Zobacz pełną wersję : Doposażenie zestawu E520 + dual kit
Witam,
po długich godzinach na forum OC a także allegro wreszcie stałem sie posiadaczem zestawu E520 z dwoma kitowymi obiektywami. Na szybko doposażyłem się w torbę za parę groszy (już wiem, że będzie za mała) oraz karte 2GB.
Teraz na spokojnie chcę uzupełnić zestaw o kilka elementów i prosiłbym o kilka rad.
Oto co chce kupic już:
1. Karta CF Pretec 4GB (http://www.allegro.pl/item671991026_pretec_karta_compactflash_4gb_35mb_s _233x_f_vat_gw.html)
Tylko, że nie wiem co z funkcją panoramy przy zastosowaniu tej karty. Czy aktualizacja softu coś da?
2. Dodatkowy akumulator
Raczej nie skuszę się na tanioche z Chin i kupię coś z firm Hahnel, Hama.
3. Lampa FL36
4. Filtry UV x2 (http://www.allegro.pl/item670129074_hoya_green_58mm_58_uv_canon_450d_400 d_350d_1000d.html)
5. Filtry połówkowe lub system Cokin - musze jeszcze pomyśleć
6. Filtry makro lub obiektyw makro.
7. Środki czyszczące i osłona na LCD. Czy jest w ogóle sens kupowąc taka osłonę?
Obiektywy zostawiam sobię na następne zakupy.
Teraz na spokojnie chcę uzupełnić zestaw o kilka elementów i prosiłbym o kilka rad.
Oto co chce kupic już:
1. Karta CF Pretec 4GB (http://www.allegro.pl/item671991026_pretec_karta_compactflash_4gb_35mb_s _233x_f_vat_gw.html)
Tylko, że nie wiem co z funkcją panoramy przy zastosowaniu tej karty. Czy aktualizacja softu coś da?
2. Dodatkowy akumulator
3. Lampa FL36
4. Filtry UV x2 (http://www.allegro.pl/item670129074_hoya_green_58mm_58_uv_canon_450d_400 d_350d_1000d.html)
7. Środki czyszczące i osłona na LCD. Czy jest w ogóle sens kupowąc taka osłonę?
Ad 1. Wolałbym większą kartę. Funkcja panoramy jest przypisana chyba do olkowych kart XD ale olej to - z lepszym skutkiem złożysz panoramy na kompie.
AD 2. Koniecznie kup, dobry wybór.
AD 3. Najlepiej w wersji R
AD 4. Po co Ci filtry UV? Jeżeli już bardzo chcesz taki mieć i nie szkoda Ci kasy kup jeden - gwinty w kitach są te same będziesz mógł go zakręcać na wybrany obiektyw o ile będzie taka potrzeba... Koniecznie kup filtr polaryzacyjny jak chcesz robić pejzaż.
AD 5. Przemyśl, poczytaj nasze forum, dużo tu info w na ten temat.
AD 6. To zależy czego oczekujesz, najtańszym rozsądnym rozwiązaniem będzie Raynox DCR 250.
AD 7. IMHO nie ma sensu taki wydatek, odpuść sobie wszelkie osłonki na LCD, folie, szkiełka i podobne gadżety...
Rozumiem, że masz na sprzęt jakąś torbę lub plecak?
weź pod uwagę jeszcze tą lampę,
http://allegro.pl/item667681784_metz_48_af_1_olympus_lampa_blyskowa_ ttl_wawa.html
wydaje się lepszym wyborem niż 36'tka
nie kupuj UV, no chyba że z najwyższej półki (ale to z kolej nie ma sensu przy kitach)
zwykłe UV fatalnie pogarszają jakość. sam się na tym przejechałem kupując UV hoya
Ad 1. Wolałbym większą kartę. Funkcja panoramy jest przypisana chyba do olkowych kart XD ale olej to - z lepszym skutkiem złożysz panoramy na kompie.
AD 2. Koniecznie kup, dobry wybór.
AD 3. Najlepiej w wersji R
AD 4. Po co Ci filtry UV? Jeżeli już bardzo chcesz taki mieć i nie szkoda Ci kasy kup jeden - gwinty w kitach są te same będziesz mógł go zakręcać na wybrany obiektyw o ile będzie taka potrzeba... Koniecznie kup filtr polaryzacyjny jak chcesz robić pejzaż.
AD 5. Przemyśl, poczytaj nasze forum, dużo tu info w na ten temat.
AD 6. To zależy czego oczekujesz, najtańszym rozsądnym rozwiązaniem będzie Raynox DCR 250.
AD 7. IMHO nie ma sensu taki wydatek, odpuść sobie wszelkie osłonki na LCD, folie, szkiełka i podobne gadżety...
Rozumiem, że masz na sprzęt jakąś torbę lub plecak?
ad.ad1. Panorame odpuszczam - kolejna karte 4, 8Gb kupie jeszcze w sierpniu przed urlopem.
ad.ad.2. aku wiadomka.
ad.ad3. Musze sie jeszcze w tym temacie dokształcić.
ad.ad4. Racja. Kupie 1 UV i polar
ad.ad5. Troche poczytałem i zdecyduje sie na Cokin (koszty mniejsze i wieksze pole do popisu)
ad.ad6. O tym troche musze jeszcze poczytac ale wygląda na ciekawsze rozwiązanie niż zabawa z soczewkami
ad.ad.7 Ale zestaw czyszczący kupię.
Mam torbę lub też torebeczkę kupioną na szybko. Rozgladam sie za plecakiem który pomieści całość.
weź pod uwagę jeszcze tą lampę,
http://allegro.pl/item667681784_metz..._ttl_wawa.html (http://allegro.pl/item667681784_metz_48_af_1_olympus_lampa_blyskowa_ ttl_wawa.html)
wydaje się lepszym wyborem niż 36'tka
Troche mnie cena blokuje. Szukam raczej jakiejś używki do 400zł
Jeśli mogę coś doradzić:
- adapter m42 z potwierdzeniem ostrości
- dobre m42, np. carl zeiss pancolar 50/1.8, jakiś fajny 135/2.8
- dobry statyw (slik pro 300zł)
- duże karty CF - warto robić RAWy
- dobra torba - możesz myśleć, że to bez znaczenia, ale to ona decyduje o tym czy będziesz mieć aparat zawsze ze sobą czy gdy będziesz chciał zrobić zdjęcie aparat będzie leżał w domu
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Doczytałem resztę wątku - nie kupuj DCR 250, to bardzo dobra zabawka (mam w domu) ale do kompaktu, a nie do lustrzanki. Jak już kupisz adapter m42 to dokup jeszcze pierścienie/mieszek.
NightCrawler
29.06.09, 12:44
2. Dodatkowy akumulator
3. Lampa FL36
Ad1. Weź większą, przy raw'ach szybko idzie zapchać 4GB ;)
Ad2. Dobry wybór. Będziesz zadowolony jak większość osób na forum.
Ew jeżeli chcesz kupić torbę większą to rozejrzyj się za zestawe torby+oryginalny aku olympusa. O ile się nie mylę to był taki zestaw w dobrej cenie w fotozakupach.
Ad3. Do czego jest Ci potrzebna lampa? Co masz zamiar fotografować?
Może lepiej zamiast nowej FL36 poszukaj u nas na forum FL50. Czasami się pojawiają i to w bardzo dobrej cenie.
Ad4. Zbędny wydatek.
Ad5. Tutaj więcej dowiesz się na forum.
Ad6. Jeżeli masz kasę to obiektyw. Żadne konwertery nigdy nie dadzą takiej jakości jak obiektyw. Jeżeli chcesz robić makro żywej przyrodzie to raczej olympusowa 50 albo sigma 105/150. Z olympusową 35 ciężko się zbliżyć, żeby nie uciekło :). Wyżej podany Raynox też jest sposobem, ale jak dla mnie to półśrodek (co nie znaczy, że nie można nim rewelacyjnych zdjęć zrobić co już wielokrotnie zostało udowodnione u nas w galerii)
Ad7. O środkach czystości już wielokrotnie było mówione. Jak dla mnie to grucha + ew. pędzelek i miękka szmatka.
Co do osłonki - ja posiadam bo udało mi się ryskę zrobić na wyświetlaczu, mam taką z hartowanego szkła. Kupiona na allegro za ok 30zł. Pasuje idealnie, jak przykleiłem tak się trzyma. Widoczność na wyświetlaczu minimalnie się pogorszyła, ale to akurat dla mnie drugorzędna sprawa.
Akumulatory - jest polska firma na B (ciągle nie pamiętam nazwy a nie chcę teraz grzebać w torbie), mam jej 3 zamienniki BLM1, poza tym mam chyba dwa oryginały i jeszcze jeden zamiennik - to nie jest głupie mieć masę akumulatorów. Tak jak nie jest głupie mieć 2 karty 16GB. Przekonasz się gdy zabraknie Ci prądu. Albo miejsca.
Nie używałem FL36 ale FL50R jest boska. Szczególnie z R.
ad. KARTA - jednak kupie 8 GB. cenowo mały przeskok, a pojemnośc znacznie większa
ad. LAMPA - potrzebna raczej do domowych wojaży. raczej wykluczam większe imprezy.
ad. filtr UV - potrzebuje go typowo do ochrony szkła. ale myślę że polar wystarczy.
ad. MAKRO - obiektywy na razie odpuszczam wiec konwenter na poczatek starczy
Nie napisałeś jaki masz tele, ale i tak raczej robisz błąd kupując konwerter zamiast m42/pierścieni. No ale to Twoje pieniądze.
