PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z AF w e-3 przy Firmware 1.4

Strony : 1 [2]

Eddie
2.07.09, 22:34
Teraz pozostaje jeszcze czekać na sygnał od Radka czy upgrade po tej wątpliwej operacji idzie bez przeszkód.

dka
2.07.09, 22:35
tu http://www.flickr.com/groups/olympusesystem/discuss/72157618676811677/ łebki piszą ze o.k.

heyahero
2.07.09, 22:40
W fw 1.4 nie trzeba naciskać [...] do wybierania punktów AF strzałkami. Naciskanie spustu migawki do połowy też działa w ten sposób ;)

Tommy_G
2.07.09, 22:40
Gwarancje daje Ci Olympus a nie Polska.Jesli kupisz w USA to do Ameryki wysylasz?????

Zaniesiesz do pierwszego lepszego sklepu z logo olka i oni juz sie zajma cala sprawa,lub sam wyslesz do serwisu w Hamburgu

:) po prostu nie mam doświadczenia z reklamacją :) mój olek nigdy mnie nie zawiódł... ale dobrze wiedzieć na przyszłość

pozdr

RadioErewan
2.07.09, 22:50
Idzie w górę bez problemów.

west73
2.07.09, 22:51
Teraz pozostaje jeszcze czekać na sygnał od Radka czy upgrade po tej wątpliwej operacji idzie bez przeszkód.

Nie mogłem czekać na Radka (ciekawość)
Sprawdziłem bez problemu można dokonać upgrade za pomocą Olympus Master do wersji 1.4

Można z powrotem wybierać AF strzałkami ;) :P

Radek był szybszy :D :D :D
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czyli teraz możemy sobie wybrać czy chcemy 1.2 czy 1.3 czy 1.4 ale bajer hahahaha

Eddie
2.07.09, 22:55
Nie mogłem czekać na Radka (ciekawość)
Sprawdziłem bez problemu można dokonać upgrade za pomocą Olympus Master do wersji 1.4

Można z powrotem wybierać AF strzałkami ;) :P

Radek był szybszy :D :D :D
Czyli teraz możemy sobie wybrać czy chcemy 1.2 czy 1.3 czy 1.4 ale bajer hahahaha

No to świetnie. Proponuję więc odczekać na jutrzejszy efekt działań DKA, na pewno się pochwali wrażeniami z pracy z 1.2 i jeśli się okaże, że jest ok to można działać :)

west73
2.07.09, 22:58
No to świetnie. Proponuję więc odczekać na jutrzejszy efekt działań DKA, na pewno się pochwali wrażeniami z pracy z 1.2 i jeśli się okaże, że jest ok to można działać :)
Ja porządny chrzest przeprowadzę dopiero 11.07 na ślubie tam nie zabraknie trudnych warunków do fotografowania

slawek
2.07.09, 23:06
Ja porządny chrzest przeprowadzę dopiero 11.07 na ślubie tam nie zabraknie trudnych warunków do fotografowania
To chyba, nie najlepsze miejsce na test :-P

west73
2.07.09, 23:12
To chyba, nie najlepsze miejsce na test :-P

Może i nie, ale gdzieś trzeba zrobić test. Olek zrobił na nas, my zrobimy na klientach :wink:.
Ale nie ma tego złego..., teraz Ty wybierasz jakie oprogramowanie chcesz mieć :)

RadioErewan
3.07.09, 00:01
Hehe, na FV 1.4 mam problemy z AF :-)
1.3 było OK.
Pozdrawiam

rafrog
3.07.09, 00:04
:mrgreen:

Problemy z przestrzeliwaniem ostrości ?

RadioErewan
3.07.09, 00:27
Front focus.

zonkinho
3.07.09, 00:54
Tylko z 14-54 czy z jakimś innym też? Bo nie wiem czy robić downgrade, bo przyciski AF się przydają, a używam ZD50. Ostatnio zauważyłem, że czasem nie trafia, ale może jestem przewrażliwiony. ;)

RadioErewan
3.07.09, 03:08
Jestem po C2H5OH, ale z 12-60 miałam problemy z ustawieniem ostrości.

Pozdrawiam

Eddie
3.07.09, 07:59

Pozdrawiam

Ludzie, doprawdy pojęcia nie macie jak się uśmiałem przy kilku ostatnich postach, szczególnie po stwierdzeniu Radka, że pojawił mu się FF przy 1.4 :)

West, ja swoje bydlątko przestrzelę przez najbliższe dwa tygodnie na wakacjach. Przed imprezą będę miał jeden dzień luzu, więc w razie czego zdążę zrobić upgrade. A teraz wybaczcie, Panowie, ale muszę się zająć przywróceniem aparatu do właściwej dyscypliny :mrgreen:

Operacja zakończona powodzeniem, pacjent nie żyje ;)
Aparat wstał z softem w wersji 1.2, błysnął diodą, wyostrzył błyskawicznie w kilku miejscach znajdujących się w różnej odległości od siebie w pokoju trochę ciemnawym, używając do tego różnych punktów AF. Teraz leży w plecaku i czeka aż go przetestuję w warunkach mniej laboratoryjnych ;)

gibberpl
3.07.09, 08:56
U mnie z E-3 (co zainteresuje potencjalnych kupujacych) jest wersja 1.4. Uzywam z 11-22 i uzywalem z 40-150 (3.5-4.5). Otoz, 11-22 czasem w pomieszczeniach ma problem (musze wcisnac spust do polowy drugi raz, bo widze, ze musi doostrzyc), chociaz przy lepszym oswietleniu robilem zdjecia obrazow i nie zanotowalem FF ani BF. 5 tyg. temu robilem komunie i na wszystkie 80 zdjec 100% trafial, mam okolo 15 zdjec z kosciola przy zastanym i rowniez zero problemow. Z 40-150 totalnie zero problemow. Nie pamietam jak go uzywalem z 14-54, mialem wersje softu 1.2 i potem 1.3. Nie zanotowalem problemu, jedynie AF w 11-22 troche szybszy od tego w 14-54. Jak zupgrejdowalem do 1.4 to juz nie mialem 14-54 aby to sprawdzic. Wazne, zawsze ostrze na punkt srodkowy, takie przyzwyczajenie.

Eddie
3.07.09, 09:21
Przy 1.4 i 14-54, ale nie tylko - z 14-45 również - AF sypał się przede wszystkim na szerokim kącie. Zupełnie tak, jakby zakres obszaru na którym ostrzy był zbyt duży w stosunku do wuostrzanego obiektu. Nie wiem czy w miarę klarownie to podałem...
W każdym razie, wtedy BF prześcigał się z FF, szczególnie gdy tło było bardziej kontrastowe od fotografowanego obiektu. Lepiej było przy ogniskowej 54mm, jednak nie zawsze i do perfekcji wciąż sporo brakowało. To przy słabszych warunkach oświetleniowych typu wnętrze kościoła bądź inne. Na zewnątrz, przy dobrym świetle aż takich problemów nie zauważyłem. Zdarzały się przestrzeliwania, jednak nie tak często.

dinx6
3.07.09, 09:39
Zuch chłopaki! Niebawem i ja odmłodzę swojego E3. Jakieś wrażenia z użytkowania AF z cofniętym firmłerem?

slawek
3.07.09, 09:50
Hehe, na FV 1.4 mam problemy z AF :-)
1.3 było OK.
Pozdrawiam
Głupio zabrzmi, ale kamień spadł mi z serca :-P

Eddie
3.07.09, 10:01
Zuch chłopaki! Niebawem i ja odmłodzę swojego E3. Jakieś wrażenia z użytkowania AF z cofniętym firmłerem?

Jakiś taki ładniejszy się zrobił...

slawek
3.07.09, 11:39
Ok. zrobiłem tak jak chłopaki i mam wersje 1,2 :-P
Ps. strzałki działają tak jak w wersji 1,4
W sobote idę na wesele, ale nie jako fotograf tylko gość, to będe mógł spokojnie przetestować :cool:

rafrog
3.07.09, 11:53
dka napisz jak wypadł dzisiejszy test.

west73
3.07.09, 12:33
Ok. zrobiłem tak jak chłopaki i mam wersje 1,2 :-P
Ps. strzałki działają tak jak w wersji 1,4

Strzałki Ci działają, bez wcześniejszego naciskania [...] ???

