Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak fałszować exify?

icelander
2.07.09, 16:39
Na pewnym (różnym od OC) forum zezłościły mnie niedawne (05 2009) komentarze do zdjęcia z 2006 roku w którym widzowie nabijali się z fotografii dlatego, że była robione ZD 14-45. "Kto by się chwalił takim starym rupieciem." i różne tego typu uprzejmości...
Postanowiłem więc że moim punktem honoru będzie umieszczanie w exifie informacji, że zdjęcie zostało wykonane korpusem smieny 8M, z obiektywem "88 mm Flak 18 firmy Rheinmethal"*)
Data wykonania: 15 lipca 1410, chciałbym też aby pojawiał się komentaż "autor: Susilo Bambang, zdjęcie obrabiane w programem MS excel"

Podobno jest jakiś czeski program do edycji exifa - czy ktoś wie jak to zrobić?

--------------------------------------------------
*) niemieckie działo przeciwlotnicze z II wojny

zeman2
2.07.09, 16:51
A nie myslałeś , żeby po prostu prześmiewcom wyłupić oczy na początek ?

To było bardzo modne w roku wykonania foty, o którym piszesz ?:wink::grin::grin::grin:

pozdrówka

Magnesus
2.07.09, 17:01
exif editor - Szukaj w Google (http://www.google.pl/search?q=exif+editor&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=com.ubuntu:pl-PL:unofficial&client=firefox-a)

icelander
2.07.09, 17:29
No fakt, w średniowieczu były nieco inne mody niż obecnie - ale tempus fugituje - jak mawiają niektórzy.
A fałszowanie wszystkiego gdzie się da jest podobno we naszej części kontynentu nagminne- zna ktoś historię sklepikarza z "Partii umiarkowanego postępu w granicach prawa" Jarosława Haszka, który to sklepikarz handlował mąką?

dzemski
2.07.09, 17:36
bezproblemowo sfałszujesz EXIF w programie ACDSee Pro ;)

kurokial
2.07.09, 17:41
zdjęcie zostało wykonane korpusem smieny 8M

To Smieny miały EXIF :shock: a my w ZSRR nie wierzyli.. :grin:

__________________________________________________ ______________
Dobrze kombinujesz, bo niby co? Nie można zrobić dobrego foto ze starego szkła :shock:
Napisz, że Zeissem Ikonem zrobione, i to HDR najlepiej ;)

latimer
2.07.09, 18:04
Polecam to: http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/
plus interfejs graficzny: http://freeweb.siol.net/hrastni3/foto/exif/exiftoolgui.htm
Można edytować nawet rawy :D

Zainstalowałem powyższy zestaw bo chciałem oszukać OM, tak aby funkcję filtrów artystycznych można było wykorzystać podczas edycji rawów z e-410. Niestety sama zmiana modelu aparatu nie wystarczy. Niestety nie wiem na jakiej podstawie OM rozpoznaje model aparatu, którym było robione zdjęcie :(

gibberpl
2.07.09, 18:25
icelander, ja rozumie idee, ale czy nie lepiej zlac to C.M ?

kurokial
2.07.09, 18:59
icelander, ja rozumie idee, ale czy nie lepiej zlac to C.M ?

Lepiej pogasić niedowiarków :twisted:

Magnesus
2.07.09, 20:09
Zainstalowałem powyższy zestaw bo chciałem oszukać OM, tak aby funkcję filtrów artystycznych można było wykorzystać podczas edycji rawów z e-410. Niestety sama zmiana modelu aparatu nie wystarczy. Niestety nie wiem na jakiej podstawie OM rozpoznaje model aparatu, którym było robione zdjęcie :(

Ja bym się za to zabrał tak:
- ściągnął RAW z E-620
- kopiował po kolei pola z pliku z E-620 do pliku z E-410.
Ale niestety informacja może być ukryta poza EXIF-em.

icelander
2.07.09, 21:36
Tu nie chodzi o zamienianie jednego aparatu na drugi. Świat jest na tyle paskudny że nie wiesz kto kiedy użyje np danych z exifu. Info daje jakim aparatem co kiedy było robione.
Podam taki przykład: mój znajomy pracuje (jako szef) w firmie badającej internet. Podczas spotkania "badaczy" z różnych dziedzin rozmawiał z człowiekiem z firmy która bada.. śmietniki! Pracownicy takiej firmy rozpracowują mieszkańców jakiegoś domu i na podstawie śmieci przygotowują raport o strukturze zakupów itp - które potem sprzedają np do sieci handlowych. Niektóre ciekawe śmieci "celebrytów" są sprzedawane tabloidom. Uważam to za ohydne. Podobnie jak niszczenie bilingów czy wyciągów z konta uważam za coraz bardziej celowe usuwanie lub lepiej - fałszowanie danych z exif bo cholera wie czy ktoś kiedyś nie użyje ich w jakimś podłym celu. Tak mnie natchnęli "miszczowie komentarzu" z pewnego forum..
ech życie.. przerósł cię kabaret...

aga_piet
2.07.09, 23:50
Bardziej podobało mi się uzasadnienie pytania zamieszczone w pierwszym poście, niż tym powyżej :D
JAk już się nauczysz, proszęo PW, chętnie zrobię sobie to "obrabiane MS excel" R O T F L
Zasadniczo pomysł zaje**sty!

Morlok
3.07.09, 00:13
Witam :)
Spróbój takim programem do edycji EXIF-ów.
PhotoME 0.79 ze strony : www.photome.de
To feeware. Info za DFV nr4/2008, str 105
Pozdr.

Mirek54
3.07.09, 01:04
W platnej Opanda exif- zmienisz nawet ze samolotem zrobiles lub pudelkiem po zapalkach.

MiQ27
3.07.09, 08:59
Jako że mój C5050Z gubi czas i datę przy wymianie akumulatorków, często mi się zdarzało, że te dane w EXIFie miałem totalnie "od czapy". Używam programiku Exifer do poprawy tych danych i zmiany czasu powstania/modyfikacji pliku, ale umożliwia on także modyfikację innych pól, czy backup całego EXIFa do pliku, gdyby trzeba było go odtworzyć po edycji.
Programik jest wprawdzie nierozwijany od 2002, ale darmowy i wart spróbowania.
http://www.exifer.friedemann.info/

EDIT - sprawdziłem, chyba nie daje aż takich możliwości. Poza tym nowych modeli aparatów może nie obsłużyć w ogóle.

maj0nez
3.07.09, 09:14
icelander obowiązkowo opisz co się działo po tych twoich podmianach.