PDA

Zobacz pełną wersję : padaka z C-4000

radekg2
14.10.04, 15:18
Padł mi C-4000 ale od początku.
Robiłem sobie spokojnie fotki na manualu a tu nagle aparatejro sie zawiesil i nic nie mozna bylo zrobic (krecenie kółkiem itp.). Dopiero wyciągnięcie baterii coś pomogło. Znów kilka fotek i znów zawisł, ale już na dobre. Obecnie załączenie w jakiś tryb powoduje miganie zielonej giody oraz pipczenie (przez chwile) i dalej nic, nie wysuwa sie obiektyw ani nie mozna nic zrobic. Wcisniecie migawki do połowy lub otwarcie klapki na kartę powoduje miganie tej samej diody. Podłączenie do kompa tez nic nie daje. Nie można też wejść do trybu zarządzania przez komputer. Co robić??

luc4s
14.10.04, 16:33
Jeżeli pika to możliwe, że zacięty jest silniczek wysuwania obiektywu. Kiedyś jeszcze jak nie posiadałem tulei w swoim c740 i zapomniałem sciągnąć dekielka przed właczeniem obiektyw się zablokował przy wysuwaniu na skutek tego sznureczka od dekielka. Na szczęście dla mnie zadzałała ta blokada i silniczek się nie spalił, ale aparat przerażliwie zaczął piszczeć.

Proponowałbym wykonać jeszcze głęboki reset ustawień w menu serwisowym.

marecki
14.10.04, 20:01
Ja również bym narazie nie panikował. Moj c4000 też się wiesza i to nawet często ale zazwyczaj wyjęcie baterii pomaga. Czasem reset. W każdym razie zawsze jakos wychodzi z tego. Bądźmy dobrej myśli :)

radekg2
15.10.04, 08:47
Dzięki za odpowiedzi.
Co do wysuwania sie obiektywu to posiadam tulejke wiec wykluczam spalenie się silniczka czy coś w rodzaju mechaniki. Głęboki reset też jest niemożliwy ponieważ nie mogę sie dostać do menu serwisowego (chyba że nie wiem jak sie do niego dostać, ja dostaje sie przez ustawienie ASM, otwarcie klapki karty pamięci oraz wciśnięcie OK wraz z przyciskiem włączania i wyłączania ekranu)
Nie pisałem wcześniej ale wyciąganie baterii (zmiana ich na nowe) i karty (zmiana na inna) obecnie nic nie daje. Objawy są wciąż te same (miganie zielonej diody i pikanie). Więc???

marecki
15.10.04, 08:48
Więc chyba tylko serwis. Nie mam pomysłów więcej, a szkoda.

radekg2
15.10.04, 08:53
Wielka szkoda
Pytanie jest takie: czy dobrze dostaje sie do trybu serwisowego?

marecki
15.10.04, 10:36
Tak, ja tak to właśnie robię.

luc4s
15.10.04, 15:45
Napisałeś, że wyciągnięcie bat, (zmiana na nowe nic nie daje), a nie wkładaj nowych bat, tylko pozostaw aparat bez baterii.

radekg2
18.10.04, 07:31
Nie rozumiem. Co to ma dać??

radekg2
18.10.04, 14:07
chodzi o to, że ja w ogóle nie mogę dostać sie do trybu serwisowego, więc nie mogę formatować (tak mi sie przynajmniej wydaje).