Zobacz pełną wersję : Rinho - Olkowym okiem ...
Hejka.
Zakładam nowy wątek dla oceny moich fotek. Będę wrzucał różne, czasem ciekawe, czasem mniej. Zapraszam do odwiedzin i komentowania.
Pozdrawiam
FranekW.
Pomóżcie zidentyfikować ptaszki.
Czy 002 to samiczka kosa?
Nie wiem co to ale fotka bardzo ładna.
Następne też fajne ale nie tak.
Witaj
Wielkim znawca nie jestem ale napewno nie, samiczka kosa jest wieksza. A 1 i 3 bardzo ladne ale troche male i ciut za malo ostre, okazy super, niestety nie znam nazwy :)
Wszystkie foty to sigma 135-400 z ręki, z podejścia. Ciężko utrzymać. Akurat nie miałem pod ręką statywu :evil:.
Ciekawi mnie zwłaszcza, jak nazywa się ten na fotce 001 ?
mi się zdjęcie numer dwa spodobało :wink: reszta tez niczego sobie
Bardzo fajne ptaszki i naprawdę niezłe zdjęcia.
Na 002 to chyba jest gąsiorek.
Na 001 - szczygieł
niezły ptaszki, najbardziej podoba mi się nr 1
Fajne ptaszki- bardzo przyjemne foty :-)
Nr2 podoba mi się najbardziej- fajne ujęcie.
No to jeszcze jeden ptaszek.
K_Puchatek
16.06.09, 12:11
Fajnie Ci wychodzą te ptaszki, jak dla mnie najlepsze 1 i 3.
Na 2 przeszkadza mi trochę to że ptaszek siedzi na płocie (gałązka byłaby lepsza), tylko jak to wytłumaczyć ptaszynie...:wink:
4 - troszkę brakuje ostrości (na ptaszku)
Generalnie całkiem dobrze, czekam na następne...
Dla mnie najlepsza dwójka - w pierwszej kolejności za tło (nie mogę oderwać wzroku od tego "mega" łagodnego przejścia tonalnego), w drugiej za ptaszka, a zardzewiała siatka... cóż, nie można mieć wszystkiego :wink:
Dla mnie najlepsza dwójka - w pierwszej kolejności za tło (nie mogę oderwać wzroku od tego "mega" łagodnego przejścia tonalnego), w drugiej za ptaszka, a zardzewiała siatka... cóż, nie można mieć wszystkiego :wink:
HiHi. To mega-łagodne tło, jak to określiłeś, to jakieś trawsko na tle ściany magazynu Schenkera w Havirovie. Ale fajnie wyszło.
No to następne dwa. Wstawiam dopiera teraz, lecz to moje pierwsze ptaszki z S135-400
005 - jaskółka (chyba)
006 - nie mam pojęcia :cry:
Ptaszki niezłe (chociaż 005 trochę nieostry). Jeśli chodzi o gatunki, to jest tu paru speców :) Pytaj kasprzyka albo Piotra Grzesia :) Poluj na następne!
Na 005 jest pliszka siwa (nie jaskółka), a na 6 - chyba śpiewak (drozd) :)
No! Jestem pod wrażeniem :D
Odczucia mam podobne do tych helmutha, świetne są te ptaszki - wydaje mi się jednak, że wątek powinien zostać przeniesiony, bo wprowadza w błąd: to jest dział dla początkujących, Twoje zdjęcia tu nie pasują :)
005- śliczny ten ptaszek, i ładnie Ci wyszedł :-)
BTW- nie wiedziałam że mamy tylu ornitologów na forum :D
Ptaszki super gratulacje :)
Odczucia mam podobne do tych helmutha, świetne są te ptaszki - wydaje mi się jednak, że wątek powinien zostać przeniesiony, bo wprowadza w błąd: to jest dział dla początkujących, Twoje zdjęcia tu nie pasują :)
Dzięki za Twe słowa. Ja jednak czuję, że ciągle jeszcze jestem początkującym :oops:
Bardzo dobre fotki.
Pozdrówka.
Na 005 jest pliszka siwa (nie jaskółka), a na 6 - chyba śpiewak (drozd) :)
Dzięki za identyfikację. Nie wiedziałem, że udało mnie się ustrzelić takie ciekawe ptaszki. Tę pliszkę jeszcze pójdę sfocić - często ją spotykam. Drozd (jeśli to drozd) to członek małego stadka, które bywa pod zamkiem w Kończycach Małych - zawitam tam jeszcze.
Drozd (jeśli to drozd) to członek małego stadka, które bywa pod zamkiem w Kończycach Małych - zawitam tam jeszcze.
Napisałam "chyba", bo podobne są jeszcze kwiczoły (tak z początku myślałam) ale mają szary kark i głowę, ten Twój jest jednolity. Może jeszcze ktoś by się wypowiedział?
Co Wy? Ucz nie macie-Jaszczembie na 100%.:grin:
Wrzucę tego niby drozda do galerii. Co myślicie?
Na 002 to chyba jest gąsiorek.