W sobote idę na wesele, ale nie jako fotograf tylko gość, to będe mógł spokojnie przetestować:cool:

no coś Ty to chyba niezbyt dobry pomysł :cool::-P:-P

dka
3.07.09, 12:52
aby stwierdzic ostrosc skaluje obrazek do okolic "800x600" i daje raz "sharpen" w fotoszopie. jesli wyostrza wyraznie tam gdzie celowalem uznaje ze jest ok.

po dzisiejszych zdjeciach na dworze, pod slonce, ze sloncem, wiatem, zapachem lata, na tle kontrastowym i jednolitym AF po downgradzie sprawuje sie nalezycie. zarowno sigma 30mm ktora bladzila jak i 14-54 na roznych ogniskowych ostrza wysmienicie.

jednym slowem - uratowani:) dziekuje radkowi, za przetarcie szlaku i jednoczesnie gratuluje mu BF/FF na sofcie 1.4 :)

i znowu olek rulezuje :esystem:

rafrog
3.07.09, 12:55
To po jaką cholerę ja wysyłałem do serwisu !? ;)

slawek
3.07.09, 13:03
Strzałki Ci działają, bez wcześniejszego naciskania [...] ???

no coś Ty to chyba niezbyt dobry pomysł :cool::-P:-P
Nie, no muszę nacisnąć [...] :oops:
To jak to cholera wcześniej działało :-P :shock: zonk

rafrog
3.07.09, 13:05
Wcześniej naciskałeś same strzałki.

dka
3.07.09, 13:05
spoko. przewietrzy sie:) poza tym to tylko moj test. a nie jestem naukowcem. test bedzie jutro jak sie ludzie beda zenic :wink:

slawek
3.07.09, 13:07
Wcześniej naciskałeś same strzałki.
No to "matoł" jestem bo wciskałem [...]
Ło Jezuuu :oops:
Ale widze że deka też miał z tym "zonk" :grin:

west73
3.07.09, 13:13
No to "matoł" jestem bo wciskałem [...]
Ło Jezuuu :oops:
Ale widze że deka też miał z tym "zonk" :grin:

slawek, jak nie włączyłeś tego w menu to i tak musiałeś naciskać [...]

Aby to sprawdzić (upgrade) w wersji 1.4 włącz tą funkcję w menu i obadaj. Potem znowu wrócisz do 1.2 :)

Eddie
3.07.09, 13:19
O mamusiu, ale ubaw jest z Wami i tymi strzałkami :mrgreen:
Widzę jednak, że wszystkim, którzy skusili się na ruską robotę ulżyło znacznie, łącznie ze mną. AF przy 1.2 naprawdę lepiej śmiga.

rafrog
3.07.09, 13:22
No to i mi ulżyło, bo najbardziej się obawiałem tego czy to naprawdę wina softu.

slawek
3.07.09, 13:26
slawek, jak nie włączyłeś tego w menu to i tak musiałeś naciskać [...]

Aby to sprawdzić (upgrade) w wersji 1.4 włącz tą funkcję w menu i obadaj. Potem znowu wrócisz do 1.2 :)
Wole zostawić tak jak jest, bo teraz jest dobrze :grin:

zeman2
3.07.09, 15:02
jeszcze nie robiłem downgrade, tak więc nadal 1.4 i nadal, żeby użyć strzałek muszę najpierw wcisnąć [...] - gdzie to się przestawia w menu ?

aha, i druga sprawa, gdzieś w menu zginęły "rybki" - możliwe ustawienie tylko PASM i bulb...

oj, lubię te elektroniczne gadżety

west73
3.07.09, 15:06
jeszcze nie robiłem downgrade, tak więc nadal 1.4 i nadal, żeby użyć strzałek muszę najpierw wcisnąć [...] - gdzie to się przestawia w menu ?

aha, i druga sprawa, gdzieś w menu zginęły "rybki" - możliwe ustawienie tylko PASM i bulb...

oj, lubię te elektroniczne gadżety

Menu - Kluczyk 1 - zakładka B (Button/Dial) - ostatnie polecenie FUNCTION

i tam można ustawić aby pod strzałkami byl wybór pola AF

rafrog wcześniej już pisał, więc nie będę powtarzał ;)

zeman2
3.07.09, 15:08
dzięki, przeoczyłem

RadioErewan
3.07.09, 16:06
Strzałki, bo już sprawdziłem włącza się osobną funkcją - <^> function - to jest osobna pozycja w menu (chyba tylko w 1.4).
Co do tego FF/BF to dziś znów zupgraduję aparat i sprawdzę, bo wczoraj byłem pod wpływem C2H5OH. Wspomnienia z wczoraj mam takie, że aparat odpuszczał sobie dociągnięcie ostrości. Jak był w pozycji FF, to łapał frontfocusa. Trzeba go było poganiać spustem kilka razy. Ale ja ten FF widziałem w wizjerze, ani jednego zdjęcia nie zrobiłem. Uwzględniając procenta we krwi, mogło mi się tylko wydawać.

Pozdrawiam

Morlok
3.07.09, 16:53
Uwzględniając procenta we krwi, mogło mi się tylko wydawać.

Pozdrawiam

To cos Ty pił, ze Ci sie ściemniało :shock::mrgreen:

RadioErewan
3.07.09, 16:56
Gruszkową. A różnica w firmware wygląda tak:

http://www.youtube.com/watch?v=zgee5HdTU1Q
(dostępne będzie za kilka minut).

Pozdrawiam

tank_driver
3.07.09, 19:26

Pozdrawiam

Radku - miałam ? Muszę spróbować tej gruszkowej :)

RadioErewan
3.07.09, 19:32
Radku - miałam ? Muszę spróbować tej gruszkowej :)

Przeczytaj "Płeć mózgu". Jestem wyznawczynią teorii, którą w tej książce wyłożono.

Pozdrawiam

tank_driver
3.07.09, 19:51
Z chęcią przeczytam, a niedawno czytałem "DLACZEGO mężczyźni nie słuchają, a kobiety nie umieją czytać map" Barbary i Allana Pease, gdzie dosyć obrazowo objaśniono różnice w budowie mózgu kobiet i mężczyzn, i szczerze powiem, że od tego czasu znacznie mniej iskrzy między mną i moją lubą. Skwituję to humorem:

- Wędkarz łapie złotą rybkę, jak to zwykle za wypuszczenie zaoferowała mu spełnienie życzenia, a ten mówi że chciałby mieć autostradę z Europy do Ameryki którą mógłby dojeżdzać do rodziny, bo boi się latać a statkiem to za długo. Rybka kontruje że to cholernie trudne, pracochłonne itp, i pyta czy nie mógłby wymyślić czegoś łatwiejszego. Wędkarz po chwili zastanowienia odpowiada:
- Chciałbym zrozumieć kobietę...
- To ile pasów ma mieć ta autostrada ?

Sorki za OT, cieszę się z Wami że AF Wam działa, honor króla został uratowany.
BRAWO !

RadioErewan
3.07.09, 20:01
ps. ps. Dziś nie zauważyłem jeszcze problemów z AF. Poczekam na podobne warunki (noc i oświetlenie jedynie żarowe).

Pozdrawiam

rafrog
3.07.09, 21:04
Zastanawiam się, czy taki downgrade nie pozbawia nas gwarancji ?

tank_driver
3.07.09, 21:18
Rafrog > szukasz rozgrzeszenia w związku z odesłaniem Olka do serwisu ? :)
Skoro upgrade nie kończy gwarancji, to downgrade i późniejszy up też nie powinno. W razie czego możesz usprawiedliwić się jak Pawlak:
"A kto mnie zabronił kartiem ze starym firmwajerem do puszkie zakladać ?"

rafrog
3.07.09, 21:31
Nie szukam. Wiem, że kiedy mój Olek wróci to kiedyś na pewno przetestuje powyższy sposób na downgrade, dlatego się zastanawiam.

slawek
3.07.09, 21:38
Zastanawiam się, czy taki downgrade nie pozbawia nas gwarancji ?
Rafciu- ćiiiiii :wink: , skasują wątek i nikt się nie dowie :-P

tank_driver
3.07.09, 21:38
A może wróci z F1.4 i działającym AF ? Wtedy będzie to znak że można mieć i rybki, i akwarium. A nie wiadomo ilu jeszcze na tym korzysta :)

ramsu
8.07.09, 20:20
Może głupie ale ... skąd wziąć fw v.1.2 lub 1.3 ??

