Zobacz pełną wersję : Moje początki
Kilka zdjęć z pokazu lotniczego. Oceńcie.
kowalikster
30.06.09, 13:24
Póki co nie ma co oceniać.
Mart_uszka
30.06.09, 13:25
No no...
Póki co nie ma co oceniać.
Ale za to nie ma się do czego przyczepić ;)
kowalikster
30.06.09, 13:48
Ale za to nie ma się do czego przyczepić ;)
Patrząc na to z tej strony to powiem: do galerii, a później do publicznej.
Wg mnie za płaskie światło i krzywo :grin:
Normalnie cała flota powietrzna
Chwila. Robię to po raz pierwszy i zdjęcia mi nie wchodzą. Na razie nic nie poradzę.
ładne ładne 2 lepsza od 1. Pozdrawiam oby tak dalej.
kowalikster
30.06.09, 14:42
Przy edycji postu przewiń stronę do dołu tam będzie klawisz "Zarządzaj załącznikami". Wstaw w ten sposób zdjęcia, to lepsze niż linkowanie z zewnątrz.
Mart_uszka
30.06.09, 14:45
Jesteśmy po prostu bardzo niecierpliwi. :roll:
Ale trzymamy kciuki :D
Powodzenia :D
i sprawdź czy rozmiar masz odpowiedni i po zmniejszeniu nie zapomnij o wyostrzeniu:wink:
kowalikster
30.06.09, 14:53
i sprawdź czy rozmiar masz odpowiedni i po zmniejszeniu nie zapomnij o wyostrzeniu:wink:
Nie strasz kolegi. Na wyostrzanie przyjdzie czas. Być może pozostałe zdjęcia ma tak ostre jak pierwsze dwa, i nie trzeba będzie wyostrzać.
ja już na zapas mówię bo 99% pierwszych postów jest nie ostre:grin:
Wreszcie coś weszło. Oceniajcie.
1- podoba mi się :-)
2- nie mam zdania :-)
pierwsze jest fajne ,dawaj cos wiecej,bedzie wiadomo o co kaman.
ps. nie przejmuj sie kometarzmi.:wink:
Mart_uszka
30.06.09, 17:04
Ciekawe, ale niestety bez efektu WOW
Czekamy na więcej :D
1-ładne, podoba mi sie najbardziej
jak na pierwsze to rewelacja mnie się podobają.Dawaj następne:!:
Dziękuje za oceny. Cieszę się, że zdjęcia Wam się podobają.
Dorzucam kolejne.
Pierwsze w podobnym stylu jak jak wcześniejsze. Cztery kolejne to raczej zdjęcia dymu z samolotu niż samego samolotu. Ostatnie to portret pilota w czasie lotu. Zapraszam do oglądania i oceny.
P.S. Przepraszam, że się nie odzywałem, ale to ze względu na brak czasu.
wróć do numerowania fotek tam mi się podoba P6076663.jpg wygląda jak okładdka wydrukowana na papierze kredowym.
Spróbuję numerować. Zobaczymy jak mi wyjdzie. Jak narazie mam problemy z obsługą forum. Dzieki za komentarz.
Nie jest źle. Mi się podobają. Tylko faktycznie numeruj jakoś, bo za chwilę, jak wrzucisz jeszcze kilka, zrobi się niezły bałagan.
Teraz dla odmiany inne zdjęcia i historyjka.
Wyleciała pszczółka na poszukiwanie przyjemności ( 09 ). Latała, latała aż znalazła kwiatek, który jej się spodobał. Zbliżyła się do niego delikatnie i z obawą ( 10 ). Później już odważna i pewna siebie wykorzystała wszystkie jego zalety. (11). Na koniec odleciała zostawiając wykorzystaną piękność w samotności (12). Jak to kobieta. Miłego oglądania. Dziękuję za komentarze.
Litości! Zmniejszaj Twoje zdjęcia- 800 x 600pix i do 300KB w zupełności wystarczy.
Witaj,
Przepraszam, ale jak dla mnie to ta ostatnia seria trochę nie teges...
Rozmazane, nieostre, bałagan- spróbuj może skupić się na jednym kwiatku, wykadrować i wyostrzyć go, podrasować kolorki :-)
Trochę za dużo jest w kadrze, stąd wrażenie ogólnego bałaganu, pojedyncze źdźbła traw tworzą linie, które chaotycznym ułożeniem w kadrze sprawiają, że nie wiadomo na czym skupić wzrok. Najlepsze z ostatniego rzutu jest pierwsze zdjęcie, bo jest najklarowniejsze, ale brakuje ostrej koniczynki. Wiem, że to jest trudne, złapać w ostrości i kwiatek i latającego wokół niego bąka, całą resztę pozostawiając w ładnym rozmyciu, ale próbować warto, może się uda ;)
No i helmuth ma rację, za duże te fotki.
Co do wielkości wklejanych zdjęć to jeszcze nad tym nie panuję. Wklejając zdjęcie duże (ok. 2Mb) program przerobił mi je na ok 200 kb. Ostatnio wklejałem małe ( poniżej 1Mb) i program pozostrawił je w tej samej wielkości. Jeszcze nie do końca wiem jak to działa.
Co do bałaganu na zdjęciach to fakt, trochę tego dużo. Tyle, że robiąc je specjalnie wlazłem w gęstą koniczynę, żeby było widać, że to łąka, a nie dwa kwiatki postawione w pokoju. Ale dyskutował nie będę. Dziękuję.
