PDA

Zobacz pełną wersję : Zepsuta karta XD - do wywalenia?

gregu21
24.06.09, 21:46
Witam.
Jakiś czas temu padła mi moja karta XD (512 Fuji). Karty nie dało się sformatować na moim aparacie i generalnie nic nie dało się zrobić. Poczytałem trochę i dałem ją koledze którego aparat (nie pamiętam jaki) sformatował ją. Moje pytanie jest następujące, czy taka awaria karty należy do tych "każdej się może od czasu do czasu zdarzyć" czy raczej "jak już się zdarzyło znaczy że będzie się często powtarzało". Proszę Was o odpowiedź bo nie wiem czy ryzykować i wychodzić z tą kartą w plener.
pozdrawiam

Mirek54
24.06.09, 21:59
Z karta jak z kobieta.Jesli sie dowiesz i jestes pewny ,ze jej sie przydarzylo to juz jej ufac na 100% nie bedziesz.Nie zaryzykuje isc z taka karta na focenie,gdzie nie mam mozliwosci powtorzenia fotek.

dog_master
24.06.09, 22:57
Ja tam nie ryzykuję. Karty xD mnie nie lubią - jedna padła, wstała i tak ze 3 razy. Kupiłam drugą, większą - że tak powiem, też już mi odmówiła posłuszeństwa i szykuje się na wycieczkę do serwisu :/ co by siedziała sobie potem na awarię jak mi miejsca na 'cewce' zabraknie.

Magnesus
25.06.09, 08:20
Mnie karta xD źle reagowała na temperaturę - fociłem makro w upale z lampą błyskową, stary Fuji się rozgrzewał i nagle karta przestawała odpowiadać. Ale odzyskiwała pełną sprawność po wychłodzeniu, działa (intensywnie!) do dzisiaj.
W twoim przypadku to mógł być po prostu problem programowy z partycją, z czym formatowanie w aparacie sobie nie poradziło. Najlepiej w takiej sytuacji formatować z komputera i sprawdzić scandiskiem/dosfsck co jest nie tak.

Saboor
25.06.09, 11:06
Ja tam nie ryzykuję. Karty xD mnie nie lubią - jedna padła, wstała i tak ze 3 razy. Kupiłam drugą, większą - że tak powiem, też już mi odmówiła posłuszeństwa i szykuje się na wycieczkę do serwisu :/ co by siedziała sobie potem na awarię jak mi miejsca na 'cewce' zabraknie.

Za dog_master : niektóre ujęcia są bezcenne - za resztę zapłacisz MasterCard
:wink: ja bym wywalił.

Magnesus
25.06.09, 11:37
(edit: mało ważne, myślałem, że to większa karta, 512 to najlepiej faktycznie wyrzucić ;) )

kurokial
1.07.09, 13:47
Jak będziesz wywalał to daj znać wyślę Ci na znacek piwo i kopertę ok? WYślesz mnie :D

bronet
10.07.09, 07:50
Witam,
Podłączając sie do tematu chiałbym sie zapytac czy macie jakis pomysl jak uratowac zdjecia z karty xd,

podczas zgrywania przez czytnik na laptolpie znajomego karta przestala dzialac,
po wlozeniu aparat widzi karte ale jako nie zainstalowana , po podlaczeniu aparatu z ta karta do komputera windows odrazu chce ja formatowac,

bardzo zalezy mi na fotkach i chiciabym ich nie stracic, choci i tak juz ich defakto nie ma ,

Magnesus
10.07.09, 08:11
Easy Recovery - ten program może sobie w takiej sytuacji poradzić.