Zobacz pełną wersję : Olympus E-500 a migawka, ile wymiana poza GW?
Kupiłem aparat Olympus E-500 z obiektywem Zuiko 14-45.
Aparat ma pstryknięte 11k zdjęć i 2 lata na liczniku, robił zdjęcia produktów do allegro.
Mam okazję dobrze go sprzedać i kupić w zamian np. E-420 3 miesięczne albo A200...
Zastanawiam się ile kosztuje wymiana migawki poza gwarancją, i ile taka migwawka teoretycznie wytrzymuje...
Zdjęcia raczej robie spokojnie, raczej kilka lepszych niż sporo średnich, chociaż np. podczas cross-ów robi się i 300-500 jednego dnia...
mam niepodbitą gwarancję, ewentualnie co i gdzie mogę z tym zrobić? :)
:esystem:
Z niepodbitą gwarancją nic nie zrobisz, no chyba że ktoś Ci wystawi paragon na ten sprzęt z aktualną datą. ;)
Jak mnie pamięć nie myli to migawka wytrzymuje ok. 50 tys. pstryków. Na taką wytrzymałość była projektowana. Jednak zadbany aparat powinien wytrzymać dużo więcej. Nie ma sensu wymieniać czegoś co jest sprawne. Dla porównania ja mam jakieś 35 tys. na liczniku. Moje e-500 ma się wyśmienicie.
Biorąc pod uwagę, że jest to aparat leciwy nie ma znaczenia przebieg. Raczej wątpię, żeby ktoś nie znający się na rzeczy kupił starą puchę za duże pieniądze. Znający się na rzeczy wybierze inną. E-500 to kawał dobrego aparatu, jednak 700 złotych na moje oko to maksimum co można za niego wziąć. Jak licytującemu się palec obsunie to może do 800 dojdzie, ale na pewno nie więcej.
Ups, coś mnie w czaszkę... niby przeczytałem a nie dotarło do mnie, że to o koszt wymiany migawki chodzi ;)
tia...
właśnie nikogo nie znam z sklepu elektro/foto :/
na całe dwa lata GW nie potrzebna, ale na rok to by się jeszcze przydała. :P
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Biorąc pod uwagę, że jest to aparat leciwy nie ma znaczenia przebieg. Raczej wątpię, żeby ktoś nie znający się na rzeczy kupił starą puchę za duże pieniądze. Znający się na rzeczy wybierze inną. E-500 to kawał dobrego aparatu, jednak 700 złotych na moje oko to maksimum co można za niego wziąć. Jak licytującemu się palec obsunie to może do 800 dojdzie, ale na pewno nie więcej.
Ups, coś mnie w czaszkę... niby przeczytałem a nie dotarło do mnie, że to o koszt wymiany migawki chodzi ;)
za samo BODY czy z obiektywem 14-45? :)
dałem 840 z 14-45, torbą i akcesoriami z zestawu.
tia...
właśnie nikogo nie znam z sklepu elektro/foto :/
na całe dwa lata GW nie potrzebna, ale na rok to by się jeszcze przydała. :P
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
za samo BODY czy z obiektywem 14-45? :)
dałem 840 z 14-45, torbą i akcesoriami z zestawu.
Tutaj bym powiedział, że ktoś słabo ten zestaw wycenił :) Za sam korpus 700 do maksymalnie 800 złotych to dobra cena. Za to co opisałeś kwota 840 złotych jest naprawdę bardzo dobra.
Pomyśleć, że kiedyś za E-500 + dwa szkła dałem trzy tysie ;)
Mój E-500 ma pstryknięte na migawce jakieś 55.000 i nigdy nie było z nią problemów.
Do serwisu się nadaje, ale to z innego powodu (najprawdopodobniej styki przy obiektywie i na klawiaturce do przeczyszczenia).
Ostatnio podliczyłem, że sprzęt zarobił na siebie ok. 10x krotnie (kupowałem jak wchodził na rynek), więc jak na półzawodowe zastosowanie chyba nie jest najgorzej ;)
A tak szczerze - za tą cenę (szczególnie ze starym double kitem) nie ma nic lepszego.
Ja bym nie zamieniał, nawet za dopłatą. Osobiście bardzo nie lubię matrycy 10M z Olka - łatwo na niej światła przepalić, a poza tym jasne tony są wyjątkowo płaskie.
Lepiej zapolować na stare 40-150 :)
Lepiej zapolować na stare 40-150 :)
I korzystać z niego bardzo oszczędnie, żeby taśmy zbyt prędko szlag nie trafił...
Kupiłem aparat Olympus E-500 z obiektywem Zuiko 14-45.
Aparat ma pstryknięte 11k zdjęć i 2 lata na liczniku, robił zdjęcia produktów do allegro.
Mam okazję dobrze go sprzedać i kupić w zamian np. E-420 3 miesięczne albo A200...
Zastanawiam się ile kosztuje wymiana migawki poza gwarancją, i ile taka migwawka teoretycznie wytrzymuje...
Zdjęcia raczej robie spokojnie, raczej kilka lepszych niż sporo średnich, chociaż np. podczas cross-ów robi się i 300-500 jednego dnia...
mam niepodbitą gwarancję, ewentualnie co i gdzie mogę z tym zrobić? :)
:esystem:
IMHO zmiana E-500 na E-420 albo A200, to zjazd w dół.
e-500 ma matrycę kodaka, która generuje super kolorki! e-420 nieco mniej szumi przy wyższym iso, ale body jest jakie jest... ;]