PDA

Zobacz pełną wersję : Okiem Moominka

Strony : [1] 2 3

Moominek
18.06.09, 10:21
Witam!

Jako że mój E-520 wrócił właśnie z serwisu i wreszcie AF działa jak należy, postanowiłem z radości umieścić kilka(naście) fotek mojego autorstwa zrobionych jeszcze kompaktami (oraz parę z Olka przed naprawą). Proszę o jakieś uwagi/porady co robię nie tak... Pochwały też mile widziane :)

Jak wyjdę z Olkiem na spacer postaram się dorzucić coś wreszcie z lustra.

judasz
18.06.09, 10:23
portrecik 004 jest fajniutki. odrazu widac ze to modelka bedzie.:wink:

kowalikster
18.06.09, 10:27
Witaj,
Moją poradą będzie póki co prośba o numerację zdjęć.

marecki
18.06.09, 10:40
Po pierwsze wrzucasz za duże pliki, najlepiej jakby miały do 300 kB (brak utraty jakości).
Po drugie wrzucasz za dużo fotek na jeden raz, nie chce mi się wszystkich tak różnych oglądać. Staraj się z jednej serii lub tematu w jednym poście.
Po trzecie numeruj fotki.
Co do samych zdjęć to niebo 1 fajne i ciekawe bo następne już takie nie jest.
Portrety to 004 fajne choć chyba mniejsza GO i było by super.
Reszta raczej nijaka (MSZ)
Pozdrawiam

Moominek
18.06.09, 11:30
Następnym razem dam mniejsze (objętościowo) pliki. Numeracja jest na końcu pliku po nazwie (każda "kategoria" osobno), tak mi przyszło do głowy... Następnym razem wstawię same "cyferki".

Co do GO w 004 - nie dałem rady zrobić mniejszej żeby ją całą objąć...

I jeszcze "lamerskie" pytanie - co to "MSZ" :?:

kowalikster
18.06.09, 11:31
MSZ = IMHO = moim skromnym zdaniem :D

Saboor
18.06.09, 11:42
MSZ = IMHO = moim skromnym zdaniem :D
Albo Ministerstwo Spraw Zagranicznych :grin:
Zwierz bardzo fajny tylko ślepia nie ostre
Niebo001.jpg (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=18652&d=1245312913) lubię takie klimaty , może Spróbuj to trochę wzbogacić, np. HDR
Bardziej "ciężkie i soczyste" chmury ?

nataszach
18.06.09, 11:45
Podoba mi się dziewczynka na 004 fotce- kolorowa, naturlana i te krzywe, drewniane schody w tle- rewelka :-)

kowalikster
18.06.09, 11:53
Modelka z Portret004 i Niebo001 z tej długiej serii mi się najbardziej podobają.
Dziewczynka wyszła bardzo naturalnie a efekt promieni na niebie zawsze mi się podobał.

Moominek
18.06.09, 12:08
Albo Ministerstwo Spraw Zagranicznych :grin:
Zwierz bardzo fajny tylko ślepia nie ostre
Niebo001.jpg (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=18652&d=1245312913) lubię takie klimaty , może Spróbuj to trochę wzbogacić, np. HDR
Bardziej "ciężkie i soczyste" chmury ?

A już myślałem że MaSakraZaj... :) Przyzwyczajenie do angielskich skrótów zaślepia.

Co do hdr i obróbki wogóle - dopiero zacząłem o tym myśleć po kupnie lustrzanki (co pewnie jest błędem, ale chyba lepiej późno niż wcale). A chmurki (te "ogniste") to był test telekonwertera Olympusa 1,9x na Canonie a720is.

malenka1
18.06.09, 12:22
Niebo 001 świetne, portret maluszka 002 baaaardzo mi się podoba, szkoda, że oczko uciętę i usta, było by idealnie!!! Portret dziewczynki na schodach- piękny moment, zwierzątko i fajne kolorki ale jednak czegoś mi tam brakuje, robali nie oglądam bo mną telepie, więc nie ocenię:wink:

Moominek
3.07.09, 10:52
Kilka fotek makro z E-520 - ciężko się było przestawić i opanować maleńką GO, ale efekty MSZ są warte przesiadki z kompakta (choć daleko mi jeszcze do tego co chciałbym osiągnąć)

Mart_uszka
3.07.09, 12:30
Witam,
Przedstawię moje wrażenia.

Niebo002 - zdjęcie MSZ wywołuje bardzo dużo pytań z cyku Gdzie to? Co to? Kiedy to? Niby takie tylko barwne chmurki, a można wyobrazić sobie coś innego.
Portret001 - lampa błyskowa... :\ Za duża GO. Te meble są w ogóle nie potrzebne. Ale kobieta wykazuje jaką emocje (zdziwienia). Wiec duży plus
Niebo001. - Te promienie słoneczne padające na ... no właśnie, nie wiemy na co... a to tez mogłoby poprawić efektywność.
Portret002 - nie, no EXTRA! Ale jeśli miałabym się czegoś doczepić to jest właśnie prawe oko dzieciaczka (z punktu widzenia odbiorcy) Takie ucięte...
Portret003 - Za dużo na tym kadrze, wszystko rozprasza wzrok
Portret004 - I pozycja i modelka i wszystko mi się bardzo podoba.
Robale - typuje Robal003 i Robal005, reszta do mnie nie przemawia.
Widok002 - bardzo ciekawe ujęcie, ale poprawiłabym troszkę prawą stronę, może większy kontrast.
Zwierzak001 - Milutki podoba się.
Następna seria cechuje się dobra kompozycją, grą kolorów, wykluczając zdjęcia r006 i r007, bo trochę centralny kadr.
R007 jakbyś troszkę przyciął byłoby good :]

pozdrawiam

Moominek
3.07.09, 15:08
Witam,
Przedstawię moje wrażenia.

Niebo002 - zdjęcie MSZ wywołuje bardzo dużo pytań z cyku Gdzie to? Co to? Kiedy to? Niby takie tylko barwne chmurki, a można wyobrazić sobie coś innego.
Portret001 - lampa błyskowa... :\ Za duża GO. Te meble są w ogóle nie potrzebne. Ale kobieta wykazuje jaką emocje (zdziwienia). Wiec duży plus
Niebo001. - Te promienie słoneczne padające na ... no właśnie, nie wiemy na co... a to tez mogłoby poprawić efektywność.
Portret002 - nie, no EXTRA! Ale jeśli miałabym się czegoś doczepić to jest właśnie prawe oko dzieciaczka (z punktu widzenia odbiorcy) Takie ucięte...
Portret003 - Za dużo na tym kadrze, wszystko rozprasza wzrok
Portret004 - I pozycja i modelka i wszystko mi się bardzo podoba.
Robale - typuje Robal003 i Robal005, reszta do mnie nie przemawia.
Widok002 - bardzo ciekawe ujęcie, ale poprawiłabym troszkę prawą stronę, może większy kontrast.
Zwierzak001 - Milutki podoba się.
Następna seria cechuje się dobra kompozycją, grą kolorów, wykluczając zdjęcia r006 i r007, bo trochę centralny kadr.

pozdrawiam

Dzięki za porady. Robaczki 6 i 7 trochę centralnie, fakt, ale taki był "pomysł" - widać nietrafiony i nie warto łamać zasad - przynajmniej na moim poziomie doświadczenia :)

helmuth
3.07.09, 16:32
...wykluczając zdjęcia r006 i r007, bo trochę centralny kadr.
Faktycznie, trochę można by poprawić zmieniając kadry. Ciaśniej przyciąć 6 (może nawet do kwadratu) a 7 w kadrze pionowym, ograniczyć się do środkowego kwiatka. Wydaje mi się , że powinno pomóc :wink:

K_Puchatek
3.07.09, 18:36
A ja po prostu pochwalę, bardzo fajna ostatnia seria makro, MSZ udany debiut na forum.
Pozdrawiam i czekam na kolejne...

Moominek
27.08.09, 08:50
Coż, czas dodać coś nowego. Jako że chciałem wreszcie wyjść poza robale i samoloty (wycieczek nie liczę - to raczej robione dla rodzinki w stylu "tu byłem" itp.) pierwsze próby z krajobrazem czy jak to nazwać...

Pajączki dla ciekawostki tylko.

