Zobacz pełną wersję : RAW w E-420
Mam pytanie dotyczące przeglądania plików RAW. Kiedy przeglądam plik RAW to w momencie pojawienia się go na ekranie komputera (w przeglądarce picassa lub np w programie Olympus Master) jest jasny a po chwili obraz tak jakby mruga i fotografia się przyciemnia. Czy to jest normalne, dlaczego tak się dzieje?
Będę wdzięczna za odpowiedź, bo już mnie to denerwuje.
tank_driver
18.06.09, 22:45
Jaki system operacyjny ?
tank_driver
18.06.09, 22:56
Czyli rozumiem że pracowałaś też na innym (skoro "obecnie"). Działo się to samo ?
Jeszcze jedno pytanie: jak szybki jest Twój internet, proponuję pobrać Linuxa uruchamiającego się z płytki (n.p. Ubuntu) i sprawdzić na nim. Jestem w 99,9999% przekonany żę wina leży po stronie oprogramowania.
Nie pisałam "obecnie" :) Wcześniej tego nie zauważyłam, a że aparat mam dopiero od miesiąca to kombinowałam i np zmieniałam przestrzeń kolorów z fabrycznego sRGB na Adobe RGB, format zapisu - teraz mam ustawione tylko RAW. A jak ładujesz fotkę w Olympus Master to coś się dzieje? bo u mnie pokazuje się fotka i na środku "Przetwarzanie" - a ja nic jeszcze nie zdążyłam nacisnąć i wtedy po tym przetwarzaniu zdjęcie się przyciemnia zresztą widać to nawet na histogramie.
Internet mam szybki :)
tank_driver
18.06.09, 23:10
Nie używam OM, ale ściągnę, sprawdzę i jutro dam znać. W razie gdybym zapomniał - napisz na PW :)
Będę niezmiernie wdzięczna, dzięki :)
A jakiego programu używasz do RAWów?
tank_driver
18.06.09, 23:22
DCRAW i Ligtzone, tylko że ja Linuksiarz jestem :)
Ale wersję próbną Lightzone można odpalić i na Windowsie, do pobrania tutaj: http://www.lightcrafts.com/SWdownloads/LightZone-3.7-installer.exe
Polecam, naprawdę warto.
nikas77, mam dobrą radę: zostaw OM w spokoju - szkoda nerwów. Zainstaluj sobie darmowego RawTherapee.
Już szukam :)
A co o Photoshopie z Camera RAW sądzicie?
ACR (Adobe Camera Raw) też nie polecam. Zerknij tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=311751&postcount=1460
Nie wiem, jak jest w przypadku E-420, ale z rawów z E-30 ACR (zarówno Lightroom, jaki i ACR do Photoshopa) robi papkę.
Właśnie zapuściłam Raw Therapee i jestem w fazie poznawczej :)
A ja proponuje przesiadke na Mac-a i Apple Aperture. Genialnie wszystko chodzi :)
tank_driver
19.06.09, 09:17
A ja zamiast Maca proponuję nowe szkło, na pewno na lepsze wyjdzie.
OSX można już uruchomić na x86, zanim zakupimy "kwaśne" hardware. Nie to żebym Makówek nie lubiał, ale w odniesieniu do tego wątku to trochę jak gonienie muchy z kałasznikowem.
Z przesiadki na Maca jednak zrezygnuje :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mała poprawka RAWy obrabiam nie w Olympus Master tylko w Olympus STUDIO.
Ja używam Raw Therapee pod Linuxem, znajmy pod Win XP i chodzi to idealnie.
Jak masz możliwość to podlinkuj gdzieś tego rawa i zobaczymy czy to wina softu, aparatu, czy fotografa :P
[QUOTE=nikas77;328111]Z przesiadki na Maca jednak zrezygnuje :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mała poprawka RAWy obrabiam nie w Olympus Master tylko w Olympus STUDIO.[/QUOI
I słusznie. Olympus Studio starczy. To naprawde dobry program. Nie musisz nic wiecej kombinować z programami.
Tak sie dzieje zawsze. Dostajesz podgląd i za moment robi sie ciut ciemniej i ciut ostrzej i może kontrastowiej. Nie wiem ale pewnie taki jest algorytm porogramu. Najpierw podgląd a póżniej pełna informacja??
Przeszkadza Ci to??
Czesc.Ch.
Dar-i-jush
19.06.09, 22:22
To normalne zachowanie programu. W Raw zaszyty jest mały jpeg-podgląd i pewnie program najpierw go pokazuje, a za chwilę pokazuje pełny Raw, który wygląda nieco inaczej, bo zastosowane są do niego jakieś domyślne ustawienia programu (a nie aparatu jak przy zaszytym jpegu). Druga opcja, to, że obraz Raw jest wczytywany i po chwili zostaje pokazany domyślnie wywołany przez dany program. Zależy od programu, ale o to tu chodzi.
Pozdrawiam.
Dzięki za wszystkie wskazówki :)
Do BODZIP: Raczej na pewno to wina fotografa :) To moja pierwsza lustrzanka i mam ją miesiąc, więc dopiero "wgryzam" się w problemy :)
Syd Barrett
20.06.09, 10:55
Na Windowsie i Macu polecam Camere Raw, lub ew. Raw Therapee. U mnie żadnej papki nie ma...