Zobacz pełną wersję : pierwsze strzały.
Zaczynam wątek. Wszelkie porady odnośnie kadrowania/obróbki/ustawień mile widziane! Zainstalowałem gimpa, ściągnąłem parę pluginów m.in z tego wątku.
(https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17408)
Oba dosyć 'obcięte'. Czy lepiej byłoby zostawić drogę w pierwszym?
edit: już poprawiłem i zrobiłem załączniki. eh, nieudany początek (czy te pliki nie ważą za dużo?)
kowalikster
20.06.09, 00:21
Fotki wrzucaj bezpośrednio tutaj na forum (pod oknem edycji posta masz Opcje Dodatkowe i tam klawisz "Zarządzaj załącznikami"), będzie Ci pewnie łatwiej,
A pierwsze zdjęcie masz tak obcięte, że nic z niego nie zostało.
paskud_nick
20.06.09, 01:00
Ale o jakich zdjęciach mówicie ? Bo ja widzę tylko numerację
1.
2.
i na tym koniec
kowalikster
20.06.09, 01:03
Teraz już drugie też "obcięte".
Wyostrzałeś te fotki po zmniejszeniu? Coś widzi mi się, że nie. Kadry centralne nie są zbyt dobre. Gdybyś temu motocykliście z jedynki zostawił trochę miejsca z lewej strony (tam, gdzie leci) to byłoby znacznie lepiej.
K_Puchatek
20.06.09, 19:26
Niezłe momenty uchwycone, jest akcja, z kadrowaniem tylko trochę gorzej (może nie tak centralnie)...
Pozdrawiam...
2 fajna, super kolory, tylko trochę nie ten kadr, zbyt centralnie.
Pozdrawiam
kowalikster
20.06.09, 21:11
Jedynka słaba, leży kadrowanie, do tego są przepalenia. Ogólnie słabo z obróbką.
Dwójka już wygląda lepiej, i nawet mi się podoba.
Masz coś więcej z tej imprezy?
obróbka to dla mnie czarna magia, póki co czytam jakieś poradniki do gimpa.
Wyostrzałeś te fotki po zmniejszeniu?
Tak, wyostrzyłem (wyostrzałem? ;] ) je po zmniejszeniu w gimpie właśnie (może za mało?) flitry/uwydatnienie/wyostrzanie i suwak na 35.
Masz coś więcej z tej imprezy?
mam mam. W sumie to byłem tylko ja, kolega z aparatem + koleżanka na quadzie i kolega na moto. Ale okazja do zdjęć dobra. Wrzucę jeszcze później (na wieczór) motocyklistę bez żadnego kadrowania/obróbki i inne zdjęcia.
fajne fotki, podziwiam, bo ciezko jest uchwycic ruszajace sie obiekty, niestety wiem cos o tym :( tez byłam na takiej imprezie
Dzięki za dotychczasowe komentarze. ;-)
3. - poprawiony (?) motocyklista.
hej, nad czym powinienem się skupić robiąc typową obróbkę? na razie to tylko daj auto-contrast i wyostrzam, czasem więcej nasycenia (jeśli wolę, żeby fotka miała 'żywsze kolory') i oczywiście lekkie kadrowanie.
jak dotąd to 4 i 2 mi pasują najbardziej...ale ja też początkująca...więc słuchaj rad doświadczonych forumowiczów...:)
ja też obrabiam fotki w gimpie...dobry program i jest sporo tutoriali w sieci...
jeżeli chodzi o obróbkę... to ja przede wszystkim kadruję, poprawiam kolory funkcją poziomy, trochę nasycenia, skalowanie, wyostrzenie (suwak na 20 mi wystarcza jak fotka jest ostra "z natury) - to taki standardowy zestaw działań dla mnie... ale wszystko zależy od fotki... jak się z gimpem oswoisz to go na pewno docenisz... powodzenia... jakbyś miał pytania o gimpa pisz na priv...:)
zwracaj uwage na kontrast. czasami lepszy efekt daje zwiekszenie kontrastu i zdjecie koloru, niz samo dodanie nasycenia. w pierwszym zdjeciu jest troche ciasno z prawej strony. jak masz wiekszy kadr, to sprobuj umiescic "skoczka" w mocnym punkcie, albo co najmniej na prawej pionowej punktu. w drugim jakos tak nie bardzo wyglada to na cross. za duzo zielska i mam wrazenie, ze maly motorek sobie bryka po jakims polu-kwestia tla za motocyklem. masz jakies zdjecie z tej wyprawy z poziomu ziemi? im bardziej nietypowe ujecie, tym bardziej sie spodoba.
pzdr
@ainenna dzięki, jeżeli będę miał jakieś pytania (a raczej będę :) ) na pewno napiszę.
im bardziej nietypowe ujecie, tym bardziej sie spodoba.
racja racja. jak wróciłem do domu i przeglądałem zdjęcia to dopiero mi wpadały ciekawsze pomysły co do ujęć.
i dołączam dwa ostatnie zdjęcia z tego plenerku.
Jakie są ograniczenia na forum, jeśli chodzi o załączniki? maks 800 pikseli na dłuższym boku?
Pogoda póki co tragiczna, mało okazji na robienie zdjęć.
4 jest fajniutka,ale 6 nest bomba,swietny pomysl z tym lustrem tylko ja bym kadrowal ciasniej ,ale nie biez tego do siebie, ja tez zaczynam:wink:
Mart_uszka
25.06.09, 10:27
Na drugiej fotce nie podoba mi się tylko te pomarańczowe coś na kasku,
Zdjęcie z lusterkiem ok.. ale wyostrzyłabym bardziej też lusterko... tło ok...
Jak na początek jest nieźle :) Fajny temat dobrze zatrzymany ruch w kadrach !! Popraw tylko kadrowanie !! 6 mi się podoba taki portret przy pracy ;)
6- bardzo ciekawa fotka :-)