Zobacz pełną wersję : czemu takie mydło - co nie tak?
Bartek Ezier
7.06.09, 22:42
powiedzcie co skopałem, statyw + wstepne podniesienie lustra, przysłona 11 żeby wszystko ostre było - a po powrocie załamka szok i zgrzytanie zębów. kilka jeszcze było na F8 i F16, ale też takie mydlane :-(
może podpowiecie co zrobiłem źle ?
.....zdjęcia wykonane kitowym ZD14-45
Czy z F8 nie są ostrzejsze przypadkiem?
mynameisnobody
7.06.09, 22:53
zbyt przymknąłeś przysłonę -wystarczy ok 5,6 i przy ostrzeniu na odległy punkt będziesz miał wszystko ostre - nawet nie trzeba statywu i lustra podnosić.
To cyfra -w dodatku o mniejszej klatce = wszystkie "przykazania" niedzielnego fotografa musisz przaliczyć przez ten aspekt :)
Jest kilka możliwości:
- perspektywa powietrzna
- za duża przysłona (zjawisko dyfrakcji)
- niezbyt ostry obiektyw
a gdzie byla robiona ta forka jesli moge zapytac....? :)
Bartek Ezier
7.06.09, 23:07
to widok Z Pierścienicy na Kielce, wrzucam z F4,6
fotki sa ostre,tylko pobaw sie z nimi,mysle,ze az za ostre bo automat przeostrza.
mynameisnobody
7.06.09, 23:15
wszystko w porządku -po zmniejszeniu tracisz zawsze detal -zrób USM na małym progu.
Orginał również (mode LAB -kanał jasności -2,3 razy o małe wartości).
Gdy ostrzysz (przy kadrowaniu) -to na punkt leżący daleko ale NIE na nieskończoności.
Bartek Ezier
7.06.09, 23:30
ech - coraz częściej łapię się na tym że lubię jak zdjęcia "przeleżą" na karcie 1-2 dni, aż zapominam co zarejestrowały moje oczy - widok był wspaniały serio - te kolory .. widoczność, ... jednak technika ciągle przegrywa z naturą :-)
ech - coraz częściej łapię się na tym że lubię jak zdjęcia "przeleżą" na karcie 1-2 dni, aż zapominam co zarejestrowały moje oczy - widok był wspaniały serio - te kolory .. widoczność, ... jednak technika ciągle przegrywa z naturą :-)
Czy to był taki widok?
ajajaj chyba teraz przekombinowane :)
ezier - ostrość ok - kwestia dobrania pory dnia i próby z szarą połówką, chociaż w tym ujęciu może być ciężko z jej zastosowaniem
pzdr
Ja tam mankamentu za bardzo nie widzę. KIT olkowy taki jest i już, tragedii nie ma. A widok jest dokładnie taki jak na zdjęciu, znam bo to moje miasto jest. Pozdrawiam