mam nadzieję, że w tym roku uda mi się ją lepiej uchwycić :)

lookee
27.06.13, 06:41
http://www.43rumors.com/panasonic-20mm-f1-7-ii-lens-officially-announced/
Trochę więcej informacji.

Wysłane z Tapatalk 2

strOOs
27.06.13, 07:45
Czyli ta sama cena. 7 sierpnia w Stanach, więc może na ostatnie śluby w tym sezonie już mk2 zakupię :) Czekam na dostępność w Europie..

apz
27.06.13, 07:49
W Panasonicu pl jeszcze śpią smacznie...

strOOs
27.06.13, 07:52
W Panasonicu pl jeszcze śpią smacznie...

Ja czekam na DE/UK - z Amazona ściągnę jak się u nich pojawi w ofercie. Nie lubię kupować w PL, bo tu zwykle robią człowieka jak chcą... A tam lepsza obsługa gwarancyjna, szybciej i taniej...

grzyboo
27.06.13, 09:00
Wygląda na to, że to jest to dokładnie taki sam obiektyw, w nowej błyszczącej obudowie.
Ta sama konstrukcja optyczna, czyli nadal AF będzie musiał ruszać całym układem soczewek.
Może udało im się zmienić silnik tak aby było nieco ciszej i szybciej, aczkolwiek wątpię.
Panasonic jest ostatnio jakiś dziwny. Wypuszczają najlepsze body (G6) w systemie i pakują do tego przeterminowaną matrycę. Jakby tam była matryca z GH3 to byłoby pozamiatane.
Mają świetny 20/1.7, którego największą wadą jest wolny i głośny AF i wypuszczają nową wersję z dokładnie taką samą wadą.

epicure
27.06.13, 09:15
Panas skumał, że naleśnik pod kolor srebrnego korpusu wygląda słitaśnie, więc przy okazji był pretekst do odświeżenia designu.

ciukacz
27.06.13, 13:17
z ciekawosci: czy jak jest taki sam uklad soczewek to nie ma opcji zeby to dzialalo lepiej?
moze chociaz sprezynke wywalą :D

edit:
http://panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/gms/lens/g_20_a.html
(http://panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/gms/lens/g_20_a.html)
jesli to nie jest tylko kopiuj-wklej to faktycznie bez zmian:

"utilizes a lens drive system to realize a compact and bright F1.7 lens. As a result, sound and vibration may occur during focus operation, but this is not a malfunction."

"Operating sounds will be recorded when auto focus is performed during motion image recording. It is recommended to record with Continuous AF set to OFF, if the sound of operation bothers you. Also, it is not possible to set the focus mode to AFC."

thedoc
11.07.13, 14:01
Co za czasy nastały, że się teraz robi "podrasowanie" wizualne obiektywów, żeby się ładnie z body komponowały! :) Kto by jeszcze parę lat temu zwrócił na to uwagę. A tu proszę super szkiełko będzie jeszcze bardziej super, bo ładniejsze. Ciekawe kiedy zaczną produkować różowe.... :D

gietrzy
7.08.13, 07:51
Złe info dla osób chcących kupić odświeżony design: znowu banding (z PL5).

źródło (http://2.static.img-dpreview.com/files/t/TS560x560~57d2e630127d4e1196726260688a9d85)

Stara dwudziestka

źródło (http://1.static.img-dpreview.com/files/t/TS560x560~b9c858f3c680414ca7eebe72f14c3fe4)

Nowa dwudziestka

źródło (http://4.static.img-dpreview.com/files/t/TS560x560~80487382b4ec42439166d5155e2bc89d)

http://www.dpreview.com/forums/post/51938489

Iwo
7.08.13, 12:33
Złe info dla osób chcących kupić odświeżony design: znowu banding (z PL5).
Trochę nie halo. Na szczęście pojawiła się alternatywa dla PENów w postaci Panasa GX7.
Gietrzy, a czy poprawił się AF, bo to był mój główny powód sprzedaży poprzedniej wersji?

gietrzy
7.08.13, 12:45
Trochę nie halo. Na szczęście pojawiła się alternatywa dla PENów w postaci Panasa GX7.

