PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki Olek na początek?

Kasia168
11.06.09, 12:30
Wybaczcie założenie nowego wątku i zaśmiecanie forum, ale nie wyczytałam w innych nic, co pomogłoby mi podjąć decyzję.
A więc kupuję wkrótce pierwszą lustrzankę i nie chcę na ten zakup przeznaczyć więcej niż 2000 zł. Najbardziej przypadły mi do gustu Olympusy - w szczególności E-510. W tej klasie cenowej, stać mnie tylko jeszcze na E-520, ale według testu na fotopolis.pl jego matryca generuje większe szumy od poprzednika. Podkreślam, że wiem o średniej szybkości AF w słabych warunkach, ale przeżyję to-dopiero wchodzę w świat lustrzanek i mam przed sobą dokładne poznanie go.
Zdjęcia robię przede wszystkim ludziom i przyrodzie (makro, zwierzęta w ruchu). To co myślicie, wystarczy ten E-510 na pierwszy raz? Czy lepiej dołożyć i mieć tego E-520? Zaznaczam: CHCĘ, ŻEBY LUSTRZANKA SŁUŻYŁA MI PRZEZ STOSUNKOWO DŁUGI CZAS, ŻEBYM NIE MUSIAŁA ZA ROK KUPOWAĆ NOWEJ, BO BĘDĘ PRZYTŁOCZONA WYŻSZOŚCIĄ KONKURENTÓW. NIE BĘDĘ TEŻ DOKUPOWAĆ AKCESORIÓW!!!

To co radzicie? A może w ogóle nie kupować Olka tylko jakąś tanią Alfę? Wiem, że pytam zwolenników Olympusa i raczej nikt mi nie poleci Alfy, ale jestem początkującą, więc może macie inne zdanie co do lustrzanki dla początkującego ;)

grizz
11.06.09, 12:34
Spokojnie możesz brać e510

Aparacik solidny.

romek1967
11.06.09, 12:43
Bierz E-520 dual-kita tzn. E-520 z dwoma obiektywami: 14-42 + 40-150. Cena tego zestawu powinna podchodzić pod 2000,- W stosunku do E-510 520-tka ma wygodny Live View dzięki szybkiemu AF opartemu na detekcji kontrastu, jeżeli jest Ci wygodnie robić zdjęcia nie używając wizjera to warto ;)

Kasia168
11.06.09, 12:53
Ale czy szumy w tym E-520 nie są większe? Podobno większe niż w E-510...

A zależy mi na braku 'śnieżycy' na zdjęciach. Na fotopolis.pl oceniono szumy w E-510 na znakomite, w E-520 zaś na zaczynające się już od ISO 800...

No, ale ten dualkit jest kuszący, ogólnie kity Olympusa są chwalone, więc pewnie byłaby to dobra decyzja...

Rozumiem że Alfy odrzucacie, ok. Czyli muszę wybrać pomiędzy 510 a 520. Zobaczymy co napiszą inni ;)

romek1967
11.06.09, 12:59

E-510 i 520 mają tę samą matrycę więc i szumy podobne. Większe mogą byc w 520 jedynie przy włączonej opcji podciągania cieni (nie pomnę jak toto się nazywa) ale coś za coś.

moja rada - wylecz się z szumofobii a będzież miała maksymalną frajdę z używania olka.

grizz
11.06.09, 12:59

A zależy mi na braku 'śnieżycy' na zdjęciach. Na fotopolis.pl oceniono szumy w E-510 na znakomite, w E-520 zaś na zaczynające się już od ISO 800...

ehh testy

weź wywołaj sobie dwa zdjecia (jakies normalne, nie testowe tablice) w rozmierze np 30x40cm juz nie mówiac o n 18x13

i porównaj... najlepiej nie wiedząc, które jest z którego aparatu...

Może z lupą cos znajdziesz.

epicure
11.06.09, 13:00
W stosunku do E-510 520-tka ma wygodny Live View dzięki szybkiemu AF opartemu na detekcji kontrastu...

