Zobacz pełną wersję : Wejście do systemu E
Myślę o wejściu do systemu E, głównie ze względu na świetne szkła.
Mam w związku z tym dwa pytania- czy planowany jest może aparat typu E-620, który ma normalny grip (np. taki jak E-520)? E-620 jest kompletnie nie do zaakceptowania dla mnie w tym względzie.
Jak wygląda szybkość AF E-30 czy E-620 w porównaniu do analogicznych Nikonów czy Canonów (szkła jak poniżej)?
Dlaczego ceny szkieł tak skoczyły? Gdy dolar szalał, 14-54 było po niecałe 2000, a 12-60 niecałe 3000. Teraz na skapiec.pl jedno min. 2500, drugie min 3200?
Pozdrowienia
Mam w związku z tym dwa pytania- czy planowany jest może aparat typu E-620, który ma normalny grip (np. taki jak E-520)?
teraz Ci co nie wiedzą, bo i skąd, zaczną gdybać co Olympus zrobi / zrobić powinien / nie zrobi. Ci co być może coś wiedzą (wierchuszka Olympus Polska) nie powiedzą nic, bo trzyma ich tajemnica służbowa...
Witaj przyszly olytalibie :)
Z tego co wiem, ceny na skapcu reaguja ze sporym opoznieniem, stad pewnie dopiero teraz maja ceny takie jak nalezy, wczesniej byly niskie bo sprzedawcy nie aktualizowali cen na tym serwisie.
Co do dzialania AF. Sam mam e-1 wiec nie wiem jak dziala af w wymienionych modelach, ale z tego co mi wiadomo, e-30 jest ciut lepszy od e-620, a oba i tak sa generalnie na bardzo zblizonym poziome do konkurencji ze zblizonych polek.
Nie ma tez zadnych przeciekow by mial wyjsc jakis nastepca e-520 i raczej nie nalezy sie tego spodziewac, aczkolwiek olek lubi zaskakiwac.
Nie trzymalem w lapach 620 jest zle? wyglada dosc w porzadku, co w nim jest nie tak?
Mam tylko porownanie e-500 i e-520 do E-1 i w sumie to nie ma porownania bo oba sie chowaja ;-)
Pozdrawiam i powodzenia w kupnie.
Mam w związku z tym dwa pytania- czy planowany jest może aparat typu E-620, który ma normalny grip (np. taki jak E-520)? E-620 jest kompletnie nie do zaakceptowania dla mnie w tym względzie.
Niestety, nie posiadamy kryształowej kuli :( a oficjalnych zapowiedzi na razie nie było.
Jak wygląda szybkość AF E-30 czy E-620 w porównaniu do analogicznych Nikonów czy Canonów (szkła jak poniżej)?
Poszukaj, było już na forum dużo o AF, a najlepiej jak poczekasz, kiedy odpowie Ci ktoś, kto używa dwóch systemów. Ja tam testom różnym nie ufam, tak bardzo jak normalnym opiniom innych.
J
Dlaczego ceny szkieł tak skoczyły? Gdy dolar szalał, 14-54 było po niecałe 2000, a 12-60 niecałe 3000. Teraz na skapiec.pl jedno min. 2500, drugie min 3200?
Pozdrowienia
Wszystko podrożało, nie tylko te szkła i nie tylko ten system niestety. :|
Nie ma tez zadnych przeciekow by mial wyjsc jakis nastepca e-520 i raczej nie nalezy sie tego spodziewac, aczkolwiek olek lubi zaskakiwac.
Nie jestem zorientowany w środowisku, więc tak tylko pytałem. Generalnie wolałbym coś mniejszego niż E-30 po prostu.
Nie trzymalem w lapach 620 jest zle? wyglada dosc w porzadku, co w nim jest nie tak?
W skrócie mówiąc, odpada. Często chodzę trzymając aparat jedną ręką (w razie czego błyskawiczny ruch do oka) no i E-620 wypadłby mi z ręki jak nic- jak nie za tydzień, to za miesiąc. E-520 trzymałem w ręku i wydaje się być OK.
AF w E-620 jest najszybszym w tym przedziale cenowym. Jak aparat za mały to można dokupić gripa. Ceny skoczyły bo tak jak zaczęły rosnąć z miesięcznym opóźnieniem co do kryzysu tak i spadać będą - ale to nie prędko.
kowalikster
9.06.09, 07:48
Ja bym stawiał na to że wcześniej szkła były w sklepach po starej cenie zakupu (przed szaleństwami na rynku walutowym), teraz po wyczerpaniu zapasób zakupy są w nowych cenach walutowych. Przy ewentualnych spadkach cen też będą towarzyszyły opóźnienia.
Jeśli e620 jest za mały to albo dokup grip albo korzystaj z e30.
E-30 wydaje się duży tylko na początku. Szybko się przyzwyczaisz i uznasz, że to jednak optymalny rozmiar.
Pozdrowienia
E620 trzyma się dobrze chociaż ucieka mały palec, ale można dokupić grip i po problemie. AF w nim jest naprawdę dobry.
wujek.samo.h
9.06.09, 12:29
Właśnie macałem e620 i bardzo dobrze mi leżał. Przeanalizowałem odchylany wyświetlacz - będzie solidniejszy niż w e3.
Wchodząc w system nie licz na to co będzie/nie będzie. Przeanalizuj wady i zalety a potem zadecyduj na podstawie tego co jest dostępne na rynku.
Niejeden już przejechał się czekając np. na lepsze matryce w 4/3 lub wymarzony model aparatu... Olek ma pomysły i sukcesywnie je wdraża, ale nie każdemu dogodzi.
Wchodząc w system nie licz na to co będzie/nie będzie. Przeanalizuj wady i zalety a potem zadecyduj na podstawie tego co jest dostępne na rynku.
Niejeden już przejechał się czekając np. na lepsze matryce w 4/3 lub wymarzony model aparatu... Olek ma pomysły i sukcesywnie je wdraża, ale nie każdemu dogodzi.
Zgadzam się w 100% z przedmówcą.
Dokładnie :)
Co kto lubi, E-30stka mi się fajnie trzyma, ale jest ciężka.
AF - dużo zależy od szkła, co chcesz fotografować? Na szybkość szkła z SWD z pewnością narzekać nie będziesz ;)