K_Puchatek
8.07.09, 20:29

Wystarczy poczytać dokładnie wątek...:-P
W pierwszym cytacie (poniżej) link do firmware (między innymi)...
W drugim przepis (po naszemu)...:wink:
Pozdrawiam

DKA mi podsunął coś takiego: http://novostavskiy.kiev.ua/?p=446

Pozdrawiam

ps. Właśne sflashowałem E-3 z firmware 1.3 do wersji 1.2 zgodnie z tym przepisem. Mam aparat w wersji 1.2.
UWAGA, KAŻDY KTO SPRÓBUJE TEJ METODY, ROBI TO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!
Zrobiłem to dla dobra ogółu, bo mnie ten problem z ostrością jakoś ominął.

Pliki wgrałem na kartę (razem z katalogiem).
Po włożeniu karty, włączyłem aparat trzymając OK.
Zapaliła się czerwona dioda odczyt zapis i trwała tak w stanie permanentnego świecenia dobre dwie minuty.
Potem zaczęła błyskać, co miało oznaczać zakończenie procesu aktualizacji.
Po restarcie aparat wstał z FV 1.2
Uwaga! Wybrałem starutką kartę Sandiska 500 MB. Bał bym się eksperymentować z kością 16 GB, bo mogło by się okazać, że aparat czyta ją z problemami.
ps. Kartę sformatowałem w aparacie przed wgraniem firmware. Diabli wiedzą czy format karty Olka i FAT są identyczne.

grizz
8.07.09, 20:35

a przeczytaj dokładnie ten wątek... w sumie kilka ostatnich stron,

Eddie
17.07.09, 08:23
I jak wrażenia? Przejrzałem wczoraj pobieżnie trochę zdjęć z wakacji i poza kilkoma przypadkami wygląda na to, że jest ok. A u Was?

caymer
17.07.09, 09:13
Ja wgrałem zachowawczo 1.2.
Na 1.4 miałem wpadeczki z ostrością, zwalałem to na karb mojej nieudolności. Dopiero po tym wątku zacząłem przeglądać, zastanawiać się i szukać problemu. W Zamościu Rafrog mnie uświadomił że miałem BF.
Ostatnio przetestowane na kotlecie u znajomych i parę dosłownie parę fotek przestrzelonych. Jednak o niebo mniej niż wcześniej. AF jak trafia to już trafia tam gdzie trzeba.

Peter1976
17.07.09, 09:34
To niech wypuszczą 1.5 wreszcie, bo zmiana punktu strzałkami jest fajna i wygodna :twisted:

dinx6
17.07.09, 09:41
U mnie po downgradzie AF na sto procent działa lepiej (tj. pewniej, szybciej) niż z wersją 1.4. Strzałeczki były OK, ale przeżyję. A nowy soft wgram po roku, jak już wszyscy uznają że nie ma kolejnego babola.

caymer
17.07.09, 10:15
Za to z obiektywem 70-300 i softem 1.2 AF jakby zmulił. Na 1.4 pomykał szybciej. Teraz znowu wróciłem do metody wyostrzenie na szerokim końcu a później właściwe zoomowanie i doostrzanie. Na 300 mm potrafi pojeździć trochę tam i nazad. Na 1.4 było lepiej.

Eddie
20.07.09, 10:47
A co powiecie o pracy AF pod światło (z 14-54) po wgraniu oprogramowania w wersji 1.2?

rafrog
20.07.09, 11:03
Eddie nie strasz :shock: Znów jakieś problemy ?

Eddie
20.07.09, 11:17
Eddie nie strasz :shock: Znów jakieś problemy ?

Absolutnie nie chę straszyć, po prostu zauważyłem podczas sobotniej imprezy, że AF pod światło nie daje rady, szkło jeździ w te i z powrotem bez żadnego skutku. To samo jednak zauważyłem wcześniej przy wersji oprogramowania 1.4. W związku z tym nie wiem czy to jest zachowanie normalne w ogóle dla tego sprzętu (wydaje mi się, że wcześniej AF E-3 nawet pod światło przy ostrym kontraście dawał radę), czy należy podejrzewać, że operacja zmiany oprogramowania na stare (wg ruskiej recepty) nie do końca pomogła.
Natomiast zdecydowanie mogę powiedzieć, że poza tym jest naprawdę lepiej i pewniej. Może jeszcze przy słabym świetle nie do końca szczęśliwość odczuwam, ale i tak operacja poszła na plus.

rafrog
20.07.09, 12:35
Mój Olek dziś wrócił z serwisu. Jak tylko wrócę do domu to sprawdzę jak to się ma na firmware 1.2 wprowadzonym przez serwis.

Eddie
20.07.09, 12:53
Mój Olek dziś wrócił z serwisu. Jak tylko wrócę do domu to sprawdzę jak to się ma na firmware 1.2 wprowadzonym przez serwis.

Grejt, zbadaj przy okazji działanie C-AF.

slawek
20.07.09, 17:37
A co powiecie o pracy AF pod światło (z 14-54) po wgraniu oprogramowania w wersji 1.2?
Sprawdzałem właśnie pod światło i melduję że u mnie wszystko jest ok :!:

elminho
20.07.09, 18:06
co do af pod światło to polecam ten artykuł. Mam firmware 1.4 i żadnych wiekszych problemów z ostrością na kitach, 50 f2 i leice 25 f 1.4, ale pod światło kompletnie głupieje... od zawsze.
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/E-3-Second.shtml

Sebu$
21.07.09, 23:39
a gdzie znajdę do ściągnięcia i wgrania firmware 1.3 ? :roll:

1.2 jest i działa
1.4 z "automatu" na OM2
ale 1.3 ?!
ktokolwiek widział ? ktokolwiek wie ? ;) i pomoże .... :)

romek1967
22.07.09, 08:34
ale 1.3 ?!
ktokolwiek widział ? ktokolwiek wie ? ;) i pomoże .... :)

Też nie znalazłem :(

Eddie
22.07.09, 08:55
Też nie znalazłem :(

A po co komu wersja 1.3?

Bodzip
22.07.09, 09:18
komu, nie komu - ale jak ktoś chce to no problemo :)

ode mnie -> tutaj (http://bodzio.dug.net.pl/firmware/E3-13.ZIP)

z ruskiej strony -> tutaj (http://depositfiles.com/files/pzt85tesi)

zeman2
22.07.09, 09:36
Do mnie wczoraj wrócił aparat z serwisu - prosiłem o downgrade do 1.2, ale widzę, że chyba panowie w serwisie inaczej pokombinowali z AF( nadal firmware1.4). Bawiłem sie trochę z 14-54 i 50 i wygląda na to, że wszystko wróciło do normy. Pewnie więcej napiszę po weekendzie bo będę miał trochę czasu dla swojego hobby:)

pozdrawiam

romek1967
22.07.09, 09:38

Podziękował, a jako że soft zapewne jest chroniony stosem licencji i innych praw nie ściągałem go oczywiście ;)

rafrog
22.07.09, 09:51
Mój wrócił z serwisu z firmware 1.2, bo o taki prosiłem. Póki co jeszcze testuję. Póki co sprawia wrażenie, że jest ok. W sobotę ślub, więc będzie gruntowny test. Pod światło też wydawało się być dobrze, ale napiszę coś więcej jak sprawdzę dokładniej.

zeman2
22.07.09, 10:02
Mój wrócił z serwisu z firmware 1.2, bo o taki prosiłem. .

Ja również bardzo wyraźnie zaznaczyłem to w formularzu zgłoszenia, dodatkowo opisując problem...

No nic, wymienimy doświadczenia za kilka dni

pozdrawiam

Sebu$
22.07.09, 10:21
A po co komu wersja 1.3?

bo ta wersja chodziła mi dobrze i kropka ;)

dzięki bardzo :)

Sebu$
22.07.09, 21:12
wgrałem soft 1.3 :)

jutro sprawdzę jak się sprawuje ;)

jedyny minus to brak polskiej wersji językowej :evil:

boomer
25.07.09, 13:11
Jak to brak polskiej wersji jezykowej? Mam wgrany soft 1.4 i normalnie mam PL wersje

grizz
25.07.09, 13:12
Jak to brak polskiej wersji jezykowej? Mam wgrany soft 1.4 i normalnie mam PL wersje

a on pisał o 1.3

boomer
25.07.09, 13:15
Na 1.3 tez mialem PL :p Wydalo mi sie logiczne ze skoro pisze o 1.4 to na poprzednich wersjach tez mialem PL

grizz
25.07.09, 13:20
a przeczytaj kilka postów wstecz, to zorientujesz się, ze to nie jest "normalne" 1.3

boomer
25.07.09, 13:22
Wiem wiem, czytalem wstecz ale dopiero teraz doczytalem :) Tak czy siak problem z AF tez zauwazylem :)

Sebu$
25.07.09, 15:09
Na 1.3 tez mialem PL :p Wydalo mi sie logiczne ze skoro pisze o 1.4 to na poprzednich wersjach tez mialem PL

jak "weszła" wersja 1.3 to również miała język polski.

Teraz po wgraniu ponownie 1.3 z linku, który podał Bodzip są tylko do wyboru 4 języki. Najważniejsze, że jest angielski bo po rosyjsku było by cieżko ;)

RadioErewan
25.07.09, 15:57
jak "weszła" wersja 1.3 to również miała język polski.

Teraz po wgraniu ponownie 1.3 z linku, który podał Bodzip są tylko do wyboru 4 języki. Najważniejsze, że jest angielski bo po rosyjsku było by cieżko ;)

A czy ktoś z 1.3 "krzywym" może sprawdzić co powie OM/OS przy próbie aktualizacji? Może pojawi się PL język do pobrania?

Pozdrawiam

Sebu$
25.07.09, 17:27
A czy ktoś z 1.3 "krzywym" może sprawdzić co powie OM/OS przy próbie aktualizacji? Może pojawi się PL język do pobrania?

Pozdrawiam

a to już sprawdzałem i owszem można dodać język polski, ale równocześnie jest robiona aktualizacja do 1.4

Czacha
26.07.09, 00:32
Ja w tego typu urządzeniach mimo wszystko wolę język angielski. Jest lepiej zrozumiały niż niektóre polskie tłumaczenia, na dodatek zapisane skrótem bo się nie zmieściły. Teraz nie podam przykładu, ale często musiałem główkować "co autor miał na myśli" i co dana opcja oznacza.

Sebu$
26.07.09, 09:26
Ja w tego typu urządzeniach mimo wszystko wolę język angielski. Jest lepiej zrozumiały niż niektóre polskie tłumaczenia, na dodatek zapisane skrótem bo się nie zmieściły. Teraz nie podam przykładu, ale często musiałem główkować "co autor miał na myśli" i co dana opcja oznacza.

zgadza się ;)

zeman2
31.07.09, 21:20
Wygląda na to, że serwisanci pogmyrali , pogmyrali zostawili wersję firmware1.4 i problemy z af ustąpiły. Popstrykałem troszkę z 14-54 ( przed serwisowaniem głupiał z ostrością i wieszał się przy zdjęciach seryjnych), z 50 i z 50-200 - wygląda na to, że wszystko jest w porządku, af łapie tak jak powinien.

pozdrawiam

romek1967
19.08.09, 21:51
Przez przypadek natrafiłem na link do wszystkich FW do E-3, wersja USA ale może komuś się przyda.
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/cpg_support_downloads.asp?id=1323&os=w

Jack
19.08.09, 22:01
Przez przypadek natrafiłem na link do wszystkich FW do E-3, wersja USA ale może komuś się przyda.
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/cpg_support_downloads.asp?id=1323&os=w To jest tylko informacja, dokładnie jak na wszystkich innych olympusowych stronach, o zmianach w kolejnych wersjach FW. Aktualizacja i tak się odbywa przez OM / OS.
Pozdrawiam
Jack

romek1967
19.08.09, 22:15
UPS...... post do wywalenia, sorki

Sebu$
20.08.09, 00:54
ups...... Post do wywalenia, sorki

.

;)

.

Eddie
20.08.09, 08:39
Wygląda na to, że serwisanci pogmyrali , pogmyrali zostawili wersję firmware1.4 i problemy z af ustąpiły. Popstrykałem troszkę z 14-54 ( przed serwisowaniem głupiał z ostrością i wieszał się przy zdjęciach seryjnych), z 50 i z 50-200 - wygląda na to, że wszystko jest w porządku, af łapie tak jak powinien.

pozdrawiam

A powiedz mi, wszystko w porządku z ostrzeniem z 14-54 na 14 milimetrach?

hijacintus
19.09.09, 11:43
Inni też mają problemy z AF:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=33071926
Wygląda na to, że problem leży głębiej niż tylko w wersji firmware.

toko
19.10.09, 21:47
W moim korpusie problem z AF występuje na firmware w wersjach 1.3 i 1.4 z obiektywami 50-200 ver1 i 14-54 ver1, na obu szkłach front focus. ZD 9-18 działa ok.
Po wgraniu wersji 1.2 front focus zniknął, macie jakieś info o nowej wersji fw ?

bikeart
19.10.09, 22:29
ja zacząłem mieć problemy od 1.3 przez 1.4 po powrocie do 1.2 zaczęły inne obiektywy działać losowo, np. zaczął ostrzyć idealnie z leiką 1.4, a przestał z 9-18, wcześniej nie działała leika, 12-60, 40-150...., po powrocie do 1.4 znowu cuda.... poszedł do serwisu, 3 tygodnie go nie było, kupiłem na zlecenie e-30 by nie zostać z jednym body tylko, ale po powrocie z serwisu AF działa genialnie... poważnie mówię, jak sam czegoś nie spapram to nie ma szans, aby AF się pomylił... teraz podobne cuda dzieją się z e-30 po wgraniu 1.1... co ciekawe jedyne szkło które z nim działa bez żadnych problemów to sigma 50 1.4

droplet
20.10.09, 10:23
ja zacząłem mieć problemy od 1.3 przez 1.4 po powrocie do 1.2 zaczęły inne obiektywy działać losowo, np. zaczął ostrzyć idealnie z leiką 1.4, a przestał z 9-18, wcześniej nie działała leika, 12-60, 40-150...., po powrocie do 1.4 znowu cuda.... poszedł do serwisu, 3 tygodnie go nie było, kupiłem na zlecenie e-30 by nie zostać z jednym body tylko, ale po powrocie z serwisu AF działa genialnie... poważnie mówię, jak sam czegoś nie spapram to nie ma szans, aby AF się pomylił... teraz podobne cuda dzieją się z e-30 po wgraniu 1.1... co ciekawe jedyne szkło które z nim działa bez żadnych problemów to sigma 50 1.4

to już nie pierwsza opinia, że E-3 chodzi dobrze z fw 1.4 po wysłaniu do serwisu.

Już dawno bym wysłał puszkę do czyszczenia na gwarancji i może do upgrade-u ale zapasowe E-510 leży parę miesięcy w serwisie w Gdańsku bo podobno czekają na części sprowadzane przez Olympusa z Portugalii :-).

Wielblad
24.02.10, 15:05
Downgrade complete ;)
Kupiłem E-3 z wgranym 1.4 i wydawało mi się że coś AF ma tendencje do pomyłek (szkła 14-35 i 35-100)... po zmianie na pierwszy rzut oka widzę poprawę w celności. Czyli coś jest na rzeczy z tym 1.4
Pozdrawiam.

droplet
24.02.10, 15:13
Downgrade complete ;)
Kupiłem E-3 z wgranym 1.4 i wydawało mi się że coś AF ma tendencje do pomyłek (szkła 14-35 i 35-100)... po zmianie na pierwszy rzut oka widzę poprawę w celności. Czyli coś jest na rzeczy z tym 1.4
Pozdrawiam.

ciekawe, czy to był powód, że EuroLiberty pozbył się tego sprzętu ;-)

Wielblad
24.02.10, 15:16
Wyśle że nie, przynajmniej nie posądzałbym go o to... bo generalnie nie było to bardzo uciążliwe zjawisko... ale miałem kiedyś E-3 i pamiętam że trafiał mi bezbłędnie af... raczej z ciekawości wbiłem 1.3 :)

Eddie
24.02.10, 16:03
Ja swojego w końcu pchnąłem do serwisu i jestem zadowolony. AF pracuje i trafia tak jak powinien, zmiana jest wyraźnie odczuwalna. A jako bonus aparat wygląda jak nówka sztuka :)

polmos
28.02.10, 16:43
witam wszystkich. pierwszy raz na forum. Z dużym zainteresowaniem przeczytałem cały temat, bo od niedawna sam jestem posiadaczem e-3 i owego firmware 1.4. niestety nie moge nic powiedzieć na temat jak sprawował sie AF przed upgradem do 1.4 bo dokonałem go pierwszego dnia. i z nim przepracowałem ostatnie 2 m-c. Od wczoraj wieczora mam fm 1.2 i będę uważnie porównywał. Ciekaw jestem opini pozostałych użytkowników, którzy dokonali zmiany firmare na wcześniejszy. Jak sprawuje się AF po zmianie. Czy wiadomo coś na temat nowego firmware od Olympusa.

lisiajamka1
28.02.10, 17:01
Witam.