Ale pierwsza dwudziestka robi sobie jaja również z GH3.

Gietrzy, a czy poprawił się AF, bo to był mój główny powód sprzedaży poprzedniej wersji?

Mi na GF1 nie przeszkadzał ten wolny (w świecie m43) AF, jak zmieniam 12/2 i 25/1.4 to klnę jak szewc na Lajkę ;)

Prawdziwą opcją jest "dziwnie dziwne" szkło - mZD 17/1.8; patrzę na optyczne wykresy i myślę coś nie halo. Patrzę na fotki... i szukam szczęki.

jarek76
7.08.13, 12:48
Prawdziwą opcją jest "dziwnie dziwne" szkło - mZD 17/1.8; patrzę na optyczne wykresy i myślę coś nie halo. Patrzę na fotki... i szukam szczęki.
Dlatego ja nie analizowałem wykresów tylko od razu kupiłem:)
Szkło jest moim zdaniem bardzo dobre i nie ma co się długo zastanawiać ;)

Jd
7.08.13, 13:07
Ale zaraz zjawią się malkontenci i stwierdzą , że 17 mm f/1.8 to nie naleśnik i "strasznie duże"

Harnas
7.08.13, 14:59
Dla każdego coś miłego. Dobrze, że moja stara 20 jest ciągle dobra ;)

eFiX
7.08.13, 15:03
ja do dzis nie moge zrobumiec jaki jest powód tego bandingu... zeby szkło wytwarzalo tak silne ładunki, wpływajace na obraz z matrycy... jaja.

Vindex
7.08.13, 15:06
ja do dzis nie moge zrobumiec jaki jest powód tego bandingu... zeby szkło wytwarzalo tak silne ładunki, wpływajace na obraz z matrycy... jaja.

Moze Olek cos przesadzil z ta matryca? Likwidujac filtr UV spowodowal fatalny PF na wielu szklach Panasia wiec moze i tu cos nabroil

Mcarto
7.08.13, 15:21
Niby matryca - prawda??
Powiem Wam ciekawostkę, że ja zaobserwowałem po przesiadce z K-7 na K-5 większą aberrację z limitedem 21mm a to przecież wada szkła:wink:

droplet
7.08.13, 18:02
Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że taki banding to ja uzyskuję dopiero na ISO 6400. Pewnie teraz bym kupił 17/1.8 ale w terenie nie pamiętam bym musiał aż dojść do ISO 3200 a rozmiar do dźwigania się liczy. Czy są też przykłady bandingu dla ISO 3200, 1600 dla tego szkła?

Vindex
7.08.13, 19:08
Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że taki banding to ja uzyskuję dopiero na ISO 6400. Pewnie teraz bym kupił 17/1.8 ale w terenie nie pamiętam bym musiał aż dojść do ISO 3200 a rozmiar do dźwigania się liczy. Czy są też przykłady bandingu dla ISO 3200, 1600 dla tego szkła?

Efektywnego 3200 czy 1600 chyba nie - przynajmniej ja ich nie widzialem. Uzywam tego zestawu dosc czesto wieczorami i poza testowymi zdjeciami nigdy nie zauwazylem zadnego bandingu - duzo latwiej bylo mi zauwazyc roznice miedzy szklami

jarek76
8.08.13, 10:07
Ale zaraz zjawią się malkontenci i stwierdzą , że 17 mm f/1.8 to nie naleśnik i "strasznie duże"

Nigdy bym nie wpadł na taki pomysł :mrgreen:
Przesiadłem się z luster nikona i wszystko jest tu dla mnie małe i leciutkie ;), wcześniej dźwigałem plecak który ważył ponad 5kg, a teraz kilograma nie przekraczam :)

gietrzy
19.09.13, 16:03
Redaktor dp review oświadcza koniec problemów z bandingiem w nowej matrycy Olympusa!
W E-M1, np. jest niewidoczny nawet na najwyższym iso w najgorszym świetle
http://www.dpreview.com/forums/post/52184609

ciukacz
23.09.13, 21:21
fajnie. to za jakis czas ten mankament bedzie rozwiazany we wszystkich nowych modelach

pebe
15.11.13, 17:11
Witam wszystkich.
Czy ktoś z forumowiczów miał już może okazję porównać starą i nową wersję
tego obiektywu? Noszę się z zamiarem zakupu i nie wiem czy warto poczekać
na nowy (i pewnie dorzucić parę stówek) czy brać starą wersję.

strOOs
15.11.13, 17:12
Po weekendzie odbiorę mk1 z serwisu (czyszczenie) to będę miał okazję porównać.

