Zobacz pełną wersję : Szumy w e 520
Witam!
Jestem posiadaczką olympusa e 520, aparat mam od niedawna i tak naprawdę dopiero uczę się jego obsługi. Mam pewien problem, bardzo często na moich zdjęciach widać szumy, niektóre zdjęcia są bardzo dobre a niektóre mimo tego ze robione są w takich samych warunkach są bardzo kiepskie. Nie wiem zabardzo gdzie szukać rozwiązania mojego problemu???czy problem jest w ustawieniach czy moze cos jest z moim aparatem???
Z góry dzięki za pomoc
Przyklady z exifem i jedziem z koksem.
może dodaj jakieś zdjęcia jedno dobre i jedno złe i opisz mniej wiecej w jakich warunkach zrobione może będzie łatwiej (ewentualnemu doradcy) stwierdzić co źle ustawione
.
ale najważniejsze to rozpocząć intensywną naukę bo w odpowiedzi na to jedno pytanie nie znajdziesz złotej metody na ładne zdjęcia
.
no i trzeba podejmować duuuużo ćwiczeń praktycznych bo nauka metodą prób i błędów przynosi bardzo dobre efekty tyle że trwa dłużej.
Czekamy na przykładowe fotki.
kowalikster
1.07.09, 00:09
Mi się wydaje że połowa użytkowników padła ofiarą mitów na temat szumów Olka.
Mi się wydaje że połowa użytkowników padła
ofiarą mitów na temat szumów Olka.
Witam !
Mitem to jest twierdzenie, ze nie szumi ;)
Dla niskich ISO Olek jest ok... ale dla ISO 800 i wiecej to juz
widac ze odbiega szumami od konkurencji.
W swoim E-410 uzywam jasnych szkiel i korzystam z niskich ISO i
mam extra obraz i niskie szumy.
Natomiast jak chce robic z reki bez lampy w teatrze i
potrzebuje tak... okolo ISO (800-1600)
biore do tego... Canona 1000D + jasna stalka.
Ostatnio kolega mi podeslal zdjecie ptaka na ISO 6400 i bylem
w szoku jak to ladnie wyszlo ;)
Pozdrawiam
Witam!
Jestem posiadaczką olympusa e 520, aparat mam od niedawna i tak naprawdę dopiero uczę się jego obsługi. Mam pewien problem, bardzo często na moich zdjęciach widać szumy, niektóre zdjęcia są bardzo dobre a niektóre mimo tego ze robione są w takich samych warunkach są bardzo kiepskie. Nie wiem zabardzo gdzie szukać rozwiązania mojego problemu???czy problem jest w ustawieniach czy moze cos jest z moim aparatem???
Z góry dzięki za pomoc
Sprawdź ustawienia aparatu. To wygląda na "auto iso", czyli aparat sam dobiera ustawienia czułości matrycy. Przez to, dla tych samych warunków, czasami automat dobiera niską czułość i na zdjęciu są małe szumy, a czasami dobiera wysoką czułość i szumy wzrastają.
Na ekranie z informacjami o bieżących ustawieniach znajdziesz sekcje, która dotyczy ISO, czyli czułości matrycy. Ustaw czułość na jakąś stałą wartość np. 100 ISO i problem powinien zniknąć. To tylko moje przypuszczenia, ale warto sprawdzić.
Warto iść w stronę ręcznych ustawień. Automatyka czasami zawodzi, nawet w najlepszych aparatach. Automatom można pozostawić dobór czasu naświetlania i nastawienie ostrości.
Sprawdź ustawienia aparatu. To wygląda na "auto iso", czyli aparat sam dobiera ustawienia czułości matrycy. Może o tym świadczyć, że raz masz zdjęcia dobre a raz zaszumione. Daj te zaszumione z EXIF-em.
