Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : filtr polaryzacyjny do kitowego obiektywu

robertodiflori
2.07.09, 15:47
Witam

Przymierzam się do zakupu filtra polaryzacyjnego, troszke poczytałem na forum i zdecydowałem się na taki http://www.allegro.pl/item670430685_marumi_dhg_cpl_58_mm_warszawa.html

tylko mam pytanie czy będzie pasował do kitowych obiektywów sprzedawanych w double kit-ach z E-510 (14-42mm 1:3.5-5.6 i 40-150mm 1:4.0-5.6).

Przepraszam jezeli cos namieszałem ale pierwszy raz tu jestem.

pozdrawiam

rdf

Wieprz
2.07.09, 15:50
będzie
te obiektywy mają gwint 58mm

Krolik77
2.07.09, 20:06
Witam

Przymierzam się do zakupu filtra polaryzacyjnego, troszke poczytałem na forum i zdecydowałem się na taki http://www.allegro.pl/item670430685_marumi_dhg_cpl_58_mm_warszawa.html

tylko mam pytanie czy będzie pasował do kitowych obiektywów sprzedawanych w double kit-ach z E-510 (14-42mm 1:3.5-5.6 i 40-150mm 1:4.0-5.6).

Przepraszam jezeli cos namieszałem ale pierwszy raz tu jestem.

pozdrawiam

rdf

Witam
Pasować będzie w dodatku za tą cenę nie kupisz nic lepszego .
Pozdrawiam

Jacek64
2.07.09, 20:14
Mam taki sam (tyle że wersję Super DHG ale to tylko dwie dodatkowe powłoki zabezpieczające) do takich samych szkieł i spisuje się MZ bardzo dobrze.

judasz
2.07.09, 20:21
albo poszukaj HOYA -sa lepsze moze ciut drozsze ale filtrow sie nie wymienia zbyt czesto, a za jakosc trzeba troszke zaplacic.

tank_driver
2.07.09, 20:45
Nie wiem Judaszu w czym te Hoye są lepsze od Marumi, ja znacznie bardziej cenię sobie Marumi DHG niż czarną Hoyę PRO-1, ładniej przenosi kolory i jest ZNACZNIE łatwiejszy w czyszczeniu. A kto choć raz czyścił taki filtr, wie o co chodzi.
http://optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html
Ktoś już zrobił testy za nas, można zobaczyć przed zakupami - w/g tego nie zawsze droższe oznacza lepsze.
Pozdrawiam

judasz
2.07.09, 22:02
Nie wiem Judaszu w czym te Hoye są lepsze od Marumi, ja znacznie bardziej cenię sobie Marumi DHG niż czarną Hoyę PRO-1, ładniej przenosi kolory i jest ZNACZNIE łatwiejszy w czyszczeniu. A kto choć raz czyścił taki filtr, wie o co chodzi.
http://optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html
Ktoś już zrobił testy za nas, można zobaczyć przed zakupami - w/g tego nie zawsze droższe oznacza lepsze.
Pozdrawiam

ja sie tylko zasugerowalem tym co mam , a mam dwa i hoya sie lepiej sprawuje u mnie na kicie,szczegulnie na 14 42mm ale jak zwykle opini jest wiele.pozdrawiam.:wink:

Tommy_G
2.07.09, 22:09
przy kicie używałem Hoyę i generalnie w tej cenie albo Hoya albo Marumi. Różnica będzie minimalna. Nie kupuj tylko mega slima który nie ma zewnętrznego gwintu bo potem nie nakręcisz cokina (o ile planujesz używać). Przy 14mm i tak nie będzie winiety więc nie ma sensu dopłacać do super cienkiego filtra.

finweer
2.07.09, 22:14
jest ZNACZNIE łatwiejszy w czyszczeniu. A kto choć raz czyścił taki filtr, wie o co chodzi.

Jeśli Marumi jest łatwiejsze w czyszczeniu niż Hoya to strach się bać jak w przypadku Hoyi to musi wyglądać - mam akurat Marumi i morduję się z każdym mazem bez końca;)

Generalnie Marumi mogę szczerze polecić, sprawuje się całkiem dobrze z kitami, choć porównać z Hoyą nie mogę z braku doświadczeń

tank_driver
2.07.09, 22:17
ja sie tylko zasugerowalem tym co mam , a mam dwa i hoya sie lepiej sprawuje u mnie na kicie,szczegulnie na 14 42mm ale jak zwykle opini jest wiele.pozdrawiam.:wink:
Widzisz, ile osób tyle opinii :) Ja miałem oba i jestem bardziej zadowolony z Marumi, przede wszystkim w kwestii czyszczenia, a wiadomo że wszystkich paprochów i plamek uniknąć nie sposób. Niedawno fociłem wysoki wodospad, co chwilę dostałem po Olku bryzą, wszystko dosłownie mokre (E510 hihi), po wyschnięciu zostały na polarze pięĸne wzorki. Chuch, T-shirt i jak nówka. Z Hoyą nie było tak łatwo, zawsze jakiś maz zostawał. Zresztą chyba taki ich urok - z szarą połówką mam to samo.
Jeśli jakość optyczna jest podobna, to wybrałbym ten który lepiej utrzymać w odpowiednim stanie.

robertodiflori
3.07.09, 08:39
no to się dyskusja zrobiła, ale zauważyłem na forum że to chyba przy każdym wątku o filtrach tak jest :wink:

dziękuje wszystkich za pomoc i opinię

romek1967
3.07.09, 09:09
no to się dyskusja zrobiła, ale zauważyłem na forum że to chyba przy każdym wątku o filtrach tak jest :wink:

dziękuje wszystkich za pomoc i opinię

Spokojnie możesz uogólnić - w każdym wątku tak jest :). To jest typowe dla dowolnego forum.