Na 001 - szczygieł
Witaj
Na wstępie dzięki za link do Twojego wątku - nie widziałem przedtem, nie wszystko jest czas przeglądać ;)
1- czka bardzo ładna, może trochę ciaśniej kadrować, nie miałem okazji widzieć szczygła na żywo, prezentuje się pięknie, warto się nim zainteresować.
2-czka to nie gąsiorek, gąsiorka masz na 3-ce, drugie zdjęcie to prawdopodobnie muchołówka szara.
Gąsiorek udany, akurat z nimi jest tak, że brakuje mi 100mm :), które ty wykorzystałeś, codziennie widuje ich sporo, ale nigdy nie pozwalają się podjechać bliżej niż 7-10m.
Pliszka siwa - tutaj ostrość jest delikatnie nie trafiona, nie wiem czy nie jest to związane z front focusem o którym słyszałem w tych obiektywach.
Podobnie ostatni ptaszek - którego nie znam -tutaj na dodatek światełko nie zagrało.
Ratujesz mi wiarę w ten obiektyw ;)
Pzdr
Ta pliszka, to pierwsza fota tą sigmą, z ręki rzecz jasna.
Fakt, gąsiorek jest na 003 - pomyliłem opisy. Ale to z wrażenia, kiedy zobaczyłem Twego w Publicznej - full wypas.
1,2,5 w/g mnie najlepsze, jakim obiektywem robisz zdjęcia?
1,2,5 w/g mnie najlepsze, jakim obiektywem robisz zdjęcia?
sigma 135-400
bardzo fajne ptaszki:) u mnie koło domu kręci sie para gołąbków niestety chyba nie lubią sie fotografowac ponieważ za każdy razem jak wyciągam aparat odlatują :( pzd
No to kolejne próby.
Czy ktoś wie, co to może być na fotce 009? Czyżby to myszołów? Ustrzeliłem toto z ręki na 400mm.
K_Puchatek
22.07.09, 19:48
Z ostatniej serii MSZ najciekawsza fota nr 8 - troszeczkę tylko przeszkadza tło, ale wróbelek pierwsza klasa.
Nr 7 - coś bardzo niedobrego stało się z jakością ( może to spory crop?)
Nr 9 - dobrze (trochę bliżej - więcej szczegółów i byłoby świetnie)
Pozdrawiam
7 - strasznie zaszumione :|
8 - fajnie tylko jak dla mnie zbyt centralnie, przesunąłbym ptaszka trochę w prawo
9 - za K_Puchatek
Witaj,
Podoba mi się 008- fajny ten wróbelek :-) Może faktycznie zbyt centralnie, ale pomysł udany :-)
009- odległość sprawia, że fotka jest nijaka.
Pozdrawiam
Dzięki za komentarze.
007 - Crop nie taki wielki. A ostrość mi poleciała - fota ze statywu. Coś faktycznie schrzaniłem z tą makolągwą, i chyba już wiem co. Prawdopodobnie zapomniałem wyłączyć IS. Tak sądzę.
008 - Wróbelka poprawię, akurat mogę przyciąć inaczej. Wstawię jutro.
009 - Tego drapolca to złapałem na 400mm (800mm) z ręki, zupełnie na dziko. Bliżej nie chciał podlecieć. Początkiem sierpnia będę znów w jego okolicy, spróbuję ponownie. Może zasiadka będzie bardziej skuteczna.
Czas by trochę odświeżyć wątek...
Nooo.. ladne. Nie wiem co lepsze. Czy bociek, czy gesi? :???:
Chyba gesi.. jakies takie ciekawsze.
Tom
Maestro1984
11.05.10, 08:07
Mam wrażenie że gęsiom coś ostrości brakuje, poza tym chyba horyzont leci w prawo...
Mam wrażenie że gęsiom coś ostrości brakuje, poza tym chyba horyzont leci w prawo...
Horyzont nie leci, jeno szuwary lewą stroną uciekają do tyłu. Kwestia perspektywy. Gdybym wyprostował szuwary, to gęsi byłyby krzywo :-)
no to juz masz prosto:wink: mile zdjecia:)
no to juz masz prosto:wink: mile zdjecia:)
:grin:
Oczywiście, że można poprawiać. Tylko czy zawsze trzeba? :wink:
podobnie jak helmuth, mam pewne "zboczenie" w tym temacie:wink: nomen omen, helmuth sporo mnie nauczyl:)
No to jeszcze jeden wróbelek
fot. 012
Zachód słońca
Fot 013
madziazywczak
21.10.10, 08:14
wróbel super :) - szkoda tylko że ta rura z tyłu weszła w kadr.
Postaraj się wymazać LD byłoby lepiej ;)
wróbelek świetny, nie będzie grzechem jak wytniesz lewy dolny róg.
pzdro
na takim tle spokojnie można ten róg wystempelkować
Zdjęcie z ptaszkiem bardzo ładne. Należy usunąć tą rurę, bo niczego nie wnosi do fotografii, a jedynie przeszkadza w odbiorze. Zdjęcie morskie niestety jest źle wykonane. Słońce nie powinno tak wyglądać.
Dołączam się do przedmówców. Wróbelek rewelacyjny ... tylko efekt ogólny psuje ta rura. :wink:
Ptasior genialny, pozdrawiam :)