Szybki to on nie jest. Może nawet wolniejszy albo tak samo wolny, jak przy detekcji fazy. Jedyną zaletą jest to, że jest cichy.

romek1967
11.06.09, 13:02
Szybki to on nie jest. Może nawet wolniejszy albo tak samo wolny, jak przy detekcji fazy. Jedyną zaletą jest to, że jest cichy.

Szybki w znaczeniu "bez klapania lustra", a wogóle przyznam się że to copy/paste z innego wątku......... ach te lenistwo ;)

dziobolek
11.06.09, 13:02
... A może w ogóle nie kupować Olka tylko jakąś tanią Alfę? Wiem, że pytam zwolenników Olympusa i raczej nikt mi nie poleci Alfy, ale jestem początkującą, więc może macie inne zdanie co do lustrzanki dla początkującego ;)

Niee no, może i jest tu kilku OlyTalibanków ;) , ale generalnie to bardzo liberalne i tolerancyjne forum.

Jest tu wiele osób, które "zdradziły" system, a mimo to pozostały i uczestniczą czynnie w tym "światku".

Sam posiadam dwa systemy Olympusa E-400 oraz Canona 50D.

Wracając do tematu - 510/520 to bardzo fajny sprzęt warto się skusić na zestaw dual kit,
ewentualnie rozważyć zakup body + ZD 14-54.

Co do opinii fotopolis to... lepiej zasięgać faktów z Cameralabs.com
Zresztą zerknij tutaj - E-510 (http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE510/sample_images.shtml) vs E-520 (http://www.cameralabs.com/reviews/Olympus_E-520/sample_images.shtml), porównaj fotki i oceń.

Ja na twoim miejscu kupiłbym E-520 + ZD 14-54, wiem,wiem, kupa kasy ale wierz mi że warto.
Potem nie żałuje się tego wydatku.

Co do Alfy niestety nic nie doradzę bo kontaktu nie miałem,
lecz czytając różne fora i nie tylko, jest sporo pozytywnych opinii na temet kilku modeli.

Pozdrówka!

Mirek54
11.06.09, 13:17
Kup E-510 z dwoma kitami.Starczy Ci na lata.Ja tak kupilem i nie narzekam.Fotki robie,czasem sie podobaja nawet innym.Nic mi wiecej nie potrzeba,szkiel dodatkowych nie widze potrzeby posiadac,lampy tez nie mam.
Prosty amator jestem.Chyba,ze zaczniesz chciec byc profi i zarabiac na fotkach,ale wtedy to juz na tyle bedziesz wiedziec,ze porydy nie potrzebne.

Kasia168
11.06.09, 13:18
grizz, a jakie ja mogę mieć inne źródła wiadomości na ten temat? Jedynie właśnie takie fora, jak te.

dziobolek, dzięki ;) też właśnie myślałam nad opcją oddzielnie body, oddzielnie obiektyw. Może znajdę ten 14-54 w jakiejś niemonstrualnej cenie ;)

Mirek54, a może jeden, ale za to lepszy?

Iwo
11.06.09, 13:28
Witaj Kasiu ponownie. Widzę, że po burzliwej dyskusji (http://foto.recenzja.pl/olympus_najlepsza_propozycja_dla_amatora_-t-18700/), myślę, że Twoja obecność tutaj wskazała Ci już system.
Jak napisałaś wcześniej, że masz budżecik do 2000zł, to zestaw z dwoma KITami Ci starczy na razie.
Zastanów się jeszcze tylko czy chcesz nowy zestaw, czy używany.
Zestaw dwukitowy Ci będzie słuzył długo, lecz w przypadku używanego, przy odrobinie uporu i cierpliwości uda Ci się zmieścić za +- 2000zł z zestawem e-510 + 14-54mm. Ten zestaw starczy Ci na dłuuugo (na czym Ci zresztą zależy).
ps Sam właśnie zmieniam 14-42 na 14-54mm.

zyziza
11.06.09, 13:30
NIE BĘDĘ TEŻ DOKUPOWAĆ AKCESORIÓW!!!

