Zobacz pełną wersję : Potrzebna pomoc w poustawianiu E410
porzebuje pomocy w poustawianiu odpowiedniu e410 tak aby zdjecia byly cieplych kolorkach a nie tak jak jest teraz w ciemnych i nijakich :)
eeeeeee ten tego... nie ma takiego ustawienia. Kolorki beda takie jaki sobie balans ustawisz, no najwyzej mozna ustawic na vivid coby saturacje podkrecic. Zrob zdjecie w rawie, otworz w olymasterze i ustaw kolory jak chcesz.
da sie tez w aparacie - w trybie maualnym - otwierasz menu - jedziesz na ekraniku na 3-cie pole od lewej - tam gdzie jest R i G - otwierasz - R- to jest red i to jest cieple, G to jest green - i to jest chłodniejsze, więc sobie podsuwasz we górę np. o 2 punkty red, a green o 2 w dół - i wtedy masz cieplejsze fotki.
Ale jeśli cie dobrze wyczuwam, to najbardziej ci mogą pomóc podstawy fotoszopa - i autolevele, autocontrasty lub autocolory - to zwykle ożywia płaski plik wyjściowy z aparatu!
pzdr
z
a możę odrobinę łątwiej będzie Ci ustawić WB na chmurkę?
Większoś zdjęć wyjdzie cieplej
hm....a chumrke :) OK
ja caly czas WB mam na sloneczku :) ale ok zmienie :)
a jeszcze jedno pytankoo :
przy pochmurnej pogodzie jaka jest aktualnie w Poznaniu jak najlepiej poustawiac aparacik???
ja caly czas WB mam na sloneczku :) ale ok zmienie :)
To zmień na AUTO, potem poczytaj co to jest balans bieli, potem przeczytaj instrukcję, a na koniec jakieś poradniki dla początkujących. ZACHĘCAM do tego.
kowalikster
28.06.09, 15:16
a możę odrobinę łątwiej będzie Ci ustawić WB na chmurkę?
Większoś zdjęć wyjdzie cieplej
Ktoś z tego forum mi kiedyś mówił, że jak w Polsce jest słonecznie to i tak WB jest jak na chmurce. Słoneczko się nadaje do strefy równikowej :D
Aha OK ....wielkie dzieki :)
mmm....o jakies jeszcze wskazowki moge prosic :)?
kowalikster
28.06.09, 20:43
Anusia nikt za Ciebie nie ustawi aparatu. Musisz sama pokombinować i po prostu wypracować sobie zmysł dobierania odpowiednich ustawień.
Aha OK ....wielkie dzieki :)
mmm....o jakies jeszcze wskazowki moge prosic :)?
Mozesz.
Ja jestem na etapie testowania dekielka do balansu bieli i musze powiedzieć, że całkiem przyjemnie się to używa. Ustawiłem sobie skrót do WB na korpusie, więc szybko można strzelić fotkę z dekielkiem. Efekt jest całkiem całkiem. Koszt dekielka to ok. 20zł, ale dla początkującego to fajna sprawa.
tank_driver
28.06.09, 22:27
Zależy jaki masz dekielek. Mi po takim za 20zł z allegro wszystko wychodziło na niebiesko. Niebo, chmury, drzewa (prawie). Walnąlem temu dekielkowi w dekiel i od tego czasu nie używam. Chmurka, rzadziej słonko, we wnętrzach na auto, a jak coś nie podejdzie koryguję przy wołaniu RAW-a. To ostatnie jest najpewniejsze.
hm...gdzie moge dostac taki dekielek do balansu bieli ??
kowalikster
28.06.09, 22:45
Anusia: wykaż choć trochę inwencji własnej.
Polecam poszukać: www.google.pl www.ask.com www.live.com www.yahoo.com www.allegro.pl www.ebay.com
Myślę że wystarczy...
hm...gdzie moge dostac taki dekielek do balansu bieli ??
Daj sobie spokój z dekielkiem. Kup lepiej "szarą kartę".
Pozdr.
Dziekuje i PRZEPRASZAmmmm ale raczej myslalam o jakims sklepie nie lubie kupowac jak czegos nie widze i nie mam w rekach
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Kup lepiej "szarą kartę".
Pozdr.
coz to takiegoo ???:shock::shock::shock:
Dziekuje i PRZEPRASZAmmmm ale raczej myslalam o jakims sklepie nie lubie kupowac jak czegos nie widze i nie mam w rekach
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
coz to takiegoo ???:shock::shock::shock:
A taki "cóś":
http://www.allegro.pl/item663115475_szara_karta_grey_panel_30cm_18_balan s_bieli.html
Proste, a w przeciwieństwie do dekielka działa.
Aha... i to sie przyczepia do obiektywu ?
Aha... i to sie przyczepia do obiektywu ?
o Jerzu, nie. Tym sie ustawia jednoprzyskowy balans bieli.
INSTRUKCJA. !!!!!!!!!!!!
no wlasnie chyba sie zabiore za jej przeczytanie
kowalikster
28.06.09, 23:09
Anusia wiesz co to jest WB i balans bieli?
kowalikster
28.06.09, 23:20
No to widać coś jednak wiesz. Myślę, że mimo wszystko powinnaś poczytać instrukcje i wtedy zadawać pytania.
