PDA

Zobacz pełną wersję : Makro dla grafologa

lmk
17.06.09, 08:37
Mam pytanie, bo przeglądając pozostałe wątki nie mam pełnego obrazu. Zacznę od kwestii następującej szukam obiektywu do makro do mojego E-400 odpowiadającego moim potrzebom. Jestem biegłym sądowym w zakresie badań dokumentów, potocznie zwanym grafologiem. Makro potrzebne jest mi do wykonywania zdjęć tak całych dokumentów, jak i ich fragmentów skupiając się na całych podpisach czy ich elementach, nieraz pojedynczych liniach.
Gdy pracowałóem w policyjnym laboratorium używałem z powodzeniem obiektywu Nikkor 50 mm - rewelacja. Teraz chciałbym coś zakupić do Olympusa, proszę o radę co najlepiej rysowałoby te rzeczy? Czy też 50 mm? Nadmieniam, że nie zawsze mogę robić zdjęcia w odpowiednich warunkach światło, statyw jak w domu, część takich zdjęć muszę robić w różnych warunkach sądu, notariusza itp.

Proszę o podpowiedź, co najbardziej by się do tego nadawało.

fotomic
17.06.09, 08:49
Mam pytanie, bo przeglądając pozostałe wątki nie mam pełnego obrazu. Zacznę od kwestii następującej szukam obiektywu do makro do mojego E-400 odpowiadającego moim potrzebom. Jestem biegłym sądowym w zakresie badań dokumentów, potocznie zwanym grafologiem. Makro potrzebne jest mi do wykonywania zdjęć tak całych dokumentów, jak i ich fragmentów skupiając się na całych podpisach czy ich elementach, nieraz pojedynczych liniach.
Gdy pracowałóem w policyjnym laboratorium używałem z powodzeniem obiektywu Nikkor 50 mm - rewelacja. Teraz chciałbym coś zakupić do Olympusa, proszę o radę co najlepiej rysowałoby te rzeczy? Czy też 50 mm? Nadmieniam, że nie zawsze mogę robić zdjęcia w odpowiednich warunkach światło, statyw jak w domu, część takich zdjęć muszę robić w różnych warunkach sądu, notariusza itp.

Proszę o podpowiedź, co najbardziej by się do tego nadawało.

Do czego podpinałeś tego nikkora ? I czy ognioskowa była odpowiednia ?

grizz
17.06.09, 09:00
zd 50 + ringflash

ew dodatkowo pierścień makro do większych zbliżeń

fotomic
17.06.09, 09:35
zd 50 + ringflash

ew dodatkowo pierścień makro do większych zbliżeń

generalnie poleciłbym to samo.

icelander
17.06.09, 09:52
Niec dawno polecałem med. sądowej w takiej samej sprawie

zd 50 + ringflash

to jest super zestaw

lmk
17.06.09, 10:32
Do czego podpinałeś tego nikkora ? I czy ognioskowa była odpowiednia ?
Akurat Nikkor chodził z lustrzankami klasycznymi i cyfrowymi Nikona. Ogniskowa jak najbardziej Ok.
A co do Waszych odpowiedzi, wygląda na to, że moje przypuszczenia co do ZD50 się sprawdzają. W kwestii oświetlenia jestem bardziej sceptyczny, albowiem w wielu przypadkach trafniejsze w praktyce jest boczne oświetlenie dodatkowe, nie wchodzące jakby w skład zestawu fotograficznego. Do całych dokumentów ring jak najbardziej ok, do drobniejszych rzeczy tu muszę pokombinować.

fotomic
17.06.09, 10:34
Akurat Nikkor chodził z lustrzankami klasycznymi i cyfrowymi Nikona. Ogniskowa jak najbardziej Ok.
A co do Waszych odpowiedzi, wygląda na to, że moje przypuszczenia co do ZD50 się sprawdzają. W kwestii oświetlenia jestem bardziej sceptyczny, albowiem w wielu przypadkach trafniejsze w praktyce jest boczne oświetlenie dodatkowe, nie wchodzące jakby w skład zestawu fotograficznego. Do całych dokumentów ring jak najbardziej ok, do drobniejszych rzeczy tu muszę pokombinować.

tylko pamiętaj, że w olku 50mm da Ci 100mm. Jak podpinałeś do klasycznych lustrzanek 50mm to nic się nie zmieniało. Ale tak czy inaczej to jest dobry wybor.

grizz
17.06.09, 10:38
to może twin falsh...

BTW tu nie chodzi o ogniskową a skalę odwzorowania.

Obiektyw sigma 150mm i 105mm ma taką samą skalę (uzyskasz takie samo powiększenie) jak z obiektywem zd 35mm

zd 50 da ci takie powiekszenie, że obejmie obszaer dwa razy większy od 20gr

wyżej powołane obiektywy (albo zd50 z pierscieniem) zobrazują ci obszar wielkości 20gr.

Jednak biorąc pod uwagę specyfikę opinii biegłego spokojnie zd50 wystarczy, bo po prostu wytniesz potrzebny fragment - zapasu rozdzielczości na przeniesienie tego do opinii na papierze i tak masz.

Mirek54
17.06.09, 10:41
A poswiecic mozesz swiatlem do fotografi dentystycznej-chyba olek ma takie lampy
http://www.enjoyyourcamera.com/images/product_images/popup_images/555555_2.jpg

lmk
17.06.09, 12:20
to może twin falsh...
zd 50 da ci takie powiekszenie, że obejmie obszaer dwa razy większy od 20gr

wyżej powołane obiektywy (albo zd50 z pierscieniem) zobrazują ci obszar wielkości 20gr.

Jednak biorąc pod uwagę specyfikę opinii biegłego spokojnie zd50 wystarczy, bo po prostu wytniesz potrzebny fragment - zapasu rozdzielczości na przeniesienie tego do opinii na papierze i tak masz.

Zapas rozdzielczości mam na spokojnie, a przy okazji dwa razy większy obszar to doskonała sprawa, bo niejednokrotnie zmieści się cały podpis w takim obrazie.

A poswiecic mozesz swiatlem do fotografi dentystycznej

Bardzo ciekawa rzecz, widzę ze to diody, chyba dobrze widzę. Postaram się coś takiego poszukać w necie, gdzie jak i za ile. Swoją drogą ciekawe czy można oświetlać tylko jedną stroną, bo to najlepsza metoda na wyciągnięcie głębi linii graficznej, trzeciego wymiaru - naciskowości. Oj trzeba się rozejrzeć co to za cudo.
Wszystkim za dotychczasową pomoc wielkie dzięki.

grizz
17.06.09, 12:43
Zapas rozdzielczości mam na spokojnie, a przy okazji dwa razy większy obszar to doskonała sprawa, bo niejednokrotnie zmieści się cały podpis w takim obrazie.
.

ekhm... akurat większy obszar nie jest problemem w żadnym obiektywie... ;) wystarczy ruszyc aparatem kilka cm w tył... ;) :D

lmk
17.06.09, 14:15
ekhm... akurat większy obszar nie jest problemem w żadnym obiektywie... ;) wystarczy ruszyc aparatem kilka cm w tył... ;) :D
Teoretycznie masz rację, ale...czy chodzi li tylko o większy obszar czy też o ine właściwości obrazu tez? :wink: