Zobacz pełną wersję : tuleja kontra lampa
Witam!!!
Zauwazyłem u siebie nastepujący efekt: mianowicie podczas robienia fotek, w dolnej częsci zdjecia, powstaje coś w stylu cienia. Gdy robie to samo tylko bez lampy tego cienia juz nie ma.
Mam założaną tuleje CLA-4 oraz HOYA UV HMC SUPER na mojego olka 740. :)
Pytanie wiec nastepujace : czy to jest normalne by tulejka z filtrem mogła przeszkadzać i powodowac "cień"?? Jeśli jest to mozliwe jak sie tego pozbyć??
Poszukaj w archiwum, ten temat przewijał już się kilka razy.
To dość popularne zjawisko. Tuleja zasłania część emitowanego światła z lampy błyskowej przez co tworzy się cień. Ale tylko przy krótkich ogniskowych.
Tak to normalny efekt, poprostu tuleja przysłania bysk lampy, jedyny sposób na pozbycie się tego w C740 to używać lekkiego zooma, w modelach z stopką można użyć zewnętrznej lampy błyskowej.
[edit] znowu ktoś mnie wyprzedził z odpowiedzią :)
No-shadow Kick
11.10.04, 22:02
Zapewniam cię że było już o tym wielokrotnie.
Podpowiedź: Szukaj hasła "cień" a na pewno coś znajdziesz :wink:
Pozdrawiam
Nie wiem czy to normalne, ale u siebie w C-4000 tez tak mam i z podobnymi opiniami nie raz sie spotkalem; rady:
- odkrecic tuleje jak sie robi z lampa; moze i glupie ale czasem jedyne rozwiazanie;
- robic zdjecia z zoomem (a nie winietuje ci ten filtr i tuleja?);
- slabsza sila flasha i / lub wieksza odleglosc od fotografowanego opiektu
Tyle z wlasnej praktyki.
PRZEPRASZAM !!! (mój bład)
Faktycznie nie przegladałem forum pod tym katem. Sami wiecie jak to jest, widze, że coś jest nie tak i od razu Boże co sie stało coś nie działa. Nawet nie pomyślałem o sprawdzeniu dawnego forum. Na przyszłość postaram sie być bardziej domyślny i nie bede dawał podobnych postów :)