Zobacz pełną wersję : ostrość zdjęć a ustawienia e-3
Po powrocie z pikniku lotniczego, zabrałem sie za oglądanie zdjęć... i tu niespodzianka. Przeważająca liczba fotek nieostra.
Pod e-3 podpięte 50-200swd - tryb priorytetu czasu ( czasy od 1/400 do 1/800s) iso 100 kiedy świeciło słoneczko, iso 400 kiedy się chmurzyło.
Włączony tryb IS 1 ( stabilizacji), włączone zdjęcia seryjne, AF-C, pojedyncze centralne pole ostrości.
W zasadzie wększość zdjęć to śledzenie samolotów ( panoramowanie).
No i teraz pytanie co zrobiłem źle, że zamiast ostrych, mam ładnych parę giga nieostrości ?:cry:
Powodem mogło być IS1 przy ruchomych obiektach.
Powodem mógł być firmware 1.4 - poczytaj na forum, było o tym.
Po powrocie z pikniku lotniczego, zabrałem sie za oglądanie zdjęć... i tu niespodzianka. Przeważająca liczba fotek nieostra.
Pod e-3 podpięte 50-200swd - tryb priorytetu czasu ( czasy od 1/400 do 1/800s) iso 100 kiedy świeciło słoneczko, iso 400 kiedy się chmurzyło.
Włączony tryb IS 1 ( stabilizacji), włączone zdjęcia seryjne, AF-C, pojedyncze centralne pole ostrości.
W zasadzie wększość zdjęć to śledzenie samolotów ( panoramowanie).
No i teraz pytanie co zrobiłem źle, że zamiast ostrych, mam ładnych parę giga nieostrości ?:cry:
Do panoramowania, jeśli przy tych czasach, już używasz stabilizacji to włącz IS 2-jest do tego stworzone :)
Powodem mogło być IS1 przy ruchomych obiektach.
Powodem mógł być firmware 1.4 - poczytaj na forum, było o tym.
skoro odsyłasz mnie do wątku o firmware to pewnie go czytałeś ?:wink:
natomiast jestem ciekaw rozwinięcia tematu IS1 - może być powodem nieostrości przy zdjęciach robionych z ręki ? rozumiem, że stabilizacja włączona kiedy aparat jest na statywie może dać w kość , ale foto z ręki przy długiej ogniskowej ?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Do panoramowania, jeśli przy tych czasach, już używasz stabilizacji to włącz IS 2-jest do tego stworzone :)
no właśnie, może po prostu niepotrzebnie włączam stabilizację w ogóle - wg mnie czasy były odpowiednio krótkie.
Zastanawiam się jeszcze nad AF-C w połączeniu z pojedynczym polem autofokusa, ale to spekulacje.
Może ktoś jeszcze podpowie co może być przyczyną ?
też byłem (niedziela) i podpięty miałem ZD 50-200 bez SWD :evil: ;) , ale IS ustawione na 2. W sumie nawet niepotrzebnie włączona stablilizacja, bo pogoda była super. ISO 200
Wszystkie foty OK.
AF był na S oraz również ze śledzeniem C. Bez różnicy.
Moim zdaniem IS 1, to była główna przyczyna Twoich nieostrości ;)
powinno być IS 2 jeżeli już ;)
Co wy macie z tym firmware 1.4 ...?
Ja mam tez 1.4 i wszystko gra i buczy ... żyleta !
natomiast jestem ciekaw rozwinięcia tematu IS1 - może być powodem nieostrości przy zdjęciach robionych z ręki ?
Tak, ostatnio robiłem zdjęcia samolotom w ruchu i zanim sobie przypomniałem żeby wyłączyć IS1, narobiłem sporo lekko poruszonych zdjęć (mimo bardzo krótkich czasów). Przy czym zdjęcie poruszone od nieostrego powinieneś być w stanie rozpoznać.
Kwestia firmware 1.4 - niektórzy z E3 mają problem z celnością autofocusa, jeśli mają wgrany firmware 1.4 (może też 1.3). Sprawdź czy u ciebie trafia celnie.
Tak, ostatnio robiłem zdjęcia samolotom w ruchu i zanim sobie przypomniałem żeby wyłączyć IS1, narobiłem sporo lekko poruszonych zdjęć (mimo bardzo krótkich czasów). Przy czym zdjęcie poruszone od nieostrego powinieneś być w stanie rozpoznać.
Kwestia firmware 1.4 - niektórzy z E3 mają problem z celnością autofocusa, jeśli mają wgrany firmware 1.4 (może też 1.3). Sprawdź czy u ciebie trafia celnie.
co do IS1 - to wygląda na to, że właśnie to stało sie przyczyną- większośc fotek wygląda na z lekka poruszone; jeśli to jest prawdziwa przyczyna to mam nauczkę jak cholera:evil::evil::evil:
a co do wątku o firmware - sam w nim pisałem i zgłaszałem problem - stąd moje lekko ironiczne pytanie czy czytałes wątek ( bez urazy):wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
też byłem (niedziela) i podpięty miałem ZD 50-200 bez SWD :evil: ;) , ale IS ustawione na 2. W sumie nawet niepotrzebnie włączona stablilizacja, bo pogoda była super. ISO 200
Wszystkie foty OK.
AF był na S oraz również ze śledzeniem C. Bez różnicy.
Moim zdaniem IS 1, to była główna przyczyna Twoich nieostrości ;)
powinno być IS 2 jeżeli już ;)
a tak z ciekawości, jaki czas zadałeś migawce ?