Pytanie jest takie - dobrze czy niedobrze? Wiem wiem, przepał na zdjęciu z drogą, ale poza tym?

rafakk
27.08.09, 09:13
Faktycznie niebo w trzecim kadrze mogłoby wiele uratować i przy odpowiedniej obróbce wyszłoby zapewne nieźle. Ostatnie, motyw ciekawy i również możnaby z tego wiele wycisnąć, ale jak na moje oko za bardzo poszalałeś z diffused glow lub jego odpowiednikiem w czymś innym niż photoshop. Lubię miękkości, ale tu mi się wydaje że za bardzo świeci. Kompozycyjnie natomiast denerwuje brzoza wychodząca centralnie zza słupa i osobiście widziałbym to w pionie. Mam taki patent stary jak świat, który pomaga nieco: warto jest zrobić sobie na chwilę lustrzane odbicie zdjęcia i wtedy niektóre niedociągnięcia kompozycyjne, dla autora niewidoczne ze względu na długie gapienie się w kadr, zaczynają wyłazić. Próbuj bo zapowiada się ciekawie.

Moominek
28.08.09, 20:25
Dzięki za odpowiedź. Widocznie ta poświata nie wszystkim musi się podobać, muszę popracować nad tym aby zbytnio nie rozjaśniała obrazu. Podjadę w to miejsce jeszcze raz i pokażę nową wersję. Tymczasem kilka nowych zdjęć.

W "chatce" przeszkadzają mi liście w lewym górnym rogu ale nic nie mogłem na to poradzić... Nie wiem co jeszcze.

helmuth
28.08.09, 20:46
Jakaś dziwna obróbka :roll: Jakby HDR i jakoś miękko. Mnie to nie "leży". Chatka "normalnie" obrobiona, MZ, byłaby lepsza.

nipo80
28.08.09, 20:50
Mi do gustu przypadła seria z r..., ta z makro, nawet niezła ostrość, tylko szkoda że tak centralnie, zresztą mi też się to często zdarza (jeden z moich grzechów głównych, całkiem fajne kadry.

Powodzenia, oby tak dalej:grin:

Moominek
31.08.09, 22:12
Nowa seria, poprawiłem się z wejściem na cmentarz wojskowy (tym razem prawie bez obróbki), dodatkowo parę nowych widoczków. Robaczki myślę że dam już "pod topór" tylko do galerii (lub założę wreszcie swój wątek w zdjęciach do oceny), tutaj będę starał się wstawiać rzeczy o których mam blade pojęcie (czyli na początek krajobraz/architektura bo szerokiego kąta prawie dotąd nie używałem, nawet w kompaktach), w końcu po to jest ten wątek...

Daniello
1.09.09, 00:08
Powtarzasz ujęcia. Staraj się selekcjonować zdjęcia.

Moominek
1.09.09, 19:16
Powtarzasz ujęcia. Staraj się selekcjonować zdjęcia.

To znaczy? Jeżeli chodzi o 005a i 005b to są wstawione a propos zdjęcia widoczek2 i poprawione zgodnie (chyba) z poradami Rafakk - dlatego tu się wogóle znalazły.

Ann
3.09.09, 23:11
Witam
Z ostatniej serii plenerowej , zdjęcia lasu są niedoświetlone i wyszły zbyt duże kontrasty .
Z cmentarza najbardziej podobał mi się kadr 006 .
Na fotografowanie musisz wyrobić swoje własne zdanie , wiec ucz się i czekamy na Twoje dalsze fotografie .
Pozdrawiam.

Dawid
4.09.09, 09:27
robaczek 7 oraz kotek mi się podobają :) niebo było by fajne gdyby nie tak ciemny lewy doly :)

Moominek
22.09.09, 21:58
Cóż, czas pokazać coś nowego. Wreszcie wywlokłem OM50/1.8 (jak się nie sprzedał za pierwszym razem to zostawiłem - i okazało się słusznie, choć może kiedyś wymienię na 50/1.4 i dokupię pierścienie pośrednie i coś w granicach 90mm lub 135mm do makro) w plener i jestem pozytywnie zaskoczony (jeżeli mylnie to mnie sprowadźcie na ziemię - dałem kilka przykładowych fotek). Reszta to kolejne próby "widoczkowe" (hdr, pewnie znów się nie spodoba...) i portretu. Pszczółka tak na dodatek, a zestaw z 04 to sytuacja zastana :grin:, usunąłem jedynie folijkę po papierosach (a może niesłusznie?).

helmuth
22.09.09, 22:16
Dwa zwróciły moją uwagę:05 i 06
Pierwsze bo nicodzienne zestawienie kolorów (nic nie PSułeś? :-P) a drugie bo po prostu chmura piękna :grin:

RadioErewan
22.09.09, 22:20
Hehe, miałem napisać to co Helmuth. 5 i 6.

aga_piet
22.09.09, 22:27
Ja też miałam napisać 5. i 6. (z naciskiem na 5.) ale nie napiszę, bo po co się powtarzać ;)

Moominek
22.09.09, 22:31
Dwa zwróciły moją uwagę:05 i 06
Pierwsze bo nicodzienne zestawienie kolorów (nic nie PSułeś? :-P) a drugie bo po prostu chmura piękna :grin:

A co do 05 to taka ciekawostka jest - wywołanie RAWa do JPG i suwaczki nie mieściły ładnie całej rozpiętości tonalnej (jakoś tak blado było, z cieni wyciągało się brzydko - a może ja jeszcze nie umiem tego robić jak trzeba) więc wywołałem RAWa z -2EV,0 i +2EV a potem zrobiłem delikatny HDR - z jednej fotki w sumie :grin:

Piotr Grześ
22.09.09, 22:46
Ja także, ja także za 5 i 6. Wstawiłeś zbyt wiele odmiennych zdjęć nie bardzo ze sobą korespondujących. Pozostałbym przy tych dwóch wyróżnionych.

wanilia
22.09.09, 23:10
Ja też 5 ale przyciemniłabym drzewa bo jakoś blado wypadły. Zazdroszczę miejsca i momentu :grin:

nevra
23.09.09, 00:21
Jak poprzednicy, 5 i 6. Ładne to niebo, dół nieco przymglony. Chmura fantastyczna, nawet nie przeszkadza, że centralnie. Podobają mi się.

kowalikster
23.09.09, 18:39
Aż głupio tak odgapiać ale mi też się widzą 5 i 6.

kurokial
23.09.09, 18:59
A mnie inaczej mnie się podobają numery szyjść i pińć z naciskiem na szyjść.

Moominek
29.09.09, 10:29
Dzięki za uznanie, ale nadal chciałbym wiedzieć jak pozostałe... Nawet odpowiedź "Poprawne ale przeciętne" (optymistycznie :grin:) mile widziana.

A teraz mała porcja nowości spod zapory w Czchowie - pierwszy raz się wybrałem z lustrem na dalszą wycieczkę w plener (ale jak to mówią lepiej późno niż wcale). Łabędzie z łódką podwójne bo chciałbym uzyskać opinię które lepsze - ja osobiście wolę skadrowane w pionie ale... Może za tydzień-dwa wybiorę się w góry jakieś o ile pociecha nie będzie za bardzo marudzić.

Symetria (o ile mi się udało zachować) celowa, zgańcie mnie jeśli się wam nie podoba (ale te odbicia w wodzie mnie do tego skłoniły, choć miałem ochotę dać więcej wody). No i po raz kolejny zabrakło mi szerokości... czas zacząć polować na 9-18 w dobrej cenie - może pod choinkę się trafi ... :wink:

kowalikster
29.09.09, 10:46
Industrial niepotrzebnie wsadziłeś to tej serii.
Ze zdjęć z taflą jeziora, łódeczką i krajobrazem bije słodki, jesienny spokój. Idealne zdjęcia do gabinetów terapii gniewu.

Moominek
29.09.09, 11:00
Industrial niepotrzebnie wsadziłeś to tej serii.
Ze zdjęć z taflą jeziora, łódeczką i krajobrazem bije słodki, jesienny spokój. Idealne zdjęcia do gabinetów terapii gniewu.

Ta suwnica (?) z zapory to właśnie żeby sielskość przerwać :wink: A tak na serio - do serii nie należy, wrzuciłem bo uważałem że jest niezła (jak na moje możliwości w każdym razie). Następnym razem postaram się nie mącić.

helmuth
29.09.09, 11:48
W 12 uciąłbym całe niebo z góry, zostawiając sam las. Łabędzie jednak giną na zdjęciu, lepsze 13.
Co do 14, to powinieneś stanąć bardziej w lewo, pod środkiem suwnicy- byłoby symetrycznie.

