PDA

Zobacz pełną wersję : lampa czy szklo???

judasz
29.06.09, 14:16
mam taki dylemat nie wiem na co sie zdecydowac? fl-ke czy 14-54 zazwyczaj robie zdjecia w dzien czasem tylko w jakis pomieszczeniach,a ze dopiero zaczynam mysle ze szkielko bardziej mi sie przyda niz lampa .ale pisze to zapytanie do was bo moze sie myle ,a w tym momecie finanse nie pozwalaja na te dwie rzeczy,prosze o jakies podpowiedzi.dzieki.

gsh
29.06.09, 14:28
Ja wybrałem lampę ( metz 48 ), teraz poluje na szkło. Jednak pierwsza była lampa. W pomieszczeniu, zwłaszcza jak lubisz uwieczniać imprezy, itp to niezastąpione narzędzie.
Parę lat bawiłem się fuji s7000 i miałem do niego zewnętrzną lampę, dlatego pierwsze co kupiłem przy olku to metz. Super sprawa.
Chociaż niech wypowiedzą się specjaliści. Poszukaj używki fl i czekaj na okazję z 14-54 i będziesz miał to i to.
Ja właśnie poluję na 14-54 :)

darkelf
29.06.09, 14:29
Zdecydowanie 14-54.

kurokial
29.06.09, 14:32
JPoszukaj używki fl i czekaj na okazję z 14-54 i będziesz miał to i to.
Ja właśnie poluję na 14-54 :)

Dlatego, że polujesz na 14-54 doradzasz mu FLkę.
Napisał przeca, że raczej foci na zewnątrz. ja bym wziął szkło.

judasz
29.06.09, 14:51
jak juz pisalem imprez nie robie nie kreci mnie to wole portrety ,a szczegulnie na zewnatrzitp itd ale tez na zewnatrz ,z tym ze na zewnatrz lampa tez sie przydaje ,dlatego pytam.i jeszce jedno ,czy bedzie wielka roznica miedzy kitem a 14 54 jesli je podepne do body e520?

qbic
29.06.09, 15:00
Kit to tragedia, 14-54 zdecydowanie lepszy.

slawek
29.06.09, 15:04
jak juz pisalem imprez nie robie nie kreci mnie to wole portrety ,a szczegulnie na zewnatrzitp itd ale tez na zewnatrz ,z tym ze na zewnatrz lampa tez sie przydaje ,dlatego pytam.i jeszce jedno ,czy bedzie wielka roznica miedzy kitem a 14 54 jesli je podepne do body e520?
Będzie różnica i to duża 14-54 to takie uniwersalne szkiełko, które rzadko się zdejmuje:!:

darkelf
29.06.09, 15:07
kit to nie tragedia, w porównaniu z canonem np. zuikowy kit to perfekcyjność, ale jak podepniesz 14-54 to już go nie odepniesz bo będziesz ciągle zdjęcia robił

sam13
29.06.09, 15:12
Będzie różnica i to duza. 14-54 to super szkło. Natomiast co do lampy to hym... mam 14-54 i miałem fl-50. Obie rzeczy są neizastąpione :) Jezeli w pomieszczeniach bvedziesz duzo focił (choc piszesz że prędzej na zewnątrz) to Ci sie przyda ale jeżeli myslisz o portretach i to w terenie to tylko szkło - najwyzej spróbujesz soebi doświetlic blendą za 100 zł ;)

judasz
29.06.09, 15:28
blende mam to nie klopot ,chyba sie na to szkielko skusze jednak .:wink: a i jescze jedno bo chyba dwa modele sa??

dog_master
29.06.09, 15:34
Tak, są 2. I - popularniejsze, tańsze, bo używki często są. II - nowa przysłona, lepsza współpraca AF z LV.

Ja bym polemizowała. Kto co lubi. Ja tam wolę lampę, robię kitem od zawsze i dla mnie starcza. Tylko, że jeżeli ktoś nie wie, czego potrzebuje, to tak coś średnio mi się wydaje, że dokona dobrego wyboru... Lampy też trzeba umieć używać.

Może inaczej - czego Ci brakuje? :)

kurokial
29.06.09, 15:34
Jest starsza i nowsza wersja. Nowsza ma AF jaiś bajerancki ale czy e520 to obsłuży to niech ktoś kompetentny się wypowie. Tzn czy jest sens kupowania tego. :D

darkelf
29.06.09, 15:37
Ja kupiłem starszą wersję, nie ostrzę nigdy na LV więc nie ma to dla mnie znaczenia.

qbic
29.06.09, 15:37
Ja bym polemizowała. Kto co lubi. Ja tam wolę lampę, robię kitem od zawsze i dla mnie starcza.

Portret i kit 14-42 mi się zupełnie nie widzi.

romek1967
29.06.09, 15:41
14-54 - dwie wersje

wersja starsza - kupuj jeśli chcesz używkę
wersja nowsza - kupuj jeśli chcesz nówkę

generalnie nowsza nie jest gorsza od starszej.

judasz
29.06.09, 15:49
Tak, są 2. I - popularniejsze, tańsze, bo używki często są. II - nowa przysłona, lepsza współpraca AF z LV.

Ja bym polemizowała. Kto co lubi. Ja tam wolę lampę, robię kitem od zawsze i dla mnie starcza. Tylko, że jeżeli ktoś nie wie, czego potrzebuje, to tak coś średnio mi się wydaje, że dokona dobrego wyboru... Lampy też trzeba umieć używać.

