PDA

Zobacz pełną wersję : Amator z kompaktem :) SP-560UZ [bardzo proszę o pomoc]

Geto90
22.06.09, 22:55
Witam!

Od niedawna jestem na forum, mam na imie Grzesiek i pstrykam zdjecia Olkiem SP-560UZ. Postanowilem stworzyc tutaj swoj temat i wrzucac zdjecia. Jestem totalnym amatorem jesli chodzi o fotografie, czytalem kilka poradnikow itd ale za duzo tego wszystkiego na raz i generalnie to niewiele z tego wiem ;) Mysle, ze wieksze sa szanse na nauke czegos nowego poprzez opinie i wskazowki do wrzuconych zdjec. Wielu z Was posiada ogromna wiedze na ten temat i licze, ze chociaz czastka mi pomoze w dalszym rozwijaniu sie ;) Aparat posiadam od konca zeszlego roku, od tego czasu sporo pstrykalem - glownie nature, krajobrazy itp. duzo zdjec na makro. Zreszta sami zobaczycie i mam nadzieje podpowiecie co jest nie tak i co zmieniac. Na chwile obecna moja priorytetowa sprawa jest nauczenie sie pstrykania zdjec portretowych i ogolnie - ludzi. Niestety to wychodzi mi fatalnie :( Mam nadzieje, ze z uplywem czasu z Wasza pomoca bedzie lepiej :)

Wiec zaczynamy ;)

helmuth
22.06.09, 23:04
Zreszta sami zobaczycie i mam nadzieje podpowiecie co jest nie tak i co zmieniac. Jak mamy podpowiedzieć, kiedy nic nie ma?

Geto90
22.06.09, 23:22
Z pierwszych tygodni już kiedyś pozbierałem zdjęcia ktore bardzo mi się spodobały :) Prawdopodobnie mogą być troche przesycone kolorem, ale nie chciałem ich od nowa przerabiac tylko zostawiłem w postaci po przerobieniu przed wizyta na forum i obejrzeniem zdjęc i opinii innych użytkowników... Obiecuje, że w miare z kolejnymi zdjęciami bede sie tego wystrzegał :)
Szczerze powiedziawszy w mojej glowie rodzi sie mysl, ze sie nie rozwijam :/ Bo niektore zdjecia z pierwszych tygodniu uwazam za jedne z najlepszych w mojej przygodzie z fotografia... A to chyba niezbyt dobrze :/ Ale w tym momencie licze na Was :) Oto pierwsza porcja zdjęć. Licze, że podpowiecie co robie źle, czego sie wystrzegać itd.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc! :)

Geto90
22.06.09, 23:29
Post pod postem, ale mozna max 15 załączników więc musiałem dodać nowy z kolejnymi zdjęciami...

Bardzo prosze o opinie ii jak wyżej... ;)

Pozdrawiam!

kowalikster
23.06.09, 09:37
21 fot prawie za jednym zamachem. Uffff mocno zaakcentowane wejście.
Witam serdecznie.

dreptak
23.06.09, 10:11
Witaj cieplutko :) No to chyba z dwa dni będę miał co ogladać. Trochę za dużo tych zdjęć jak dla mnie. Moim zdaniem wystarczy 4 lub mniej, inaczej trudno mi się skoncentrować, bo jak oglądam 21 to już nie pamiętam jak wyglądało pierwsze czy drugie. Pamięć mam dobrą ale krótką hi hi :)