Moominek
23.01.10, 00:10
Jako że dawno nic nie umieszczałem postanowiłem odświeżyć wątek zamieścić dwie próby tak na szybko (ciut poPSute) z nowego nabytku - ZD 9-18. Cóż, nie tak łatwo się nim posługiwać jak myślałem, tym bardziej że dotąd używałem prawie tylko tele...

helmuth
23.01.10, 00:17
11 mocno zePSuta :???: Natomiast 12 lepsza, szkoda, że od tyłu :wink:

Moominek
23.01.10, 00:41
11 mocno zePSuta :???: Natomiast 12 lepsza, szkoda, że od tyłu :wink:

Wersja mniej zePSuta... Przesadziłem ze zmiękczaniem :|

helmuth
23.01.10, 01:09
Dalej jest jakieś "niedorobione", brak szczegółów w śniegu. Odnoszę wrażenie, że mocno ingerowałeś w kolory. Może lepiej było zrobić B&W? :roll:

nataszach
23.01.10, 09:57
12 fajne światło :)

Wiejo
23.01.10, 13:09
Na 11 w obu wersjach za dużo niebieskiego który wypaczył barwy lasu i biel śniegu. W pierwszej wersji użyty w nadmierze blur pozbawił tylko szczegółów elementy krajobrazu. Na 12 dużo lepsza kolorystyka i z strony technicznej bez uwag natomiast od strony estetycznej pani ciągnąca sanki z dzieckiem nie wnoszą nic do kadru a można było chociaż się przewrócić dla zabawy.

Moominek
23.01.10, 22:47
Skoro pojechanie tak bardzo z obróbką mi nie wyszło, czas się w tej kwestii podszkolić - dotad niewiele robiłem poza korekcją ekspozycji/kontrastu/koloru. Przedstawię więc może kolejne kroki dla fotki nr.11 - gdzie się zatrzymać, czego nie robić, a może co zrobić inaczej?

Mnie taka obróbka odpowiada, bo lubię lekką winietę i taką błękitną tonację w monochromatycznej wersji.

Niestety RAW-a nie mam, stąd pewnie uboczne efekty rozjaśniania cieni...

waruga
23.01.10, 22:52
Pierwsza fotka jak dla mnie..

helmuth
23.01.10, 23:34
Pierwsza ale popracowałbym z kolorami. Może tak?

Wiejo
24.01.10, 08:49
Po poprawkach to pierwsze z lewej odpowiada kolrystycznie prawdzie i uważam, że jest ok.

kowalikster
24.01.10, 09:41
Zgadzam się z Wiejem i warugą - pierwsza z serii 4 fotek.
Niebieski śnieg nie jest ładny, choć jak byłem mały to mama mówiła żeby tylko żółtego nie jeść.
Mimo naszych wyborów i porad pamiętaj, że to są Twoje zdjęcia, Twoje wybory, Twój gust.

Moominek
24.01.10, 23:49
Tym razem zima trochę inaczej: zrobiłem RAW-y, wywołałem z różnymi parametrami, porównałem - jednak co za dużo niebieskiego to niezdrowo, teraz to widzę... ale i tak wolę to od "czystego" B&W. Czy teraz jest lepiej? Zdaję sobie sprawę z pewnej liczby śmieci w kadrze (np. słup energetyczny) ale stemplowania jeszcze nie opanowałem za dobrze więc zostawiam jak jest.

helmuth
25.01.10, 00:02
Tym razem ładnie. Poprawnie, tylko MZ, o niczym.
Jedynie pierwsze przyciąga wzrok.

Moominek
25.01.10, 22:34
Dzięki za pomoc. Fakt, zdjęcia o niczym ale chodziło mi właśnie o formę (która wcześniej kulała... chyba) a nie treść i próbę podejścia do sprawy od strony RAWa. A tak po prawdzie to zimno było wczoraj jak diabli :wink:

waruga
25.01.10, 23:41
Slady na sniegu...(jak dla mnie)

nataszach
26.01.10, 09:25
MSZ ostatnia seria bardzo udana. Najbardziej przypadly mi do gustu slady na sniegu :)
Pozdrawiam

bartek86
26.01.10, 16:21
Super wyszły fotki, dobrze dobrane WB. Jednak RAWy można elegancko obrobić

nevra
26.01.10, 20:39
Kolorystycznie o niebo lepiej. Tematycznie - tylko ślady.

Moominek
31.01.10, 22:28
Tym razem próba zmierzenia się z B&W. Wcześniej tego praktycznie nie robiłem (ot myślałem - tylko desaturacja...) a to wcale takie proste nie jest. Nie miałem pojęcia że manipulowanie kanałami ma tak ogromny wpływ na finalny efekt... Czas coś o tym poczytać :!:

bartek86
31.01.10, 23:26
I jest tego efekt, dla mnie OK.

Dawid
31.01.10, 23:30
Przywaliłeś lampą na wprost :-P ?

waruga
1.02.10, 18:03
Widac swiatlo na buzi od lampy...

Moominek
1.02.10, 19:20
Nie paliłem "po oczach" (nie no, żeby dziecku krzywdę robić... :-P), lampa była 60 stopni w sufit (może za mało?). Światło jest faktycznie widoczne, bo niestety dyfuzora jakiegokolwiek na razie brak. A jasność na twarzy tak widoczna to raczej wina filtra "pinhole"... Dołączam poniżej oryginał oraz oryginał B&W bez obróbki (nie prostowane, nie kadrowane, bez usuwania światełek w oczach).

Dawid
1.02.10, 23:42
Bez dyfuzora też da rade :) Inaczej odbić lub zmniejszyć o np -0,7EV , kombinuj :)

NightCrawler
1.02.10, 23:48
Próbuj odbijać od ściany za sobą/z boku.

oczko
1.02.10, 23:49
można było odbić nawet znad lewego ramienia i problem z głowy :)

eh... Night byl szybszy :P

Mirek54
2.02.10, 00:11
Zrobilem czarno biale wg mojego widzenia.Tez nic nie poprawialem,widzisz roznice?

irek50
2.02.10, 00:33
Zrobilem czarno biale wg mojego widzenia.Tez nic nie poprawialem,widzisz roznice?

Daję Mirkowi plusa na rep... --uczcie się młodzi jak interpretować skalę szarości od Mirka :)

Dawid
2.02.10, 00:40
Mirek może byś stworzył jakiś poradnik na ten temat :) ?

irek50
2.02.10, 00:50
Mirek może byś stworzył jakiś poradnik na ten temat :) ?

Mnie tez ciekawi, czy pojechał tylko kanałami w czb, czy jeszcze coś innego?

taztaz
2.02.10, 00:52
irek50
Jakby ktoś poczytał o fotografii czarno białej z użyciem filtrów wiedziałby jak uzyskać odpowiednia szarość :).

irek50
2.02.10, 00:59
irek50
Jakby ktoś poczytał o fotografii czarno białej z użyciem filtrów wiedziałby jak uzyskać odpowiednia szarość :).

No tak...ale czemu u Ciebie w katalogu te zdjęcia takie niebieskie , albo fioletowe... faktycznie musisz dać nam porady :)
A mówiąc poważnie przełożenie na skalę szarości jest często tragiczne na naszym forum (błędem jest jasne oddanie czerwieni widoczne jako jasne wargi)--zobacz moje i oceń...

taztaz
2.02.10, 01:10
irek50 forum czasem wyświetla w różny dziwny sposób. Moim zdaniem chciałem zwrócić uwagę na to, że zmiana koloru na szarości to nie tylko naciśniecie w PS klawiszy shift + ctrl + U.
jest tez shift + ctrl + alt + b.
A fiolet i błękity lubię:).
Uwaga nie toczyła się Ciebie, bo Ty wiesz jak to zrobić :).

irek50
2.02.10, 01:16
irek50o forum czasem wyświetla w różny sposób. Moim zdaniem chciałem zwrócić uwagę na to, że zmiana koloru na szarości to nie tylko naciśniecie w PS klawiszy shift + ctrl + U.
jest tez shift + ctrl + alt + b.
A fiolet i błękity lubię:).

Twoje zdjęcia są całkiem fajne , ale doceń interpretację czb Mirka , bo to wcale nie takie proste --pokaż swój jakiś portret wtedy pogadamy o tonach czb:)

taztaz
2.02.10, 01:18
Twoje zdjęcia są całkiem fajne , ale doceń interpretację czb Mirka , bo to wcale nie takie proste --pokaż swój jakiś portret wtedy pogadamy o tonach czb:)

Oczywiście ze doceniam.
Chętnie bym spróbował ale jakoś nie mam zdjęć ludzi.
Irek50 dzięki a dyskusje.