Może inaczej - czego Ci brakuje? :)

ok brakuje mi swiatla-tak po prostu a czytalem o tym szkle wiele i wiem ze jest dobre puki co to do portretow uzywam 40 150 -starszego przy okolo 90-120 mm.ale jakies male rzeczy to chyba lepiej bedzie z 14 54mm ,czy jak? to ma byc moje uniwersalne szklo.:wink:

icelander
29.06.09, 16:38
Zdecydowanie polecam priorytet "szklany"

lokin
29.06.09, 19:00
ani lampa, ani zooom jeżeli już to tylko ZD 50/2 (ja wyczytałem :) że do portretu dlatego tak radzę). No i 50 to bardzo uniwersalne szkiełko bo i do portretu i do widoczków i do makro - lepszego w e systemie nie znajdziesz uniwersalnego szkiełka.

judasz
29.06.09, 20:04
no tak tylko ze kita nie potrzebuje i moge go opchnac a zakres od 14 sie przyda.:wink:

Bodzip
29.06.09, 20:49
To jeszcze inaczej: - masz słabszy aparat - kup lampę, masz lepszy i możesz podciągnąć ISO - kup szkło.

sam13
29.06.09, 21:35
Chcesz obie zreczy - kup na raty i po sprawie - przestaniesz mieć dylematy co wybrać (obie rzeczy sie przydadzą). Nastepnym dylematem bedzie spłata kredytu ale sprzętowo bedziesz zadowolony.

Daniyal9
29.06.09, 21:57
...ja najpierw kupiłem lampkę(na dworze też czasami nie zastąpiona)...a póżniej dopiero jaśniejsze szkiełko...

...tak też polecam zrobić...(to moja i tylko moja opinia).

Pozdrawiam.

Eliot
29.06.09, 22:01
Myślę że u większości lampa jest dużo rzadziej używana niż szkło, więc wybór jest prosty.

To jeszcze inaczej: - masz słabszy aparat - kup lampę, masz lepszy i możesz podciągnąć ISO - kup szkło.
Trochę pojechałeś :) jaśniejsze szkło=niższe iso

Iwo
29.06.09, 22:13
Nie powiem, by KIT był tragedią - powiem, że jest bardzo dobry, choć 14-54mm dużo lepszy.
Ja na Twoim miejscu bym czekał na okazję z fl-36 - można wyłapać już za 500zł. Ja za fl-36R dałem 600zł. Jak masz e-5x0, lub e-4x0 to sobie przy okazji przyspieszysz AF.
Ta lampka nie jest bardzo mocna ale wystarcza, ładuje się przyzwoicie, doświetla ładnie, a o światło podobno chodzi...
Potem wyłap okazję z 14-54mm - teraz ceny są obrzydliwie wysokie. Popatrz na ebay.com - tam często zdarza się, że E-1 jest "w gratisie" nawet porównując z cenami w alledrogo.
Pozdrawiam.

Mustafa
1.07.09, 09:15
Ja bym Ci radził dokupić lampę. Do portretów w plenerze masz 40-150 i jest całkiem przyzwoity. Zawsze też możesz dokupić za grosze jakąś portretówkę na M42.
Natomiast w pomieszczeniach często i 14-54 będzie za ciemny więc bez lampy się nie obejdzie. Do tego z lampą nie ma problemu z ostrzeniem w ciemności, nawet z kitem.

finweer
1.07.09, 09:47
Osobiście wybrałbym szkło ale odnośnie korzystnej cenowo FL 36, z tego co mi wiadomo ciągle aktualne

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=332089#post332089

Darekw1967
1.07.09, 10:38

Witam

Tragedia to na pewno nie.

To naprawde dobry obiektyw jest... i jak sie go lekko przysloni
jakos obrazu wysoka.

Wiadomo, ze majac kit masz ciemniej a i wykonanie szkla jest
typowo amatorskie, wiec nie ma uszczelniem a producent
nastawil sie na male i lekkie i tanie szklo o naprawde dobrej optyce.

Jak kupilem Zuiko 14-54 spodziewalem sie wiekszej roznicy w jakosci
obrazu ale troche sie rozczarowalem bo zyskalem bardziej na jasnosci.
Kadry w 14-54 wypadaly bardziej wyrownane pod katem ostrosci.
Jak kita z lekka przymykalem to tez bylo rowno... ;) ale ciemniej ;)

Mysle, ze dla wielu sam... kit w dobrych
warunkach oswietleniowych jest juz... bardzo dobrym rozwiazaniem.

Bralbym albo... lampe albo Zuiko 9-18 (mialbym zakres 14-42 i 9-18 czyli sumujac... 9-42 (dwa male lekkie szkla) )

Pozdrawiam.

Jerry_R
1.07.09, 23:26
Widze, ze patrzycie czesto na lampe, jako na narzedzie pozwalajace zrobic zdjecie w takich warunkach, w jakich bez niej byloby ciezko.

Chcialbym Was zachecic do poczytania\poogladania o innych mozliwosciach uzycia lampy, bardziej kreatywnych, np. rowniez na zewnatrz w sloneczny dzien ;-)

"Joe McNally – The Hot Shoe Diaries"
"Using Small Flashes" (Kelby Training)"

Wiele innych ciekawych zrodel ;-)

Na nic. Dowiesz się na co przeznaczyć te pieniądze w momencie kiedy któraś z tych rzeczy będzie ci potrzebna
Prawda ;-)