Zobacz pełną wersję : upgrade E-400
witam,
prośba dość standardowa: pomóżcie w wyborze :)
mam E-400 a do tego doubel kita 14-42 i 40-150 i silną potrzebę wyjścia poza to. Zależy mi na poprawie jakości otrzymywanego obrazu i rozpatruje dwie możliwości:
1. wymiana korpusu na E-620 (większego nie chcę ze względu na rozmiar i wagę)
2. wymiana obiektywu na 12-60
za nowym korpusem przemawia stabilizacja obrazu oraz mniejsze szumy na wysokich czułościach (których jednak często używam), natomiast za obiektywem ciut większa jasność i oraz jakość odwzorowania.
Ciekaw jestem teraz Waszego zdania i ewentualnych porad.
pozdrawiam
s.
Jak rozumiem robiłeś E-400, więc znasz jego koszmarne szumy. Mimo to obiektyw? Napisz proszę słów kilka, co by jakoś rozjaśnić.
posiadam e420 i 12-60swd. Dokupiłem do tego zestawiku e510 by lepiej sie trzymało. Musisz wiedzieć, że kiedy podepniesz 12-60 do e400 to będzie bardzo niewygodnie trzymać to wszystko. Obiektyw sporo waży w porównaniu do aparatu. Może lepiej kupić e510 i 14-54? Sam nie wiem co taniej i lepiej. Ja jestem z e510 póki co zadowolony. Jeśli stać Cię na lepszy aparat to go kup.
Jednak 12-60 jest świetnym obiektywem.
pozdro
ja bym kupił 12-60 puszka daje mniej zabawy
E-520 + ZD 14-54 chyba byłby najrozsądniejszym wyborem. Do ZD 12-60 aż tak dużo mu nie brakuje (nawet jest minimalnie jaśniejszy), stabilizację obrazu będziesz miał i nieco niższe szumy na wyższych czułościach również. Jak weźmiesz pod uwagę jeszcze fakt, że jaśniejszy obiektyw w połączeniu ze stabilizacją obrazu często da Ci możliwości robienia zdjęć na niższych czułościach, niż to miało miejsce w E-400 z kitem, to o szumach możesz już w ogóle zapomnieć.
epicure > no to brzmi jak rozsądny kompromis. Trochę żal szerokiego zakresu 12-60, ale można mieć stabilizację. Choć z drugiej strony wyjdzie nietanio, bo zakup obiektywu i body jednocześnie podniesie cenę (za stary sprzęt wiele nie dostanę). Ech, żeby ten sprzęt był nieco tańszy....
Trochę żal szerokiego zakresu 12-60
Ten szeroki nie jest aż taki szeroki, za to sporo droższy. Jak chcesz iść w szerokości, to może lepszy byłby drugi, naprawdę szerokokątny obiektyw do kompletu z 14-54.
E-520 + ZD 14-54 chyba byłby najrozsądniejszym wyborem. Do ZD 12-60 aż tak dużo mu nie brakuje (nawet jest minimalnie jaśniejszy), stabilizację obrazu będziesz miał i nieco niższe szumy na wyższych czułościach również. Jak weźmiesz pod uwagę jeszcze fakt, że jaśniejszy obiektyw w połączeniu ze stabilizacją obrazu często da Ci możliwości robienia zdjęć na niższych czułościach, niż to miało miejsce w E-400 z kitem, to o szumach możesz już w ogóle zapomnieć.
Dobrze prawi. E510+14-54 wyjdzie tyle co 12-60 samo. Skok po przejściu z Kita na to szkielko będzie dość znaczne w jakości i szybkości o pancerności nie wspomnę i do tego body lepsze.
Jak rozumiem robiłeś E-400, więc znasz jego koszmarne szumy. Mimo to obiektyw? Napisz proszę słów kilka, co by jakoś rozjaśnić.
Jakie koszmarne szumy? Używałem Iso 100-400 i było ok. Z mojego punktu widzenia przejście na NMOS w 4/3 to downgrade.
E400 i koszmarne szumy ? że jak ?
Mam E-400 i E-30. Raczej puszka. Widze roznice.
Mam E-400 i E-30. Raczej puszka. Widze roznice.
Zawsze jest jakaś różnica, ale jakiego typu widzisz różnice?
Zawsze jest jakaś różnica, ale jakiego typu widzisz różnice?
Co do puszek - we wszystkim co do szybkosci, funkcjonalnosci, live view, jakosci, mozliwosci ustawien zarowno pre jak i postobrobki jeszcze w aparacie.
imho 12-60 mozna dobrze wykorzystac w lepszym niz e-400 aparacie
imho - zaznaczam!
ps. stabilizację w E-30 dodaję pod rozwagę przy wszystkich problemach olków z szumami!
Fotomic > mówimy o tym samym aparacie? Olympus E-400 moim zdaniem przy ISO 400 szumi mocno, a przy ISO 800 szumi bardzo mocno. Wystarczy słabe światło, a szumu zaczynają być nieakceptowalne. Dla tego myślałem o zmianie korpusu, bo poza tym go lubię.
Fotomic > mówimy o tym samym aparacie? Olympus E-400 moim zdaniem przy ISO 400 szumi mocno, a przy ISO 800 szumi bardzo mocno. Wystarczy słabe światło, a szumu zaczynają być nieakceptowalne. Dla tego myślałem o zmianie korpusu, bo poza tym go lubię.
IMO to najlepsza matryca, ale zależy czego potrzebujesz, ja poza 400 nie wychodzę. Jak używasz to rzeczywiście ten model nie jest dla Ciebie. Chociaż na Twoim miejscu zainwestowałbym w szkło. Body szybko się starzeje i rotacja w nowościach jest duża, szkło się trzyma na stałym poziomie i jest najwazniejsze.
Też mam E-400
Kolego scuner zrób tak:
załóż do aparatu ten zwykły kit 14-42,
ustaw aparat na ISO 800, lub nawet 1000
ustaw kompensację ekspozycji na +0,7 lub nawet +1,0
zrób zdjęcie Twojego pokoju i pokaż mi szumy.
Przykład, exif załączony.
tu jest plik RAW (http://bodzio.dug.net.pl/pliki2/p6173952.orf)
no chwile mi to zajmie, bo dziś się chyba nie dorwę do aparatu, ale masz rację - zrobię i jakoś ujednolicimy ocenę :)
ale na marginesie ISO 800 prześwietlone o +1 to już ISO 400, więc chyba jeśli mamy cokolwiek pokazać, to bez grzebania w korekcji.
pewnie tak, ja jestem amator i sie nie znam. Ale Tobie chodziło o:
czy aparat, czy szkło.
Wynika, że aparat wyrobi, więc kup szkło.
Kiedyś pytałem chłopaków tu na forum czy kupić E-30, czy 9-18 - no i szkło wybrałem, mniam :)
wujek.samo.h
17.06.09, 15:59
Jako były posiadacz e 510, posiadacz e 3 i e 400 ujmę to tak - matryca Kodaka i Panasa fajnie się uzupełniają. Dla LV i wyższych czułości warto mieć nowsze modeli z serii 5xx i e620. Natomiast w dobrych warunkach oświetleniowych e 400 bije na głowę nowości. Ja bym brał e 510/520 + ZD 14-54 (opcja tańsza) lub e 620 + ZD 14-54 (opcja droższa) zaś w obu przypadkach jako dopełnienie zestawu i zapasowe body pozostawiłbym e 400.
jako się rzekło - zdjątko zrobione na ISO 800 w kiepskim oświetleniu:
zzipowane zdjęcie w formacie RAW (http://www.andrzej.czaplinski.pl/P6170054.ZIP)
takie szumy jakie tu są widoczne mi osobiście przeszkadzają
A próbowałes NeatImage?
Dajesz lekkie odszumianie i do wydruku ideał, natomias do powiększeń i wyciągania cieni nie bardzo.
sprawę szumów załatwi Ci częściowo IS.
Możesz dzięki temu pracować na trochę dłuższym czasie, czyli niższym ISO.
Ja mam właśnie zestaw e-510 + 14-54mm. Proporcje są jeszcze fajne szkła i puchy.
W przypadku e400 i 12-60mm to by to wręcz dziwnie wyglądało, nie mal jak e-510 z z 50-200mm.
Na Twoim miejscu bym kupił ww. zestaw, bo się z nim bardziej rozwiniesz, niż z filtrami artystycznymi e-620...
Oczywiście możesz także najpierw kupić 12-60mm, którego cena za uż. jest obecnie tylko kilka stówek niższa niż za nowy zd 14-54mm, by potem wyłapać okazję na e-5x0.
e-620 jest dobrym wyborem, chcesz zachować kompaktowość i jeśli brakuje Ci bardziej stabilizacji i LV niż lepszego szkła.
Ja bym tam czekał aż ceny znormalnieją.
jako się rzekło - zdjątko zrobione na ISO 800 w kiepskim oświetleniu:
zzipowane zdjęcie w formacie RAW (http://www.andrzej.czaplinski.pl/P6170054.ZIP)
takie szumy jakie tu są widoczne mi osobiście przeszkadzają
Ale to zdjęcie masz potężnie niedoświetlone! Popatrz na histogram. Nie ma cudów - takie będzie szumiało
HrabiaMiod
26.06.09, 16:29
e400 z praktyki nie znam, natomiast mam e1 również z ccd, który do tego jest starszym body, a więc szumy większe. Zachęcam Cię do eksperymentowania i głębszego poznania aparatu - jeśli nauczysz się odpowiednio naświetlać kadry, kupisz jaśniejsze szkło, to te aparaty są bardzo dobre. Oczywiście, jeśli głównie pracujesz na wyższych iso, to warto zmienić puchę, jeśli jednak dużo robisz na 100-400, to może tu być lepiej niż w nowych nmosach. I na pewno szkło daje więcej niż pucha. Kumpel zamienił kita na 14-54 (do e510) i na nowo chyba zakochał się w swoim sprzęcie. Szkło to podstawa, najważniejsza część aparatu.
Popróbuj z naświetlaniem, kontroluj histogram - poprawnie naświetlony kadr na iso800, z lekkim odszumianiem, nawet u mnie, jest bardzo dobry jakościowo, a na wydrukach to już zupełnie git majonez. Myślę, że pod względem szumów, Twoje e400 jest jeszcze lepsze, więc..:) Z mojego e1, po obróbce, w niektórych warunkach nawet iso 1600 jest dla mnie akceptowalne - acz zaznaczam, nie jestem szumofobem, na kliszy lubię ziarno, więc ładny szum często wręcz dodaje uroku zdjęciu (nie lubię plastikowych, gładkich jak pupa niemowlaka obrazków).
pozdr