Moominek
2.02.10, 19:12

Szacun, jak to mówią, pobawiłem się trochę kanałami ale to wszystko na co na dzień dzisiejszy mnie stać w konwersji na B&W. Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć... A mógłbyś zdradzić jak zrobiłeś swoją wersję? Co do filtrów barwnych, teoretycznie wiem co robią (filtry pasmowo-przepustowe, jakby nie patrzeć, programowo też można zrobić) ale praktycznie nie stosowałem (no może czasem prymitywnie czerwony przy wywoływaniu RAW-a żeby niebo pociemniało :wink:).

Mirek54
2.02.10, 20:11
Po prostu otworzylem w PS fotke i korzystajac z opcji zamiany na czarno biale przestawialem suwaki patrzac i widzac zdjecie.

Moominek
2.02.10, 22:49
Czyli sposób ten sam, kwestia "suwakowego".

Moominek
20.03.10, 22:30
No cóż, wiosna, wypada coś wrzucić. Na początek trzy portrety (ostatni tak "dla jaj", no bo nie tylko krowy można wyginać - choć 9-18 a nie fiszajem to raczej rozciągać ;-)) i świeży tegoroczny robal...

Mam przy okazji prośbę - jeżeli za ostre/za miękkie to dajcie znać. Zmieniłem monitor na LCD i o ile dało mi się go skalibrować mniej więcej pod względem jasności/barwy to wszystko wydaje mi się ostrzejsze niż na starym 17" CRT (i szum qrna bardziej widać:-P).

Lolita
20.03.10, 22:43
Mnie najbardziej do gustu przypadło 24. Nie przeszkadza mi nawet obciętej rączki. Ma coś przyciągającego w sobie dziewczynka... taka zamyślona(rozmarzona?)
Jak dla mnie zdjęcia nie są ani przeostrzone ani mdłe :)

Alleg_pl
20.03.10, 22:57
ogolnie jesli chodzi o konwersje b/w musisz uwazac,
na zalaczonym obrazku masz pare roznych opcji konwersji, zobacz ze np niektore nie zmieniaja twarzy ale uwypuklaja lub maskuja fragmenty tla, a niektore sa wrecz destrukcyjne dla twarzy pozostawiajac tlo w idealnym porzadku.

ja osobiscie wzywam zwykle konwersji za pomoca Gradient Map + delikatne tweak'i
przyczym NIE nadaje sie ona raczej do portretu. wychodzi to przynajmniej dziwnie.

ale to jest bardzio zalezne od sytuacji. inaczej do portretu, inaczej do streeta, inaczej do slubnych i natury.

Moominek
6.04.10, 17:27
Cóż, abstrahując trochę od pytań o nietypowe i nieznane dla mnie dawniej rzeczy, jak portret czy konwersja do B&W, postanowiłem wrzucić kilka wiosennych ptaszysk/ptasząt (przyznam że bardziej kręci mnie przyroda i "polowanie" niż ustawianie modela/ki, świateł itd. - choć podstawy przynajmniej staram się opanować - w końcu można pogodzić jedno z drugim, np. taki akt na łonie natury :wink:), niekoniecznie do oceny. Na galerię wydają mi się za słabe, wrzucam więc tutaj. Miłego oglądania (mam nadzieję...):!: Niestety, w większości wypadków na przeszkody terenowe w postaci badyli/gałązek nie dało się nic poradzić (i tak wybierałem perspektywę najmniej "zaśmieconą").

wanilia
6.04.10, 18:18
4 zwróciło moją uwagę :grin:
Jakim obiektywem robiłeś te fotki na niektórych przedziwny bokeh wyszedł :shock::grin:
Fajne polowanie :grin:

waruga
6.04.10, 18:25
Seria fajna, obserwowanie natury... czworka oraz siodemka jak dla mnie.

hades
6.04.10, 18:33
4 zwróciło moją uwagę :grin:
Jakim obiektywem robiłeś te fotki na niektórych przedziwny bokeh wyszedł :shock::grin:
Fajne polowanie :grin:

Nie widać w exif informacji o przysłonie i ogniskowej... myślę, że to manualna 500-tka f/5.6, która widnieje w stopce Moominka.

Tomashhh
6.04.10, 18:44
to napewno ten manualny obiektyw, ktorym przelotowki tez strzela:) no i polowanko bardzo fajne- 4 i 7 najbardziej w oko mi wpadly:)

Moominek
6.04.10, 18:58
to napewno ten manualny obiektyw, ktorym przelotowki tez strzela:) no i polowanko bardzo fajne- 4 i 7 najbardziej w oko mi wpadly:)

No ten sam Rubinar 500/5.6. Gdyby krzysiekz chciał za swojego 300/4.5 na giełdzie nie 400 złotych a najwyżej tyle co dałem za 500-tkę to bym bez wahania kupił. Przy okazji - widzę że szersze kadry bardziej się podobają.
Wyklikane z mobilka

helmuth
6.04.10, 19:03
Jakby trochę się pobawić ze szpakiem, to i do galerii by się nadał :-P

Moominek
6.04.10, 19:18
Jakby trochę się pobawić ze szpakiem, to i do galerii by się nadał :-P

Była i taka opcja ale crop byłby MZ za duży (na odbitkę, do sieci oczywiście jak najbardziej ok).
Wyklikane z mobilka

Moominek
8.04.10, 21:00
No to nowa seria. Wreszcie udało mi się dopaść bażanta - zajął się "skradaniem" za samicą :-P (zrobić dobrą fotę takiej w locie - mój kolejny cel). Światło marne już było (słońce prawie zaszło, ISO800 poszło w ruch) ale dało się co nieco resztek złotej godziny wykorzystać, choć nie ukrywam że jaśniej jak f/5,6 by się przydało...

Tomashhh
8.04.10, 21:11
no MSZ to swietnie dales rade moominek, trzecie naj mi podchodzi- te romyte poprzez ruch skrzydla super (moze lebek troche nieostry, ale w tym wypadku to luz:)) i przedostatnie za ciasno wg. mnie, ale bazancior swietny- podsumowujac cala serie:grin: bokeh mi sie podoba, to ten manualny takumar?:wink:

Moominek
8.04.10, 21:18
Manualny Rubinar. A przedostatnie za ciasno bo mi cały kadr wypełnił (szerzej się nie dało :wink:) - fotki nie są kadrowane, przycięte tylko do formatu 3:2 bo do przyrody/krajobrazu jakoś mi bardziej podchodzi..

Tomashhh
8.04.10, 21:25
oj, pomylily mi sie marki obiektywow:mrgreen:

Wiejo
8.04.10, 21:57
Bażant bardzo ładny szczególnie na 2, 3, 4. Fajnie, że poszczęścilo Ci się i dał się sfocić. Poprzednie wiosenne ptaszki może bez rewelacji ale z przyjemnością zabrałem się do pooglądania.

waruga
8.04.10, 22:47
Bazant dal sie ustrzelic... widac byl zajety podchodzeniem do samicy. Jak dla mnie 1.2.3.

Moominek
30.04.10, 22:40
Kilka nowych ptaszków, może nie tak "okazałych" jak bażant (może oprócz jednego :wink:):

Tomashhh
30.04.10, 22:56
ladne ptaszyny, MZ najlepsze 3, 4, 5 :)

Dawid
30.04.10, 23:31
Mam wrażenie że coś nie tak z ostrością:roll: Kadrowo 5 mi się podoba :)

Moominek
1.05.10, 00:07
Mam wrażenie że coś nie tak z ostrością:roll: Kadrowo 5 mi się podoba :)

W sensie że nie trafione? Manualne lustro (oprócz wróbla) nie ułatwia pracy z ruchomym celem, GO też mała a nie ma czego przymknąć.
Wyklikane z mobilka

Czaroz
1.05.10, 01:44
Vrobel kozacki :D A na serio to wrobelek najlepszy z calej serii, ostatecznie 2 podchodzi po wyostrzeniu

svantetic
1.05.10, 11:42
Ja się przychylam w stronę 5 z ostatniej wrzuty.
Z poprzednich bardzo mi się sesja bażanta podobała, a wcześniej jeszcze rozczochrana sikorka ;).

Moominek
1.05.10, 21:33
Dziś mały powrót do miniaturowych zwierzątek - przypadkowa sesja z kleszczem - przywędrował na psie...