PanMarecq
15.11.13, 18:00
Jeżeli wierzyć wszystkim recenzjom porównawczym w necie(a nie ma raczej powodów by nie wierzyć) to nowa wersja różni się tylko wyglądem. Właściwości optyczne zostały te same(albo trochę gorsze) i niestety nie poprawiono AF :(.

Jd
15.11.13, 18:47
Według wszystkich oznak na niebie i na ziemi różnią sie tylko obudową :)

Matick7
21.11.13, 21:59
Żeby nie robić bałaganu w wątku o 12-40 to tutaj napiszę, że niestety w Panasonicu 20mm f/1.7 wer. II banding nadal występuje przy wysokich czułościach, a o to przykład: 1/200s f/1.7 iso:12800

źródło (http://mateuszolender.files.wordpress.com/2013/11/band.jpg)

Jako ciekawostkę mogę dodać, że banding na wysokim iso jest widoczny na wyświetlaczu podczas ostrzenia obiektywu.

PanMarecq
21.11.13, 22:09
A jak jest na niższych czułościach? Czy rzeczywiście ktoś mając zapiętego pod body 20mm 1.7 będzie zmuszony użyć aż tak dużego iso?

Matick7
21.11.13, 22:26
Przy 6400 jest on słabo widoczny, a przy 3200 trzeba przy powiększeniu 1:1 szukać oznak bandingu. Nie wiem, może ktoś używa takich czułości przy takim szkle ja tylko miałem sprawdzić czy w nowej wersji to zjawisko występuje ; )

Co jeszcze ciekawego zauważyłem to dużo łatwiej o banding jeśli wciskamy spust migawki do końca od razu, aby aparat zrobił zdjęcie od razu po złapaniu ostrości. Jakby miało to związek z pracą obiektywu, ale prawdę mówiąc się nie znam i to tylko takie moje spostrzeżenia ; )

MARSCooL
22.11.13, 00:00
dzieki za info. Czy na 1600 występuje banding i jak z szybkością na wysokich iso?

Matick7
22.11.13, 00:11
Nie zauważyłem u mnie bandingu na iso 1600 żadnego, nawet po powiększeniu.
Silnik w porównaniu do szkieł Olka jest wolny, więc do szybkich ujęć słabo się sprawdzi, a w słabych warunkach jak nie trafi i przejedzie cały zakres to jeszcze dłużej się schodzi ; )

pebe
29.11.13, 18:08
Na E-M1 banding nie występuje - sprawdzone z wersją II - nawet w ISO 25600:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/11/M20131129_160726A-1.jpg
źródło (http://www.rower.fan.pl/Pawel/foto/M20131129_160726A.jpg)

MAF
29.11.13, 21:45
Nie neguję zjawiska, ale czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest że banding jest zależny od obiektywu?

Mirek54
29.11.13, 21:56
Na E-M1 banding nie występuje - sprawdzone z wersją II - nawet w ISO 25600:

Z bandingiem to jak z mamona.Niby jest a w portfelu pusto.Zalezy jak patrzec w ten portfel105484

Rafał Czarny
29.11.13, 22:38
Nigdy nie widziałem bandingu na własne oczy, podobnie jak Pana Boga. W jedno i drugie nie wierzę. ;)

ps. Rzeczony obiektyw znam, mam, uży-wam. Słaby AF? Nie takimi badziewiami człek robił fotografije, które pomagały zrzucać letnie sukienki.

Matick7
30.11.13, 01:12
Mnie też zastanawia dlaczego połączenie E-M5 z panasonikową 20 powoduje banding, dlaczego akurat w tym połączeniu a nie innym.

skow
2.12.13, 10:32
Nie neguję zjawiska, ale czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest że banding jest zależny od obiektywu?