PS. A oprócz tego że to jest to samo to co możesz o WB powiedzieć? (pytanie retoryczne).
hm....
jest to funkcja której używa sie do zmiany barwy swiatla mm...albo temperatury
Bryan Peterson w jednej ze swych książek napisał, że najcieplejsze (w sensie nie przesadnie) fotki wychodzą przy WB = 5800K. ;)
Anusia, jeśli fotki robisz w rawach, to balansem bieli nie musisz się przejmować, ustawisz sobie w Olympus Master lub studio taki jaki Ci się podoba. Jeśli nie robiłaś jeszcze niczego w rawie, to proponuje Tobie cyknąć fotkę w tym formacie i pobawić się WB, aby zobaczyć o co chodzi, jak to działa i jakie kolory pasują Tobie najbardziej. Już nie mówię o oczywistym teście wykonania tego samego zdjęcia przy różnych dostępnych WB w menu aparatu. Ja w tej chwili w pochmurnym Poznaniu korzystam raz z chmurki, raz ze Słoneczka i mniej zależy to od pogody, a więcej od mojego chwilowego postrzegania świata:) Powodzenia! :wink:
mmm...przemysle ta opcje Raw :)
Ale fajna Anusia, mam nadzieję, że będzie wystawiać jakieś fajne zdjęcia, bo chyba zapału ma sporo ;)
Ale fajna Anusia, mam nadzieję, że będzie wystawiać jakieś fajne zdjęcia, bo chyba zapału ma sporo ;)
Oj bo sie zaczerwienie:oops::oops: cały czas wstawiam zdiatka :)
a zapalu faktycznie sporo xD tylko jakos na dworek sie nie chce ruszyc jakas taka duchota sie zrobila w Poznaiu ;/
moim bardzo bardzo skromnym zdaniem RAW na początek nie musi być najlepszym wyjsciem. Bardzo dużo można się nauczyć robiąc JPG. Balans bieli automatyczny z reguły się sprawdza, czasem można go skorygować fotografując w trudnych warunkach albo chcąc osiągnąć konkretny efekt.
Ale ja jestem początkujący i niekoniecznie się na tym znam.
anusia - poczytaj troszke o fotografii ;
na początek instrukcja obsługi aparatu :wink: potem http://www.fotografia.kopernet.org/ i http://www.e-cyfrowe.pl/poradnik/-721.html a potem, jakoś poleci :-P
Pozdrawiam,
S.
Za moimi przedmówcami...bez przeczytania instrukcji się nie obejdzie. Na początku trzeba często zaglądać...najlepiej jak na starcie ma się wyładowaną baterię i wtedy można poświęcić czas na przeglądnięcie instrukcji zamiast niecierpliwie czekać aż się naładuje...ja miałem to "szczęście" :-).
Odnośnie WB...osobiście robię większość zdjęć na "chmurce" zresztą nawet przyznał się do tego wspomniany wcześniej Bryan Petrson. Ociepla kolory a w zimie jest szansa, że śnieg nie wyjdzie w niebieskawym odcieniu. W pomieszczeniach daje czasami na "auto". Z biegiem czasu dojrzejesz jednak do robienia zdjęć w RAWach a JPG będą jedynie do wstępnej selekcji. Aparat zapisując w JPGach powoduje, że wiele informacji jest już bezpowrotnie utracona i kiedy zajdzie taka potrzeba i będziesz chciała w programie do obróbki przykładowo podsycić kolorki lub nawet rozjaśnić zdjęcie okaże się, że wyjdą najogólniej mówiąc granice między poszczególnymi odcieniami czyli jednym słowem klapa. Jeśli jednak jesteś przekonana do JPGów to proponuję ustawienia:
FILTR SZUM. - STANDARD, RED.SZUMU - WYŁ ponieważ oprogramowanie 410ki niezbyt dobrze sobie radzi z odszumianiem i nawet zwiększenie na MOCNO może spowodować wręcz odwrotny skutek a mianowicie zwiększenie szumu. REDUKCJA SZUMU sprawdza się przy zdjęciach nocnych (znikają przykre hot piksele). Włączenie tej opcji powoduje niestety wydłużenie czasu między kolejnymi zdjęciami szczególnie przy długich czasach naświetlania.
W TRYBIE OBRAZU daj ostrość na LO czyli jak najmniejsze ponieważ 410 przeostrza JPGi.
Jeśli jednak będziesz robiła w RAWach większość tych problemów zniknie ponieważ wiele będzie zależało wyłącznie od Twoich upodobań…będziesz mogła sama sobie ustawić parametry we własnym programie nie przejmując się co też aparat wypuści jako efekt finalny
Pozdrawiam:-)
mmmmm...notka tkud'a mnie na sam widok przestraszyla ale po przeczytaniu jakos tak ociupinke jasniej mi sie zrobiło <zawsze cos >....
mam teraz duzoo bardzo duzo czasu wolnego to siegne po ta odrazajaca nie jasnym jezykiem <jak dla mnie >pisana INstrukcje .....
jak sie gdzies w niej zgubie napewno zwroce sie o pomoc w odnalezieniu drogi powrotnej:)
Anusia a gdzie wystawiasz te zdjęcia?
Anusia a gdzie wystawiasz te zdjęcia?
tu są koleżanki zdjęcia
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=19310