Tomashhh
1.05.10, 22:32
horrorek wieczorny chciales zafundowac?:wink::mrgreen: a psiaka to do weterynarii proponuje na jakies badanka wziąć, tak w razie "wu" :)

Moominek
1.05.10, 22:37
horrorek wieczorny chciales zafundowac?:wink::mrgreen: a psiaka to do weterynarii proponuje na jakies badanka wziąć, tak w razie "wu" :)

Na szczęście nie zdążył się "wgryźć". Ale ciekawe co wysysał wcześniej.
Wyklikane z mobilka

Tomashhh
1.05.10, 22:42
to dobrze ze nie zdążyl:) a co do samych zdjec, to na ostatnim najlepiej wyszlo to paskudztwo:)

svantetic
2.05.10, 00:38
Ja dziś też strzepywałam kleszcza z psiaka, ale już nie starczyło mi zimnej krwi, by uwiecznić dziada :wink:.
IMHO najfajniej dwa ostatnie :).

helmuth
2.05.10, 12:35
Na szczęście nie zdążył się "wgryźć". Ale ciekawe co wysysał wcześniej.Widać, że był dobrze napity, krwiopijca jeden!
Fuj!

Wieprz
7.05.10, 17:33
kleszcza mogłeś umyć. Zakurzony jakiś :-P

Tommy_G
7.05.10, 17:39
z ptaków to 6stka
a kleszcza to bym od razu zarąbał :)

Igorra
7.05.10, 17:56
ooo bleeeee :-x a mnie najbardziej podoba się jak wyszedł na drugim :) :cool:

Moominek
7.05.10, 17:56
kleszcza mogłeś umyć. Zakurzony jakiś :-P

Nie za bardzo miałem ochotę go dotykać (a co dopiero kąpać, choć przyszło mi to do głowy), ewentualnie przepychałem "modela" spinaczem do bielizny (klamerką jak kto woli) jak się odwłokiem do obiektywu odwracał, no to się troszkę opanierował :wink:.

Moominek
3.06.10, 00:05
Dawno nic nie było, to daję ... pierwsze próby "makro" z 70-300.

yac
3.06.10, 00:16
Fajne te makro , ale te cholerne pajęczaki - ochyda -nie trawię tego paskudztwa

waruga
3.06.10, 00:18
Z motylkiem swietnie.

Dawid
3.06.10, 10:26
Mnie się tylko ślimaczek spodobał ;) Ślimak ciężki temat, poniżej 1/500 nie schodzę:-P Robisz samym gołym obiektywem ?

paluszek1
3.06.10, 11:27
Ptaszki 5,6 najlepsze. Na motylkach się nie znam :)

Igorra
3.06.10, 14:05
Mnie również ślimaczek się spodobał :)

Moominek
3.06.10, 14:40
Mnie się tylko ślimaczek spodobał ;) Ślimak ciężki temat, poniżej 1/500 nie schodzę:-P Robisz samym gołym obiektywem ?

1/500 he he :wink: - ale na 300mm w tym Zuiko to czas w sam raz :-P.

Tak, tamta seria była gołym obiektywem. Z DCR-250 sprawa wygląda mniej więcej tak ("portrecik" pająka na maksymalnym odwzorowaniu, tylko skadrowany z poziomu do pionu bez żadnego obcinania - no i kto mówi że w 4/3 nie da się uzyskać dostatecznie małej GO w portretach :mrgreen:):

Igorra
3.06.10, 14:57
O ja :D drugie jest świetne :wink:

Moominek
3.06.10, 14:59
O ja :D drugie jest świetne :wink:

Dzięki, choć ubolewam że między ustawieniem a naciśnięciem spustu "model" się poruszył i płaszczyzna GO jest niezupełnie tam gdzie powinna...

Thomasso
3.06.10, 17:11
Gdzie Ty takie modele znajdujesz? U mnie na dzialce to ja takiego jak zyw nie widzialem! :)

Tom

Moominek
3.06.10, 17:45
Chodzę sobie przeważnie po łące/krzakach i obserwuję bacznie tak na pół metra przed siebie ... a po powrocie szukam kleszczy :) A ten ostatni pająk lubi przebywać na drzewach (drewnie w ogóle - mam takiego również (ale foty marne) na płotku i drewnianych drzwiach). Ale najlepiej przed zdjęciami poznać przeciwnika - gdzie i kiedy występuje, jak się wtedy zachowuje, jak się porusza, ile potrafi usiedzieć w miejscu, gdzie lubi siadać, czego się boi itp. - albo książka pomoże, albo regularne kontrolowanie "terenu łowów" (poza tym z roku na rok sytuacja się raczej powtarza więc jest coraz łatwiej) - a najlepiej obie rzeczy. To bardzo pomaga złapać konkretne sytuacje (np. "rozmnażanie", latające mrówki, zapylanie, itp.). To się tyczy nie tylko robaczków, ale także innych zwierząt (ludzi może też?). A pająki fotografować lubię, bo przeważnie się nie ruszają czekając na ofiarę.

Dawid
5.06.10, 22:01
eeee ale te pająki są brzydkie:-P

Moominek
20.06.10, 20:49
Jako że ostatnio popularny był efekt dioramy, bawiąc się z makro postanowiłem zrobić coś odwrotnego. Ot, taki mini eksperyment, obróbka na szybko.

acidmk
20.06.10, 22:01
Zajebiaszcze :!: Szczególnie drugie :grin:

Dawid
21.06.10, 00:19
Fajne to pierwsze ;) Co to ?

Moominek
21.06.10, 06:09
Pierwsze to coś w rodzaju mchu, nie znam się. Te "palmy" mają po kilka milimetrów. Drugie - rowek odprowadzający wodę deszczową spod psiej budy, pokolorowany w obróbce.
Wyklikane z mobilka

judasz
21.06.10, 12:37
fajne sa te dwa w drugim efekt jakby jakas mega rzeka :)

Moominek
13.07.10, 20:40
Dawno nic nie było, wrzucam więc coś dla podtrzymania tematu :wink:

Igorra
13.07.10, 21:57
1- bardzo podobają mi się barwy :) kadr już nie bardzo...
2- dosyć fajne, przydałoby się troche kontrastu dodać MZ i bedzie git
3- najmniej podoba mi się z tej serii
4- podoba mi się, nie wiem czemu ale podoba :):):)
5 - ładne, dobre

waruga
13.07.10, 22:50
2, 4, 5 najbardziej mi podchodza.

Moominek
14.07.10, 21:46
No to dzisiejsza wieczorna wrzutka. Postanowiłem spróbować co wart jest Helios + Raynox - jeżeli tak ostro jest w Sigmie 105 to od dziś na nią zbieram :wink:.

PS. Znak ktoś sposób jak się obronić prze hordami komarów? Dłużej niż 3 sekundy bez ruchu i miałem prze... Ciężko było ostrość ustawić.

PS2. Sorki za odbłyski od lampy, jak sklecę dyfuzor będzie lepiej.

@Igorra - jedynkę niekadrowaną (właściwie przypadkowy pstryk - tak naprawdę sprawdzałem FF/BF w makro... ale potem mi się spodobał) załączam na końcu - może masz jakiś pomysł jak to lepiej przyciąć?

Igorra
14.07.10, 22:24
Próbowałam ale niestety nie mam pomysłu :roll: ale barwy rekompensują kadr, lubie takie kolory :wink:

Ostatnia seria
1- MZ najlepsza :)
2- bardzo fajna, zastanawiam się czy lepiej by nie było żeby ostrość na dwóch oczkach była, ale tak też wygląda dobrze :)
3- jakby miał się zaraz rzucić :grin: całkiem ładne
4- :lol: strasznie się świecą te robaczki i troche ciasno MZ skadrowane. Ładny moment dołapałeś :)

jackowlew
14.07.10, 22:52
Czwarta czwarta czwarta:)

waruga
14.07.10, 22:59
Czworka swietna.

borooslav
15.07.10, 14:14
3 i 4 - grejcik:D:D:D

Subtelly
15.07.10, 20:33
Ładna seria, fajne ciepłe tonacje, udane kadry : )
3. mój faworyt, ze względu na ujęcie jak i GO : )
Mój Raynox nie chce się zaczepić na Heliosie, ale za to znalazłam pierścienie pośrednie : )
Pozdrawiam : )

Moominek
15.07.10, 21:34
A to dziwne z tym heliosem, bo raynoxowy snap-on ma zdaje się mocowanie od 52 do 67mm. Pierścienie też mam ale jakość gorsza.
Wyklikane z mobilka

Thomasso
15.07.10, 21:46
Ten raynoxowy snap-on jest o kant **** potluc! :twisted:
Polecam dokupienie sobie redukcji filtrowej do skrecenia bezposrenio konwertera z obiektywem. Wieksza pewnosc mocowania, prosto, w osi, no profeska. Mozna skakac z tym i nie odpadnie.

T.

Moominek
15.07.10, 22:09
Nie jest taki zły, ale faktycznie z osiowością trzeba uważać.
Wyklikane z mobilka

Moominek
23.07.10, 22:01
No to dziś "ornitologicznie", testowałem sobie Sigmę 50-500. Ciężkie bydle do robienia z ręki, a do tego żeby jakość była dobra trzeba przymykać długi koniec do co najmniej f/8 a optymalnie do f/11...

Thomasso
24.07.10, 12:12
Bardzo przyjemne kolorystycznie zdjecia. Relaksujace rzekl bym. Niewykluczone, ze i pod wzgledem ornitologicznym ciekawe, ale ptaszki mnie nie ruszaja wiec tego nie ocenie. Ogolna stylistyka bardzo na +. Miekkie swiatlo i kolorystyka zgraly sie z tematem zdjec. Z ostatnim moznaby moze pokusic sie o kwadratowe kadrowanie... W trzecim troszke szkoda, ze w kadr wlazl jakis badyl na blizszym planie i choc rozmyty, to jednak deczko przeszkadza.

Tomek

jackowlew
24.07.10, 12:21
Nie powiem całą seria mi przypadła do gustu.

furmun
24.07.10, 14:39
pozwolę sobie coś napisać
na ocenianiu się nie znam

seria ornitologiczna bardzo fajna dla mnie

pozdrawiam

Subtelly
31.07.10, 18:28
No, mnie się ta seria podoba : )
1. Za klimat i kadrowanie : ) Delikatna tonacja, udana GO i + za ptaszka b. fajnie umieszczonego w kadrze : )
2. Bardzo podoba mi się tu światło i kompozycja : )
3. Kolejny raz za klimat, cudne światełko i uroczego szczygła dopełniającego kompozycje : )

Igorra
31.07.10, 19:16
Cieszą oko takie strzały :wink:

Moominek
2.08.10, 21:50
No, tym razem Sigma w roli mało typowej dla siebie (chyba) - bynajmniej nie na długim końcu. Dziwne to szkło, ciekawe jakby się sprawowało na FF (winietę pomijam), bo na 4/3 ostrością otwarte nie grzeszy (choć po domknięciu do f/11 jest pięknie) za to "całokształt" mi się spodobał mimo że niektórzy narzekają na bokeh w tym szkle. W załączeniu mój ulubiony widok z okna, w dwóch wersjach.

Rafał Czarny
2.08.10, 22:33
Dwie ostatnie foty bardzo ładne. Zwlaszcza druga.

rol6
2.08.10, 22:38
Bardzo ładny widok z okna. :grin:

Mnie bardziej podoba się wersja druga.

Igorra
3.08.10, 00:12
jeju!!! pięknie :) a mnie jakby wersja jeden, choć obie zacne :grin:

Dawid
3.08.10, 00:31
Świetne!

Subtelly
3.08.10, 14:56
Cudny masz widok z okna! : ) Piękne kadry, najbardziej urzekła mnie tonacja i moment uchwycony : )
Pozdrowienia : )

Moominek
4.08.10, 20:43
Teraz mała pajęcza seria domowa... Helios + pierścienie + DCR-250 - jakość marna ale daje radę.

Subtelly
4.08.10, 20:51
Jedynka ma coś w sobie : ) Minimalistycznie w ciekawym świetle z "przerentgenowanym światłem" pająkiem : )

Karol
4.08.10, 22:45
W załączeniu mój ulubiony widok z okna, w dwóch wersjach.
:shock: toż to przecież zdaje się Sanktuarium i Klasztor o. Redemptorystów w Tuchowie...

Tomashhh
5.08.10, 10:51
zazdroszcze takich widokow z okna:grin:

rol6
5.08.10, 22:29
Z trzech ostatnich jedynka mi najbradziej odpowiada.

Jak rozumiem pajączek na dwóch następnych fotach poruszał się dość szybko i trudno było zdążyć z ustawieniem ostrości i utrzymaniem odpowiedniej GO. W przypadku "podrasowanego" manuala jest to niesamowicie trudne.

Moominek
7.08.10, 21:46
@Karol - prawie trafiłeś :wink: - to akurat koścół św. Jakuba po drugiej stronie rzeki... Co dziwne, od zeszłorocznej jesieni takie widoki są wieczorami w standardzie przy słonecznej pogodzie (no może nie aż takie, ten jest zaraz po burzy), wcześniej dokąd sięgam pamięcią tak nie było - czyżby klimat nam się zmieniał albo 2012 nadchodził?

@rol6 - pajączek faktycznie był ruchliwy i trudno jedną ręką trzymać lampę a drugą aparat, ale w tym wypadku chciałem "pokombinować" z formą i o ile na dwójce mi ciut uciekł, to włochate odnóża z trójki są celowe.

Moominek
8.08.10, 21:15
No to dziś "Bigma wśród zwierząt". Jako że na safari czasu (ani kasy) nie mam, wybrałem się do ZOO w Krakowie.

kris70
8.08.10, 21:54
Bardzo piękna seria,fajna kolorystyka,a mówią że bigmą się nie da i wineta też spoko.:wink:

witia
8.08.10, 21:56
Te widoczki z okna są super.
1 i 5 z ostatniej wrzutki - też.
Pozdrawiam.

Moominek
8.08.10, 21:56
Winieta akurat dodana... Na Olku jej w oryginale prawie nie widać, wyłazi w pełnej krasie po podpięciu do jakiegoś pełnoklatkowca.

Moominek
9.08.10, 20:39
No to dorzucam dwie "tygrzyczyce". Takie sobie, ale skoro w tym roku jeszcze okazu nie wrzucałem...

Subtelly
9.08.10, 20:42
U mnie jest tego wysyp ; )
Swoją drogą, nie takie sobie, a ładne ujęcia tych tygrzyc wrzuciłeś! : )
Ładna tonacja, b. ciepła i udana GO : ) Także ujęcie w pierwszym zasługuje na pochwałę : )

Moominek
19.09.10, 16:12
Mała wrzuta leśna z dzisiejszego popołudnia dla podtrzymania życia wątku:

rol6
19.09.10, 19:09
Trójka najbardziej przypadła mi go gustu.

Bardzo fajnie uchwycone, fakt że pod światło wpływa w moim odczuciu bardzo pozytywnie na odbiór tej sceny. :grin:

Moominek
12.10.10, 20:10
Dziś kilka jesiennych widoków - chyba ostatnie przed zimą :-P

witia
12.10.10, 20:13
Fajne fotki.
Ale pogodę miałeś super.
Panoramki - git.
Pozdrawiam.

blerva
12.10.10, 20:49
Witam!

Jako że mój E-520 wrócił właśnie z serwisu i wreszcie AF działa jak należy, postanowiłem z radości umieścić kilka(naście) fotek mojego autorstwa zrobionych jeszcze kompaktami (oraz parę z Olka przed naprawą). Proszę o jakieś uwagi/porady co robię nie tak... Pochwały też mile widziane :)

Jak wyjdę z Olkiem na spacer postaram się dorzucić coś wreszcie z lustra.

Ostatni sierciuch jest niezły, pokazuje to co ma widać to coś na tym zdjęciu, reszta technicznie poprawnie.

p.

Dawid
13.10.10, 00:02
3 i 5 mi się podobają ;) tylko na piątce wyciągnął bym trochę prawą stronę;)
2 dobre kadry do konkursu ;)

rol6
13.10.10, 07:57
Trójka rewelacyjna. :grin:

Jedynka mimo, że ten kadr bardzo często można spotkać (widok na dwa zamki) też bardzo mi się podoba.

Zazdroszczę światełka i pleneru. :wink:

Moominek
13.10.10, 19:36
2 dobre kadry do konkursu ;)

Mogę podesłać do popRAWki, nie ma sprawy. Tylko podaj mail na jaki mam przesłać ORFa. Niestety tylko trójkę, bo piątka to składana panorama.

masakrer
14.10.10, 00:02
Trojka ekstra.
Fajny kadr i klimat :grin:

Moominek
9.11.10, 23:27
Parę robali z szuflady, bo już po sezonie...

Karol
12.12.10, 11:49
Podbijam wątek bo zdecydowanie jest tego warty. Z ostatniej wrzuty podobają mi się 1, 3, 4 ze wskazaniem na ostatnie.

bernard74
12.12.10, 14:36
3 fajowa, 4 tez niczego sobie :)

Belezo
12.12.10, 14:48
4 chyba najlepsza z tych robali :D a w dwójce fajny moment pokazany jest :D

rol6
12.12.10, 21:33
Ostatnie najbardziej przyjemne w odbiorze. :grin:

Pozostałe też mogą się podobać, ale ostatnie jak dla mnie najlepsze.

psl
24.12.10, 16:16
Szkoda, że nie numerujesz zdjęć. Przedostatnie fajne. Te z długimi nogami nie są zbyt fotogeniczne, a u Ciebie fajnie wyszło.

Moominek
9.01.11, 20:06
Albumowo... Coś nie mogę tej Sigmy jeszcze opanować.

Moominek
29.01.11, 22:51
Z Sigmą powoli daję sobie radę technicznie, ale chyba długa droga przede mną jeżeli o portret chodzi. W oczekiwaniu na wiosnę i bardziej ożywioną przyrodę - trochę dzisiejszej radosnej twórczości (kwiatek oraz mijanka słonia z mrówką) - wreszcie więcej czasu.

bernard74
29.01.11, 23:01
Pierwsza fota to taka radosna bym powiedzial feria kolorow , istny gejzer :-)
druga fota fajnie pokazany moment , trafny tytul - zdjecia na dyzy plusik :-)

jerryg3
30.01.11, 10:43
Z Sigmą powoli daję sobie radę technicznie, ale chyba długa droga przede mną jeżeli o portret chodzi.

Może po prostu do portetów porzebujesz coś stałego i jasniejszego. Jak widać u Ciebie sigma świetnie spisuje sie do fotografowania zwierząt i widoczków z okna.
Zwłaszcza te ostatnie, miodzio.

Samoloty świetnie wypatrzone, zastanawiają mnie tylko te promienie na tle skrzydeł i dzioba większego, jak i sam dziób.

Moominek
30.01.11, 10:59
Samoloty świetnie wypatrzone, zastanawiają mnie tylko te promienie na tle skrzydeł i dzioba większego, jak i sam dziób.

To akurat obróbka, takie coś mi się wymyśliło.

A tak ogólnie, mam już wreszcie coś stałego i jaśniejszego - Sigmy 30 i 105 (to drugie głównie do robaczków przewidziane). I z tym opanowaniem to właśnie o S30 mi chodzi.

Karol
30.01.11, 12:04
Fajna ostatnia fota, sztuczna mgła ;-) niepotrzebna.

Moominek
30.01.11, 12:23
Jak to mówią, "Vox populi - vox Dei". I trochę strachów na dziś - niestety nie mogę napisać iż żaden pająk nie ucierpiał przy zdjęciach... Sigma 105 + Raynox MSN-202 + "zoom cyfrowy" ok. 3x.

Dorzucam jeszcze dzisiejszą spacerową fotę. Miały być "góry moje góry", ale mglisto jak diabli.

BeataJulia
30.01.11, 12:43
brrrrrrrrr pierwsze pająkowe jest obrzydliwie dobre

Moominek
3.02.11, 22:12
Dziś z trochę innej beczki...

jerryg3
4.02.11, 15:44
Dwa ostatnie zdjęcia psiaka mają fajny klimacik. Sam model też uroczy. Delikatnie jeszcze bym podostrzył.

rol6
6.02.11, 15:22
Dla mnie najlepsze jest ostatnie, GO dobrałeś świetnie. :grin:

Igorra
6.02.11, 16:00
Strasznie kochany piesek :grin:

Ania_
8.02.11, 00:20
Ten łobuz będzie dobrym modelem! Dziewczynka ładnie złapana, ale przez bajzel z tyłu (w sensie ta klamka) to zdjęcie trochę traci.

Moominek
9.02.11, 01:09
Łobuz dobry model, ale nie wiem czy zostanie. Mam psiaka na "przechowanie" od znajomej weterynarz - potrącił go samochód, nie wiadomo czyj to psiak.

Co do portretów - racja. Próbuję bawić się światłem (na razie FL-36R plus dyfuzor własnej roboty i białe kartki jako blendy :wink:), zauważać co jest w tle itd. Trochę praktyki i myślę że na jesień już coś z tego będzie. A na razie w ramach wprawek mała (dosłownie) sesja - tak dla żartu...

Thomasso
9.02.11, 01:29
Trochę praktyki i myślę że na jesień już coś z tego będzie. A na razie w ramach wprawek mała (dosłownie) sesja - tak dla żartu...

No.. jaka cierpliwa modelka. Nawet jakby przymiarka do aktu byla ;-)

T.

apz
9.02.11, 02:07
Co do portretów - racja. Próbuję bawić się światłem ...

Bardzo ciekawa i odważna sesja.

Cera jakaś taka plastikowa, piersi na wierzchu. Śmiało sobie poczynasz...

Tak na marginesie, może gdzieś trafisz wycofywany manekin ze sklepu, dało by Ci to większa wierność w rozkładzie światła na postaci, albo chociaż np. gipsowe popiersie o skali bardzie zbliżonej do rzeczywistości.

Pozdrawiam AP.

rol6
9.02.11, 08:46
A na razie w ramach wprawek mała (dosłownie) sesja - tak dla żartu...

Sesja w skali makro. :wink:

Przymajmniej nie miałeś problemów z powiedzeniem modelce o co Tobie chodzi i jaką pozycję ma przyjąć. :grin:

fura
9.02.11, 10:39
Oczy tak jakoś sztucznie Ci wyszły:)

Igorra
9.02.11, 20:06
Świetny pomysł że na lalce :grin: wykonanie też MZ dobre :grin::grin::grin:

Moominek
9.02.11, 20:27
No proszę, a to taki foto-dowcip miał być, testowałem sobie tylko sprzęt do makro przed sezonem. A ruch w komentarzach jak nigdy, jednak niekompletnie ubrana modelka działa, nawet plastikowa :wink:.

@apz - myślałem o popiersiu Lenina ale ciężko dostać :-P
Swoją drogą pomysł niezły - światła można sobie próbować ustawiać do woli a model się nie znudzi ani nie zgłodnieje, problem jednak w tym, że nie zmienimy mimiki a poza też zapewne bardzo ograniczona.

waruga
9.02.11, 21:27
8. ciekawe ujecie..

helmuth
9.02.11, 22:10
...jednak niekompletnie ubrana modelka działa, nawet plastikowa :wink:.Wystarczy, że ma cycki na wierzchu :-P

apz
9.02.11, 23:46
@apz - myślałem o popiersiu Lenina ale ciężko dostać :-P
Swoją drogą pomysł niezły - światła można sobie próbować ustawiać do woli a model się nie znudzi ani nie zgłodnieje, problem jednak w tym, że nie zmienimy mimiki a poza też zapewne bardzo ograniczona.

Poza i mimika , to już na modelu, ale z lampkami, blendami, światłem naturalnym można pouczyć się na sucho i poprawiać do woli, sam szukam czegoś takiego do swoich celów ćwiczebnych.

Pozdrawiam AP.

Moominek
10.02.11, 08:16
To może taka:

http://allegro.pl/damski-manekin-angelina-peruka-i1439515897.html :cool:

Albo taka, tylko że kolor ciut "gorszy":

http://allegro.pl/manekin-wystawowy-peruka-i1452258391.html

W cenie dobrego filtra CPL MZ warto do ćwiczeń, jak ktoś się skupia na portretach/aktach/glamurach itp.

Karol
10.02.11, 13:59
Z lalką fajny pomysł.

W cenie dobrego filtra CPL MZ warto do ćwiczeń, jak ktoś się skupia na portretach/aktach/glamurach itp.
E tam, nie tylko do ćwiczeń, cery nie trzeba retuszować, skóra ładnie wygładzona, o jeść nie woła, to jest przyszłość fotografii ;-). A to, że czasem ktoś napisze plastic-fantastic..., przecież i tak piszą, nawet przy zdjęciach z żywymi modelkami ;-)

Thomasso
10.02.11, 18:37
Noo.. i pomyslcie. Przywoza cos takiego do domu.. mina sasiadow bezcenna :-P

T.

Wieprz
11.02.11, 12:11
Z lalką fajny pomysł.

E tam, nie tylko do ćwiczeń, cery nie trzeba retuszować, skóra ładnie wygładzona, o jeść nie woła, to jest przyszłość fotografii ;-). A to, że czasem ktoś napisze plastic-fantastic..., przecież i tak piszą, nawet przy zdjęciach z żywymi modelkami ;-)

można by cyrklem pory dorobić.

apz
12.02.11, 09:36
Noo.. i pomyslcie. Przywoza cos takiego do domu.. mina sasiadow bezcenna :-P

T.

