PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek dla linuksiarzy - zdechło RT

Bodzip
16.06.09, 07:08
Taw Therapee - używam na co dzień. Wczoraj było tak:
po zdemozaikowaniu zdjęcia, ustawieniu suwaków, wysyłam zdjęcie do gimpa. Gimp się nie odpala. Co jest myślę ? Odpalam samego Gimpa, jest ok, zdjęcia wczytuje.
Zmieniłem w RT katalog z rawami na inny - kompletne brak reakcji. Program jako taki działa. Uruchamia się, natomiast rawów nie wczytuje. Widzi dyski i katalogi. Nie widzi rawów, jpg i tif-ów. Pomyślałem że grafika się przegrzała, ale... mam na virtualu postawionego XP i tam odpaliłem Raw Therapee bez najmniejszych problemów. Właśnie na mocno podgrzanym już lapku. Działa wszystko. Uruchomienie z konsoli też w sumie nic nie dało bo otrzymałem standardowo komunikaty:

(rt:3312): Gtk-WARNING **: Nie można odnaleźć modułu obsługującego motyw w module_path: "clearlooks",
processing file ./profiles/crisp.pp2...
processing file ./profiles/neutral.pp2...
processing file ./profiles/default.pp2...
a w logach nie ma nic, chyba że nie wiem gdzie patrzeć.
Z góry dzięki

grizz
16.06.09, 08:10
sprawdź na nowym koncie użytkownika.

Bodzip
16.06.09, 16:10
sprawdź na nowym koncie użytkownika.

plusik :)

darkelf
16.06.09, 16:34
Konfiguracja RT jest chyba w .config/RawTherapee. Używając osobnego konta masz po prostu pustą konfigurację, sprawdź co mogłeś tam naśmiecić, skopiuj sobie np. tylko profile jesli masz własne. RT zapamiętuje ustwienia każdego zdjęcia, które obrabiałeś.

grizz
16.06.09, 16:44
Konfiguracja RT jest chyba w .config/RawTherapee. Używając osobnego konta masz po prostu pustą konfigurację, sprawdź co mogłeś tam naśmiecić, skopiuj sobie np. tylko profile jesli masz własne. RT zapamiętuje ustwienia każdego zdjęcia, które obrabiałeś.

tylko,z e to moze nie byc problem bezpośredni z Rawtherapee, dlatego najpierw lepiej sprawdzic na nowym koncie.

fotomic
16.06.09, 16:45
ooooooo jakie fajne kółko różańcowe tfuu grupa wsparcia. ;)

Bodzip
16.06.09, 17:21
I dlatego warto wyczyścić. Dzięki i za to bo mi miejsca na dysku przybyło że ho ho :)
plusik oczywiście

:) lubimy się modlić :-P

Wszystko już śmiga - dzięki jeszcze raz

darkelf
16.06.09, 17:47
Po skasowaniu konfiguracji pamiętaj by ustawić interpolację na VNG-4 (zakładam, że używasz Olympusa).

Bodzip
16.06.09, 19:02
dobrze zakładasz :)

grizz
16.06.09, 19:10

widzisz.. dwa posty i działa.

I to bez reinstalacji systemu ;)

Bodzip
16.06.09, 19:54
A kto reinstaluje linuksa :) - aaaa wiem, ubunciarze :-P
Mój ma już ponad 3 lata

qbic
16.06.09, 19:58
Phi..., ja nie reinstaluje windy nawet jak zmieniam plyte główną.

salvadhor
16.06.09, 20:40
Phi..., ja nie reinstaluje windy nawet jak zmieniam plyte główną.

Ukłony, mi ta sztuka jakiś osiem lat temu nigdy się nie udawała :)