Moim zdaniem E-520 szumi ostro już na ISO 200, w E-500 nie mam takiego problemu. Zastanawiam się nad wysłaniem E-520 do serwisu, szum jaki mam na ISO 200 jest nie do przyjęcia (tym bardziej, że starszy E-500 takiego szumu na tej czułości nie generuje).
Lokin ja nie szukam złotej metody na ładne fotki tylko pojawił się problem i próbuję go rozwiązać, w porównaniu do większości z was nie znam się tak bardzo na fotografii ale potrafię dostrzec problem że w takich samych warunkach aparat robi dwa zupełnie inne zdjęcia. I w tym momencie nie wiem czy ja popełniam błąd czy to jest wina aparatu, jak coś to mam gwarancję. Zdjęcia do porównania postaram się wrzucić jak najszybciej.
Pozdrawiam
rafah21, zmień gradację na "normal" i przestanie Ci szumieć. Ta sama rada dla zabka2002. I bez auto iso, tylko z czułością ustawioną na iso 100.
Zabka2002
Czy zdjęcia z Twojego E-520 też są tak zmasakrowane na ISO200 jak te, które pokazalem wyżej?
Myślałem, że ja coś źle poustawiałem w menu aparatu a wygląda na to, że nie tylko ja mam problem z tym modelem aparatu (naszczęście używam jeszcze E-500 i E-410, które jakością zdjęć narazie wygrywają).
mynameisnobody
1.07.09, 09:10
Przestaw gradation z AUTO na NORMAL i świat znów będzie lepszy.
Epicure
Nigdy nie używam Auto ISO, najczęściej ISO 100 lub 200 czyli standardowo :), focę na takich ustawieniach jakie mam w E-500. Różnica taka, że prywatnie E-500 a służbowo (tu częściej używam aparatu - pracuję w terenie) E-520, więc wolałbym uzyskiwać lepszą jakość fotek by móc je odpowiednio wykorzystać w pracy. Teraz się denerwuję, że poleciłem do pracy sprzęt, który jakością obrazu nie zachwyca.
Epicure i mynameisnobody
Dzięki chłopaki sprawdzę zaraz z przestawioną gradacją
...wolałbym uzyskiwać lepszą jakość fotek by móc je odpowiednio wykorzystać w pracy.
To fotografuj w rawach.
Moim zdaniem E-520 szumi ostro już na ISO 200, w E-500 nie mam takiego problemu. Zastanawiam się nad wysłaniem E-520 do serwisu, szum jaki mam na ISO 200 jest nie do przyjęcia (tym bardziej, że starszy E-500 takiego szumu na tej czułości nie generuje).
Szczerze mówiąc wpatrywałem się w to pierwsze Twoje zdjęcie (drzewa) i chyba mam znów pół dioptrii gorszy wzrok, bo szumu nie potrafiłem tam się dopatrzeć. Też mam E-520 i jestem zadowolony, to prawda, że szumy na ISO 800 na ten przykład są koszmarne, jednak do 400 włącznie da się działać. Pewnie to jak koledzy piszą kwestia ustawień
Przy zdjęciu drzew po zmniejszeniu pliku faktycznie mniej widać ale na ślimaku szum jest wyraźny. Szczególnie uwidacznia się on na ciemniejszych elementach lub w cieniach. Teraz fota z gradation normal. ISO 200, F5,6, 1/25 s. Chyba jest lepiej. Lecę w teren sprawdzić nowe ustawienia :).
Dzięki za radę, postaram się to zmienić i zobaczymy jak będzie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
U mnie gradacja była ustawiona prawidłowo więc nie w tym tkwi problem.
U mnie gradacja była ustawiona prawidłowo więc nie w tym tkwi problem.
Więc problem musiał tkwić w ustawieniu zbyt wysokiej czułości.
Nie wiem jak inni, ale ja widzę wszystkie zdjęcia niedoświetlone - zbyt ciemne. Wyciąganie z cieni skutkuje szumem.
Sugerował bym fotografowanie w raw'ach co daje większe pole manewru.
Załączone przeze mnie zdjęcie jest robione z ISO = 1000, bez odszumiania, zrzut prosto z aparatu, wywołane w RT.
Ewentualnie można spróbować ustawić kompensację ekspozycji na +0,3
Obyś miał rację, tylko ciągle mnie dziwi to, ze mimo identycznych warunków jedna fotka jest naprawde ładna a druga nieporównywalna z pierwszą.
Obyś miał rację, tylko ciągle mnie dziwi to, ze mimo identycznych warunków jedna fotka jest naprawde ładna a druga nieporównywalna z pierwszą.
Widocznie warunki nie były identyczne.
Taki niepokojący obraz szumów dla ISO 200. Ciemno nie było. Parametry ekspozycji: t=1/250, f=7,1, gradacja normal
w tym kawalku moze tego tak mocno nie widać ale w powiekszeniu aż czerwono od placków. :cry:
Czy ustawiłaś ISO na stałe ja sugerowałem wcześniej? Dodatkowo przejdź na tryb M i ustaw czas i przysłonę na stałe. Zrób serie zdjęć. Wtedy się przekonasz o powtarzalności wykonywania zdjęć przez aparat.
Bodzip
Zdjęcia są prosto z aparatu nic tu z cieni nie było wyciągane, fakt zdjęcie ślimaka jest lekko niedoświetlone ale lepiej pokazuje szum w E-520 na ISO 200. Nie zauważyłem natomiast dużej róznicy w szumie na ISO 200 i ISO 400 :). E-520 szumi nawet przy fotach robionych zarówno z wbudowaną jak i zewnętrzną lampą błyskową.
Tak kiepskich fotek jak z E-520 jeszcze nie zdarzyło mi się uzyskać ani E-500 ani E-410, a przeważnie używam podobnych nastawień aparatów: focę z preselekcją przysłony i iso max 200 (wyjątkowo 400).
mynameisnobody
1.07.09, 14:37
http://www.pbase.com/sproket/pride09&page=all
520 -każdy ma taki szum na jaki zasłużył
Jak mialem ustawiony breketing to mi dla pojedynczych zdjec zmienial parametry naswietlania nawet... przy ustawieniu pojedynczych expozycji.
Zdjęcia są prosto z aparatu nic tu z cieni nie było wyciągane...
Jeśli miałeś włączoną auto gradację, to właśnie było wyciągane z cieni... Na tym ta funkcja polega. A rozjaśnianie cieni powoduje wzrost szumów, tak samo jakbyś fotografował na wyższych czułościach.
Róbcie RAWy, olek sobie nie radzi z szumem w JPG, szczególnie jak ktoś sharpness podciągnie.
Róbcie RAWy, olek sobie nie radzi z szumem w JPG, szczególnie jak ktoś sharpness podciągnie.
A jak myślisz z czego jest moja fotka kilka postów wyżej. To jest z ORF-a. Juz w OS widac było olrzymie szumy na ISO 200. I co z tym zrobić. Jeszcze jakieś hotpixele się przyplątały.Przyjdzie aparat do utylizacji oddać, bo takich rzeczy serwis nie naprawia, a przy kupnie następnego dokładnie przetestowac w sklepie.
:evil::evil:
A jak myślisz z czego jest moja fotka kilka postów wyżej. To jest z ORF-a. Juz w OS widac było olrzymie szumy na ISO 200. I co z tym zrobić. Jeszcze jakieś hotpixele się przyplątały.Przyjdzie aparat do utylizacji oddać, bo takich rzeczy serwis nie naprawia, a przy kupnie następnego dokładnie przetestowac w sklepie.
:evil::evil:
Nie brałem jej pod uwagę. Teraz widzę i na pewno nic nie podpowiem ,bo dysponuję wiedzą taką jak wszyscy, a doświadczenie tylko z E-500 i E-300 ...:???: