Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : IR - zdjęcia w podczerwieni

MADNESS
18.06.09, 19:32
Bajkowy świat kolory jak ze snu :) to urzeka mnie w zdjęciach podczerwieni - najważniejszy balans bieli - jak robicie to wy ? jak robię to ja - możliwie najkrótszy czas ? - czy odwrotnie ?- w słońcu czy w pochmurny dzień ?- jak ważny jest filtr ? mam nadzieje że wiele podobnych pytań zostanie nam zadane i na wiele odpowiemy - bardzo spodobała mi się ta technika nie wiem czy mocno poruszono ten temat na forum ale próbuje i ja :)

Pierwsze zdjęcie jest z olka e-510 obiektyw kitowy 14-42mm plus filtr polaryzacyjny i filtr IR hoya -- czas naświetlania 13 sekund pora roku początek lutego więc o zieleni nie ma możliwości wzmianki -- oświetlenie umiarkowane balans bieli 5300 stopni

MADNESS
18.06.09, 19:40
również olek e-510 i kit 14-42 -- tym razem aż 20 sekund naświetlania - balans bieli ustawiony ręcznie niestety to jedna z moich pierwszych prac i nie zapisywałem sobie -

jeżeli znajduje się ktoś kto bawi się w fotografie z filtrem IR mam pytanie o balans bieli jak sobie z tym radzą wiele osób uważa że trzeba po założeniu filtru ustawić balans na zieleni - a co zimą ?? ja nawet latem dobieram go ręcznie . A Wy ??

wanilia
18.06.09, 21:15
Ciekawa technika, znam ją tylko z "widzenia". Widziałam również tutorial w "fotografii" jak uzyskać ją w PS. Efekty ciekawe i baśniowe.

MADNESS
18.06.09, 21:21
wszystko zależy od zdjęcia wyjściowego - PS to mały pikuś jeżeli zawalimy sprawę na samym początku nie ma co liczyć na dobry efekt końcowy - istotną sprawą jest ISO musimy maksymalnie używać jak najniższej wartości odzwierciedla się to potem w zabawie w kolorowanie zdjęcia im większe ISO tym trudniej zapanować potem nad szumami wiele osób ucieka od koloryzowania zdjęć i pozostawia je w B/W - dużą rolę odgrywa również balans bieli

AK.
18.06.09, 22:11
Czyli jak strzelam w RAWie to sprawę balansu bieli mogę sobie olać, tak? :)

W niedalekiej przyszłości będę chciał kupić taki filtr, super efekty :grin:

MADNESS
19.06.09, 05:52
teoretycznie tak - na początku też tak myślałem i odpuściłem sobie format RAW w programach wywołujących ten format nie uzyskałem takiego efektu jak przy ustawieniach manualnych - próbowałem naprawdę mnóstwo razy - dodatkowo więcej czasu wole przesiedzieć przy aparacie korygując błędy niż przed komputerem :)

MADNESS
19.06.09, 06:20
Panorama w podczerwieni - pora jesienna ale dzień słoneczny - tym razem bez filtru polaryzacyjnego aby skrócić dodatkowo kilka sekund naświetlania - przy składaniu w panoramę utrudniał by strasznie ruch gałęzi - użyty program PANORAMA MAKER

pierwszy plan oraz lewa i prawa strona w cieniu (różny stopień oświetlenia )
wschodzące słońce za plecami - polowałem wtedy na mgły i wschodzące słońce a zrobiłem Irkę :)

icelander
19.06.09, 07:55
W innym wątku dodałem trochę o IR
Tara robię to sonyakiem D717 (stary dziad) przełączonym na tryb night framing. do tego nakręcam albo heliopana 1000 nm albo "samoróbę" 850 nm (szkło z W.A.T), oprawka toczona.

MADNESS
19.06.09, 08:10
jeszcze w tym roku mam zamia zakupić jakiś starszy sprzęt bez filtru i dzięki temu skrócić czas naświetlania - no zobaczymy na razie mam do wywołania zdjęcia w podczerwieni z zenita 12xp jestem bardzo ciekaw co z tego mi wyszło :)

szklarz
19.06.09, 17:00
Poprzednie serie super, też kiedyś zastanawiałem się nad przeróbką E-20.
Może to jeszcze uczynię.

KruszoN
23.07.09, 16:13
Jeśli można wiedzieć bo troszku nie w temacie jestem to jak przerobić olka e-20 lub e-10 by wychodziły takie zdjątka?
Pozdro

MADNESS
23.07.09, 16:32
Moje prace pochodzą z aparatu e-510 nie grzebałem przy nim - filtr nie został usunięty.
Nie wiem przy tych modelach o których mówisz, jak rozwiązano technicznie to - i czy filtr jest tak mocny jak przy e-510 - proponowałbym od zakupienia filtra IR np firmy Hoya przystępna cena do jakości - i przetestowania i potem do ewentualnej technicznej zabawy w usuwaniu czegokolwiek . Pozdrawiam