nataszach
23.06.09, 11:19
Witaj :-)
Więcej wiary w siebie i swoje możliwości :-)
Sporo tych fotek... Ale OK.
Generalnie- podobają mi się Twoje zdjęcia, mają w sobie to "coś", co trudno sprecyzować, ale wg mnie pryjmnie j się ogląda.
1- fajny pomysł, ciepłe kolory.
2- podoba mi sie że ostrość skupiła się na drugim kwiatu.
3- ładny kolor liści, ale przepał w tle razi.
4- szkoda że liść ucięty u góry, trochę ciasno skadrowane,ale podoba mi się ta soczysta zieleń.
5- ładne.
8, 11- wyostrzyłabym bardzij te krople rosy.
9- brak ostrości, nie ma miejsca który przyciągałby wzrok.
12,15- pobawiłabym się bardziej kolorami, żeby uwydatnić jakiś punk który skupiłby uwagę widza.
20- wyostrzyłabym bardziej ten czerwony punkcik
MZ nie jest źle, popracuj bardziej nad ostrością i kolorami. Na niektórych widać przepały, ale wszystko można dopracować.
Powodzenia!
Czekam na kolejne :-)

kowalikster
23.06.09, 11:22
Nie moje klimaty, ale kwiatek z dwójki mi się podoba.

Geto90
23.06.09, 13:21
Dziekuje za ciepłe powitanie :)

Rzeczywiście jak na start chyba troszke za dużo, ale jakoś tak jednego dnia je wszystkie wyszczegolnilem i stwierdzilem ze za jednym razem je tu wrzuce ;) Teraz juz beda male porcje. Bardzo dziekuje za odpowiedzi i zainteresowanie tematem ;) zwłaszcza koleżance nataszach, od ktorej juz sie troszke nauczylem :P

Jedziemy dalej ;)

Lifter
23.06.09, 14:42
Ciekawe te Twoje fotki. Umiejętnie posługujesz się GO (zdj. 2, 5, 18 ) a i kadrowanie w większości przypadków również dobre. Co prawda w kilku kadrach panuje bałagan i nie bardzo wiem co chciałeś pokazać ale nadal uważam, że to udany debiut :) Widzę, że nieobce jest Ci również zagadnienie czasu naświetlania (zdj. 9). Do komentarza nataszach dorzucę słówko nt. 13-ki. Leci troszkę w prawo, wyprostuj tak aby linia dachu któregokolwiek z budynków była w poziomie...

Witaj na forum :grin:

frrrost
23.06.09, 14:44
za duzo zdjec wrzucasz, postaraj sie przemyslec co chcesz na zdjęciu przedstawic bo czesc z twoich zdjec wyglada jakbys robil je bez zastanowienia i pomyslu, takie zdjecia nie przyciagaja uwagi

maddy6
23.06.09, 18:03
witaj! niektóre zdjecia naprawde fajne:) musisz tylko popracowac nad ostrością, nie przejmuj sie krytykami i pracuj dalej :) powodzenia

Geto90
24.06.09, 13:13
Po raz kolejny dziękuje za powitanie i pomoc związaną ze zdjęciami :)

Lifter dziękuje za rady i tą opinie, już wiem mniej więcej co robie źle a co dobrze ;) Nadal są to zdjęcia sprzed klkunastu tygodni więc trudno skorygować niektóre błędy, ale najpierw chce zapytać o te a poźniej w miare czasu będę pstrykał nowe z poszerzoną wiedzą na temat fotografii ;)

Kolejna porcja zdjęć :) Z góry dziękuje za opinie i oceny.

Pozdrawiam! :-P

Geto90
25.06.09, 21:16
Hmmm moze ktos sie skusi - oceni i podpowie co robie zle a co dobrze? ;)

helmuth
25.06.09, 21:30
Wydaje mi się, że jak na razie, zbyt duży rozrzut tematyczny. Ja mam problem z oceną. Jak już swoje receptory ustawię na np. kwiatki zaraz pojawia się pejzarz itd ;).
Jeśli wrzucarz większą serię, to postaraj się, żeby była bardziej jednorodna tematysznie. Najlepiej jednak selekcjonuj zdjęcia, poczekaj aż Ci się kilka w podobnym temacie uzbiera, wybierz 3 - 4 szt. i umieść je w wątku. W ten sposób, dasz sobie czas na ochłonięcie i nabranie dystansu do zdjęcia (co ułatwi selekcję) a nam na nabranie chęci obejrzenia nowych ;)