Też mam E-3 z firmware 1,4, jak dotąd nie stwierdziłem
żadnych problemów z AF.

toko
5.03.10, 15:41
Mój w przyszłym tygodniu jedzie do serwisu. Za dużo fotek z FF wylądowało w koszu :)

niwi
5.03.10, 19:57
odebrałem dwa dni przed terminem e-3 z serwisu. Jak na razie wszystko ok. Aparat wrócił wyczyszczony, jest jak nowy i problem z FF nie istnieje
pozdrawiam

toko
5.03.10, 20:29
Pytanie do użytkowników którzy mają kalibracje AF za sobą, wysyłaliście samo body czy z obiektywami ?

niwi
5.03.10, 20:31
Tak samo body

nyny
5.03.10, 22:28
No to ja juz nie wiem nic.
Mam Slawkowego E3 i firmware 1.4 z zapietym 14-54 jedynka i poki co nie doszukalem sie ff, bf ani innych niepokojacych rzeczy (z innymi szklami z podpisu tez nie ma problemow) tyle ze moje 14-54 jest oddzielnie kupione podaje s/n 050223660.
A jak Slawek pisal musial downgradowac do 1.2 zeby mu latal bezproblemowo z 14-54...
I badz tu madry;)

slawek
5.03.10, 22:34
No to ja juz nie wiem nic.
Mam Slawkowego E3 i firmware 1.4 z zapietym 14-54 jedynka i poki co nie doszukalem sie ff, bf ani innych niepokojacych rzeczy (z innymi szklami z podpisu tez nie ma problemow) tyle ze moje 14-54 jest oddzielnie kupione podaje s/n 050223660.
A jak Slawek pisal musial downgradowac do 1.2 zeby mu latal bezproblemowo z 14-54...
I badz tu madry;)
Tak jak pisałem, oddałem do serwisu i po powrocie problem znikł.
IMHO to chyba nie jest wina samego firmware, ale śmiem wątpić, że Olek się do tego oficjalnie przyzna :roll:

nyny
5.03.10, 22:41
Tak jak pisałem, oddałem do serwisu i po powrocie problem znikł.
IMHO to chyba nie jest wina samego firmware, ale śmiem wątpić, że Olek się do tego oficjalnie przyzna :roll:

Szkoda, bo dobrze by bylo aby ktos z Olka napisal w koncu co i jak tam sie naprawde zadzialo,bo troche bylo juz E3 z tymi cyrkami z AF....

Eddie
5.03.10, 23:26
Szkoda, bo dobrze by bylo aby ktos z Olka napisal w koncu co i jak tam sie naprawde zadzialo,bo troche bylo juz E3 z tymi cyrkami z AF....

Nie, no co Ty, znasz takiego, który by sobie w stopę dobrowolnie strzelił? :)
Ot, po prostu, coś tam wyszło, wysyłasz, czary-mary i znów gra jak nowe. Tak chyba lepiej, nie? :)

nyny
5.03.10, 23:41
Nie, no co Ty, znasz takiego, który by sobie w stopę dobrowolnie strzelił? :)
Ot, po prostu, coś tam wyszło, wysyłasz, czary-mary i znów gra jak nowe. Tak chyba lepiej, nie? :)

Zalezy dla kogo lepiej...
Ostatnio Toyota przyznala sie do dwoch powaznych zonkow w swoich autach - fakt faktem ze pewnie im sie to duuuza czkawka odbije ale nie ukrywali tego....

Eddie
5.03.10, 23:44
Ostatnio Toyota przyznala sie do dwoch powaznych zonkow w swoich autach - fakt faktem ze pewnie im sie to duuuza czkawka odbije ale nie ukrywali tego....

Sorry, nie ta ranga problemu, błąd AF w E-3 nie kosztuje Cię życia.

nyny
5.03.10, 23:47
Sorry, nie ta ranga problemu, błąd AF w E-3 nie kosztuje Cię życia.
No chyba ze ktos po "zleceniu" bedzie mial 100% nietrafionych fotek to niedajboze moze zawalu dostac;)

Eddie
5.03.10, 23:51
No chyba ze ktos po "zleceniu" bedzie mial 100% nietrafionych fotek to niedajboze moze zawalu dostac;)

Aż tak źle nie ma, sprawdziłem ;)

irek50
6.03.10, 08:58
--------
Myślałem, że ten prezes od Toyoty zapowie w Kongresie harakiri, ale żółci stali się ostatnio niehonorowi :)

K_Puchatek
6.03.10, 13:15
...Ostatnio Toyota przyznala sie do dwoch powaznych zonkow w swoich autach - fakt faktem ze pewnie im sie to duuuza czkawka odbije ale nie ukrywali tego....

Nie jest tak różowo jak piszesz, problem był znany od około 8 miesięcy - dopiero jak temat został mocno "rozdmuchany" w stanach to się oficjalnie przyznali i przeprosili...:roll:
Żeby nie było że tylko OT - sam od pół roku "pstrykam" na firmware 1.2 . Zmieniłem, bo miałem (lub wydawało mi się że mam) zbyt wiele "nietrafionych ostrością" fotek, teraz jest OK.

slawekk66
28.01.11, 14:27
Witam
Bardzo rzadko zabieram głos na forum, częściej szukam porad. Tak było tym razem. Dzięki Wam poradziłem sobie z AF w mojej E-trójce po wgraniu firmware 1,4. Problem istnieje co najmniej od dwóch lat:!:. Olympus nie wypuścił poprawki do aktualizacji 1,4. Jest to przykre. Napisałem do Olympusa. Na pewno to nic nie da :cry:. Problem dla mnie był duży. Moje E-3 jest jedno z pierwszych jakie ukazało się na naszym rynku i gwarancja już nie ważna :cry:.

Poniżej tekst jaki wysłałem do Olympusa.

Jestem użytkownikiem Waszego sprzętu od wielu lat. Mam ogromny żal do Olympus Polska za lekceważenie przez Waszą firmę użytkowników aparatów Olympus E3. Problem dotyczy AF w Aparacie Olympus E3 po wgraniu aktualizacji 1,4. Problem na pewno jest Wam znany od 2009r. Z tego co doczytałem się na forum https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18970&highlight=aktualizacja+softu&page=22 (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18970&highlight=aktualizacja+softu&page=22)
Problemy z AF po wgraniu aktualizacji miało wielu użytkowników tego modelu Olympusa. Niestety problem dotknął również mnie. Po wgraniu aktualizacji obiektywy nie ostrzyły zgodnie z wskazaniami AF. Dotyczy obiektywów ZD 14-54 1:2,8-3,5 SWD oraz 50-200SWD. Przez dwa lata firma Olympus nie zrobiła nic aby problem był rozwiązany. Nie powstała poprawka do aktualizacji 1,4. Nawet nie ostrzegliście użytkowników o istniejącym problemie.
Sławomir Karbowski.
PS
Wiele ważnych moich fotografii trafiło do kosza.

Eddie
28.01.11, 16:11
Poradziłeś sobie przez wgranie starszego oprogramowania, co jest tutaj opisane, czy też w jakiś inny sposób?

Jack
28.01.11, 16:48
... Napisałem do Olympusa... Nie do Olympusa, tylko do Działu Systemów Obrazowania Olympus Polska w Warszawie. A do kogo konkretnie chciałbyś napisać:
do działu R&D Olympus Imaging? (jest w Tokio),
do działu Olympus Software? (jest w Tokio),
do działu produkcji? (jest w Panyu, Chiny).

...Mam ogromny żal do Olympus Polska za lekceważenie przez Waszą firmę użytkowników aparatów Olympus E3...A konkretnie, to co powoduje Twoje rozżalenie na Olympus Polska? Przecież my się staramy! Pokrywamy indywidualnym użytkownikom koszty przesyłania aparatów do serwisu gwarancyjnego (czy jeszcze ktoś to robi?). Organizujemy promocje, udzielamy rabatów, dodajemy gratisy do zakupionego sprzętu, czyli bardzo dużo jak na krajowe biuro handlowe. Spytaj choćby u canioniarzy, czy mają extracennik, taki "CanoJedi"?

... Na pewno to nic nie da...Nie tak do końca, właśnie rozładowałeś swoje emocje! Ale, czy wydaje Ci się, że mam możliwość zaraz polecieć na dół do hali produkcyjnej, do kanciapy informatyków i powiedzieć: "Chłopaki Pan Sławek ma żal, podkręćcie trochę następną partię aparatów"?
Jack

slawekk66
28.01.11, 22:37
Do Eddie.
Tak. Wgrałem starsze firmware 1.2, według waszych wskazówek:grin:.

Do Jack
Mam żal do Olympusa, że przez dwa lata nie ukazała się poprawka do aktualizacji 1,4. Nawet nie poinformował użytkowników o istniejącym od dwóch lat problemie. A ewidentnie problem z AF u mnie powstał po wgraniu najnowszej, jak dotąd, aktualizacji do modelu E-3. Nie jest to pojedynczy przypadek. Dwa lata i nie ma poprawki! A owszem jestem rozżalony. 90% fotek w koszu. Fotki z ślubu moich przyjaciół. Jeżeli chodzi o Serwis nigdy nie miałem problemów i jestem bardzo zadowolony. Rok temu wysłałem moje ZD 50-200 F 1: 2,8-3,5mm SWD. Wrócił jak nowy. Po prostu igła. Kontakt również miły. Mój żal dotyczył samego oprogramowania, które powoduje błędy w AF ie. Dwa lat i nic z tym nie zrobiono.
Szczerze mówiąc naprawdę nie spodziewałem się reakcji. Tym bardziej, że ostatni tutaj post przed moim wpisem , napisany był rok temu. Nawet zostałem wypunktowany na czerwono :oops:. Dobrze. Lepsza taka reakcja niż żadna. Może w końcu coś ruszy się z tym problemem.
E-trójkę posiadam blisko cztery lata. I zaistniały incydent nie zmienił mojej opinii na temat tego aparatu. Uważam, że jest to najlepszy model jaki został wypuszczony przez firmę Olympus. Robię zdjęcia. Nie kręcę filmów w HD.
Pozdrawiam

turbol
28.01.11, 23:29
Slawekk66 ile to ja maili napisałem do Olka , to tylko ja wiem. Posiadam E3 od ponad dwóch lat i od firmware 1,3 przestał on współpracować z ZD300/2,8 . Po wysłaniu próbek fotek do Olka już się do mnie nie odezwali . Znajomy który kiedyś pracował w Olku dał mi namiary na gościa z serwisu. Miałem okazję pogadać przez telefon . Odpowiedź była , że problem znają i że piszą do głównej centrali , ale jest nas narzekających za mało ,żeby coś się ruszyło w tym temacie. We wrześniu wysłałem swoje body , tuż przed końcem gwarancji do serwisu na przyklejenie gumy, na wyczyszczenie matówki i sprawdzenie firmware 1,4 na współpracę z obiektywem 300/2,8. Po trzech tygodniach aparat wrócił. Guma przyklejona , że klej widać a matówka nie wyczyszczona. O testach nie wspomnę. Mam w sumie 6 obiektywów ZD i z firmware 1,2 w E3 nie mam co narzekać , jest ok. Nie zraziłem się jednak do Olka po tych perypetiach i od dnia dzisiejszego mam już E5. Pierwsze testy z ZD300 wypadają bardzo dobrze. Obiektyw chodzi jak nowy. Jutro jadę w plener z E3 i E5 i będę miał porównanie jak się sprawuje nowe cacko. Pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne.
Pozdrawiam serdecznie.

Jack
29.01.11, 00:04
...Mam żal do Olympusa, że przez dwa lata nie ukazała się poprawka do aktualizacji 1,4. Nawet nie poinformował użytkowników o istniejącym od dwóch lat problemie...Drogi Sławku,
zacznę od wielkiego bum w Smoleńsku, bo akurat sprawa jest wyjątkowo podobna. Pewna grupa ludzi żąda, aby udowodniono, że katastrofa z 10. kwietnia była zamachem uczynionym rękami rosyjskich kontrolerów lotów, chociaż wiadomo, że przyczyną jest wielka liczba okoliczności, zarówno z jednej, tak i z drugiej strony, niefortunnie skumulowana w jednym czasie z fatalnym skutkiem. My, Polacy, mamy wielką łatwość do wysnuwania wniosków, wystawiania osądów, ferowania wyroków, stawiania żądań i roszczeń bez należytej analizy, czy aby na pewno są one zasadne. Ale, wróćmy do firmware 1.4...
Fora internetowe są zjawiskiem pięknym, jednak również niebezpiecznym - np.: 6 użytkowników napisało: "mam problem z tym produktem", a inne osoby tam zaglądające natychmiast wyciągają wniosek: "no tak, produkt jest do d...y, bo wszyscy o tym piszą", jednak nikt się nie zastanawia nad faktem, że problem posiada 6 osób piszących na forum + drugie 6 osób spoza forum, a w sumie sprzedano parę tysięcy egzemplarzy produktu. Zatem "problem" jest skumulowany na forach internetowych, bo tam spotykają się te osoby, które ów problem mają. Innych już się nie bierze pod uwagę.
Firmware 1.4 skatalizowało pewne aberracje w układzie pomiaru ostrości w niektórych egzemplarzach E-3, przy stosowaniu niektórych obiektywów. Nie jest mi znany mechanizm tego problemu, jednak jest to cały zestaw okoliczności obejmujący oprogramowanie procesora AF, oprogramowanie obiektywów i zapewne parę innych komponentów konstrukcyjnych. Oczywiście rozumiem, że TWOJA sprawa jest jedyną na świecie i masz żal do producenta, jednak ja mam bardziej globalne spojrzenie na tą sprawę. Po publikacji firmware 1.4, do serwisu Olympus Europa trafiło z Europy kilkadziesiąt egzemplarzy aparatów wykazujących ów problem (chociaż sprzedaż liczona była w tysiącach). Do mojego zwierzchnika w Hamburgu przesłałem w owym czasie 5 (PIĘĆ) udokumentowanych krajowych informacji o problemie (czy w Polsce sprzedano tylko 5 aparatów?). Zatem powstaje pytanie, czy firmware 1.4 jest do d...y? Odpowiedz sam:
- jeżeliby programiści np. postawili w kodzie o jeden przecinek za dużo (to przenośnia), to przecież wtedy WSZYSTKIE aparaty z tym firmware miałyby problem. Prawda, czy fałsz?
- po wizycie w serwisie, gdzie zostały dokonane naprawy (niestety, nie wiem, co było robione), wszystkie aparaty, mimo posiadania firmware 1.4 śmigają jak złoto. Więc, czy problem tkwi w firmware? (Serwis nie posiada drugiej, supertajnej wersji 1.4)
Kolejny fakt:
w swoim zasobie demo posiadałem (przed wyprzedażą) ok. 40 sztuk E-3, w większości upgradowana na 1.4. Nie udało mi się na własnym przykładzie potwierdzić istnienie problemu. Może mam po prostu szczęście:?::grin:
Zatem, nie istnieje coś takiego, jak "nieprawidłowość działania firmware 1.4", lecz jedynie prawdopodobieństwo "ewentualnego wystąpienia problemu z AF z niektórymi obiektywami po wgraniu FW 1.4 stosownie do komponentów użytych w procesie produkcyjnym aparatu". Nie wiem, czy zauważasz różnicę? Co do Twojego żalu - przykro mi, że akurat na Ciebie trafiło, jednak nie jest możliwe ustalenie winnego. Kilkadziesiąt lat temu skończyły się czasy, kiedy jeden producent był autorem wszystkich komponentów używanych w produkcji, począwszy od najprostszej śrubki, a skończywszy na najbardziej zaawansowanym dingsie. Również weź pod uwagę, że obecnie nawet samochody Rolls Royce potrafią się zepsuć, chociaż 30 lat temu było to niemożliwe! Z drugiej strony, jak sobie obiektywnie (czy globalnie) porównasz opinie o sprzęcie innych producentów, dojdziesz, bez wątpienia, do wniosku, że Olek jest bardzo przyzwoitym producentem.
Pozdrawiam
Jack

slawekk66
29.01.11, 02:30
Do Jack
Tak jak napisałem powyżej. Nie straciłem zaufania do mojego sprzętu :esystem:przez ten jeden incydent. Również nie obsmarowałem serwisu. Mam pecha? Olek był na gwarancji i nie grzebałem aby ją nie utracić. Niedawno zrobiłem aktualizację a tu zoonk :cry:. Takie moje życie.
Pozdrawiam

Alleg_pl
29.01.11, 02:35
Żeby nikon mial chociaz w 1% taki serwis jak Olympus... oj ludzie ludzie.. poprzewracalo sie w... ehh.. :D

Gdybys mial nikona i podobny problem spotkaly by Cie 3 scenariusze (do wyboru do koloru:
a) Serwis wzialby aparat, trzymal go poł roku, poczym odesłal i stwierdził ze jest sprawny ( bo af testuja na jednej sztuce 50/1.4 w/g procedur)
b) Dostałbys informacje ze zle wgrales firmware, uszkodziłes aparat, wgranie nowego (starszego) firmware kosztowac bedzie 1000zł bo jest juz po gwarancji, + 250 zł za nowe gumy (bo tak, musieli cos rozebrac a starych sie nie da wkleic)
aparat odzyskałbys po 2 miesiacach.
c) Otrzymalbys informacje ze to nie soft, uszkodzony jest układ af, w szkle i w aparacie, spalona plyta główna, matryca sie oderwała, a wogole to aparat przyjechał pekniety, w aparacie wymiana bedzie kosztowac z 3.5 tyś(zakladajac cene nówki 3999zł) , a w szkle tak z 70% wartosci. + 250 zł wymiana gum na aparacie i 100 na szkle :D

i wersja d*) Dostałbyś nie swój aparat z działajacym af ale np zepsutym slotem karty pamieci albo np 170 tyś na migawce ;D. serwis twierdzilby uparcie ze to napewno twoj aparat przez kolejne 6 miesiecy.

To tak z grubsza jak wygląda serwis nikona na ul. Po(d)stepu w Warszawie :)
pisze to ja, zółty ;)

*wersja hardkorowa, ostatnio juz nie praktykowana.

slawekk66
29.01.11, 02:58
Do Alleg_pl
Nie rozumiem do kogo piszesz ten tekst. Jeżeli do mnie, to pewnie nie czytałeś dokładnie moich dwóch ostatnich postów.

apz
29.01.11, 03:19
Żeby nikon mial chociaz w 1% taki serwis jak Olympus... oj ludzie ludzie.. poprzewracalo sie w... ehh.. :D

Gdybys mial nikona i podobny problem spotkaly by Cie 3 scenariusze (do wyboru do koloru:
a) Serwis wzialby aparat, trzymal go poł roku, ...
To tak z grubsza jak wygląda serwis nikona na ul. Po(d)stepu w Warszawie :)
pisze to ja, zółty ;)

*wersja hardkorowa, ostatnio juz nie praktykowana.

No ale ten serwis pobił wszystkie w naszym kraju nad Wisłą.
Myślę, że w Europie drugiego takiego nie znajdziesz.

Pozdrawiam AP.

Alleg_pl
29.01.11, 05:46
Do Alleg_pl
Nie rozumiem do kogo piszesz ten tekst. Jeżeli do mnie, to pewnie nie czytałeś dokładnie moich dwóch ostatnich postów.

Skoro tyle czytasz powinienies wiedzieć ze nie powinno się brać wszystkiego co pisze na poważnie ;) ;d :roll:

caymer
29.01.11, 10:02
Też miałem problem AF, wgrałem soft 1.2. i wydawało się ok. Do czasu jak kupiłem sigmę 30 1.4. AF okazał się całkowicie do bani. Przy robieniu portretu od pasa w górę potrafił walnąć się o 30 cm do metra. Zwłaszcza jak za obiektem w tej odległości coś było. Pierwsza myśl sigma do kalibracji, lecz problem na e-330 nie istniał. Wtedy po 1,5 użytkowania E-3 po debilnych testach których wcześniej nie robiłem wyszło że BF jest też na innych obiektywach, na tyle malutki że nie zauważalny przy normalnym użytkowaniu.
E-3 poleciało do serwisu z przykładowymi wydrukami z sigmy, nie podałem że to sigma. Wrócił z firmware 1.4 i śmiga aż miło.

slawekk66
31.01.11, 20:03
Witam
Jako że zrobiłem ostatnio zamieszania , nie tylko na forum, jestem zobowiązany w tej chwili przyznać rację Jackowi (Jack). Sprawę z Jackiem już wyjaśniłem. Teraz będę prostował tutaj. Po wgraniu softu 1,2, zdawało mi się że wszystko jest ok. Dopiero wczoraj, gdy wrzuciłem fotki na monitor z pleneru, zauważyłem że AF w dalszym ciągu ma błąd. Fociłem na ZD 50-200mm. Większości na maksymalnej ogniskowej. Dlatego na LCD aparatu nie zauważyłem problemu. Zrobiłem ponownie testy, już nie na bateryjkach, tylko według tablicy. Mam problem dalej z ostrzeniem. Najbardziej to widać na szerokich kątach. Do wglądu testy z obiektywem ZD 14-54 1:1,2-3,5mm. Im szerzej tym gorzej :(.

54mm

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.stronarafala.com/img/54mm.jpg)

27mm

źródło (http://www.stronarafala.com/img/27mm.jpg)

14mm

źródło (http://www.stronarafala.com/img/14mm.jpg)

Z tego wynika, że u mnie nie wystąpił błąd AF po wgraniu soft 1,4. Musiałem mieć problem wcześniej. Możliwe, że najnowsze oprogramowanie, które jest dostępne przez Olka uwydatniło problem z AF w moim E3, albo zasugerowałem się bieżącym wątkiem przeglądając tutejsze forum szukając pomocy. Przepraszam za zamieszanie.
Inna sprawa, że dalej mam problem. Tym większy, że moje body jest po gwarancji.
Dziękuje Jacku za rozmowę i pomoc. Na pewno skorzystam ze wskazówek.

Dar-i-jush
31.01.11, 20:19
Do wglądu testy z obiektywem ZD 14-54 1:1,2-3,5mm. Im szerzej tym gorzej ]
Tak z ciekawości, a wraz z odległością od fotografowanego obiektu się coś zmienia?

puciu
31.01.11, 21:57
Miałem dokładnie tak samo z E-3 + Zd 14-54, na szerokim kącie BF.
Na pozostałych szkłach OK, w tym na Sigmie 105.
Serwis polecił mi wgranie fw 1.4, ale było bez zmian.
Wcześniej na E-330, a teraz na E-1 jest OK.
Pewnie w etrójkach coś się chrzani z AF.
Ale zanim ktoś na mnie wsiądzie, to jestem bardzo zadowolony z Olka i czekam niecierpliwie na niższą cenę E-5.

slawekk66
1.02.11, 00:44
Ja mam problemy na wszystkich szkłach:cry:. BF jest większy im większy kąt. Na moim tele również występuje. Przy ogniskowej 200mm prawie niezauważalny błąd ale przy 50mm już widoczny i kształtuje się między 2 i 6mm na tablicy. Co do odległości a błędu? Trudno mi teraz powiedzieć. W niedzielę (jak pisałem wcześniej) fociłem z tele. Odległości znaczne , błąd znikomy, ale kąt mały-200mm.

Eddie
1.02.11, 06:55
Slawek, moze warto by bylo podzielic sie wskazowkami, ktore dostales? O ile nie stanpwia jakiejs tajemnicy, rzecz jasna. Tym bardziej, ze chyba znalazloby sie tutaj kilka osob z E-3 po gwarancji, ktore wciaz maja problem z af.

slawekk66
1.02.11, 12:10
Do Eddie
Za radą dokonałem dodatkowo trzy następujące testy. Otóż powtórzyłem testy na tablicy z włączoną stabilizacją. Wynik jednoznaczny. Autofokus trafia w to samo miejsce z załączoną stabilizacją w zakresie IS1-IS2 jak również bez stabilizacji. Prawdopodobnie matryca się przesunęła. Wiadomo nam wszystkim, że matryca jest zawieszona na stabilizacji. Prawdopodobnie u mnie błąd AF jest spowodowany przez uszkodzenie samego mechanizmu stabilizującego matrycę. Jestem wstępnie po rozmowach z serwisem w Gdańsku. Prawdopodobny koszt naprawy kształtuje się ok. trzech stówek. Jeżeli tak tylko się to skończy, to ta gorzka dla mnie pigułka jest do przełknięcia :???:.

Eddie
1.02.11, 12:37
Slawekk, informacja cenna.
Pytanie do Jacka na wypadek, gdyby tutaj się pojawił. Czy to jest kwestia tego jednego przypadku czy też należy liczyć się z tym, że jest to problem istniejący we wszystkich egzemplarzach z problemami z AF?

Jack
1.02.11, 16:10
...Czy to jest kwestia tego jednego przypadku czy też należy liczyć się z tym, że jest to problem istniejący we wszystkich egzemplarzach z problemami z AF?Pytanie jest zbyt trudne dla mnie. Nie jestem w stanie wycisnąć jakiekolwiek informacji z Czech. Mnie też oświecił nieco wynik konsultacji Sławka z OK-Serwisem :grin:
Jack

Eddie
1.02.11, 16:16
Pytanie jest zbyt trudne dla mnie. Nie jestem w stanie wycisnąć jakiekolwiek informacji z Czech. Mnie też oświecił nieco wynik konsultacji Sławka z OK-Serwisem :grin:
Jack

Ok, w takim razie trzeba przeprowadzić własne testy, poczekać na wynik działań serwisu na Sławkka aparacie i zastanowić się co z tym fantem zrobić :)

slawekk66
1.02.11, 18:41
Już wysłałem body do gdańska. Po powrocie dam znać co i jak. Stabilizacja w moim aparacie martwiła mnie od samego początku:cry:. Będzie ponad dwa lata jak pisałem na forum o moich podejrzeniach, Nie chce mi się szukać moich postów z przed dwóch lat. W każdym bądź razie nigdy nie zauważyłem różnicy przy włączonej stabilizacji. Wcześniej nigdy nie pracowałem z aparatem z taką funkcją. Będę wiedział więcej jak body wróci.

grizz
1.02.11, 18:44
Będzie ponad dwa lata jak pisałem na forum o moich podejrzeniach, Nie chce mi się szukać moich postów z przed dwóch lat..

3 kliknięcia ;) https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11302

slawekk66
1.02.11, 23:09
Grizz dzięki:). To nie z lenistwa tylko słabo się orientuję w strukturze forum.

slawekk66
13.03.11, 23:14
Witam
Sprawa się komplikuje dla mnie bardzo. Body wróciło z Okeyserwis. Według technika (rozmowa tel.) moje e-3 jest OK. Testowane zostało na szkłach systemowych i innych. BF nie wystąpiło przy testach. Powtórnie zrobiłem testy na ZD 14-54mm BF występuje duży. Dodatkowo dla pewności zrobiłem test na ZD ED 50mm f2 Macro. Test wyszedł wzorowo. Moje ZD 14-54mm wysłane zostało do serwisu. Po trzech tygodniach obiektyw wrócił niby po wgraniu najnowszej aktualizacji. Piszę niby ponieważ najnowsza aktualizacja była wgrana. Poza tym przeprowadzona została regulacja??? I czyszczenie. Według serwisu dokładnie sprawdzono wszystkie funkcje i spełniają one specyfikację firmy Olympus. Oczywiście dostałem kilka porad jak należy robić zdjęcia :|.

Dokonałem ponownie testów i bez zmian :( . Moje ZD 14-54mm F2,8-3,5 II ma BF a Macro celuje idealnie. Nie muszę dodawać, że testy wykonałem ze statywu. Poniżej dołączam załączniki plików wysłanych do konsultanta.

Mam prośbę do Jacka o pilotowanie mojego problemu. Końcem kwietnia wyjeżdżam z moim synem na turnus rehabilitacyjny. Bez tego szkła będę miał trudno dokumentować pobyt syna na turnusie :(. Prowadzę stronę na temat syna www.stronarfala.com (http://www.stronarfala.com/) zależy mi na czasie.

slawekk66
13.03.11, 23:16
Przepraszam miało być www.stronarafala.com (http://www.stronarafala.com)

danmacz
14.03.11, 09:21
Ja jakieś dwa miesiece temu wysyłałem do serwisu też e3, z zd 14-54 i problemem BF, ale muszę przyznać ze ustawili go idealnie

slawekk66
20.07.11, 12:44
Witam.
Jestem winien wyjaśnienie co do przebiegu naprawy serwisowej mojego E-3.
Po powrocie mojego obiektywu ZD 14-54 f 2,8-2,5 II z Gdańska (pisałem trzy posty wcześniej) wysłałem body z obiektywem do serwisu w Czechach. Po powrocie sprzętu z serwisu stwierdziłem, że wada nie została usunięta. Zestaw w dalszym ciągu nie ostrzył dokładnie :cry:. Ponownie sprzęt został wysłany do Czech. Tym razem naprawy dokonano bardzo dokładnie :grin:. Jak do tej pory mój Olek śmiga i ostrzy jak żyleta. Kilka miesięcy robię fotki od naprawy i jest OK. Koszty jakie poniosłem (body po gwarancji) to 124zł :shock:. Oprócz usunięcia wady z AF serwis wymienił w moim aparacie obudowę LCD.

Podsumowując
Bardzo bałem się kosztów naprawy serwisowej-Body już po gwarancji.
Serwis skorygował błąd AF, wymienił dodatkowo obudowę LCD i wgrał oprogramowanie 1,4. Części, które zostały wymienione wraz z jedną gumą obudowy (nowa została założona perfekcyjnie) otrzymałem wraz z sprzętem. Nie muszę dodawać, że sprzęt został wyczyszczony perfekcyjnie. Czym oni to czyszczą? Tak dokładnie, jak do tej pory, nie udało mi się doczyścić obiektywów. A o sprzęt naprawdę dbam.

I najważniejsze. Przez cały czas miałem kontakt z przedstawicielami Olympus z Warszawy. Telefoniczny lub mailowy. Kontakt rzeczowy i miły. Przedstawicielom Olka dziękuję za pomoc.:esystem:

caymer
20.07.11, 13:59
No to jak czytam wypowiedzi Sławka to potwierdza się co pisałem wcześniej. E-3 samo w sobie miało błąd i dopiero serwis w Czechach dał radę. A soft 1.4 powiększał tą wadę. Teraz czytając też zwróciłem uwagę że działo się to szczególnie przy szerokich kątach. Nic nie jest bardziej wkurzającego jak robisz pod ołtarzem grupowe zdjęcie a ostry jest ołtarz zamiast ludzi.

szuman
17.06.14, 19:19
Czy ktoś z Was posiada plik z firmware do E-3 w wersji 1.2? Niestety, wszystkie linki podane w tym wątku wygasły/nie działają. Jeśli tak, to poproszę na priv.

Bodzip
17.06.14, 19:29
Czy ktoś z Was posiada plik z firmware do E-3 w wersji 1.2? Niestety, wszystkie linki podane w tym wątku wygasły/nie działają. Jeśli tak, to poproszę na priv.
Proszę uprzejmie :) były pobierane i sprawne. Wersja 1,2 i 1,3

http://213.17.239.50/firmware/E3-12.rar
http://213.17.239.50/firmware/E3-13.ZIP

szuman
17.06.14, 20:28
@Bodzip stokrotne dzięki! :)

lodowiec
23.04.15, 22:22
Dzień dobry, lub dobry wieczór mam ogromną prośbę, może ktoś z Was wystawić gdzieś firmware w wersjach 1.2 i 1.3 ? niestety linki które znalazłem są martwe , z góry dziękuję