Jeszcze nie do końca wiem jak to działa. Przed wklejeniem do netu, musisz przeskalować zdjęcie w programie graficznym. Podajesz do jakich wymiarów obraz ma być przeskalowany a przy zapisie podajesz stopień kompresji (min. 85%).
Po 3-tygodniowej nieobecności witam ponownie.
Przedstawiam trzy zdjęcia do oceny.
Helmuth - zastosowałem się do Twoich porad.
Nataszach - do Twoich też starałem się zastosować.
O ile tu zajrzycie napiszcie czy o to Wam chodziło.
Inni oczywiście też są zaproszeni do komentowania.
Dziękuję.
Na kazdym z trzech wyszla brzydka kaszka po wyostrzaniu-Zastosuj inna metode .
Kazdy kadr ma niepotrzebne 3/4 calosci.Wybierz 1/4 obrazu i wykadrowac mozesz-bedzie duzo czysciej w kadrze.
orta znalazlem i poprawilem:grin:
Bardzo ładne :). Chyba ciut przestrzone (albo mi się tylko wydaje) :roll:
Jakie szkło, samo 40-150 czy jeszcze coś?
za wyjątkiem pierwszego owady są "prawie" w mocnych punktach,
troszkę otoczenia dużo,
trochę też przeostrzone,
kolorki za to super
ogólnie ja na +
pozdr
Co do wyostrzenia to sam się zastanawiałem czy nie przesadziłem. Ale Helmuth kazał to ostrzyłem. :-P. Jego wina. :lol:.
Co do otoczenia to chciałem pokazać nie tylko owady, ale również roślinki na których siedzą, Specjalnie na 13 i 14 zostawiłem trawki, a na 15 obydwa ostre kwiaty ostu.
Szkło kitowe 40-150. Nic więcej.
Co do wyostrzenia to sam się zastanawiałem czy nie przesadziłem. Ale Helmuth kazał to ostrzyłem. :-P. Jego wina. :lol:.
Nie zganiaj na mnie :evil: Nic nie mówiłem o wyostrzaniu ( to przemoa :mrgreen:)
Skoro to sam kitowy 40-150 to musiałeś blisko podejść :)
Wlazłem w zielsko z którego niewiele mnie było widać. Podszedłem jak najbliżej owada, a następnie oddalałem się. Jak aparat zacząl sam ustawiać ostrość (wcześniej było za blisko) to kucnąłem i zdjęcia robiłem.
A przy okazji. Próbowałem robić zdjęcia jaskółkom wlatującym do gniazd, których jest mnóstwo na piaszczystej skarpie. Wyszły bzdury. Nieostre, szare bure i ponure. Może ktoś wie jak je fotografować?
Kolorki ładne. :)
Z wyostrzaniem po zmniejszeniu nie przesadzaj. Poza tym, nie wszystkie fotki wymagają takiego samego wyostrzenia, to zależy od ilości i wielkości detali oraz od kolorów na fotce. Trochę treningu i z grubsza będziesz wiedział, jak suwak ustawić.
Raczej przy owadach skupiaj się na nich, a trawki pomijaj, bo śmiecą.
Wyszły bzdury. Nieostre, szare bure i ponure. Może ktoś wie jak je fotografować?Opis jest wyjątkowo precyzyjny :-P Zaraz posypią się rady :mrgreen:
Lepiej, gdybyś wkleił taką bzdurę z EXIF-em. Wtedy, może jakaś rada by się znalazła :wink:
Niestety wszystkie zdjęcia skasowałem.
Te same zdjęcia co poprzednio tylko nieco inaczej. Czyli Wasze rady, moje wykonanie. Dziekuje za pomoc.
Mam nadzieje, że trochę lepsze.
Pamiętaj, że możesz obracać zdjęcie do kadrowania, nie musisz trzymać się kurczowo kadru poziomego 4/3. Może być dowolny, jaki Ci pasuje, nawet kwadrat :wink: Można też wystemplować to, co niepotrzebne lub dodać to, czego nie ma :-P Pobawiłem się motylkiem, wyszło małe, bo wziąłem poprzednią wersję, Do tego aby pokazać jak można przekształcić oryginał, wystarczy:
PS
Zapomniałbym- jest znacznie lepiej :wink: Przede wszystkim nie przeostrzone :)
17 super, ale 16 i 18 troszkę ostrzenie przegięte.
Prawda 17 "bomba". Ja tam wielki znawca to moze nie jestem ale mi sie podoba tez 18 nooo... moze faktycznie przesadzone z tym ostrzeniem ale dobrze jest... :P
Dziekuję za komentarze. I głupie pytanie. Co to jest stemplowanie?
Dziekuję za komentarze. I głupie pytanie. Co to jest stemplowanie?
Jedno z narzędzi w PS / gimpie / czymkolwiek służące do retuszowania zdjęć.
Obsługi gimpa i photoshopa nie znam ni w ząb.Przybieram się do nauki od jakiegoś czasu. Jak pies do jeża. Dziękuję.
Co to jest stemplowanie?Klonowanie. Jak pisał grizz, więszość programów do edycji zdjęć to ma. Oznaczone jest ikonką pieczątki, stąd popularna nazwa- stempel :mrgreen:
16 - podoba mi się
17 - fajnie skrzydła wyszły