Każdy obiektyw systemowy ma jakąś elektronikę, która cały czas działa
i może siać zakłócenia albo po zasilaniu albo jakieś elektromagnetyczne itp.

jbator
16.12.13, 12:13
Jakiś czas temu zastanawiałem się po co do tego obiektywu byłaby mi osłona przeciwsłoneczna. No i w sobotę boleśnie przekonałem się że jednak by się przydała i to nie na słońcu. W sumie powinno być to dla mnie oczywiste ale jednak nie było. Przy fotografowaniu z "dużą" lampą (FL360) na wprost i dyfuzorem sporo błysku wpada prosto w obiektyw czego efektem są pięknie mleczne fotki. No ale czego się spodziewać przy tak krótkim obiektywie. Mam nadzieję że ta aluminiowa osłonka zda egzamin bo inaczej będę musiał pamiętać o zdejmowaniu dyfuzora przy wypłaszczeniu lampy.

PanMarecq
23.12.13, 02:39
Jakiś czas temu zastanawiałem się po co do tego obiektywu byłaby mi osłona przeciwsłoneczna. No i w sobotę boleśnie przekonałem się że jednak by się przydała i to nie na słońcu. W sumie powinno być to dla mnie oczywiste ale jednak nie było. Przy fotografowaniu z "dużą" lampą (FL360) na wprost i dyfuzorem sporo błysku wpada prosto w obiektyw czego efektem są pięknie mleczne fotki. No ale czego się spodziewać przy tak krótkim obiektywie. Mam nadzieję że ta aluminiowa osłonka zda egzamin bo inaczej będę musiał pamiętać o zdejmowaniu dyfuzora przy wypłaszczeniu lampy.

ja tak mam także jak fotografuję z obiektywem Oly 14-42 IIR i również mnie to denerwuje :(

easy_rider
23.12.13, 09:53
A mnie to nie denerwuje - bo osłon przeciwsłonecznych z obiektywów w ogóle nie ściągam... :mrgreen:
Polecam gumowe - tanie, miejsca nie zajmują (bo są składane), no i nieźle zabezpieczają obiektywy od przypadkowych uderzeń.

gietrzy
28.08.14, 22:03
Z serii ciekawostek: testowalem sobie dzisiaj jakiegoś NX'a 20MPx@20-50 obok miałem PM2 z 20/1.7 i co ciekawe miałem af w c-af! Działał groszku szybciej od tego w NX.

Jan_S
28.08.14, 22:57
jak równasz zooma do stałki to chyba nie dziwne?

Vindex
28.08.14, 23:15
jak równasz zooma do stałki to chyba nie dziwne?

Akurat ta stalka jest chyba najwolniesza mozliwa w m43 - jesli 20-50 jest wolniejszy to wyrazy wspolczucia dla posiadaczy

gietrzy
28.08.14, 23:58
Akurat ta stalka jest chyba najwolniesza mozliwa w m43 - jesli 20-50 jest wolniejszy to wyrazy wspolczucia dla posiadaczy

Minimalnie aczkolwiek zauważalnie; PM2 tryb filmikowy, 1/50, f/3.5 (jak w 20-50), test: obiekty blisko, dalej, najdalej, makro-blisko, pkt centralny duży. Generalnie AF imho już w GF1 z 20/1.7 jest szybki więc tu, w tym NX po prostu zapierdziela, choć do 14/2.5 daleeeko mu.

MAF
29.08.14, 08:01
Minimalnie aczkolwiek zauważalnie; PM2 tryb filmikowy, 1/50, f/3.5 (jak w 20-50), test: obiekty blisko, dalej, najdalej, makro-blisko, pkt centralny duży. Generalnie AF imho już w GF1 z 20/1.7 jest szybki więc tu, w tym NX po prostu zapierdziela, choć do 14/2.5 daleeeko mu.

A jak wypada porównanie AF 20mm 1.7 z Olympusem 17mm 1.8?

gietrzy
29.08.14, 09:12
A jak wypada porównanie AF 20mm 1.7 z Olympusem 17mm 1.8?

Nie miałem styczności z 17/1.8;ma 10 tego czegoś mniej (od Panasa) w optycznym teście rozdzielczości. Jednak wszystkie szkła Oly MSC imho są bardzo szybkie i można założyć, że Oly ostrzy zdecydowanie szybciej.

szafir51
29.08.14, 11:30
W porównaniu do Olympusów 25/1.8 i 45/1.8 Panasonic 20/1.7 ostrzy wyraźnie wolniej, a przede wszystkim bardzo wyraźnie głośniej. Co wcale nie znaczy, że ostrzy jakoś bardzo wolno. Jest całkiem dobrze, chociaż Oly pokazuje, że może być lepiej.

Podpiąłem wczoraj 20/1.7 pod E-M10 i faktycznie, dostępny jest tryb C-AF. W aparatach Panasa tryb AF-C nie był dostępny z tym obiektywem. Działanie ciągłego autofocusa przy słabym świetle żarowym oceniam jednak na -1 w 10-cio stopniowej skali. Jeździ, pyrka, pyrka, jeździ i czasem złapie, czasem nie.
Za to w AF-S system AF 20-tki może jest wolniejszy od Olków, ale wydaje się być bardziej skuteczny. Olkom częściej zdarza się wybrać coś z tła.

viruuss
31.08.14, 15:55
W aparatach Panasa tryb AF-C nie był dostępny z tym obiektywem. Działanie ciągłego autofocusa przy słabym świetle żarowym oceniam jednak na -1 w 10-cio stopniowej skali.
w jakich Panasach ?
w GX7 działa bez problemu, wybierasz AFC,tryb AF- śledzene AF

bzix
3.09.14, 08:56
Nie orientuje sie ktos, jak jest z tym autofokusem w nowszym modelu? Tez jest taki glosny?

viruuss
3.09.14, 09:00
Nie orientuje sie ktos, jak jest z tym autofokusem w nowszym modelu? Tez jest taki glosny?

z gx7 nie widzę problemu, jest cicho i szybko, piszę o ver.1 szkła, bo taką posiadam
nowszy model, masz na mysli ver.2? podobno jest zmieniona tylko obudowa i to wszystko w stosunku do ver.1

inkoguto
3.09.14, 13:50
Używałem, okazjonalnie, tego szkła z e-m5 i może nie jest jakieś przesadnie szybkie, ale nie nazwałbym go żółwiem. Moim zdaniem AF jest w granicach przyzwoitości.

bzix
3.09.14, 14:32
z gx7 nie widzę problemu, jest cicho i szybko, piszę o ver.1 szkła, bo taką posiadam
nowszy model, masz na mysli ver.2? podobno jest zmieniona tylko obudowa i to wszystko w stosunku do ver.1

To trochę szkoda, że w tej nowszej wersji nic z tym nie zrobili. Mi w ep3 w filmowaniu w słabym świetle głośno i długo ostrzył autofokus.

viruuss
3.09.14, 16:44
To trochę szkoda, że w tej nowszej wersji nic z tym nie zrobili. Mi w ep3 w filmowaniu w słabym świetle głośno i długo ostrzył autofokus.
tylko co mieli zmienić ?
z Panasami śmiga dobrze :)

szafir51
3.09.14, 16:48
viruuss

czy z G3 czy z E-M10 śmiga mi tak samo. Może z E-M10 AF jest nieco szybszy ale ciężko to obiektywnie stwierdzić. Głośność taka sama - tzn. duża. Robiłem zdjęcia wieczorem przy prawie absolutnej ciszy właśnie 20-tką, potem założyłem 25/1.8 i różnica jest bardzo duża. Ciężko to zignorować, może przy robieniu zdjęć ma to trzeciorzędne znaczenie, ale przy filmowaniu Panasa wyraźnie słychać na nagraniu, olka nie.

viruuss
3.09.14, 18:21
viruuss

czy z G3 czy z E-M10 śmiga mi tak samo. Może z E-M10 AF jest nieco szybszy ale ciężko to obiektywnie stwierdzić. Głośność taka sama - tzn. duża. Robiłem zdjęcia wieczorem przy prawie absolutnej ciszy właśnie 20-tką, potem założyłem 25/1.8 i różnica jest bardzo duża. Ciężko to zignorować, może przy robieniu zdjęć ma to trzeciorzędne znaczenie, ale przy filmowaniu Panasa wyraźnie słychać na nagraniu, olka nie.

aż sprawdziłem odgłosy odbiegające z obiektywu 20 jak dla mnie wydaje taki sam odgłos jak gx7 z podpietym duzym 9-18, klasyczne krótkie bzzzz i to wszystko
do tej pory nawet tego nie słyszałem, moze dlatego, ze mam ustawiony dźwiek na potwierdzenie AF
dużo głosniejszy jest ZD14-54 :)
panas 10-300, dźwięk o podobnym natężeniu jak w 20
jak dla mnie jesteście przewrazliwieni :)
myslałem, ze chodzi o dzwiek w stylu tarcie metalu albo cos podobnego :)
zakładać 20 na body i robic zdjecia, a nie słuchać !! :)

szumer
26.02.15, 14:27
fakt ze 20-tka panasa z AF nie jest błyskawica w porównaniu do ogniskowej olka, ale ostrość oraz rozpiętość tonalna jest lepsza od pełnej dziury. Kupujac niejako w kicie 20-tke ciezko jest żałować, że można mieć coś innego, zwłaszcza, że osobiście przesiadając się z FF na m4/3 najważniejszym na ten moment jest kompaktowość sprzętu. Różnica w głośności silnika pomiedzy 20 mm panasa a np. 45 1.8 olka jest znaczaca, rowniez na korzysc AF'u, olek przy ogniskowej 45 jest błyskawiczny, ale mysle ze dla tej ogniskowej oraz przysłonie 1.8 nawet stary obiektyw nikkor 85 D 1.8 na śrubie byl szybszy aczkolwiek głośniejszy do serii G. 20-ka jest świetna i nie ma co dyrdymały pisać o tym, że "głośny". Do makro nie został stworzony więc owadów nie wystraszy warczeniem.

Jan_S
26.02.15, 14:35
fakt ze 20-tka panasa z AF nie jest błyskawica w porównaniu do ogniskowej olka, ale ostrość oraz rozpiętość tonalna jest lepsza od pełnej dziury. ...

Człowiek całe życie się uczy. Nie wiedziałem, że jedną z cech opisujących obiektyw jest rozpiętość tonalna. Ba, że ten parametr może się zmieniać wraz z przesłoną.

szumer
26.02.15, 14:49
Jan S. wiesz o co chodzi a czepiasz się szczegółów myślowych ;)

szafir51
26.02.15, 14:49
nie ma co dyrdymały pisać o tym, że "głośny". Do makro nie został stworzony więc owadów nie wystraszy warczeniem.
owadów nie wystraszy, ale spróbuj nagrać film z użyciem AF 20-tki.

Jan_S
26.02.15, 15:34
Jan S. wiesz o co chodzi a czepiasz się szczegółów myślowych ;)

Ciągle się człek czegoś uczy i ciągle głupi. Może kiedyś się dowiem co to są szczegóły myślowe :)

gietrzy
26.02.15, 15:49
Ciągle się człek czegoś uczy i ciągle głupi. Może kiedyś się dowiem co to są szczegóły myślowe :)

Ja mam nadzieję, że stara gwardia nie będzie orać nowymi użytkownikami forum tylko zwróci im grzecznie uwagę na PW, że piszą od rzeczy. Inaczej to forum...

Jan_S
26.02.15, 16:14
Ja mam nadzieję, że stara gwardia nie będzie orać nowymi użytkownikami forum tylko zwróci im grzecznie uwagę na PW, że piszą od rzeczy. Inaczej to forum...

poprawię się :)

piotrekmor
28.04.15, 00:26
Skoro wątek o obiektywie to nie ma co tu dużo gadać, kilka zdjęć z zeszłotygodniowych "Targów Rzeczy Ładnych".

146058

146059

146065

146063

146060

146062

146061

146064

146067

146066