Oglądałem oferty - pakują to w pudełko niewiele większe od starego Krokusa.
Efektu "sąsiedzkiego" nie będzie... .

Pozdrawiam AP.

Moominek
6.03.11, 22:59
No, robaczki się budzą...

waruga
6.03.11, 23:34
Dwojeczka jak dla mnie.

apz
7.03.11, 00:05
No, robaczki się budzą...

Fajne zdjątka - jakieś szklane mieszkanko dla nich , czy pojawiły się w domu?

Pozdrawiam AP.

Igorra
7.03.11, 18:37
Trzecie jest genialne :grin:

rol6
8.03.11, 01:06
Bardzo mi się podoba dwójeczka. :grin:

mala_mi
8.03.11, 10:01
modele nad podziw urodziwi :)

Moominek
8.03.11, 21:29
Model był jeden, za to trochę "ustawiany" w konkretnym miejscu, na oknie i kwiatku. A dziś kolejny "model okienny", tym razem drobna ćma. Ktoś wie, czemu tak dziwnie sterczy jej (jemu?) odwłok?

marek7001
8.03.11, 21:33
Model był jeden, za to trochę "ustawiany" w konkretnym miejscu, na oknie i kwiatku. A dziś kolejny "model okienny", tym razem drobna ćma. Ktoś wie, czemu tak dziwnie sterczy jej (jemu?) odwłok?
Jeśli to "jemu" sterczy odwłok, to mu się pewnie chce:wink:
jeśli jej to nie wiem, ja jestem ON:grin:

Ale zdjęcia super.

rol6
9.03.11, 01:04
Specjalistą od owadów nie jestem, więc w sprawie odwłoka nie pomogę. :grin:

Najbardziej przypadła mi do gustu jedynka.

Swoją drogą muszę się rozejrzeć u siebie za podobnymi "modelami". :wink:

Kordek
9.03.11, 09:21
Trzecie zdjęcie złotooka wyszło bardzo ciekawie.

waruga
9.03.11, 16:39
Nie przepadam za owadem z tej rodziny, ale trojka najbardziej mi pasuje.

Moominek
12.03.11, 23:31
No i znów makro, sezon się zaczyna na przyrodę bardziej ożywioną...

waruga
12.03.11, 23:38
Czworka dobrze wypatrzona..

Thomasso
13.03.11, 01:04
No i znów makro, sezon się zaczyna na przyrodę bardziej ożywioną...

No nie mow zes te okazy (skakuny?) ustrzelil aktualnie? :)

Tomek

Moominek
13.03.11, 09:17
Wczoraj konkretnie.
Wyklikane z mobilka

Thomasso
13.03.11, 20:16
Wczoraj konkretnie.
Wyklikane z mobilka

No to niezle. Chyba i ja wyjde na lowy zatem :)

T.

brudnyhary
13.03.11, 21:37
fajny skakun .....gdzie spotkałeś...w tym roku to będzie mój priorytet:)

rol6
13.03.11, 21:51
Czwóreczka najlepsza. Świetnie złapaleś ostrość, model w ciekawym otoczeniu - rewelacja. :grin:

jackowlew
13.03.11, 21:53
Czwórka zdecydowanie:)

Moominek
13.03.11, 22:14
fajny skakun .....gdzie spotkałeś...w tym roku to będzie mój priorytet:)

Skakuna? Tego z galerii - na ścianie :)

Taki dziwny, czarno-biały jak zebra, nie spotkałem go nigdzie indziej w terenie, a na ścianach i owszem, kilka razy.

A te z wątku - na nieużytkach tego pełno, ale nie wiem czy to skakuny. Za długie odnóża, choć faktycznie sieci do łowienia zdobyczy nie tworzą. Są dosyć sezonowe, pojawiają się w marcu a już w czerwcu ciężko spotkać, mają wtedy dzidzie... Bardzo ciekawe okazy, widziałem takiego "dorosłego" co miał ze 3 centymetry nie licząc odnóży, samice noszą "młode" na odwłoku (sorki za jakość fotki, było ciemnawo i bez doświetlania) - czy karmienie własną piersią i innymi częściami ciała staje się potem przykrym faktem - tego nie wiem.

rol6
14.03.11, 09:03
Fajne zdjęcie poglądowe. :wink:

i opis "Z cyklu życia pajęczaków" również interesujący.

Moominek
14.03.11, 09:41
Znalazłem, co to za pająk. Wałęsak (zwyczajny prawdopodobnie). Podobno młode wykluwają się 3 razy do roku, pierwszy raz właśnie w czerwcu. Matek nie jedzą :). Żyją podobnie jak skakuny, tyle że według opisu mają góra 7mm, a widziałem czasem wyraźnie większe.

waruga
14.03.11, 14:48
Pajaczek cool.

Moominek
8.04.11, 21:30
Tym razem coś dziwnego... Taki pomysł do głowy wpadł... Ale czy sensowny to nie wiem :wink: - powierzchnie...

slaszysz
8.04.11, 21:33
Pierwsze to powierzchnia Europy (księżyca Jowisza), drugie chyba z wnętrza jakiegoś ciała :), a trzecie bardzo marsjańskie. Podoba mi się.

Moominek
8.04.11, 21:40
Zgadujcie dalej ;) Podpowiem że wszystko ziemskie i "wegetariańskie", ostatnie to chyba wiadomo. Ale nie o zgadywanki mi chodziło, a o zabawę "formą".

helmuth
8.04.11, 22:17
Czwarte to pień brzozy (?), trzecie myślałem o zamrożonym mięsie ale to nie wegetariańskie :-P
Więcej pomysłów nie mam :)

masakrer
9.04.11, 00:02
Ostatnie lypie na mnie zielonym okiem :grin:

Moominek
9.04.11, 09:05
He he, po kolei: gruszka, czekoladowe płatki śniadaniowe w mleku (zielona "poświata" od łyżeczki ;)), kiwi, pień - ale orzecha.

slaszysz
9.04.11, 11:24
A gdzie rosną niebieskie gruszki? :shock:

Saboor
9.04.11, 13:01
A gdzie rosną niebieskie gruszki? :shock:

Na wierzbie, nie?:grin:
Fikuśne to, Dawaj dalej.

Moominek
10.04.11, 13:56
Cóż dziś tylko dwa. Przez tę pogodę nic się nie chce :-P. Do tego wczorajszy zachód - wiem wiem, kicz, ale nie mogłem się powstrzymać.

Saboor
10.04.11, 14:08
Cóż dziś tylko dwa. Przez tę pogodę nic się nie chce :-P. Do tego wczorajszy zachód - wiem wiem, kicz, ale nie mogłem się powstrzymać.

Siema Moominek!
pow_6 wypas, no i zachodzik piękny.:grin:

waruga
10.04.11, 15:38
Zachod slonca jak najbardziej podoba mi sie.

Moominek
12.04.11, 06:37
Taka muszka na dziś

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=45485&stc=1&d=1302583035

rol6
12.04.11, 07:40
Muszka jest świetna. Z tej perspektywy wygląda całkiem sympatycznie. :grin:

waruga
12.04.11, 21:57
Muszka cool.

masakrer
13.04.11, 14:50
Niczego sobie ta mucha :grin:

jacek00
13.04.11, 14:54
Mucha ekstra. Jakim szkłem robione?

Quentin35
13.04.11, 15:01
Muchacha świetna :)

Moominek
13.04.11, 21:22
Mucha ekstra. Jakim szkłem robione?

Pełny kadr Sigma 105 + EC-20. Ale 1:1 widać utratę jakości, chyba "zejdę" na EC-14.

Aha, dorzucam wersję "odpyloną":

szantis
18.04.11, 08:19
Mucha jest niezła . ładne złapane kolory.

Igorra
18.04.11, 18:00
bardzo podobaja mi się dziwne eksperymenty zwłaszcza kiwi i czekoladowe płatki :grin: świetne spojrzenie na zwykłe obiekty :wink: Wrzucaj więcej takich eksperymentów :grin:

W następnej wrzucie zachód słońca ciekawy, inny, niecodzienny, podoba mi się :wink:

No i muszka bezsprzecznie rewelacyjna :grin:

Na koniec jedno pytanie: Dlaczego ten wątek jest w dziale "Zdjęcia początkujących" ? :roll: