PDA

Zobacz pełną wersję : jpg ciemniejszy od PSD??

Beefheart
15.06.09, 10:07
witam
czy to normalne że jpgi są ciemniejsze w stosunku do plików psd??
próbowałem rożnych zalecanych ustawień profili kolorów ale kiedy zapisuję fotki do jpg to są one znacznie ciemniejsze i mocniej skontrastowane.
Czy jest na to jakaś rada??

dinx6
15.06.09, 10:20
Nie tyle ciemniejszy, co przeglądarka zdjęć może inaczej wyświetlać plik niż Photoshop. Masz nieskalibrowany monitor.

marecki
15.06.09, 10:45
U mnie pomiędzy PS, ACDSee, a PhotoPaint kolory są zupełnie inne. Zwłaszcza Photopaint wyświetla na zielono. Ostatnio wywołuję w PS a potem mam zdziwko jak wrzucam na www i fotka jest inna. Nie rozumiem tego ale już się przyzwyczaiłem.

grizz
15.06.09, 11:08
Kwestie ustawionych profili kolorów w poszczególnych programach.

marecki
15.06.09, 11:21
Wkurzające jest to, że po zaintalowaniu przez laika programu takiego jak Photopaint pod WinXP nie da się dobrze obrobić fotki bo po wyświetleniu przez IE lub inne programy wygląda inaczej.

rodia
15.06.09, 11:34
Wkurzające jest to, że po zaintalowaniu przez laika programu takiego jak Photopaint pod WinXP nie da się dobrze obrobić fotki bo po wyświetleniu przez IE lub inne programy wygląda inaczej.

A czy typowy laik obrabia zdjęcia ? :)
Producent jednego programu wymyśli, że najlepszy jest taki profi, innego, że inny i tyle. Nie ma co się czochrać.

marecki
15.06.09, 11:53
A czy typowy laik obrabia zdjęcia ? :)
Producent jednego programu wymyśli, że najlepszy jest taki profi, innego, że inny i tyle. Nie ma co się czochrać.

Oj nie czepiaj się :) od typowego laika do zaawansowanego jest coś pomiędzy. Ja staram się coś z fotek wyciągać ale jak pisałem inaczej to wygląda potem.

Beefheart
15.06.09, 11:56
korzystam z kalibratora pantone huey, monitor mam wysokiej klasy, w Photoshopie profile kolorów ustawiony na: Monitor RGB - huey D65 G2,5 A 229,00 (wydaje mi się to logiczne skoro pantone na bierząca kalibruje jasność monitora) zresztą kiedy stosuję inne profile dalej mam to samo.
co mam zatem robić aby fotki dobrze wyglądały jako jpgi??
-obecnie przed zapisem do jpg aplikuję warstwę korekcyjną "jasność kontrast" (dodaję jasności i ujmuję kontrastu) ale czy to poprawne??

rodia
15.06.09, 11:59
Oj nie czepiaj się :) od typowego laika do zaawansowanego jest coś pomiędzy. Ja staram się coś z fotek wyciągać ale jak pisałem inaczej to wygląda potem.

Niestety ludzie nie zawracają sobie głowy czymś takim jak profil koloru. A co tam, przecież tego nie widać tak od razu. Pierwszą sprawa jak instaluje program graficzny jest konfiguracja, a ta z kolei zaczyna się zazwyczaj od sprawdzenia profili kolorów, parametrów formatów wyjściowych itd, a dopiero na końcu poprzestawianie pasków narzędzi. A ja uważam się za laikonika w sprawach foto i grafiki. ;)
Profil koloru to sprawa jak najbardziej podstawowa.