Nie zarzekaj się Kasiu ;-P
Za jakiś czas jak nacieszysz sie posiadanymi możliwościami, nabierzesz smaku na jakiś nowy obiektyw :-)

Kasia168
11.06.09, 13:42
zyziza, pewnie masz rację, ale tego zakupu dokonałabym dopiero po upływie jakiegoś czasu ;) wiesz, jestem jeszcze na utrzymaniu rodziców... nie pracuję jeszcze i na pewno nie będzie tak, że na każde zawołanie dostanę pieniądze na nowe fotograficzne gadżety.

Iwo, witam jeszcze raz, jeszcze nie zdecydowałam na 100 % ;)
Chyba bardziej opłacałoby się kupić używany obiektyw + nowe body. Bo ten Zuiko 14-54 najtańszy nie jest....

A jakie jeszcze inne dobre obiektywy można by dokupić do tego Olka? Jak myślicie? Takie niezbyt drogie, jakieś 600 zł?

grizz
11.06.09, 13:47
A jakie jeszcze inne dobre obiektywy można by dokupić do tego Olka? Jak myślicie? Takie niezbyt drogie, jakieś 600 zł?

spokojnie... na poczatek wystarczy Ci zestaw kitowy... jak zacznie Ci czegoś brakować, to sama będziesz juz wiedziała czego i co kupić.

darkelf
11.06.09, 13:57
Kup E-520 z 14-42 i niczym więcej, po pewnym czasie przekonasz się czy bardziej potrzebujesz 14-54 czy 50 czy 40-150 czy 70-300. Teraz tego nie wiesz. Poza tym jak chcesz mieć duży zakres ogniskowych i przysłon to warto zainwestować w adapter na m42 i polować na Allegro. Mam z 10 takich obiektywów.

romek1967
11.06.09, 13:59
spokojnie... na poczatek wystarczy Ci zestaw kitowy... jak zacznie Ci czegoś brakować, to sama będziesz juz wiedziała czego i co kupić.

Popieram i jeszcze raz namawiam na zestaw kitowy 14-42 i 40-150. Zapewnia szeroki zakres ogniskowych i bardziej niż przyzwoitą jakośc. Można się pokusic o 40-150 f3,5/4,5 w starszej, jaśniejszej wersji ale one są droższe od nowych a i tak będzie Ci się trudno zmieścic w 2000,-

mynameisnobody
11.06.09, 14:08
na początek weź używanego e-300 i koniecznie jakieś DOBRE szkło do niego (wcale nie musi być zestaw ogniskowych od zera do nieskończoności)
Sugeruję 14-54 w dowolnej wersji lub ZUIKO 25 f2,8.
W tandemie > ~ZD50, ZD 25 zobaczysz "jak się to robi olympusem" i sam będziesz wiedziała czy i dlaczego nie.
Za puszkę zapłacisz tyle co za kompakt (puszka przypomina młotek i nie trzeba się o nią bać ) a obraz zawstydzi dzisiejsze wypasione kombajny.
Obiektyw sprzedasz w ciągu pięciu minut jakbyś nie była jednak zadowolona z pocałowaniem ręki (jeśli to coś innego niż kit).
Daj sobie jednak 2 miesiące na intensywne focenie =rusz tyłek i zapomnij o testach internetowych bowiększych bzdur nie znajdziesz nawet na onecie.

KOREKTA

Kasia168
11.06.09, 14:26
No dobra to na początek wezmę (dual)kitowy zestaw, ale jakoś bardziej jestem za E-510, co myślicie? Czy absolutnie dołożyć na E-520?

Budżet mogę delikatnie przekroczyć ;)

darkelf
11.06.09, 14:33
E-520 ma kilka zalet, na które teraz nie zwracasz uwagi, a które potem mogą się przydać. Np. teraz kupiłem sobie lampę błyskową i różnica między E-510 a E-520 jest chyba taka, że z moim E-520 mogę postawić lampę w drugim pokoju i robić zdjęcia z innego, a w E-510 musiałbym mieć ją doczepioną do aparatu. To nie jest "drobna różnica".

adamzd
11.06.09, 14:37
Mam od roku dualkit E-510 i jest OK, ale E-520 ma bardziej funkcjonalny Live View (nie wyłącza się podczas ostrzenia). Gdybym kupował teraz wolałbym E-520. Ale oczywiście dobre zdjęcia zrobisz każdym z nich.

mynameisnobody
11.06.09, 14:44
te "dzisiejsze" aparaty mają jedną dużą wadę -zbyt skomplikowane, zbyt stechnicyzowane -mimo że można wykorzystać w nich wiele funkcji wcześniej (kiedyś) niedostępnych to jednak te wszystkie wodotryski zamiast pomagać (na początek) przeszkadzają tylko.
Dochodzi do tego że wymienia się systemy, zna się na pamięć tysiące parametrów technicznych, rankingi, testy i strategie rynkowe a nie zna się tak podstawowej zależności jak czas i przysłona -o ustawieniu tych parametrów bez wsparcia automatyki nawet nie wspominając.

e-300 +ZD25 +statyw + "Ekspozycja" Jeffa Wignalla

Iwo
11.06.09, 15:20
Ludzie, nie polecajcie stałek osobie, co dopiero zaczyna przygodę z fotografią.

mynameisnobody
11.06.09, 15:30
bo?
możesz uzasadnić ?

MarcinSw
11.06.09, 16:26
nie kupił bym Olka serii 5xx

wizjer w nich to jakaś kpina :(

grizz
11.06.09, 16:37
nie kupił bym Olka serii 5xx

wizjer w nich to jakaś kpina :(

no masz racje.. i przez ten wizjer AF nie działa...

i w ogóle to zdjeć się nie da robic...

to co w naszej galerii jest to same szopki...

Iwo
11.06.09, 17:03
bo?
możesz uzasadnić ?
Zmuszanie kogoś wyłącznie do zooma "chodzonego" może irytować lub nawet zniechęcić. Autor jest ograniczony budżetowo - w przypadku zakupu samej stałki dużo mu to nie da radości. Lepiej mieć na początek wszechstronne dwa KITy niż samą stałkę.

Daniello
11.06.09, 17:24
Mi się wydaje, że mynameisnobody ma rację :) Przynajmniej w moim przypadku okazało się, że zaczynając od 14-42 po jakimś czasie zacząłem korzystać tylko ze skrajnych ogniskowych + nogi. Z biegiem czasu wiedziałem już co mnie kreci i dokupiłem ZD9(9-18, ale używam tylko 9mm).

Wydaje mi się, że takie ZD25 pobudzi inwencję i zmusi początkującego do włączenia myślenia. No i f/2,8 = więcej światła = mniejsze szumy.

marcinpolniak
11.06.09, 17:26
Ja zaczynałem przygodę z zenitem i tam stałka mi nie przeszkadzała :), a nawet miałem więcej przyjemności z robienia zdjęć :) sam nie wiem dlaczego

romek1967
11.06.09, 17:44
Ludzie, nie polecajcie stałek osobie, co dopiero zaczyna przygodę z fotografią.

A ja się zgodzę z Iwo, sam 99,9% fotek zrobiłem zoomami.
Jak widac trudno doradzac komus kto nie wie jeszcze co będzie robił :???:

MarcinSw
11.06.09, 17:58
no masz racje.. i przez ten wizjer AF nie działa...

i w ogóle to zdjeć się nie da robic...

to co w naszej galerii jest to same szopki...

po prostu jest mikroskopijny i ciemny, ale co kto lubi

epicure
11.06.09, 18:01
po prostu jest mikroskopijny i ciemny, ale co kto lubi

To bolączka większości aparatów z tej półki. Ale ja z takiego wizjera korzystałem przez długi czas i jakoś mi nie przeszkadzał na tyle, żebym nie mógł robić udanych zdjęć.

Mirek54
11.06.09, 18:15
Czy to prawda,ze odpowiedz na pytanie na forach pada prawie zawsze na pierwszej stronie tematu?Pozostale strony to tylko naukowe cwiczenia?:grin::grin::grin::wink:

PiterS
11.06.09, 19:23
A niby gdzie Mirku mają się wygadać? :-P
Kup dziewczyno E-510 a różnicę wydaj na akcesoria (zapasowy aku, jakiś filtr, karta pamięci).

Precz z internetem! :mrgreen:

kurokial
12.06.09, 09:12
Kobieto! Kup sobie
http://www.allegro.pl/item652374885_mega_zestaw_olympus_e_300_lampa_fl_3 6.html#gallery
Sam bym kupił ale teraz nie mam funduszy..

maj0nez
12.06.09, 11:13
Kobieto! Kup sobie
http://www.allegro.pl/item652374885_mega_zestaw_olympus_e_300_lampa_fl_3 6.html#gallery
Sam bym kupił ale teraz nie mam funduszy..

dobra oferta.

aikidudi
12.06.09, 11:32
najlepiej kup ode mnie e420:lol:

Kasia168
12.06.09, 15:29
No nie wiem, nie jestem przekonana do kupowania takich sprzętów używanych...

kurokial
12.06.09, 15:36

najwyższy czas się przekonać

Peter1976
12.06.09, 20:54

Stare są dobre skrzypce i wino !! A elektronika hmmm zależy! Jeśli masz gotówkę kup nowy sprzęt !! Piszę to biorąc pod uwagę to, że chcesz go uzywać przez dłuższy czas !!

A co do samego sprzętu to kupno body i 14-54 na pewno jest dobrym rozwiązaniem bo to świetny obiektyw, ale bedziesz maiła ograniczony zakres ogniskowych co dla początkującego fotografa może być zniechęcające :/
Radzę dual kita do przyrody i pejzaży bardziej Ci podpasuje !

Pozdrawiam !!

Peter

Karol
12.06.09, 22:42
14-54 na pewno jest dobrym rozwiązaniem bo to świetny obiektyw, ale bedziesz maiła ograniczony zakres ogniskowych co dla początkującego fotografa może być zniechęcające :/

E tam ;-). ZD 14-54 można zrobić pejzaż, portret, makro a więc prawie wszystko i w tym m.in. siła tego szkła...

Ania_
13.06.09, 01:26
Niee no, może i jest tu kilku OlyTalibanków ;) , ale generalnie to bardzo liberalne i tolerancyjne forum.

Dawno Cię na forum nie widziałam. Pozdrówka! :)

I masz rację jak używka padnie, to nie będzie już doradców. IMHO jak używany to z pewnej ręki... masz pierwsze lustro przed sobą nie po to, aby się potem po serwisach bujać.

Kity to fajny zestaw na początek. Zobaczysz na jakiej ogniskowej najczęściej robisz zdjęcia i wtedy zdecydujesz czy warto i czy w ogóle chcesz w cokolwiek inwestować. Może się skusisz potem na zabawę manualnymi szkłami? Są jasne i tanie. :)

Nie patrz na testy, bo sobie zamącisz. :wink: Patrz "pod siebie". 510 to dobry wybór, nie wiem co takiego ma rewelacyjnego 520, żeby ją biła na głowę. Ten sam segment, tylko bardziej napchana "wodotryskami", których nie wiadomo czy będziesz używać.

aikidudi
13.06.09, 01:37

moja e-420 jest na gwarancji w stanie idealnym.
Jeśli nie lubisz dźwigać to e420 jest super.
Nie ma stabilizacji, ale na początek da się bez tego żyć.
Ogólnie bardzo przyzwoity aparat, choć gdy się podepnie cięższy obiektyw jak np. 12-60 to niewygodnie się trzyma.

wybór i tak należy do Ciebie.

życzę zadowolenia cokolwiek to będzie :grin:

gonia
13.06.09, 08:44
Kupiłam 5-cio miesięczny, używany E510 z obiektywem 14-42, dokupiłam 40-150, razem wyszło mi 1700 pln. W zestawie galanta torba na sprzęt. Zawierzyłam forumowiczowi, nie bez obaw bo to jednak używany aparat, ale się nie zawiodłam, sprzęt jak igła, sprawuje się wyśmienicie, jestem zadowolona. Mimo lat kilku pracy z cyfrakami, przesiadka na lustro sprawiała na wstępie nieco problemów, wiadomo. Niektórzy posiadacze małpek po pierwszych pstrykach lustrzanką są zawiedzeni, bo wydaje się im że robią słabsze zdjęcia. Ale to kwestia wprawy, ćwiczeń i wyczucia. Jedyny mankament, który mnie autentycznie denerwuje w e510 to przedbłyski lampy w ciemności... No ale jakieś wady muszą być.
Jestem bardzo przeciętnym fotografem, ale z perspektywy czasu porównując swoje zdjęcia ze zdjęciami znajomych z innych sprzętów nie żałuję (albo popadłam w samouwielbienie:-).

epicure
13.06.09, 08:58
Jedyny mankament, który mnie autentycznie denerwuje w e510 to przedbłyski lampy w ciemności... No ale jakieś wady muszą być.

Można to wyłączyć i już nie będzie błyskać.

herbie_mp
13.06.09, 09:13

Albo dokupić zewnętrzną... :wink:

Generalnie ja też polecam body (E-520) i dwa kitowce... Rewelacyjna jakość za baaaaaaaardzo przystępną cenę :) A reszta przyjdzie z czasem...

Peter1976
13.06.09, 09:15

O to to!!
AF iluminator czy jakoś tak ;)

romek1967
13.06.09, 09:18
510 to dobry wybór, nie wiem co takiego ma rewelacyjnego 520, żeby ją biła na głowę. Ten sam segment, tylko bardziej napchana "wodotryskami", których nie wiadomo czy będziesz używać.

Mysikroliczku :)
Różnica jest zasite niewielka i jedynie wielce wyrobione podniebienie jest w stanie ją dostrzec i docenic ;P
Polecając 520 miałem na myśli sytuację na rynku, po 10 minutach googlania doszedłem do wniosku że 510 po prostu wyszły i trudno jest trafic 510 taniej od 520.

kurokial
13.06.09, 11:06
520 ma detekcję uśmiechu czyż nie?
Sprawdzał to kto, czy to działa wogóle?
..
W moim wyobrażeniu jeżeli aparat robi zdjęcie w chwili uśmiechu to jak zrobić fotę bez uśmiechu? To odzielny tryb jest czy opcja jak np. makro albo co ino?
Pozdrawiam.

romek1967
13.06.09, 11:31
520 ma detekcję uśmiechu czyż nie?

Detekcję twarzy.
"E-520 został wyposażony w system rozpoznawania twarzy, w którym identyfikuje znajdujące się w kadrze twarze, ustawia na nie ostrość i dobiera właściwe parametry ekspozycji."

Kasia168
15.06.09, 12:25
A jak mam do wyboru w tej samej cenie Olka 510 i 520 to ktorego wybrac? :|

epicure
15.06.09, 12:31
A jak mam do wyboru w tej samej cenie Olka 510 i 520 to ktorego wybrac? :|

Oczywiście, że E-520.

romek1967
15.06.09, 13:23
Jak wyżej
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=454&add1=704
porównanie parametrów, jak znajdziesz trzy szczegóły rózniące te modele wygrywasz wafelek waniliowy :P

m_kola
15.06.09, 13:55
Ja znalazłem:
1) Model
2) Data premiery
3) Ogniskowanie (funkcja wykrywania twarzy) ;)

Wracając do tematu: ja mam E-510 + dual kit, do tego manualna lampa błyskająca za 200zł i ja pogodny dzień obowiązkowo filtr polaryzacyjny bo inaczej nie umiem nieprzepalać nieba :)

epicure
15.06.09, 13:57
...ja pogodny dzień obowiązkowo filtr polaryzacyjny bo inaczej nie umiem nieprzepalać nieba :)

O, to polar ratuje Cię przed przepaleniami? Hmm, ciekawe... Myślę jednak, że prostszym, tańszym i skuteczniejszym sposobem jest kompensacja ekspozycji.

m_kola
15.06.09, 14:09
O, to polar ratuje Cię przed przepaleniami? Hmm, ciekawe... Myślę jednak, że prostszym, tańszym i skuteczniejszym sposobem jest kompensacja ekspozycji.

Wiem, wiem... jakoś tak mi się przyzwyczaiło i mi wygodniej, lepiej mi się z tym foci.

judasz
16.06.09, 13:04
mam od jakiegos czasu e520 kupilem z kitem14 42 a potem dokupilem 40-150 starszy i jasniejszy,jak dla mnie bardzo poczatkujacego to zupelnie wystarcza zeby zobaczyc co z czym sie je,daje mi to duzy zakres ogniskowej co pomoze mi w przyszlosci stwierdzic co odsprzedac a co dokupic bo jeszcze nie wiem na jakiej dziedzinie foto. sie skupic .wszystko metoda prob i bledow a reszte czas pokaze.
ps.polecam tobie to co ja mam,nie pozalujesz.

adam80
16.06.09, 18:53
Witam wszystkich, pozwolę sobie dopisać się do tematu koleżanki ponieważ mam podobne rozterki jak ona.
Moje pojęcie o fotografowaniu jest żadne, zdjęcia robiłem dotychczas zwyczajną cyfrówką. Od jakiegoś czasu zacząłem myśleć o lustrzance i ogólnie aby wgłębić się w temat. Nie mam jednak jakiegoś szczególnego ciśnienia aby już teraz lecieć do sklepu, trochę się waham a to ze względu na to że jestem zielony i na chwilę obecną pewne pojęcia są mi obce. Z drugiej jednak strony aby się uczyć to wypadało by mieć w ręce jakiś sprzęt bo suche czytanie poradników itp bez możliwości przećwiczenia do niczego nie prowadzi.
Co do sprzętu to zdecydował bym się na Olympusa E-520. Myślałem o Nikonie ale obecne w sprzedaży D60, D90 (interesuje mnie jedynie zakup nowego sprzętu) nie podeszły mi. Pierwszy jest bardzo prosty a drugi z kolei za drogi i chyba zbyt wymagający jak dla mnie. Później przeglądając jakiś test lustrzanek zauważyłem że korzystnie wypadł E-520, zainteresowałem się tym modelem i doszedłem do wniosku że to właśnie ten:)
Teraz mały dylemat...mam np na oku takie dwa zestawy:
1) E-520 + 14-42 mm ED za blisko 2000zł;
2) E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED za jakieś 2400zł.
Czy na początek wystarczy zestaw nr 1 czy też warto dopłacić i brać ten z dwoma obiektywami? Czy Waszym zdaniem ten drugi obiektyw z większym zakresem ogniskowych jest niezbędny początkującemu? Jeśli chodzi o obiekty, które chciałbym fotografować to myślę że przede wszystkim krajobrazy itd.

Morlok
16.06.09, 19:02
Teraz mały dylemat...mam np na oku takie dwa zestawy:
1) E-520 + 14-42 mm ED za blisko 2000zł;
2) E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED za jakieś 2400zł.
Czy na początek wystarczy zestaw nr 1 czy też warto dopłacić i brać ten z dwoma obiektywami? Czy Waszym zdaniem ten drugi obiektyw z większym zakresem ogniskowych jest niezbędny początkującemu? Jeśli chodzi o obiekty, które chciałbym fotografować to myślę że przede wszystkim krajobrazy itd.

Ja bym brał drugi, w zestawach szkła sa tańsze niż osobno. a jak Ci sie zachce mieć długiego to bedziesz płacił. Oczywiście jak masz na drugi zestaw dudki.
Pozdr. :)

epicure
16.06.09, 19:03
Ja bym brał podwójnego kita. Poza tym chyba można go dostać taniej, niż za 2400 zł.

romek1967
16.06.09, 20:07
W Fotojokerze znalazłem E-520+14-42+40-150 za 2333,- a zestaw z 14-42 za chodzą po ok. 2000,-. Za 333,- nie kupisz nawet uzywanego 40-150 więc MSZ warto.

kdarek
16.06.09, 23:08
jak dla mnie 520ma jedna przewagę - obudowa podwodna. Do 510 do dzis sie nie mogę doczekać. A kupowałem bo pierwsze LV w lustrzance na rynku pod wodą jak znalazł. Z żalu dokupiłem 14 -54 i 560 UZ pod wodę jako następcę wysłużonego 770uz

pschemo
16.06.09, 23:16
Nie wiem ile kosztuje samo body.
Ale jeżeli zależy ci na nowym body a obiektywy mogą być używane to warto to rozważyć.

Na allegro pojawiły się ostatnio całkiem tanio zestawy kitów (chyba koło 600zł). Więc może tak Ci wyjdzie taniej ?

Ja mam podwójnego kita 520ki i jestem bardzo zadowolony (przesiadłem sie z C-8080).

epicure
17.06.09, 00:25
jak dla mnie 520ma jedna przewagę - obudowa podwodna. Do 510 do dzis sie nie mogę doczekać. A kupowałem bo pierwsze LV w lustrzance na rynku pod wodą jak znalazł. Z żalu dokupiłem 14 -54 i 560 UZ pod wodę jako następcę wysłużonego 770uz

Przecież oba mają identyczny kształt. Obudowana powinna pasować zarówno do E-510, jak i E-520.

Pieciek
17.06.09, 00:30
Nie zarzekaj się Kasiu ;-P
Za jakiś czas jak nacieszysz sie posiadanymi możliwościami, nabierzesz smaku na jakiś nowy obiektyw :-)

Dokładnie - Ja też tak mówilem kupując swoją e-410kę z 14-42 jakieś 2 lata temu :P mi się wydaje ze ze sprzętem to tak jak z tatuażami... co jakiś czas chce sie miec coś nowego, bo to, co sie ma, robi "nie takie" zdjęcia jak byśmy się spodziewali :) Tak przez 2 lata u mnie pojawiła się jeszcze e-520, e-3, 12-60, 50ka, 70-300 i sigma 135-400 :) ze o fl-50r nie wspomne... no ale kazdy zakupuje wg potrzeb i funduszy... Ja ostatnio napaliłem się na ZD 35-100 ale sie okazało ze ceny ze sklepów internetowych oscylujące ok 8000 zł są baaaaardzo stare a szkło to kosztuje ok 11000 - tak więc zrezygnowałem :)

Kasia168
17.06.09, 22:27
... no ale kazdy zakupuje wg potrzeb i funduszy...

No, jeśli nie jest na swoim utrzymaniu to zapewne żadna to chwała nakupić sprzętu za cudze pieniądze...

;]

kdarek
19.06.09, 00:07
Przecież oba mają identyczny kształt. Obudowana powinna pasować zarówno do E-510, jak i E-520.

niestety nie mają 520 ma większy ekran i nieco poprzesuwane przez to przyciski funkcyjne. Konsultowałem to w olku. Do 510 pozostaje ikelite ktory ceni sie mocno

Kasia168
10.07.09, 00:18
No, po długim szukaniu w Internecie, kontaktowaniem się z wieloma sprzedawcami i dwukrotnym czekaniem na przesyłkę aparatu i karty nareszcie mogę rozpocząć pykanko. Zapłaciłam za E-520 mniej niż za E-510 - nówka sztuka nieśmigana (fart) ;) Moje pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Jak na potrzeby takiej amatorki jak ja, spełnia wszystkie moje oczekiwania i to z nawiązką. I jeszcze za niewielkie stosunkowo pieniążki ;)

romek1967
10.07.09, 10:41
No, po długim szukaniu w Internecie, kontaktowaniem się z wieloma sprzedawcami i dwukrotnym czekaniem na przesyłkę aparatu i karty nareszcie mogę rozpocząć pykanko. Zapłaciłam za E-520 mniej niż za E-510 - nówka sztuka nieśmigana (fart) ;) Moje pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Jak na potrzeby takiej amatorki jak ja, spełnia wszystkie moje oczekiwania i to z nawiązką. I jeszcze za niewielkie stosunkowo pieniążki ;)

Bardzo gratulacje :D Dużo samozadowolenia z akupu zyczę

robasss
10.07.09, 20:22

No to teraz czekamy na fotki :)