Jeśli będziesz kupował bakterię to hamy kup, mi sprawuje się lepiej niż oryginał.
Pozdrawiam
ad. filtr UV - potrzebuje go typowo do ochrony szkła. ale myślę że polar wystarczy.
Polar nie służy ochronie szkła... Polar zakładasz w konktretnie, jasno określonym celu... :)
PS. I nie mam tu na myśli polara jako kurtki czy innego rodzaju odzieży :wink: :-P:-P:-P
dog_master
29.06.09, 13:26
Napisał, że dual kit, czyli pewnie 40-150 nowe/ciemne.
Na szybko doposażyłem się w torbę za parę groszy (już wiem, że będzie za mała)Oj, upakuj dobrze, może się uda ;) Żadna torba nie jest za mała - są odpowiednie, ale na mniejszą ilość rzeczy ;)
Tylko, że nie wiem co z funkcją panoramy przy zastosowaniu tej karty. Czy aktualizacja softu coś da?Nie da. Panorama działa na xD tylko. Ale jest peeełno programów do składania panoram na komputerze.
2. Dodatkowy akumulator
Raczej nie skuszę się na tanioche z Chin i kupię coś z firm Hahnel, Hama.+GP, +Ansmann.
3. Lampa FL36Nie komentuję. Z lampą jak z obiektywem - spokojnie, wybierz, co potrzebujesz - nic na siłę i na szybkiego.
4. Filtry UV x2 (http://www.allegro.pl/item670129074_hoya_green_58mm_58_uv_canon_450d_400 d_350d_1000d.html)No do ochrony okej, ale ja bym przed zdjęciami zdejmowała :D Cena wskazuje, że flary i spadek kontrastu będzie...
5. Filtry połówkowe lub system Cokin - musze jeszcze pomyślećDokładnie, pomyśl na spokojnie.
6. Filtry makro lub obiektyw makro.Obiektyw - jak wyżej, masz czas na zakup ;) Fitry = soczewki - szkoda kasy. Jak chcesz się bawić w makro, kup na początek Raynoxa DCR-250.
7. Środki czyszczące i osłona na LCD. Czy jest w ogóle sens kupowąc taka osłonę?No zależy, jak użytkujesz aparat. Ja się bardzo cieszę, że E-30 ma możliwość "schowania" LCDka... :twisted: Środki czyszczące? Co chcesz czyścić...? :roll: Ja mam mikrofibrę za 9,99zł i nic więcej nie potrzebuję...
Nie napisałeś jaki masz tele, ale i tak raczej robisz błąd kupując konwerter zamiast m42/pierścieni. No ale to Twoje pieniądze.
jeszcze nie kupuję lecz rozważam zakup. trochę czasu na forum i bede wiedział co bedzie lepsze. aczkolwiek na razie podstawowe rzeczy (karta, aku. filtry...)
temat konwentera pojawił się i musze go rozważyć. wiem tylko że lepie dołozyć trochę niz kupic np. 5 soczewek wkręcanych.
a m42 obowiązkowo kupię by później kupic jakies obiektywy stałe
dog_master
29.06.09, 13:33
Akumulatory - jest polska firma na B (ciągle nie pamiętam nazwy a nie chcę teraz grzebać w torbie), mam jej 3 zamienniki BLM1, poza tym mam chyba dwa oryginały i jeszcze jeden zamiennik - to nie jest głupie mieć masę akumulatorów.E, po co tyle (1 aku ~ 1200 zdjęć E-330, jak się sprawuje z nowym jeszcze nie wiem). Aku też się rozładowują, jasne, na wyjazdy spoko, ale na co dzień...
A kto mówi o soczewkach? Soczewek nie kupuj bo to kupa kompletna.
Raynox DCR-250 jest dobry ale musisz mieć długi tele, ja zakładałem na 70-300, efekt może i fajny, ale wolę m42 za 200zł plus mieszek/pierścienie. Mam też ZD 35. DCR-250 leży od pół roku nieużywany na półce (nie, nie sprzedam).
Akumulatorki są bardzo potrzebne, mimo, że jeden-dwa wystarczają na sesję to komfort się liczy, budzę się, biorę torbę i wychodzę a prąd idzie ze mną.
Wielkie dzieki wszystkim za pomoc i naprowadzenie na pewne tematy.
KUPIŁEM (n razie):
1. Karta Pretec CF 8GB x233
2. Akumulator Hama dedykowany BLM-1
3. Filtr polaryzacyjny kołowy taki za 49 zł
4. Zestaw czyszczący
pozostaje:
Lampa
Makro
Zestaw Cokin
W tych tematach musze się jeszcze poważnie dokształcić.